Vilka av oss är skyldiga?
avatar

Dolfs ledsna logo

Eders Ödmjuke undrar över skulden

Ronnie Berggren hade ett inlägg på det goda samhället idag där han ifrågasätter svenska public services tendens vid islamistiska terrordåd att börja fråga efter offrens egen skuld. Han tar bland annat upp hur man diskuterade islamofobi i SVT efter 11 september och Helena Grolls fadäs i början av 2015 när hon som journalist för SR frågade Israels ambassadör om judarna själva hade något ansvar för den växande antisemitismen.

Och efter bombdådet i St Petersburg för en vecka sedan frågade ankaret i Aktuellt: ”Kan de [Ryssland] själva ha åstadkommit det [terrordådet] genom att inte ha tagit till vara sin muslimska befolkning?”

Men som tur är finns det de som verkligen vet var skulden ligger:

Det är inte vilka stolskott som helst, Lokko är skribent SvD och Bengtsson är en liberal som varit chef på Timbro och tidigare också varit politisk chefredaktör på SvD. Jag tänkte först att han kanske var ironisk eller sarkastisk, men efter att ha läst det flera gånger kan jag inte se något spår av ironi, utan att han verkligen menar vad han säger.

Men frågan inställer sig förstås, hur stort ansvar har vi själva för dådet? Och hur stort ansvar hade de fem som dog?

”Fem?”, jupp. Du har säkert hört att de var fyra. Men det var fem. Och det var det femte offret som fick mitt hjärta att brista. Jag undrar vad det offret hade gjort för att förtjäna döden? Bitit en islamist i benet?


©2017 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Vilka av oss är skyldiga? — 10 kommentarer

 1. Hej.

  ’Om du inte varit så lättklädd och dessutom berusad…’
  ’Om du inte tecknat profeten…’

  ’Victim-blaiming’ anses annars väldigt fult av den postmoderna, eller poststrukturalistiskt orienterad akademikervänstern, men när det gäller västerlänningars arvsynd och historiska skuld till [valfritt] så duger det.

  Själv minns jag ännu den kollega som efter elfte september-attacken utropade ’Ja! Där fick amerikanerna känna hur det känns!’ Den läraren arbetar fortfarande i en svensk skola i en socialdemokratisk kommun, och var tidigare aktiv vänsterpartist, numera aktiv inom Feministiskt Initiativ.

  Vad menar Lokko med sitt ”kärlek och solidaritet till alla!”? Känner han kärlek och solidaritet för terroristen och alla de som sympatiserar med honom?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. Ja man kan verkligen undra hur apologeterna på SVT skall förklara vad hunden Iggy hade gjort för ont för att förtjäna att köras över på det där vidriga sättet. För övrigt kan vi konstatera att två av de fyra mänskliga dödsoffren inte ens var svenskar (1 britt och 1 belgiska) så vad har att mörda dem med fel som Sverige gjort eller inte gjort att göra?

 3. @Erik:
  Jämförelse med vad?
  En inbrytning i en gisslansituation hade väl sett likadan ut i Sverige?
  Poliserna dödade en och skadade tre ur gisslan samt skadade en polis, samtliga de olyckorna berodde på kompetensbrist hos poliserna som gjorde inbrytningen och just den delen hoppas man ju att svenska polisen skulle undvika.

 4. Vad hade man förväntat sig. Finns alltid självpiskande svennar som gärna rullar sig i tjära och fjädrar. Speciellt om man får betalt för det.

 5. Min egen skuld ligger i inte att jag sedan länge varit emot den utveckling som vi nu ser det vedervärdiga resultatet av, men att jag inte lyckats övertyga ”de goda” om vad som är verkligt gott långsiktigt och samtidigt därför känslomässigt korrekt långsiktigt.

  För ”de goda” har jag framstått som kall och hård när jag sagt nej till invandringen av de som tillhör en extrem sekt. Det är min skuld. Jag har uttryckt logiken i ren välvilja men utan tillräcklig känsla, trots att kanske 50% inte använder logik när de resonerar och kanske 70%-90% inte ens kan resonera tillräckligt långsiktigt.

  Som duktig schackspelare borde jag förstått bättre. Det är min skuld. Jag är därför medansvarig för tusentals döda i Medelhavet. Jag är medansvarig för politikeradelns olagliga krig tillsammans med Nato, Israel, IS och Saudiarabien som dödar tusentals oskyldiga barn i den suveräna staten Syrien. Jag är därför också medansvarig för den vedervärdiga terrorattacken i Stockholm.

  Det är sant att jag är medansvarig, men förlåtelsen ligger i att försöka göra rätt från och med nu i varje aktivt ögonblick. Endast så är jag förlåten.

 6. @Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet:
  John Donne:

  Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela. Om en jordklump sköljs bort av havet, blir Europa i samma mån mindre, liksom en udde i havet också skulle bli, liksom dina eller dina vänners ägor; varje människas död förminskar mig, ty jag är en del av mänskligheten. Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar; den klämtar för dig.

 7. Jag minns med vis förtjusning en intervju jag såg på brittisk TV någon månad efter bombattacken på Londons tunnelbana. Det var en nyhetsjournalist som intervjuade en imam, och frågade något i stil med ”Är det OK enligt islam att mörda oskyldiga?”.

  Jag minns inte de exakta orden i svaret, men jag lär aldrig glömma innebörden av det. Inför rullande TV-kameror och en miljonpublik på live-TV, svarade imamen att de dödade var skyldiga till brottet att inte var muslimer!

  Jag tror att med det sättet att resonera är vi många i västvärlden som bör vara oroliga…..

  —————

  Som en rolig anekdot kan jag berätta att det hände lite, någon månad efter denna intervju. Jag är inte säker att huvudpersonen är den samma, men en av de ledande imamerna i UK hade rest iväg till MENA, och kom tillbaka till London. I passkontrollen upplystes han att regeringen (!) hade dragit in hans uppehållstillstånd, och att han därför inte skulle släppas in i landet!

 8. @Uffe:
  Liknande tongångar kan skönjas även här:

  Danska regeringen kan se sig tvingad att införa gränskontroller vid Öresund som en konsekvens av lastbilsattacken i Stockholm.

 9. Svensk saltad sill anförs från Södertörns högskola som ett argument för Sveriges engagemang i slavhandeln……
  Vi skall absolut skuldbeläggas.
  Därför skall vi importera alla idioter till Sverige.
  De kan knalla in utan att styrka sin identitet eller ålder.
  Om jag som ”Svensk” skall semestra i Europa så krävs jag på Identitetsbevis och gärna försäkringskassans gröna kort……
  Det är tydligen skillnad på folk och folk.
  Nu skall JAG som vit,fet ,medelålders man hålla käften och bara finansiera vår undergång.
  Aldrig!
  Varför skall jag betala för ”lättingar”som bara hatar mig?
  Varför?
  För att Disneyklubbs ledare kan bli Ministrar………
  Är det konstigt att man blir förbannad,eller….
  Minst 10% av min skatt går oavkortat till organisationer som har som mål att mörda mig…..
  Pensionärerna får betala priset för de ”ensamkommandes”tandläkarräkning.
  Sverige utarmar sig för att bli världens ”godaste” land.
  Sjukt eller?