Det gäller att följa rätt Stig i ICA-djungeln
avatar

Dolfs ledsna logo

Eders Ödmjuke går sin egen väg

Så kom då den oväntade och tragiska nyheten:

Stig tillkännager nyheten


En epok går mot sitt slut. Jag kom tyvärr inte in förrän halvvägs ungefär och har missat många av de 512 filmerna med Stig. 512 stycken! Inte många skådespelare som kan skryta med det. Tänk om ICA gav ut det på DVD. Vad jag kan se ligger de väl i snitt på ung 45 sekunder. Vilket då skulle innebära i runda tal 384 minuter, eller 4 långfilmer. Det är mycket underhållning det.

Men, men, det hela tog en bisarr vändning. När högsta hönset går ur tiden måste det ju ersättas:

Det uppslitande arbetet att utse en värdig arvtagare

Jag tror alla vet vad som väntar.

Matilda Andersson, mygel24, Men snälla Ica, behöver vi verkligen ännu en vit gubbe?:

Vi brukar förbereda artiklar när det är något som snabbt ska ut. Så även i går. Jag hade satt rubriken ”Hen blir nya Ica-Stig”. För ja, jag trodde faktiskt att Ica skulle kunna vara lite mindre gubbiga och välja en annan Stig: en kvinnlig chef i svenskarnas allra mest sedda favoritreklam. Välja en till kvinna till gruppen som mest består av män. 

Men nej. I stället valde de den gubbigaste av gubbar. Varför? För att inte våga bryta invanda mönster? För att inte göra tittarna besvikna? För att riskera att sälja några färre förpackningar vindruvor?

Det är väl för mycket begärt att en inkvoterad fjortis som nyss lärt sig stava skall begripa att det är dåliga affärer att ändra på vinnande koncept. ICA får gärna plocka in ett fruntimmer till i butiken (t.ex. låta Claudia Galli återvända eller anställa mumsiga Maria Sid), men tillsätter de en lesbisk svart kvinna som chef bara för att vara politiskt korrekta tror jag inte det kommer att gagna ICA.

Malin Roos, häxträffen, Ica hade världens chans att visa lite nytänk:

Ica är inte SVT, det är en mataffär, ett företag som inte behöver värna ett smack om mångfald. Som alla kommersiella företag är Ica ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt med största möjliga marginal.
Men jag kan ÄNDÅ inte begripa hur marknadsmänniskorna på Ica och på King kunde landa i vit medelålders man efter vit medelålderns man.
– – –
Ica hade världens chans att visa lite nytänk och vitalitet, inte bara fanns det miljoner enkla poäng att plocka på att välja en kvinna, en Dragomir Mrsic, eller något annat nytt, men framförallt hade det varit roligare.
Nu känns Ica-familjen i de sämsta stunderna som en reklamfilm för SD, i de bästa, som en gäspning.

En jävla tur att ICA inte är SVT, man kan inte bara handla vettiga varor på ICA, man kan också se deras reklam utan att vara radikalfeminist. SVT har mycket att lära av ICA. Och hellre SD på ICA än mobbargänget Mattson & Co. på häxträffen.

Jenny Nordlander, nöjessabotaget, Loa som Ica-Stig är ett enormt misstag:

Tänk om den där silhuetten hade klivit ut i ljuset och visat sig vara en jävligt snygg Mona Malm i kavaj? Att de med mening försökt luras med den där kantiga, kortklippta mansformen, och sedan överraskade extra med Pia Johansson? Eller Babben? Sissela Kyle? Ewa Fröling? Siw Carlsson?
De hade det upplagt för sig, Ica-handlarna! Från succé till succé. Det hade verkligen inte varit svårt att plocka de där poängen. Och nästa gång det ska väljas en ny Ica-Stig kommer det inte att vara så enkelt, för då ska vi ha kommit längre.

Nej Jenny, visserligen hade ICA kunnat plocka ”en miljard enkla poäng på att välja en kvinna”, men jag tvivlar starkt på att de skulle ha ”hyllats av svenska folket som nytänkande och moderna”. Majoriteten av läsarna som röstat på häxträffen och aftonslusket (över hundra tusen röster) anser att man gjort ett bra val. Tänk om nöjessabotaget sopat rent utanför egen dörr och själva tänkt utanför ramarna när de skulle skaffa sig en redaktionschef och istället för dig tillsatt en stilig Jan Guillou i kavaj? Överraskat med Janne Josefsson? Eller Claes Malmberg? Leif G.W. Persson? Jack the Ripper? Hans Mosesson?

Vad mig anbelangar kan ICA placera mygel24, häxträffen och nöjessabotaget bland övrigt dass­papper. Matilda Andersson, Malin Roos och Jenny Nordlander borde få tillbringa resterande delen av sina yrkesverksamma liv medelst tandborste skura alla ICA-toaletter.

Själv sätter jag mig ner med tårarna brännande bakom ögonlocken för att se den hjärtskärande finalen. En klen tröst är i alla fall att min förlamande sorg över att ICA-Stig gått ur tiden mildras av den förtröstansfulla insikten att samtidigt dör mardrömmen om ICA-Stina.

ICA-Stig är död, länge leve ICA-Stig!

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Kommentarer

Det gäller att följa rätt Stig i ICA-djungeln — 5 kommentarer

 1. Grejen är att de inte hade kunnat välja en annan än en vit äldre man, vilket beror på just de som klagar nu. Om man valt en kvinna eller ”rasifierad” och drivit med honom/henne som man gjort med ”Stig” hade samma personer, som nu klagar över att det åter igen är en man, klagat om hur man cementerar kvinnors underordning, strukturell rasism, bla bla bla. De har ju själva skapat detta genom att anmäla reklam, som Cindys truckkörning. Det blev ju ett j-a liv när Jerry kom in och betedde sig som en skitstövel och drar växlar på sitt handikapp. De enda som det är ok att driva ordentligt med är (medelålders) vita män och då är det dem som visas i komedier.
  Tack tredjevågare för det! Att först skapa en sådan miljö och sen klaga på effekterna är hyckleri eller totalt verklighetsfrånvänt.

 2. Mmmm, ja det här var väl rena kanonmaten för vårt svenska inbördeskönskrig? Undrar vem som blir först att tillfråga ÖB själv, Gudrun? SvD eller SVT? Annars blir jag nog lite besviken, behövs för att stilla min antifeministiska hunger…
  ”Vit gubbe” tycks onekligen ligga högst upp i matriarkat-hatets näringskedja, före både löner och styrelser. Så vi ser här fram emot lite fortsatt välformulerat patriarkatprat, där godbiten var när själva ROKS-feminismen hamnade på grillen, med ”kvinnor är djur” (avsnitt x?)! Sjung ut Loa!

 3. @Anders/AV:

  Grejen är att de inte hade kunnat välja en annan än en vit äldre man, vilket beror på just de som klagar nu.

  Mycket bra poäng där. Jag undrade faktiskt också varför de inte tog chansen att ändra lite mer på dynamiken i serien, men där har vi nog ett bra svar.

  Lite OT så slog jag i morse precis på TV:n mitt i nyheterna och möttes av en kvinnlig läkare som sade något i stil med: ”Det är fruktansvärt att det är så stor skillnad på kvinnors och mäns livslängd”.

  För en sekund han jag tänka att det var fantastisk att någon faktiskt ville gå ut och diskutera orsakerna kring varför män lever så mycket kortare än kvinnor, och en kvinnlig läkare till råga på allt.

  Men nästa klipp tog mig ur villfarelsen. Det handlade alltså om en artikel från the Lancet där man konstaterat att kvinnor med typ-1 diabetes har 40% högre dödlighet i hjärt/kärlsjukdomar än män i samma situation. Visserligen en intressant observation som det är viktigt att forska vidare i för det är ju tråkigt oavsett om det är kvinnor eller män som dör i förtid om det är i onödan.

  Men lite besviken blev jag ändå eftersom jag faktiskt för en bråkdel av en sekund trodde att de tänkte diskutera ett problem som slår mot män som huvudnyhet. Det hade verkligen varit nydanande journalistik.

 4. Tack, härligt du hittade den Dolf! Tror jag skall avnjuta den tillsammans med en flaska chianti i kväll. (Som Hannibal i ”När lammen tystnar”)