Vild kvinna blir tam?
avatar

Fridah Jönssons kolumn i Metro manar till eftertanke. I vart fall i den del av samhället som har tid till sådant, där inte de radikala och arroganta uttalandena måste pressas fram innan tidningen går i press. Eller ännu värre, innan någon konkurrerande skribent hunnit säga just samma sak på den ständigt rullande hemsidan. Just så tolkar jag Fridah.

Journalistiken drivs i samma kommersiella kvarnhjul som resten av samhället, och tiden då titeln ”journalist” var något att vara stolt över är sedan länge förbi. Jo, det finns ännu grävande journalister och de som ännu besvärar sig med att granska statsmakten. Registrerarna över romer/zigenare utgör ett utmärkt exempel. Men allt för fort tycker jag att journalistik börjar handla om vilka kändisar som har romanser med vem. Eller för att ta ett av dagens exempel, storleken på en växande prinsessmage. I allt väsentligt bara skvaller.

I politik finns det inte lika mycket skvaller, men där är det kategorin ”unga och arga kvinnor” som tagit tonen. Även om det ska erkännas att de har uppbackning av en och annan man bara syns skull. Fridah skriver om genus: ”Och jag är så trött på perspektivet i diskussioner. Jag är trött på att en man uttalar sig om jämställdhet och får ’amen vit medelålders heterosexuell man sluta ta tolkningsföreträde’ slängt i ansiktet innan han ens hunnit säga det han skulle. Jag är trött på att någon uttrycker sig klumpigt om att hen tycker att en tjej är snygg och pang bom blir kvinnohatare.”

Hon verkar inse bristerna till fullo, hur kan den som tycker att kvinnor är snygga just därför vara kvinnohatare? (Tycker jämställda män att kvinnor är fula? Knappast.) Men viktigare är hur hon poängterar att vissa människors åsikter viftas bort för att de har fel kombination av kön, ålder och hudfärg. Hon gör också avsteg från en mängd ”horribla” texter hon inte längre vill stå för, men ändå låtit gå i tryck för att låta såpass radikal att hon hörs över det evigt pulserande åsiktslandskapet.

Fridahs text borde ligga på bordet på morgonmötet på varje redaktion. Var och en borde läsa den och fundera på sitt eget bidrag. Hon skriver vidare: ”Jag vill diskutera saker av värde på ett konstruktivt sätt. Jag vill skriva kolumner som jag hunnit tänka igenom. Jag vill läsa blogginlägg som består av annat än gif-bilder. Jag vill höra samtal där deltagarna får prata till punkt.”

Jag kan inte låta bli att undra hur många fler skribenter det finns som Fridah, vars åsiktsreportuar är mer eller mindre fabricerad. Det vore också intressant att veta vad denna framkrystade kör har haft för reellt inflytande på redaktionerna i övrigt, eller resten av samhället?

Men i vid dags dato känns det som om denna skribent har mognat. Det är dags att lägga skillnader i ålder, kön och hudfärg åt sidan och bara jämföra idéer. Varifrån de kommer är inte viktigt. Idag skulle jag gärna dela en fika med denna kvinna, något jag knappast skulle ödsla tid på för bara några dagar sedan. Detta helt oavsett om hon kallar sig feminist eller inte.

Idag lägger media så mycket energi på att bara tycka, att de glömt bort hur man lyssnar. I vart fall om man frågar mig. (Dock inte sagt att jag kräver att de ska lyssna på just mig.) Så, vad går vi igenom på morgonmötet?

Teo

Kommentarer

Vild kvinna blir tam? — 13 kommentarer

  1. ”Journalistiken drivs i samma kommersiella kvarnhjul som resten av samhället, och tiden då titeln ”journalist” var något att vara stolt över är sedan länge förbi.”

    Och hur mycket arbete bidrog sådana som du till avslöjandet om registrering av romer t ex?

  2. Var inte det sk Romregistret en kartläggning av två stridande klaner? Med kidnappningar, skjutvapen och andra grovt kriminella inslag och inte ett etniskt register.

    Sedan, vad innebär uttrycket ”Sådana som du”, vart är det du vill komma med det? Det känns som ett vi och dom tänkande, du kanske vill starta ett eget litet register? Många skribenter här inne är kartlagda av genusforskare i ett antal uppsatser, tycker det osar lite misstänkt om det också. Godhetsapostlarna på Expo vill ju också skapa register, men jag misstänker att du tycker de är annorlunda.

  3. @Axel Edgren:

    Och hur mycket arbete bidrog sådana som du till avslöjandet om registrering av romer t ex?

    Teo är inte journalist, vet du. Var och en är ett kugge i maskineriet samhälle och han bidrar genom att göra ett bra jobb på sin plats. Majoriteten journalister har glömt vad ett bra arbete är på deras position. Journalist är en maktposition som är viktig för hela samhället. Därav ska de ha skarp kritik när de missköter sitt uppdrag så som skett sen 90-talet och eskalerat sen dess.
    (Det finns absolut undantag bland journalister, Lena Andersson på DN tex. Väldigt duktig journalist.)

  4. I och för sig vill jag påminna om att ”alla” i Fridahs text inkluderar långt ifrån alla – svenskar alltså.

    Twitter är extremt överrepresenterat om man tittar på hur ofta det nämns i medierna jämfört med hur många som är medlemmar. Det beror dels på att Twitter används mycket av mediemänniskor, dels på att det är öppet och publikt, och dels på att det ger en känsla av intimitet och närhet till framför allt kändisar, säger Hampus Brynolf, chef för digital strategisk rådgivning på kommunikationsbyrån Intellecta.

    Enligt Svenskarna och Internet 2012 är det endast 2% av internetanvändarna (12+ år) som använder Twitter dagligen och 11% som använder det någon gång. 59% av de som använder Twitter använder det huvudsakligen privat.

    1.2 miljoner svenskar 2012 använde inte Internet alls, eller endast mycket sällan.

  5. @Axel Edgren:
    Det där var en rent enfaldig kommentar. När ska sådana som du börja komma med konstruktiv kritik?

  6. Eller, okej. Kanske högg lite snabbt där. Rubriken på SVTs hemsida är dock ”Prata med unga män om kärlek och respekt”…….. -_- ……… -_- …………… -_- -_- -_-

  7. Pingback: Så näpet och politiskt korrekt | Toklandet

  8. @Axel Edgren:

    Som Ninni redan sagt, jag är inte journalist. Min poäng är att åsiktssprutor kan vem som helst vara om man inte ens behöver stå för åsikterna ifråga. Och det är allvarligt om sådant faktiskt har haft inflytande, en frågeställning jag inte har något svar på.

    De som gör ett bra jobb, som att avslöja nämnda registrering, kan inte vem som helst göra. Där kommer journalistiken till sin rätt. Jag kan inte konkurrera med dem. Och skam vore isf, då min profession ligger på helt annat håll. Smile

    [Sorry Fugen, jag var trött och råkade svar på fel kommentar, korrigerat nu.]

    Teo

  9. ”Jo, det finns ännu grävande journalister och de som ännu besvärar sig med att granska statsmakten. Registrerarna över romer/zigenare utgör ett utmärkt exempel”

    Problemet med det är att det var inte var bra grävande journalistik,
    det var vad jag skulle kalla bra agendasättande journalistik.
    Innan man kontaktar polisen så kontaktar man någon i registret (eller analysfilen som polisen kallade det) och innan polisen ens haft chansen att kommentera fyndet har kommentarer om kopplingar till förintelsen satts på pränt.

    Sedan är namnet över hela registret en ”lögn”. Ja det var ett register som till största delen innehöll rumäner, men det var inte ett register för att de var rumäner vilket rubriken och namnet egentligen antyder.

  10. Jomen…låt traditionell pappersmediajournalistik førfalla till… krønikor.
    Traditionell journalistik spelar allt mer ut sin roll dersom troværdigheten… vittrar.
    Cyberplattformarna.. før nyheter o kvalificerad information utvecklas , dær individernas delaktighet och intresse …styr.
    Aktivarum , bakflasch , genusdebatten , per strøm , pelle billing , børjar ta øver… informationsflødet.
    .
    Ovan , bør o kan anses vara kvalificerad medborgarjournalistik… dermed troværdig , kunskapsberikande demokrati / samfundsutvecklande
    .
    Per Hagman