4 konfliktytor, 1 Hitlerjämförelse
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke ger sig in världspolitiken

Här i sverige verkar det finnas en konsensus om att Trump är en global Hitler och Åkesson en lokal. Jag är långt ifrån någon expert på Hitler eller andra världskriget, men som ett ganska typiskt efterkrigsbarn (född 1960) med en naturlig dragning till saker som smäller, mullrar och blixtrar så har jag alltid hyst en dragning till andra världskriget. Som många andra pojkar i min generation så slukade jag Bigglesböcker och läste serietidningar som Attack, Pilot 22 osv.

Med åldern har jag också börjat intressera mig för de historiska och politiska skeendena. Jag ser gärna dokumentärer om andra världskriget, inklusive att jag sett hela den 9 timmar långa filmen Shoah om förintelsen. Något jag anser alla borde göra någon gång, särskilt de som yrar om främlingsfientliga partier i riksdagen. Det ger lite perspektiv på saker.

Förutom en massa annan litteratur, av både skönlitterärt och fackmässigt slag, med bäringen på andra världskriget och nazismen har jag också tragglat mig igenom den på det hela taget gruvligt träiga och tråkiga Mein Kampf och för närvarande läser jag Allan Bullocks klassiska biografi ”Hitler – En studie i tyranni”.

Jag drar inte upp allt detta för att försöka utge mig för att var beläst eller historiskt insatt. Hitler och nazismen var redan historia när jag föddes, men det var en närliggande historia, som på något vis utgjorde en naturlig bakgrunds-”musik” i min tillvaro och som alltid i något grad har fascinerat mig. Min förståelse av de rent historiska skeendena är högst bristfälliga, sammelsuriet av namn och händelser är lika mycket ett sammelsurium 5 minuter efter jag läst det. En sak tror jag dock att jag har fått: en förståelse av Hitlers och hans samtids mentalitet. Och jag stör mig på många gånger osakliga jämförelser mellan nutiden och dåtiden. När man ser gränskontroller eller indragna bidrag för papperslösa som tecken på nazism saknar man sinne för proportioner och historiska perspektiv. Det sagt, ibland finns det fog för jämförelser, på både gott och ont, och ibland blir de verkligen träffande.

Jag ser för närvarande 4 globala konfliktytor av omedelbart intresse för oss i Europa. Det finns säkert fler, men de ligger liksom bortom min horisont. 3 av de 4 konfliktytorna involverar Trump och USA, den 4:e Turkiet. Jag tar dem i bakvänd ordning med den allvarligaste sist:

  1. USA-Ryssland: Spänningarna var skyhöga mellan USA och Ryssland inför presidentvalet i slutet av förra året. Hade Clinton vunnit tror jag att risken för en kommande väpnad konflikt mellan USA och Ryssland hade varit överhängande. Nu är återigen förhållandena spända mellan de två makterna, men jag tror att det i mångt och mycket är spel för gallerierna. Trump är i någon mån tvingad att visa att han inte är en knähund för Putin. Jag läser av både Trump och Putin som rationella personer som är ganska rättframma av sig. De är också bägge två ”spelare”, de manövrerar inom de ramar som verkligheten ger dem för att försöka uppnå de mål de föresatt sig. Det förefaller mig som att Ryssland främst försöker säkra sitt eget område och att de känner sig hotade dels av Nato, dels av islamister, i sitt närområde. Jag tror dock att både Trump och Putin har ganska bra koll på läget och vet var de har varandra och att de i längden kommer att komma ganska bra överens. Så jag är inte särskilt orolig för en konflikt dem emellan. Betydligt mindre risk än om Clinton hade vunnit.
  2. USA-Kina: Kina är en ”up and coming” supermakt och där har det känts betydligt otryggare än med Ryssland. Jag har väldigt dålig koll på läget vad gäller Kina, men det förefaller mig som mötet nyligen mellan Kina och USA föll väl ut, och jag tror också att det kommer att funka bra mellan Trump och Kina. Jag misstänker, även om jag är långt ifrån säker, att det också här är en fördel att Trump vann istället för Clinton.
  3. USA-Nordkorea: Här har vi den verkliga faran vad konfliktytor med USA anbelangar. Faran här ligger huvudsakligen i att jättebäbisen Kim ”den unge” (Kim Young One, get it?) verkar vara helt koko och är besatt av någon form av USA-hat. Det är i och för sig möjligt att det bara är skådespel från hans sida för att hålla landet enat. Men det känns otryggt och det verkar vara här det finns en verklig risk för en kärnvapenkonflikt. Nyheterna idag tyder på att min tolkning är riktig. Anledning till att jag har Nordkorea som den ”näst värsta” konfliktytan och inte den värsta är att Nordkorea verkar vara väldigt isolerat och till och med en kärnvapenkonflikt kan bli begränsad.
  4. Turkiet: Om det är någon som ger mig akuta andningsbesvär så är det Erdogan, och det var med honom i åtanke jag inledde inlägget med att tala om Hitlerjämförelser. Turkiet är idag ungefär likvärdigt med Tyskland i folkmängd (78,5 miljoner i Turkiet jämfört med 81,5 miljoner i Tyskland). Europa totalt utgör ungefär 740 miljoner, medräknat Ryssland (vars europeiska befolkning utgör minst 100 miljoner), men väldigt grovt höftat har Turkiet 12–13 % av Europas befolkning (fast jag måste erkänna att jag inte vet om man räknar in Turkiets befolkning i totalen för Europa).

    Det är förvånansvärt svårt att hitta några siffror över Europas (till skillnad från enskilda länders) befolkning på 30-talet, söker man på google får man av någon konstig anledning bara upp en massa som har med judiska befolkningen i Europa att göra. Undrar hur det kan komma sig. I alla fall, 1900 var Europas befolkning utan Ryssland 296 miljoner, 1950 393 miljoner. Så jag tror att man kan höfta att EU-befolkningen låg runt 350 miljoner i mitten av 1930-talet. Tysklands befolkning var 1933 (det året Hitler blev rikskansler men innan han hade börjat sina annekteringar) 65 miljoner, dvs. 18–19 % av den europeiska befolkningen utan Ryssland.

    Turkiet har dock, ifråga om människor, ett vapen som Hitler aldrig hade, ”flykting”-strömmarna. Och frågan är hur mycket backup Erdogan har från övriga länder i Mellanösternområdet.

    Men det där var alltså bara en jämförelse av rena styrkeförhållanden på en höft. Nu kommer jag till de verkliga Hitlerparallellerna.

    Hitler manövrerade sig efter att länge ha varit en maktfaktor i Tyskland fram till positionen som rikskansler i januari 1933.

    Erdogan blev president 2014, han var dessförinnan premiärminister.

    Riksdagshuset i Berlin brann i februari 1933. Jag tror inte det är full bevisat, men allt tyder på att det var en iscensatt false flag av nazisterna. Med branden som förevändning inskränktes många medborgerliga fri- och rättigheter, bland annat förbjöds kommunistpartiet. Dessa inskränkningar förblev i kraft fram till andra världskrigets slut.

    En misslyckat statskupp genomfördes mot Erdogan 2016. Erdogan har till följd av kuppförsöket infört inskränkningar av liknande slag som Hitler tog till efter riksdagsbranden. Bland annat har oppositionella fängslats och yttrande- och pressfrihet inskränkts. Mycket talar, enligt min mening, för att kuppförsöket var avsiktligt och skickligt framprovocerat av Erdogan.

    När den tyske president von Hindenburg dog 1934 anordnade Hitler en folkomröstning som innebar att han inte bara var rikskansler utan också övertog presidentens roll. Valdeltagandet låg på 95.7 % och 88.1 % röstade för denna ”reform”. Vid denna punkt blev Hitler i praktiken enväldig diktator.

    Igår vann Erdogan en folkomröstning som, vad jag förstår, i praktiken ger honom mer eller mindre makt som diktator.

    Lyssnar man dessutom på Erdogans retorik när han anklagar Europa för nazistfasoner så låter det väldigt likt Hitlers retorik när han som återkommande taktik hänvisade till ”övergrepp mot tyska minoriteter” som ursäkt för sin expansionistiska politik.

Jag läser av Erdogan som en Hitler, och när en turk i Rapport 18.00 säger ”Ett Turkiet, ett fosterland, en stat, en nation” löper kalla kårar utefter ryggen på mig. Det låter obehagligt likt ”Ein Volk, ein Reich, ein Führer”.

©2017 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

4 konfliktytor, 1 Hitlerjämförelse — 22 kommentarer

  1. Låt dig inte luras av media.

    När det gäller turkiska grundlagsreformen så ger den inte presidenten mer makt än vår statsminister. Engelska Wikipedia har en bra lista på de 18 punkterna.
    Varför tror du att media aldrig redogör för ändringarna utan vara pratar om dem svepande?
    Jo för de ljuger. Det är ett tecken att känna igen, för så gör de när de ljuger.
    Undantagstillstånd kommer bli mer begränsat också, det ska bara gälla 4 månader åt gången och måste godkännas av parlamentet.
    (Till skillnad från i Sverige där statsministern bestämmer (Regeringsbeslut betyder att statsministern beslutar med minst fem statsråd närvarande, statsministern utser statsråd.))

    När det gäller Nordkorea. Varför tror du att man aldrig får se verkliga uttalanden från Kim, nyheterna eller ministrar från det landet?
    Jo för vår bild av landet som ett lustigt pajasland är rent påhitt.

  2. Apropå Hitler: Vad som händer när en nazist slår en kvinna i ansiktet för att han inte gillar det hon skriver på nätet: https://pbs.twimg.com/media/C9os1Z6XYAEW8A0.jpg

    Apropå Erdogan: Ingen ledare för en västerländsk demokrati har gratulerat Erdogan.

    Utom Trump såklart. Trump är förmodligen avundsjuk.

  3. @Kalle:

    Vi kan spöa och hota dem lite nu, eller vänta tills de gör något som tvingar oss att använda metoderna vi använde under andra världskriget, vilket de säger att de vill göra så fort de får chansen. Om du vet vilket som är det mest moraliska av de två så berätta.

  4. @ Dolf,

    Ja, det är inte lätt att begripa vad som pågår. I huvudsak delar jag din syn på Trump-Putin, men det känns likväl som att det finns stora risker att något ska gå snett. Läget i både Syrien och Ukraina är väldigt rörig och risken för eskalering påtaglig.

    Vad gäller Turkiet, är jag mest lättad. Utvecklingen borde sätta P för allt prat om att de ska in i EU och förhoppningsvis bana väg för stängda gränser mot det landet. Men visst kan det komma en ny våg av asylanter på vägen…..

    Den klassiska svenska modellen med väpnad neutralitet vore inte så dumt i detta läge, eller vad tycker du? Dessvärre är vi inte direkt ”väpnade” längre och vi har importerat all världens problem in i landet……

  5. @utlandssvensk:
    Varken Syrien eller Ukraina är väl särskilt rörigt?

    Syrien :
    USA försökte med ett salafistiskt övertagande för att skapa en ny Saudiledd allierad i regionen. Det gick inget bra så nu jobbar man bara på att förlänga kriget och skapa så mycket förstörelse som möjligt på vägen.
    När kriget är förlorat så flyttar man jihadisterna till Jemen istället där utgången fortfarande är oviss och USA fortfarande stödjer ISIS.

    Ukraina: en majoritet av befolkningen gillade inte nazisternas statskupp (såklart, annars hade de ju vunnit valen istället för våldsam revolt) och därför kräver stora delar av landet att slippa leva under nazist regimen. USA gillar nazisterna eftersom det ger möjlighet till militär närvaro på gränsen till Ryssland. Ryssland gillar separatisterna eftersom det hindrar amerikansk militär på gränsen till Ryssland.

  6. @MJx:
    Du har helt klart ett par poänger där. Jag kollade lite snabbt på listan, den ser ju ganska oskyldig ut, men frågan är om något döljer sig bakom till synes oskyldiga formuleringar. Punkt 16 ”Adaptation of several articles of the constitution with other changes, mainly transferring executive powers of cabinet to President” och ”Article 123: President gets power to create States” ser allt annat än oskyldiga ut. Eftersom jag inte känner till Turkiets konstitution är det väldigt svårt för mig att bilda mig någon uppfattning om t.ex. punkt 13 och 14 som är högst oklara.
    Jag är medveten om att pedofillagen, eller vad de nu var man bråkade om för ett tag sedan, var en uppblåst misstolkning och att det snarast handlade om att göra rådande lagstiftning konsekvent.
    Det sagt, jag uppfattar det som att Turkiet tveklöst går i en totalitär riktning, såvida inte media rätt och slätt fabricerar anklagelser om inskränkningar av mänskliga fri- och rättigheter och att regimkritiker fängslas. Vilket jag har lite svårt att föreställa mig. Jag antar också att översättningar av vad Erdogan och andra turkar säger inte är rena fabrikat även om de kanske lider av Tim Pool-behandling.

    Jag är inte heller dummare än att jag inser att den bild jag har av Nordkorea är starkt filtrerad, men det sagt, du vill väl inte framhålla Nordkorea som något slags humanistiskt ideal? Och det råder väl ingen tvekan om att vi har en de facto konfliktyta där som är allt annat än trevlig?

  7. @Axel Edgren:
    que? Hajar inte alls vad du menar med ”när en nazist slår en kvinna i ansiktet för att han inte gillar det hon skriver på nätet”. Räknar du att någon säger emot någon annan på nätet som slag i ansiktet?

  8. @utlandssvensk:
    En väpnad neutralitet hade inte alls varit fel. Saknar tiden när 37-ornas mäktiga muller hördes var och varannan dag.
    Jo, Syrien och Ukraina vekar rörigt, oavsett vad MJx tycker om saken. Jag känner mig därför betydligt mindre orolig med Trumpen än vad jag hade gjort med Clinton.
    Jag hade nog varit betydligt mindre oroad för Turkiet om statskuppen hade lyckats. Nu tycker jag att det verkar vara på väg käpprätt åt helvete, och jag tror inte det spelar någon större roll om de är med i EU eller inte. Erdogan sitter på invandringsknappen, öppnar han kranen sitter vi i skiten på allvar.

  9. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

    ” Erdogan sitter på invandringsknappen, öppnar han kranen sitter vi i skiten på allvar.”

    Tja,Gaddafi satt på en sådan knapp väldigt länge och honom gick det (i stort) bra att muta (Berlusconi gjorde ett VÄLDIGT bra jobb där). Något liknande verkar realistiskt med Erdogan. Fast säker kan man inte vara….

  10. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

    Punkten 16 är bara redaktionella ändringar så att andra paragrafer harmoniserar med de ändrade reglerna.
    Artikel 123 handlar om att skapa kommuner. Enligt den tidigare lydelsen så bildades kommuner genom lag (alltså parlamentsbeslut).

    13 innebär att eftersom militärdomstolarna avskaffas så minskas andelen domare som utses av presidenten.
    14 innebär att presidenten utser 4 av 11 ledamöter i domarnämnden. (Till skillnad från Sverige där alla domare utses direkt av regeringen/statsministern).

    Media fabricerar nog sådana inskränkningar om Turkiet precis som de gör om andra stater. När man jämför media från olika delar av världen så är det dock klart att Turkiet slagit ned mot Gulen-rörelsen efter statskuppsförsöket. Inget konstigt med det, däremot kan man nog fråga sig hur det var med statskuppen. Om den inte var känd och underblåst av säkerhetspolisen, just för att få en ursäkt. Precis som riksdagshusbränder i olika länder (som WTC-attackerna).

    Media fabricerar sådant hela tiden. Pussy riot t.ex. begick brott som är brottsligt även i Sverige (störande av förrättning, förargelseväckande beteende och våldsamt motstånd – minst) men media hittade på och drev stenhårt att de dömdes för att de var i opposition mot Putin.
    Putins legalisering av hustrumisshandel var en komplett lögn.
    På P1 för ett tag sedan rapporterade de om hemska Vitryssland som dömde folk till 15 dagars fängelse för våldsamt upplopp (hade blivit betydligt hårdare straff i Sverige), men vissa fick bara böter på grund av att fängelse skulle slå oproportionerligt hårt mot dem då de hade skör hälsa, små barn, eller dålig ekonomi (något som är extremt mjukt jämfört med Sverige). Särskilt snyftigt var det att två tjejer försökt lämna några kassar med saker till en kompis på häktet men häktet vägrat att ta emot dem (testa det i Sverige!).
    OSV.

    Nej det vill jag inte. Jag är säker på att Nordkorea har en otrevlig regim. Jag har faktiskt varit där två gånger men jag kan inte säga att det gav några större insikter, annat än att man förstår att det vi hör i media till stor del är lögner. Något som Nordkoreas regim använder sig av, västerländsk medias lögner om Nordkorea används i Nordkoreanska nyheter för att visa hur väst ljuger. Nordkoreanerna själva vet ju att det inte finns horder av trashankar som måste äta gräs för att överleva. Nordkoreanerna vet ju att presidenten inte färdas i pansartåg (som aldrig fångas på bild lustigt nog) när han reser, osv.
    Jag kan dock rekommendera ett besök i landet. Om inte annat för att se det så länge det finns kvar.
    Sen vet jag inte om det är så mycket konfliktyta. USA:s påhitt nu på senare tid handlar ju om inrikespolitik, de vet att Kina inte tillåter en amerikansk lydstat till vid sin gräns, och när det gäller Nordkorea så är Kinas möjligheter betydligt mycket bättre än de andra amerikanska försöken att omringa Kina (som ju var anledningen till att tjafs om munkarna i Burma för några år sedan, att USA förlorade kalla-kriget-spelet om Burma mot Kina)
    Samma sak gjorde ju George W. Bush när han fick det knackigt inrikes. Han bröt avtalet med Nordkorea om att de skulle få olja av USA mot att de slutade med kärnkraft, Nordkorea öppnade då såklart sina kärnkraftverk och Bush fick en massa inrikespoäng på sin konflikt mot pajaslandet (Men media utelämnade ju såklart det där med att USA bröt avtalet).

  11. @utlandssvensk:

    Khaddafi satt inte på någon invandringsknapp. Svarta afrikaner sökte sig till Libyen, fick utbildning och sedan åkte de flesta hem igen. Att utvandringen av svarta har börjat skena efter att vi hjälpte rasistiska jihadister att ta makten i Libyen beror på att våra allierade håller på att rensa landet på svarta. Efter de stora massakrerna på svarta under vårt krig mot Libyen (som ju höll på att sabba hela kriget, inte minst när vissa reportrar dristade sig till att avslöja massakern i Tuarga och besöka koncentrationsläger med svarta kvinnor och barn) så har man börjat sälja dem som slavar och att driva ut dem som våld. (Därav konflikten i Mali).

  12. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

    Lustigt att jag nu precis såg en intervju med en nordkoreansk minister på BBC. Den var starkt klippt men visade ändå det som i svensk media beskrivs som ”Nordkorea hotar USA med fullskaligt krig”.
    Uttalandet är:
    ”Om USA är vårdslösa nog att använda militära medel skulle det betyda fullskaligt krig samma dag. Våra kärnvapen skyddar oss från det hotet.”
    OBS – han menar alltså att det inte kommer bli krig just för att de har kärnvapen.

    Han säger i samma intervju att de s.k. fånglägren är påhittade av deras fiender för att demonisera Nordkorea.

  13. @MJx:

    Jag orkar inte gå in i ytterligare en evighetsdebatt om allt möjligt med dig.

    Men du får gärna berätta mer om dina resor till Nordkorea. Ytterst få västerlänningar har nog besökt det landet två gånger.

  14. @utlandssvensk:

    Det är nog inte jättemånga, beroende på vad man menar med västerlänningar. Men t.ex. Mikael Bindefeldt har ju besökt landet flera gånger.
    Första gången åkte jag med på en resa som PKML(r) (eller kanske snarare RKU) ordnade, och det var väl närmast att betrakta som i forntiden. Sedan åkte jag långt senare på en egen semesterresa till Kina och DRK. Det är ett speciellt land på många sätt. T.ex. det här med att man får en egen guide (som man nog kan räkna ut är en polis som ska kolla så att man inte är spion) som följer med en överallt. De är oerhört trevliga och gör allt som man ber om, ber man om att slippa dem så håller de sig i bakgrunden. Men man behöver dem, om man inte pratar koreanska. (Till skillnad från vad som gällde i Sovjet så kan man ju inte få guider som pratar klingande ren svenska dock utan det är engelska som gäller).
    Jag var på den där amerikanska spionbåten som ligger som ett museum i Pyongyang och det var nån helgdag av något slag och fullt med folk och skolklasser. Upplevdes som en propagandafilm nästan.
    Servicepersonal är extremt underdåniga mot västerlänningar, tjejerna niger och fnittrar. Men det verkar de inte vara mot nordkoreaner, inte ens mot folk i pampiga uniformer.
    Vad mer kan jag säga? Man får ju en bild, men det är ju inte som att man kan bedöma valens legitimitet eller domstolarnas rättssäkerhet av ett besök.

  15. @Kalle:

    ”normkritiskt genuskung-fu som du tar till?”

    Aja baja, ingen misgender här minsann.
    Det förstår du väl att det inte är ”kung fu” som gäller utan ”drottning fu”? Grin

  16. Beträffande ”stängda länder”. En del tycks inte ha nåtts av insikten till vilken grad vi nu lever i ett uppkopplat informationssamhälle så här kommer lite exempel på vad man med lätthet än så länge hittar på youtube.

    Nordkorea (kamerateknik har gjort censur omöjlig)

    Del 1
    Del 2
    Del 3
    Del 4

    Saudiarabien (Samma problem, tekniken spöar censuren, detta är dock förmodligen de farligaste platserna i världen att filma på)

    Inside Saudiarabia
    Saudiarabia Undercover

    Uzbekistan (Som Stockholmsterroristen kom från)

    Del 1
    Del 2
    Del 3

    Islamiska staten (farligare än Saudiarabien men polisen inkompetent så mindre risk att avslöjas)
    Inside Raqqa
    Life under IS rule¨

    Mycket talande bilder.

  17. @Erik:
    Jo att man kan sprida filmerna är ganska nytt. Men filmkameran är ingen ny uppfinning och turister i Nordkorea har alltid fått fota och filma.
    Tror man får det i Saudiarabien också.

  18. @Erik:

    Jag har roat mig med att titta lite på demografin i olika MENA länder. Uzbekistan är ett ganska typiskt muslimskt land och där ser det ut så här:

    1950 6 miljoner innevånare
    1970 12 miljoner
    1990 20 miljoner
    2016 32 miljoner

    (från wikipedia)

    Ungefär sådär är det i alla MENA länder. Från detta kan man rimligen dra minst 2 slutsatser:

    1. Nästan oavsett hur många ”flyktingar” eller andra migranter som västvärlden släpper in, kommer det inte ha annat än väldigt marginell inverkan på MENA länderna. Deras befolkningar kommer bara fortsätta att öka tills det helt enkelt inte längre är möjligt.

    2. Om de MENA figurer som Sverige redan har släppt in har något som ens liknar samma nativitet som de har i sina ursprungsländer, är det helt kört för oss som västland inom bara någon generation.