Dansk debatt kontra svensk debatt
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke undrar var man
hittar en billig skämskudde

Det har väl knappast undgått någon att programmet Debatt hade sin sista sändning någonsin den 17 december, och för att göra sitt uttåg i stor stil så gjorde man det till en ”landskamp” mellan sverige och Danmark. Många har redan kommenterat programmet, så jag tänkte att jag skulle ta mig an programmet från en liten annorlunda vinkel. Jag tänker inte ta upp ett enda argument eller påstående som görs i programmet, utan tänker ägna det här inlägget helt åt att studera debatt-teknik ur ett landsperspektiv.

Jag har skurit sönder programmet i ett antal småklipp som jag sedan har bakat ihop ”efter ämne” just för att försöka fokusera på specifika personer och aspekter. Alla klippen är mellan en halv och två minuter, med undantag för det med Sonja Schwarzenberger som är strax över 4 minuter (men så är det också sammansatt av 10 individuella småklipp). Eftersom de flesta klippen här är sammansatta av ett flertal mindre småklipp på det här viset, och gränserna mellan klippen inte alltid är tydliga, kan själva argumentationen bli ganska konstig och obegriplig, så låt mig betona att syftet alltså inte är att plocka sönder argumentationen utan att studera skillnader i hur de olika debattörerna agerar. Hela programmet finns sist i inlägget för den som vill se det och eventuellt analysera deras argument.

Själva upplägget är en samsändning med Danmark med dubbla programledare, från svensk sida Belinda Olsson, och från dansk Clement Kjersgaard (samma som vid den tidigare ”landskampen” om flyktingkrisen).

Svenska deltagare enligt SVTs blurp (försvenskning av ”blurb” som det faktiskt heter på engelska) för programmet:

Andrea Edwards, dramatiker som satte upp SCUM-manifestet, Sonja Schwarzenberger, journalist och fd chefredaktör för den feministiskta tidskriften Bang, David Eberhard, psykiater, Marcus Prifitis, författare och debattör, Linnea Bruno, styrelseledamot Feministiskt Initiativ, Malin Melin, hen-mamma, Veronica Palm, feminist och ledamot i socialdemokratiska verkställande utskottet, samt Linda Nordlund, liberal feminist.

Jag vet inte vem Marcus Prifitis är, han kanske var med, kanske inte, men jag är ganska säker på att Andrea Edwards inte var med, inte aktivt i alla fall. Enligt samma blurp var deltagarna på danska sidan:

Jan E. Jørgensen, Venstre, Pia Olsen Dyhr, Socialistisk Folkeparti (SF), Lone Frank, vetenskapsjournalist Weekendavisen, Emma Holten, feministisk aktivist och skribent, Dennis Nørmark, författare och antropolog, samt Leny Malacinski, journalist och författare Weekendavisen,

Inledande kan sägas att jag uppfattade laguppställningarna som att danskarna var blandat feminister och icke-feminister, men de verkade alla vara vettiga människor. På svenska sidan var det väl bara David Eberhard som inte framstod som radikalfeminist. Av de sex (tror jag) svenska feministerna som kom till tals i programmet framstår 3 (dvs. 50 %) som rena psykfall. En som en vettig normal människa, och en (folkpartisten) såg ut som en hbtq-aktivist men verkade i alla fall kunna uppföra sig och en Fis som förvånansvärt både såg och uppförde sig ganska normalt.

Det kan ju vara värt att börja med att titta lite på hur programledarna agerar. Så låt oss börja med dansken:

Danske programledaren Clement Kjersgaard i dialog med folkpartisten Linda Nordlund

Clement gör enligt min mening ett utmärkt jobb som programledare här. Notera hur han låter Linda få tala ostört, han försöker först bryta in vid ett tillfälle, men backar och låter Linda tala färdigt. Han sticker sedan smidigt in en följdfråga, låter Linda tala, backar återigen vid ett tillfälle där han försöker göra ett instick. Kort sagt, han respekterar Linda och låter henne få komma till tals. Jämför med svenska programledaren:

Svensk programledaren Belinda Olsson i dialog med psykiatern David Eberhard

Rent allmänt tycker jag Belinda har skött sig ganska hyfsat när jag sett henne som programledare för Debatt, men noterar här hur David blir överkörd slash ignorerad på sluttampen. Det var inte heller det enda tillfället, något liknande hände när han mötte Linnea Bruno från Fi. Klippet inleds precis med att Belinda styr över från David till Linnea:

David Eberhard blir åter överkörd och ignorerad under Belinda Olssons ledning

David får inte riktigt komma till svars. Och han är märkbart irriterad senare i programmet, vilket jag gissar beror på att han tidigare blivit fultystad vid åtminstone två tillfällen.

Ett av de framträdande psykfallen från svensk sida var Veronica Palm:

Veronica Palm skrattar, hostar och åmar sig

Palmens skådespelartalanger för väl närmast tankarna till en kokosnöt. Hennes tillgjorda skratt är i allra högsta grad en nedlåtande och förminskande ”härskarteknik”. Hela hennes kroppsspråk och minspel borde diskvalificera henne från alla seriös diskussioner och debatter. Tyvärr får man väl lov att konstatera att hon verkar vara en ganska typisk svensk feminist. Jag ser inget motsvarande från den danska sidan. Hur odräglig hon än är, så är hon ändå inget mot kvällens verkliga stjärnskott:

Sonja Schwarzenberger har fått permission från Gökboet

Människan(?) är helt otrolig, fan vet i vilken värld hon befinner sig, hon verkar helt bortkopplad och på någon slags egen flummig våglängd. Förutom att vara fullständigt verklighetsfrånvänd har hon en arrogant översittarattityd som gör att man blir kräkfärdig, bara första minuten är späckad med ”jag hotar dig inte, jag lovar”, ”låt mig komma med en sakupplysning innan Debatt får ett publicistiskt problem”, fejkdanska ”nu ska jeg ge dig den pedagogiske feminismen”, ”vi börjar lite vänligt, så här är det”, ”därför ska jag va mycket pedagogisk och komma med lite fakta, så här är det nämligen” och ytterligare tre minuter i samma stil … ”pedagogisk” hör uppenbarligen till hennes favoritspråk. Det som bäst sammanfattar hennes insatser i debatten (och förmodligen också hennes person) är ”falsk vänlighet”. Man undrar var hon gömt kniven någonstans. Skulle jag någonsin ta en fika med henne skulle jag inte våga släppa min kopp med blicken för en sekund, det är snabbt gjort att spetsa kaffet med lite cyanid.

Det som ändå tar priset är hur hon försöker ta över från David Eberhard [1:55–2:10] när han talar, och sen menar på att han ”pratar hela tiden”.

Lite senare [3:47] har hon till och med mage att häva ur sig ”och apropå att vi avbryter, jag ber om ursäkt, men har ni tänkt på hur mycket mer ni låter den här sidan tala till punkt medans ni avbryter oss”. Jag är ganska så övertygad om att skulle jag gå igenom programmet och kolla så skulle det direkt sänka hennes uttalande. Jag har noterat att om det är någon som inte får tala till punkt så är det David Eberhard. Rent generellt verkar det över lag vara så att det är svenskar som avbryter medan danskarna respekterar sina motdebattörer. Det lustiga är faktiskt att också Belinda säger emot Sonja i slutet av klippet: ”eftersom det är våra gäster och vi är på svensk mark, så vi låter dom också få prata till punkt”.

Man skulle ju tro att det hade täckt hela registret, men vi har ytterligare ett feministiskt psykfall, till råga på allt ett manligt sådant, som aldrig borde få sätta sin fot i möblerade debattstudior:

Lamotte är ohyfsad

Lamotte är väl närmast en manlig motsvarighet till Sonja Schwarzenberger, precis som Sonja så skall han ”undervisa” och ”förklara”. De är bägge arroganta och dryga, skillnaden är att hon i kroppsspråk och attityd är falskt inställsam (döljer kniven bakom ryggen), medan Lamotte är aggressiv och konfrontatorisk (håller kniven framför sig). Det är väl ingen som missar att han vid ett flertal tillfällen är direkt oförskämd med sina pikar mot danskarna. Han verkar också [0:30–0:48 och andra tillfällen] ha svårt att visa någon som helst respekt för andra och låta dem få in ett ord i diskussionen. Och Pia Olsen Dyhrs instick i slutet på klippet är väl så nära en regelrätt utskällning som det kan bli i sådana här sammanhang.

Som en motvikt till psykfallen var då, tro’t eller ej, ”hen-mamman” Malin Melin:

Malin Melin visar att det faktiskt finns femnister som kan uppföra sig

Vad skiljer Malin från psykfallen? Inte åsikterna, men att hon faktiskt visar lite respekt för dem hon debatterar emot, och kan lämna ifrån sig ordet. Notera hur naturligt Malin och danskan växlar i slutet av klippet.

Det är också det som slår mig som väldigt framträdande i skillnaden mellan svenskarna och danskarna. De tongivande på den svenska sidan bränner på i mitten av vägen utan att bry sig om sina medtrafikanter en sekund, medan de danska (och Malin) faktiskt iakttar ”trafikreglerna” och samverkar med övriga ”trafikanter”.

Jag är tydligen inte heller ensam om att göra observationer av det här slaget, det fälls faktiskt några kommentarer om saken också under programmets gång:

Debattklimatet

Helst av allt skulle man vilja be danskarna om ursäkt, men jag tror, och hoppas, att det hela fungerar som en väckarklocka för Danmark. Jag har inte sett några danska reaktioner på programmet, men jag gissar att det fälldes en hel del mindre smickrande omdömen om svenskarna.

För den som vill se hela programmet och följa argumenten, så finns det här:

Hela programmet

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Dansk debatt kontra svensk debatt — 22 kommentarer

 1. Det här inlägget var väldigt ’meta-debatt’, men tyvärr har vi inte kommit längre än att debatten stannar vid debattens regelverk, i stället för att gå vidare till sakfrågorna, åtminstone när den innehåller engagerat folk från båda sidor.

 2. Feminismen har aldrig handlat om lika spelregler utan om att sätta dessa ur spel för egen vinning.
  Man kan likna feminister med en idrottare som mutar domaren och dopar sig och samtidigt anklagar dom som följer regelverket för att vara fuskare.

 3. @Bashflak:
  Sakfrågorna som tas upp är ju inte precis nya. Det är ju sånt vi har avhandlat i parti och minut här, och många andra har ju kommenterat den här debatten, så jag tyckte inte jag hade något nytt att tillföra på den fronten, utan kände mer att det fanns ett behov av att titta på hur de debatterade istället för om vad.

 4. @Nils D:
  Har för mig att jag såg en diskussion med henne i någon typ av amerikanskt soffprogram. Och jag vill minnas att hon var en klart uppfriskande fläkt, om det nu var hon.

 5. Hej.

  Tänker titta efter jul, men vad jag sett av Schwarzenberger så är det sista hon är pedagogisk. För eventuella framtida debatter bör deltagarna placeras individuellt i burar á la frågesport med begränsad talartid och riktig moderation.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 6. För fanatiker är det svårt att bli ifrågasatt. Då ballar de ut såhär.

  Joakim Lamotte är en pajas. ”Det är en mycket större utmaning att byta blöjor än att gå till jobbet.” Här finns tre alternativ, alla lika pinsamma för honom:
  1. Han köper väldigt komplicerade blöjor. Han kanske kör med blöjsnibbar i plast och de gamla fyrkantiga i papper? Inte ens tygblöjor är särskilt utmanande för en normalhändig person.
  2. Han är personligen väldigt opraktisk och tror alla andra också är det.
  3. Han har aldrig haft ett svårt arbete om det är lättare än att byta en modern blöja.

 7. @Rikard: Fel, hon är jättepedagogisk. Hon har på ett excellent vis förklarat varför Danmark INTE bör gå samma väg som Sverige. Ett mer avskräckande exempel är svårt att hitta. Hon behöver inte ens ”sättas dit” med ledande frågor och kreativ redigering, utan klarar uppgiften helt på egen hand.

  Om man är mer konspiratorisk lagd, skulle man kunna tro att någon producent medvetet tänkte ”vi tar fram de värsta tomtarna vi har, så får de göra bort sig. Kanske kanske kan Danmark hjälpa oss att vända skutan om de får stå för förnuftet i programmet.” Fast sanningen är nog att producenten fartblint ringde sina polare som hen tycker är ”vettiga” och säger det samma som alla andra i ekokammaren.

 8. Pingback: Godhetspsykos | Jan Millds blogg

 9. Pingback: Oxytocin | Jan Millds blogg

 10. Pinsamt att vara svensk. Jag byter namn från Mats till Mads och flyttar till Köpenhamn.

  God fortsättning!

 11. De fick väldigt kort tid på sig att prata och den tiden använde Schwarzenberger till att sitta och förklara att hon skulle tala lugnt och tydligt och vara pedagogisk. Vilket bara innebar att hon egentligen inte fick fram något.

  Sedan. Jag har jobbat i Danmark och pluggat och umgåtts mycket med danskar, jag trodde helt ärligt att de skulle vara hetsigare i en sådan här debatt.

  Men de bryr sig helt enkelt inte så mycket verkar det som.

  Medan här i Sverige är debatten rejält infekterad. Och jag undrar varför. Suger vi svenskar på att kommunicera?

  Såhär är det med mycket i Sverige och danskarna verkade genuint chockade och väldigt lättade när det var över.

  Jag tror vi svenskar borde resa mycket mer än vad vi redan gör. Eller något liknande. Försökt komma ut mer, få lite större perspektiv på världen.

  Jag höll nog mest med danskan med mörkt kort lockigt hår.

  Jag gillade inte den danske programvärden, han verkade som en auktionsförrättare. Jag gillade inte Belinda heller. Har nog aldrig gjort, hon verkar lite förstoppad.

  Jag vill ha tillbaka de lugna programmen, utan snabba klipp. Långsamt tempo och verklig kunskap. Jag har inte haft teve sen 2007, jag saknar det inte ett dugg. Så mycket skit vi blir matade med, jag kan inte filtrera så mycket skit.

 12. Jag tittade nyligen på hela programmet vilket var pinsamt, jag fick spola fram lite när Sonja Schwarzenbrenner talade för att det blev för pinsamt.
  Men sedan tog jag del av kommentarerna både på svenska ”Debatts” facebook-sida och på danska ”Debattens” facebook-sida. Både Danskar och Svenskar är rörande överens, 99% (drygt) anser att de svenska feministerna var pinsamma extremister. Det ger hopp om att statsfeminismen ska gå att montera ned en dag.

 13. Nu gick jag in hos Sonja Schwartzenberger också, hon är mycket stolt över sitt deltagande i debatt. Hon bytte till en profilbild på sig själv tagen från programmet och har gjort två inlägg där hon skryter om hur bra hon var. Det roliga är också att andra feminister kommenterat att de är så imponerade av att hon kunde behålla LUGN och SAKLIGHET och hålla GOD TON, själva hade de nämligen ballat ur totalt om någon sa emot dem.

  Roligt också att de pratar om att feministerna stödde sig på fakta och forskning (jag antar att de menar den där ovanan att börja varannan mening med ”forskning har visat” utan att berätta vilken forskning) medan ”biologisterna” bara kom med tomma slagord.
  Biologister ja, det hade Sonja och hennes vänner inte stött på sedan 90-talet och därför togs de på sängen när de plötsligt upptäckte att de inte var utrotade.

 14. Jag var nog en lite nördig "Harry Potter-syndromsunge" och en "Androgynitetssyndromsunge"... Inte för att nån brydde sig om det då! den skrev:

  Nu sen SVT Debatt fått en makeover i traditionell fin stil är ju SVT:s Debattupplägg mycket mer städat! Men jag vill ändå säga några av mina meningar om det här samsändnings-debattavsnittet, som är så last year.

  Jag tycker att de flesta som medverkade framstod som halvt galna på grund av debatt-stilen…(SKRIK!!!) Men även en del på den danska sidan framstod som halvgalna! Om än på olika sätt. Här är några anteckningar jag hittade, som jag (mer än bara lite förvånat) kände att jag bara måste skriva ned när jag tittade på programmet:

  En svensk psykiater kunde år 2015 tycka att ”Pojkar och flickor borde uppfostras olika för att de är biologiskt olika!” och att vad som lite gammaldags fint kallas pojkflickor/Tomboys (”för det FINNS ju flickor som har samma intressen som pojkar!”) kan dras över en kam som att de bara har fått i sig onaturligt/oturligt mycket testosteron -redan i fosterstadiet! Detta kallas för ”Androgynitetssyndrom”! Tydligen är den svenska psykiatrin LÖJLIGT lätt att lura genom att ta lite anabola eller österogen… Ganska konstigt när de borde ha koll på att många elitidrottskvinnor väljer eller känner sig tvugna att dopa sig med testosteron (det går lätt att få tag på) samt att många Transvestiter väljer eller känner sig tvugna att ta testosteron för att även ANDRA ska se dem som manliga! Men okey att dessa uttalanden ko från en flintskallig gubbe! De lär ju ha särskilt höga testosteronhalter enligt vissa studier!

  Malin Melin, som var lugnast i hela Debatten inklusive danskarna, framstod tyvärr också som galnast av alla. Att inte låta någon få veta könet på ens barn lär ju fungera väldigt bra. Tills det blir dags för skilda omklädningsrum… Vilket det blir i MYCKET tidig ålder! Sen så undrar jag om hon kommer uppfostra barnet till att hemlighålla sitt kön för alla..?

  Det är ett BRA Tv-program om det visar nakna Kvinnokroppar! Men att visa nakna Manskroppar skulle inte fungera! Enligt en Dansk gubbe 2015… Låter ju jämställt och bra..?!!!

  ”Biologiska” argument: Det är att arbeta emot naturen att marknadsföra unisexa kläder till kvinnor! (Om män i unisexa kläder gick emot sin manliga natur diskuterades inte ens!) Det är att arbeta MED naturen om kvinnor har mer smink och mer uppseendeväckande kläder än män! Detta enligt en dansk kvinna som var ung på 70-talet och som också tyckte att det unisexa mode som rådde då var ”betydligt mindre kvinnoförtryckande och mindre begränsande än det som råder långt ned i åldrarna bland småflickorna nu..!” Alltså.. Lite självmotsägande och dyster kanske?! Dessutom.. VERKLIGEN?! Jag visste inte att det var så att det är kvinnligt att se mer prålig ut än männen av naturen.. Trodde nog mer att det ansågs manligt att se mer prålig ut än kvinnorna av naturen.. Hennes statements känns därför mer plast-aktiga/ konstlade än naturliga!

  Ursäkta mig, men jag hade svårt att ta till mig debatten över huvud taget när det framfördes så många halvgalna påståenden från så många olika håll..! (Annat än som dåliga skämt.!)Men jag har som sagt märkt att det blivit betydligt mindre skrik i SVT:s Debatt sedan skiftet till konceptet Opinion nu införts! Definitivt mer finsoff-Tv för en mognare publik! Om ni nu förstår vad jag menar med det! (För att locka en äldre publik!)

  / Shock Big Smile Star