Gästinlägg: Årets tio värsta krönikor
avatar

Misandri i media är en av de många tunga mansfrågorna av idag. Bashflak har under år 2013 sammanställt en lista över några av medias misandriska artiklar. Igår publicerade han de tio han ansåg var årets värsta i ett inlägg Genusdebatten fått tillåtelse att återpublicera och vi skribenter på Genusdebatten ser fram mot att se alla de inlägg av feministiska bloggare som antar den utmaning som Bashflaks inlägg nedan avslutas med.

Årets tio värsta krönikor

Det utbredda hatet mot män inom journalistkåren är en av Sveriges viktigaste mansfrågor. Så länge detta manshat genomsyrar samhällsdebatten, blir det svårt att skapa opinion för mer konkreta mansfrågor som t.ex. könsneutral lagstiftning eller skolans pojkdiskriminering.

För ett år sen tog jag initiativ till att börja sammanställa en lista på alla misandriska (mansföraktande) texter jag hittade i media under 2013. Jag trodde det skulle bli ca en i veckan, men listan slutade på drygt 120 stycken. Då har jag bara räknat texter av betalda skribenter, granskade och godkända av ansvarig utgivare. Skulle man räkna Facebook, Twitter, kommentarsfält, privata bloggar, diskussionsforum och liknande, så skulle uppgiften bli helt övermäktig. Jag har även blivit latare på slutet av året och inte tagit med särskilt många av de artiklar som utsätter män för härskartekniken osynliggörande. De där otaliga artiklarna som gör kvinnofrågor av problem som drabbar könen tämligen lika, t.ex. partnervåldnäthat, psykisk ohälsa eller dålig arbetsmiljö. Om jag gjorde det skulle listan bli mycket längre.

Jag har nedan sammanställt en lista på de krönikor jag tyckte var allra värst, kronologiskt utan inbördes rangordning. Nästan alla stora riksmedier finns med på den långa listan, men bland de tio värsta är det några få som utmärker sig. Av någon anledning har Aftonbladet lyckats knipa 7½ av platserna på topp-tio, då det ena av DNs båda bidrag har skrivits av Katrine Kielos som normalt sett jobbar på Aftonbladet. Detta manshat sprids alltså via betalda artiklar i Nordens största dagstidning, inte som kommentarer på Flashback, Avpixlat eller andra obskyra forum, dit man får söka sig för att hitta motsvarande hat mot kvinnor.

Aftonbladet 130101: Joachim Kerpner  –  Här är bara var fjärde politiker kvinna

Detta är den enda nyhetsartikeln på listan, de andra är åsiktskrönikor, ledare och debattartiklar. Jag tog med den för att den är exempel på den sjusärdeles korkade definitionen på jämställdhet som vissa debattörer använder, där det anses mer jämställt om det är 57% kvinnor än när det är 52% kvinnor. Artikeln är misandrisk därför att den sprider budskapet ”ju fler män, desto sämre”, vilket innebär att män är dåliga just för att de är män. Artikeln är även antidemokratisk, då den underkänner resultatet i våra allmänna val.

Aftonbladet Debatt 130204: Ida Ali-Lindqvist – Det stinker kvinnohat och pennalism om ”Farmen”

Ida Ali Lindqvist påstår att kvinnors inbördes intriger och mobbing beror på patriarkatet, och därmed underförstått är männens fel. Patriarkatet består ju som bekant av män.

Aftonbladet 130208: Johanna Frändén – En grupp ställer till det för oss andra

Johanna Frändén tycker att samhället ska delas in i ett ‘vi & dom’, där männen är ‘dom’. Som kanske inte ska slås ihjäl, men åtminstone stigmatiseras rejält. Så att de skäms och gör något åt sin medfödda grupptillhörighet, får man anta?

DN 130423: Katrine Kielos – Klimatförändringen är en man

Katrine Kielos projicerar allt negativt i vår gemensamma livstil på män och allt positivt på kvinnor, vilket gör att hon drar slutsatsen i rubriken. Och missar därmed bl.a. att väldigt mycket av det positiva som görs för klimatet utförs av en majoritet män – t.ex. forskning & utveckling av nya smarta lösningar, anläggning av förnyelsebar energiproduktion och tillhörande infrastruktur, samt entreprenörskap på global & lokal nivå, allt från solcellsfabrikörer till skogsodlande bönder.

Aftonbladet 130304: Anders Westgårdh – Jag har tappat lusten att vara man

Anders Westgårdh tar på sig den kollektiva skulden och skäms för vad hans mor födde honom till. Han tycker att ”Det känns ungefär ­lika attraktivt som att ­vara dinosaurie, silverfisk eller idiot”. När det begav sig skrev jag en satirisk spegling med titeln Att heta Anders

Aftonbladet 130307: Daniel Swedin – Befria alla män – från manligheten

Daniel Swedin tycker att män har ett kollektivt ansvar för den brottslighet som en liten klick män står för. En av ett flertal misandriska krönikor som medierna publicerade i samband med internationella kvinnodagen 8 mars. Vad den stora majoriteten laglydiga män ska göra åt andra mäns brottslighet framgår inte. Söka till polishögskolan kanske? Swedin nämner inte heller huruvida kvinnor ska ta något kollektivt ansvar för de brott ett fåtal kvinnor begår.

Nyheter24 130612: Seher Yilmaz – Män ger mig kväljningar

Fackliga representanten Seher Yilmas bokstavligen kräks på män, med några ganska krystade exempel på varför män är så äckliga. T.ex. att kvinnor får anorexia eller dör i barnsäng, det måste ju vara mäns fel. Fackförbundet Unionen, där en majoritet av medlemmarna för övrigt är män, påstod senare att hon skriver sina krönikor i egenskap av privatperson och att de därmed inte hade med saken att göra. Den pudeln funkade ju sådär för Stig Malm när han som LO-ordförande myntade det bevingade ordet ”Fittstim”.

DN 130715: Aase Berg  Dieselmännens kroppar invaderar landet

En bonde levererar färdigkluven ved till Aase Bergs gård, så att hon kan värma huset på klimatvänligt vis under kommande vinter. Trots utmaningar och distraktioner under processen att backa in lastbilen och tippa vedlasset, så klarar han precisionsjobbet med bravur. Aase Berg tackar för väl utfört arbete genom att skriva en krönika där hon hatar honom för att han är man.

Aftonbladet Debatt 131031: Johan Ehrenberg –  Män förmår inte göra världen bättre

Johan Ehrenberg skriver en självspäkande debattartikel som uppföljning till en tio år äldre artikel som nu plötsligt börjat delas på Facebook och Twitter. Den är full av kollektiv skuld, självmotsägelser och projicering av allt negativ på män.

Aftonbladet Debatt 131107: Johan Ehrenberg –  Bli en mer jämlik man – för dina barnbarns skull

Johan Ehrenberg levererar igen. Som den nyttiga idiot han är enligt Valerie SolanasSCUM-manifest, vilket han för övrigt rekommenderar alla män att läsa, publicerar han en tiopunktslista på hur man i hans mening ska bli en bättre man. Jag bemötte listan i ett eget blogginlägg.

Jag utmanar härmed feministiska bloggare att göra en motsvarande lista på misogyna artiklar av betalda skribenter i de stora medierna under 2013. Det enda exemplet jag kan komma på var när Karl-Johan Karlsson skrev i Expressen/GP att han ville ”upp på catwalken och förklara att vi inte tänder på hajfenor till skulderblad och revben utanpå huden”. Men då enbart p.g.a. den tämligen klumpiga formuleringen, för artikeln var i övrigt full av välvilja.

Kommentarer

Gästinlägg: Årets tio värsta krönikor — 17 kommentarer

 1. Det är såklart helt okej att attackera Karl-Johan Karlssons formuleringar typ ”hajfenor” den diskussionen kan föras här.

  http://genusdebatten.se/unga-kvinnors-sjuka-drommar-och-svarigheten-att-debattera-kvinnofragor/

  http://genusdebatten.se/karl-johans-kronika-utseendeidealen-och-tjejforskningens-baksida/

  http://genusdebatten.se/karl-johans-kronikor-tolkningsforetrade-och-isbergsperspektiv/

  Precis som det är okej att attackera Zlatan Ibrahimovic formuleringar typ ”de kan få en cykel” Den diskussionen hittas här

  http://genusdebatten.se/zlatan-i-genusbrak-om-damfotbollen/

  MEN…. Om man seriöst skall ananlysera retorik av denna form måste man besvara de grundläggande frågorna. En av retorikens helt centrala frågor är VEM är den utpekade skurken.

  Exempelvis i Zlatans text vem är attackerad där? Och vem pekar Karlssons text ut som problemet nu igen? Det är ju inte så att det är en hemlighet var de lägger skulden. Sedan kan vi titta på Bashflaks urval. VEM är det som Ehrenberg, Kielos, Swedin, Fränden, Yilmaz, Westgårdh etc. påstår är problemet nu igen? Vilken problemgrupp är det de pekar ut?

  Berätta för nu mig igen vad skillnaden är mellan misandri och rasism förutom att en rasist är 100& sannolik att hata en svart medan en misandrist är 50% sannolik att hata en svart men höjer med att även hata hälften av alla judar, hälften av alla muslimer och sist men inte minst 100% av alla bögar.

  Åhh… och misandrister hindras inte av hets mot folkgrupp enligt principen att hatar man flera så är hatet plötligt mer okej. Ett faktum vars princip blev helt avklädd av Zaremba i DN.

  ”Trakasserar chefen en Amir från Albanien kan denne klaga på diskriminering. Men om chefen börjar plåga också Amirs kompis Torsten, kan ingen av dem klaga längre. Inte Torsten, som råkar vara svensk, man, frisk, straight och lutheran. För sådana har vi inga särskilda skyddslagar. Och inte Amir heller. Han har fått sällskap av Torsten, då är han inte särbehandlad längre.”

  http://genusdebatten.se/ett-inlagg-om-manshat-aka-misandri-den-andra-sexismen/

  Fråga mig inte enligt vilken logik eller annan princip en utbildad vuxen människa kan få det här att gå ihop. När man ser helheten så får man lätt intrycket att titeln på överläkare David Eberhard senaste bok inte är symboliskt menad utan att han ordagrant menar de som har makten är småbarn.

 2. Jag tror inte någon nappar på utmaningen. Det är snarare regel än undantag att feministbloggare vägrar debatten. Och om nån mot förmodan skulle nappa, så måste de verkligen krysta fram exempel för att ha nåt att skriva.

  Som här: Cissi Wallin tycker det är kvinnohat när media visar bilder på vackra kvinnor eller när kvinnor tar egna initiativ till överambitiöst hushållsarbete.

  http://cissiwallins.wordpress.com/2013/12/10/kvinnohat-kommer-i-alla-mojliga-kreativa-former/

  Jovisst. Då är det ju manshat när lillsyrran trånar efter Justin Bieber och när far på eget initiativ går ut för att skotta snö och hugga ved.

 3. Bra ser gärna fler samarbeten med fler bloggare som lägger ut sina artiklar här på GD och Bashflaks arbete är värt allt beröm applåd till dig.

 4. @Bladet:
  Tack! Jag har tänkt göra det massvis med gånger, men jag är en fegis. Jag var på vippen när två av mina vänner på fejjan återpostade Ehrenbergs ”Män förmår inte att göra världen bättre”. Det värsta jag läst under hela året, tror jag. Har inte de fäder, bröder, söner, …vänner?

 5. Stefan B: Sanslöst sorgligt med ett debattklimat där vanlig respekt för människor ses som extremt. Vi behöver fler som vågar stå på sig och visa vilken tragisk inställning som finns bland exempelvis kultursiderna i gammalmedia. Finns ingen som tjänar på den polarisering som just nu sker (förutom några kolumnister då då…).

  Jag, som är en fegis, vågade bara med ett litet gillande…

 6. @Stefan B:

  Ja ”Män förmår inte göra världen bättre” är även enligt mig den vidrigaste artikeln under 2013. Det är fullständigt obegripligt hur en sån artikel kan få gå i tryck. Maken till sexism och kollektiv skuldbeläggning har jag sällan skådat.

  Det silas så mycket mygg och sväljs så mycket elefanter så man storknar.

  Det är mer politiskt korrekt att skriva ”jag hatar alla män!” på sin facebook-vägg än att skriva ”jag tycker alla människor oavsett kön som utsätts för våld i nära relationer ska ha samma rätt till hjälp.”

  Sjukt.

 7. Pingback: Återpublicering: Årets tio värsta krönikor - UmeNytt.se - Nyheter Sverige

 8. @Håkan: Det roligaste med den är punkt 5. La upp detta på facebook o får se vad som händer, har kopierat ner alla mina vänner o väntar på o se vilka som tar bort mig. Razz

 9. @Stefan B:

  Har vågat återposta på fejjan. Är nu rädd för repressalier.

  Det som händer är att du mister en och annan vän. Men är någon som inte kan ta att man är av annan åsikt värd att kallas vän? Och man får nya istället.

  Bra gjort! Rose

 10. Pingback: Svar till Grön ungdoms Magda Rasmusson om Manlighetens kostnader | Genusdebatten

 11. @Stefan B:
  ”Har vågat återposta på fejjan. Är nu rädd för repressalier.”

  Strongt! Smile
  Och för jävligt att du ens ska behöva tänka tanken att det skulle kunna leda till repressalier. Jag har successivt ”outat” mig själv det senaste halvåret eller så, vilket inte är helt oproblematiskt då nästan alla jag känner är feminister… Men jag överlever och fick en lång bamsekram av en radikalfeministisk vän när jag träffade henne för nån vecka sen efter att vi inte setts på flera månader sen vi hade en liten diskussion på fejjan i slutet av sommaren.

 12. Pingback: Daniel Swedin och Åsa Linderborg har också fetfel om Thente | Aktivarum