Ännu en samtyckesdebatt – Nigeriansk medborgare friad för våldtäkt
avatar

Sveriges våldtäkts- och samtyckesdebatt är nu så urspårad som den kan bli. Vi har ännu ett ramaskri om samtycke på gång. I Metro skriver Lisa Magnusson så här:

Hej, man! Är du lite sugen på att våldta? Kör på! Sup ned ditt offer, stjäl hennes mobil och lås in henne efteråt! Säg sedan i rätten att du inte fattade att hon var full och inte ville.

Här finns dock obehagliga tendenser. Samma Lisa Magnusson hamnade för ett tag sedan i blåsväder när hon försvarade en dömd våldtäktsman med den mannens ickesveska ursprung.

Jag skriver inte i kommentarsfältet om hur det kanske inte är så konstigt att någon som flytt undan våld och tortyr själv är känslomässigt invalidiserad och beter sig illa

Händelsevis råkar även den nu friade mannen vara afrikan. Den som läser domen kan tydligt läsa ”Medborgarskap Nigeria”. Vi ser alltså hur Lisa Magnusson först försvarar en afrikansk man som dömts för att ha våldtagit minst en kvinna medan samma Lisa Magnusson senare attackerar en afrikansk man som friats från för våldtäkt.

Motsägelserna fortsätter: Så här formulerade sig Lisa Magnusson gällande den dömde mannen från Eritrea.

Sedan loggar jag in på Facebook. Där länkar en jag känner till en bloggpost om en man som påstås ha våldtagit två kvinnor och därför borde utvisas till Eritrea.

Och så här formulerar sig samma Lisa Magnusson gällande den nu friade mannen från Nigeria.

Kombinerat med nästa omständighet krymper möjligheten att han inte visste vad han gjorde så mycket att våldtäkten verkligen borde kunna anses vara bevisad “utom rimligt tvivel”

När det den 21 Mars 2012 handlade om en man som rätten hade dömt för våldtäkt så hade hon inga problem att tvivla och kalla det ”påstådd” våldtäkt. När det däremot den 27 Januari 2014 handlade om en man som rätten friat så menar hon plötsligt att rätten borde ansett våldtäkt var bevisad bortom rimligt tvivel . Nu nämns inte mannens nationalitet som ursäkt för ”illa beteende”. och hon verkar heller inte komma ihåg det där  om fördomar om svarta:

Jag skriver inte heller om hur de egenskaper som vi nu gärna förknippar med invandrare – promiskuitet, brutalitet, primitivitet, irrationalitet, lathet, girighet  – också historiskt har förknippats med kvinnor, arbetare, ja alla utsatta grupper.

Men nu var de här sakerna tydligen inte viktiga längre, eller? Läs själva hur fördomsfull hon kostar på sig att vara gällande den nigerianske mannen.

Dagen därpå stal han nämligen hennes mobil och låste in henne när han gick hemifrån, så att hon inte kunde komma ut. Det finns inget skäl att bete sig så mot någon som frivilligt har haft sex med en. Ändå friar Göteborgs tingsrätt mannen.

Skall vi summera vad Lisa Magnusson säger? Först menar hon att komma från Eritrea är ett fullt rimligt skäl att släpa in en kvinna i en hiss och våldta henne. Sedan menar hon att en nigeriansk man inte kan ha några som helst rimliga skäl att ta en mobiltelefon och låsa en dörr. I domen ges svaret:

* Mannen tog mobilen pga att kvinnan fick ett skumt meddelande han ville visa polisen. Meddelandet skall lyda: ”Har du våldtagit honom ännu”?

* De är flera som delar lägenheten, han låste dörren av reflex och lämnade nycklarna på utsidan

* En annan kvinna som också bor i lägenheten låste upp dörren med dessa nycklar.

På det hela taget måste ovanstående tre punkter anses betydligt rimligare orsaker att ta en mobil och låsa en dörr än det kan anses rimligt att en person sliter in en kvinna i en hiss och våldtar henne under misshandel och dödshot på grund av att mannen är från Eritrea.

Jag får intrycket att Lisa Magnussons text mest handlar om att ge feminister en ursäkt att gapa efter samtyckeslag i media. Det skall liksom kännas som om det kommit två likadana domar när i själva verket är två mycket olika fall där det första var långt mer rimligare att invända mot än den nya domen.

”Dominansdomen”: Svensk förövare, våldsinslag, inga vittnen i lägenheten, motivering för mannens skuld: Ignorerade nej under sexakten

”Alkologidomen”: Afrikansk förövare, inget våld, flera vittnen i lägenheten, motivering för mannens skuld: Kvinnan var full.

Det skulle inte vara väldigt förvånande om dominansdomen ändras till fällande dom i hovrätten men det vore mycket förvånande om feminister och rasister gjorde gemensam sak och krävde en Nigerian skulle kastas i fängelse för att kvinnan han hade sex med hade druckit och trillat.

Med de kriterierna för våldtäkt vet jag rätt många kvinnor som har våldtagit för fulla män.

Kommentarer

Ännu en samtyckesdebatt – Nigeriansk medborgare friad för våldtäkt — 35 kommentarer

 1. Vafan då ”försvarar”? Ditt förenklande nullum till västerlandsskam och vidrighetsnollpunkt?

  Hon påpekar att det kan vara umbäranden snarare än ”lägre stående kultur” eller ”hat mot västerlandet” som leder till brottsligt beteende och då *försvarar* hon våldtäkt? Nänänänä, den retoriken kanske går hem i Bängsved eller var din läsarkår kommer ifrån, men inte bland normaöt folk.

 2. Nationalitet eller ursprung borde inte ha någon som helst betydelse i något av fallen ovan. Inför lagen är vi alla lika. Har man begått ett brott och domstolen funnit att så är fallet ska man dömas. Har domstolen funnit att man inte begått ett brott ska man betraktas som oskyldig.

  Jag har väldigt svårt att se hur en samtyckeslag hade kunnat leda till ett annat domslut-

 3. Pingback: ”Nigeriansk våldtäktsman frias trots kvinnans 2,5 promille” – UPPDATERAD

 4. @Axel Edgren:

  ”Hon påpekar att det kan vara umbäranden snarare än ”lägre stående kultur” eller ”hat mot västerlandet” som leder till brottsligt beteende och då *försvarar* hon våldtäkt?”

  1. Att det är umbäranden var bara hennes eget antagande, argumentet var att han var från Eritrea. Det var det enda hon visste, resten var spekulation.
  2. Varför skulle hon inte anta att folk som flytt från Nigeria har samma umbäranden? Hon visste som sagt inget om Eritrea.
  3. Det första argumentet är idioti men vad jag kritiserade var inte idiotin utan den totala bristen på konsekvens här.
  4. Jag sade inte hon försvarar våldtäkt, jag sade hon försvarar våldtäktsmannen…. du attackerar något jag aldrig ens sagt.
  5. Lägre stående kultur orsakar givetvis umbäranden. Att du tror annat beror främst på Franz Boas behov att skydda ”sitt folk” i USA.

 5. .
  ”Med de kriterierna för våldtäkt vet jag rätt många kvinnor som har våldtagit för fulla män.”
  .
  Per Hagman.
  .

 6. @Amazon:

  ”Inför lagen är vi alla lika.”
  Inför lagen borde vi alla vara lika, men det är också uppenbart att en del är mer lika än andra, eller mer rättfärdiga, trovärdiga, skyddsvärda etc. Det lär nog dröja ganska länge innan det ändras.

 7. Poängen med dubbelmoralen med avseende på dömande/friande på olika grunder försvinner när så mycket kraft istället läggs på nationaliteten.

 8. @En annan Andreas:

  ”Poängen med dubbelmoralen med avseende på dömande/friande på olika grunder försvinner när så mycket kraft istället läggs på nationaliteten.”

  Om vi inte lägger vikt på nationaliteten ökar vi bara vita-män-tramset. På grund av att vissa bestämt att det nu är okej att tjata vit vit vit så är det dags att börja redogöra vem som gör vad i resten av världen också. Personligen anser jag det är idioti men det finns bara två val här. Antingen är kategorier inte godkända, eller så måste alla kategorier vara med för att ge en riktig bild av världen.

 9. Det brukar ofta bli väldigt knepigt för intersektionella feminister när båda parter i ett fall tillhör kollektiva offerkategorier, eftersom man då inte enkelt kan veta vem som är offret. Lösningen tycks vara en inofficiell hierarki i offerstatus. Den tidigare krönika som det här refereras till antyder att offerkategorin ”afrikansk invandrare” enligt Magnusson slår kategorin ”vit kvinna”, varför man bör ta den förstnämndes parti.

  I konsekvensens namn så borde det härmed vara den anklagade som skall försvaras även i det nu aktuella fallet. Frågan blir därmed om Magnusson varit omedveten om att den åtalade mannen är afrikan, eller om det handlar om ren opportunism för att påverka genomdrivandet av en ny samtyckeslag.

 10. @ David

  Det blir svårt för de intersektionella nu när de långsamt begripit att gruppen ”vita heterosexuella män” är ganska liten i ett globalt perspektivt. Överlägset flest mänskliga interaktioner sker inom och mellan andra grupper, vilket i sin tur innebär att även antalet brottliga gärningar utan vita heterosexuella män inblandade är betydligt större än med den gruppen..

 11. I USA gäller ”race before gender”. I Sverige gäller kön före ras, så här har de inte samma problem med svarta män som anklagas för brott mot vita kvinnor.

 12. Pingback: Tell me again your bullshit-thesis of ”white privilege” | Aktivarum

 13. Avgörande i dessa beklagliga fall där vita heterosexuella cis-män inte är inblandade är nog om man kan räkna sig till fler än en offerkategori samtidigt. Royal straight flush är här naturligtvis om man är en rasifierad homosexuell kvinna med någon typ av handikapp.

 14. En tid läste jag mycket på Norska Dagbladet. Där läste jag en artikel om att i Oslo hade de stora problem med överfallsvåldtäkter och oftast var våldtäktsmannen afrikan. I en annan norsk stad, jag kommer inte ihåg vilken nu, hade de haft samma problem. Men där hade de arbetat väldigt aktivt med att förebygga. Jag har för mig att Oslo skulle testa samma modell.

  Jag har tyvärr inte sparat artikeln, jag hittar inte den på datorn i alla fall.

  Överhuvudtaget, det finns mycket rasism och kvinnoförtryck inom en del invandrargrupper. Därmed inte sagt att man inte ska ha respekt för individen.

  Men som här i Kroksbäck i Malmö där jag bor. De som ville kasta ner den svarta mannen och trakasserade och misshandlade både honom och hans barn. Jag är hundra procent säker på att det var araber. Araber hatar svarta. Överlag. Serber hatar alla förutom sig själva. Och så vidare.

  Ja jag överdriver och fördummar, men det är dumt att vara naiv också.

 15. @Jenny
  Ja du överdriver och fördummar eftersom du utmålar araber och svarta efter en ensidig bild som är enbart negativ.
  Hört talas om ordet rasism?
  När jag växte upp fick jag ofta höra bilden av skåningar som feta lata och lite tröga, trots det var jag inte så naiv att jag trodde på det och det är jag glad för eftersom jag idag känner många skåningar som är hur fina människor som helst!

 16. @JD:

  Jag blir så trött på människor som tar allting på blodigt allvar och tolkar varje ord med kniven vässad. Chilla mannen!

  Tacka fan för att du känner många fina skåningar. Vi är det finaste folket av dem alla. Och en dag tar vi över jorden och gör skitnödiga människor som du till våra slavar.

 17. @Jenny
  Ja det är skitjobbigt när folk inte bara kan hålla med om allt man skriver och säger.
  Man kan ju gråta för mindre…

  Eller hur? Smile

 18. @jenny:

  ”Jag är hundra procent säker på att det var araber. Araber hatar svarta. Överlag. Serber hatar alla förutom sig själva. Och så vidare.”
  Eehh antifeministisk mycket? Smile

  ”Tacka fan för att du känner många fina skåningar. Vi är det finaste folket av dem alla. Och en dag tar vi över jorden och gör skitnödiga människor som du till våra slavar.”
  LOL! Big Smile
  Grogrund till tredje riket?

 19. @jenny:
  Sorry jag kanske var lite för provocerande där.
  Det är bara att feministerna beskyller alla som inte är feminister som främlingsfientliga och islamofober.
  Detta är givetvis fel då de flesta här verkar förespråka yttrandefrihet, demokrati och möjlighet att råda över sina egna liv. M.a.o. lång ifrån båda extremkanterna.

 20. @jenny:
  Ha ha, jo men visst. Skåningar ta över världen, va! Ja, när chimpanser styr Sverige. (Vilket i och för sig vore en rejäl uppgradering)
  Men du och Ninni är varmt välkomna på besök här i civilisationen.

 21. @JD:

  Jag gråter alltid för mindre. Speciellt den tiden på månaden då jag gråter om jag ser en söt liten kattunge. Åhh kattungar…. : )

  Att folk inte håller med mig är mitt minsta problem. Det är lite därför vi är här väl? För att ”prata”, debattera och gräva skyttegravar än hit och än dit.

 22. @PNy:

  Pfff ”tredje riket”. Jag talar Ragnarök här. Vi talar skåningar som går bärsärk och som torterar sina fiender med ett vansinnes- framkallande skorrande.

 23. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Med ”civilisationen” menar du då Stockholm, Sveriges bakgård?

  Jag som Malmöbo bor mitt i civilisationen. Precis här bredvid har jag Köpenhamn och jag har lika långt till Berlin som till Stockholm så varför i hela fridens namn skulle jag då vilja åka till Stockholm?? Där som du själv påstår personer lägre stående än chimpanser styr regeringen (vilket jag förvisso kan hålla med om).

  Brukar ni andra stockholmare mata dem när ni ser dem ute på stan? Eller försöker ni hålla ett visst avstånd eftersom risken finns att de blir aggressiva och känner sig trängda?

  Men för all del när du tröttnat på att vara bosatt i en av civilisationens avkrokar så är du välkommen hit. Enligt många av mina uppåt landet födda vänner så har vi Sveriges godaste falafel här i Malmö. Mums…

 24. @jenny:
  Stockholm!?!?!? Vad tror du om mig egentligen?
  Fast det vore kanske idé att åka dit upp och sätta sig på en parkbänk vid Sergels torg och slänga popcorn till politikerna. (Tänker på den gamla Don Martin-strippen om gubben som satt med en gigantisk popcornpåse och matade duvor på en parkbänkt, och folk upptäckte hur goda hans popcorn var så de flockade sig runt honom och åt av hans popcorn. Tills en person då sa att det var de godaste popcorn han någonsin ätit och undrade hur han bar sig åt för att få så goda popcorn. Varvid gubben svarade: ”Jag använder arsenik istället för salt. Jag hatar duvor.”)
  Men jag kan ordna reguljära popcorn om du kommer på besök. Och så har jag katt.

 25. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Åhh shit det får mig att tänka på ett avsnitt av ”Yellow cab confessions” som jag såg när jag var tonåring(?) Det var Las Vegas och en riktigt gammal man steg in i taxin. Det är längesen jag såg det så jag minns inte riktigt hur de kom in på att prata om duvor. Men mannen började prata om sitt innerliga hat gentemot duvor, han jämförde dem med råttor(?), parasiter som bara skitar ner osv. Och efteråt visade det sig vara en av de där gamla Beatnik legenderna. Om jag nu inte minns heeelt fel. Han hade en sävlig, skrovlig röst. Så som Dostojevskij beskriver Djävulen i Bröderna Karamazov EXAKT så var han klädd. Jag mindes gubben med rysning när jag läste boken flera år senare.

  Förstår att du tog illa upp av att jag tog dig för stockholmare. Nästan som att bli tagen för att vara en nyrik ryss….

  Vad är det med män och katter??

 26. @jenny:
  Har du inte läst Bulgakov’s Mästaren och Margarita? Vet inte om det var din beskrivning av Yellow Cab Confessions eller katter som fick mig att tänka på det.
  Ja, det är hemskt att bli tagen för stockholmare. jag är ju faktiskt civiliserad.

  Vad är det med män och katter??

  Inget sÄrskilt. Det råkade bara var det att någon tidigare sa:

  Jag gråter alltid för mindre. Speciellt den tiden på månaden då jag gråter om jag ser en söt liten kattunge. Åhh kattungar…. : )

  Och eftersom jag uppfattade det som att personen ifråga har passerat 18-årsgränsen med god marginal och jag därmed är på den juridiskt säkra sidan så drar jag mig inte för lite grooming.
  (Nu är visserligen inte min katt någon unge, men hon är som en social och något så när sällskaplig kvinnlig variant av Garfield)