Vansinne #1
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke jämför nyheter

Jag vet inte riktigt hur jag skall tolka de följande nyheterna. Men hur man än vänder och vrider på det så visar det på att något är jävligt fel i vårt samhälle. Sedan kan ju diskutera om det är politiken det är fel på, eller om det är media. Jag för min del tvivlar inte ett ögonblick på att både media och politiken är helt åt helvete. Vilket väl knappast lär förvåna den trogne läsaren.

Jag tippar att ett flertal noterat den ena nyheten, även om den inte direkt slagits upp stort, den andra tror jag inte har förbigått någon. Det kan hur som helst vara tankeväckande att ställa dem emot varandra:

Pressmeddelande
30 januari 2015
Justitiedepartementet

Lagföring i Sverige av sexköp utomlands ska utredas

Regeringen har gett Utredningen om ett starkt straffrättsligt skydd vid människo­handel och köp av sexuell handling av barn (Ju 2014:22) i uppdrag att analysera och ta ställning till om personer som köper sexuella tjänster utomlands ska kunna lagföras vid svenska domstolar.

Utredningen har sedan tidigare i uppdrag att undersöka behovet av ytterligare åtgärder mot människo­handel, köp av sexuell tjänster och köp av sexuella handlingar av barn.

– Regeringen priorterar [sic!] arbetet mot trafficking och människo­handel. Köp av sexuella tjänster är oaccep­ta­belt oavsett om det sker i Sverige eller utomlands. Det är viktigt att lag­stiftningen återspeglar detta, säger justitieminister Morgan Johansson.

Nyhet
16 januari 2015
häxträffen

Kommunen vill ge jobb till IS-krigare

IS-krigare som återvänder till Örebro ska erbjudas hjälp av psykolog. Det har kommunledningen bestämt. Återvändarna förmodas ha traumatiska upplevelser bakom sig och det är här kommunen vill hjälpa till.

– Vi har diskuterat hur vi ska arbeta för att de här killarna som har kommit tillbaka inte åker igen, och att de bör få hjälp att bearbeta de traumatiska upplevelser som de har varit med om, säger kommunalrådet Rasmus Persson (C) till SVT:s ”Tvärsnytt”.

Man vill också erbjuda exkrigarna jobb i kommunen. Satsningen ska motverka utanförskap, som Örebropolitikerna anser är en grund för att delta i striderna i Irak och Syrien.

Vet inte hur det är med er, men hos mig skaver det här rejält.

I ärlighetens namn skall jag tillstå att kommunpolitikern Rasmus Persson senare hävdar att han missförståtts:

Sammanträde i Örebro kommunfullmäktige

Sammanträde i Örebro kommunfullmäktige

Men nu säger Rasmus Persson att han missuppfattades i intervjun.
– Den bild som målades upp utifrån att jag skulle haft ett förslag om att ge jobb till IS-terrorister som kom hem till Örebro – så var aldrig fallet. Möjligtvis gjorde jag en dålig intervju, säger Rasmus Persson.

Vad var det du ville säga?
– De som begår brott ska straffas för det vare sig brotten begås utomlands eller Sverige, men det ska rättväsendet hantera.

– De utmaningar som finns i Örebro kommun är framförallt att förebygga att man ansluter sig till extrema organisationer som IS, säger Rasmus Persson.

Personligen tror jag att det handlar om en feg och ynklig politiker som inser att han pissat i motvind och nu pudlar för att rädda ansiktet.

Men oavsett vilket så stinker det på minst en av dessa tre punkter:

 1. Vi har inkompetenta kommunpolitiker som inte vet vad fan de säger.
 2. Vi har media som rapporterar precis vad för dynga som helst, oavsett hur allvarligt det är, utan att säkerställa att det man rapporterar är korrekt.
 3. Vi har politiker som prioriterar att sätta dit svenska sexköpare framför att komma till rätta med import och export av terrorism.

Tyvärr tror jag att alla 3 punkterna uppfyller kraven på ett nationellt laxativ.

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Vansinne #1 — 20 kommentarer

 1. Haha Dolf.
  Du svalde alltså den där efterrätten som Aftonbladet dukade fram direkt efter huvudrätten ”Je-Suis-Charlie”.

  Så den här killen (en av Aftonbladets ”alla de”, förstås) brukar alltså åka till Syrien, tas emot på Hotell ISIS. Efter några månaders vistelse, får han hemlängtan. Han lovar dem, kanske med ett ceremoniellt kyssande av en sten som heliga löftets symbol, att aldrig i livet yppa ett ord om deras, världens mest eftersökta, terrororganisation (att denna omvända kille nyss mycket troligt var en ombytlig, odräglig rapsångare eller något struntar de givetvis i. Han kan gott återvända fram och tillbaka).

  Han lovar dem alltså att inte yppa ett ord om tälten, grupperingarna, vapenförråden, ledarna, vad de heter, hur de ser ut, hur de rör sig, hur och var de filmar, ljudteknikerna, skådisarna, vilka 007-typer de regelbundet möter, när, var och hur, och hur nästa terrorplan ritas upp, etc. etc. Så då ger de honom en varm kyss, önskar honom lycklig resa och låter honom återvända till Sverige.

  När han väl är ”hemma”…, ja, hur mycket än Säpo, FRA, och alla liknande supersensitive organ i samarbete med motsvarigheterna från hela EU och USA ber och bönar, vilka gåvor, tjänster eller belopp de än lovar, svarar killen bara rappandes en sura ur koranen.

  Visst finns det någon sorts import och export av terror. Men det är då långt ifrån som du tror. Glöm nu inte heller att Aftonbladet är en av de mest feministiska tidningar, dvs. med ideologin att allt krig och elände i historien är männens verk. Do your own conclusion.

  Spy bort allt det där och kurera dig. Det finns faktiskt alternativmedia. Ta inte heller allt de säger som fullständiga sanningar. Det gör inte jag. Gör en sunda förnuftets syntes av allt som låter logiskt, resten är förmodligen rappakalja.

  Jag vet ännu inte hur jag ska tolka allt det där med sexköp, utom klausulen om barn som för mig är oifrågasättbart självklar och människohandel som jag förstår som slaveri, och alltså något helt annat än ”sexköp”.

 2. @ Dolf
  ”I Kommunismen kontrollerade makten folkets handlingar men folket tänkte fritt… I västerländska demokratin kontrolleras tankarna och pågår en fullständigt fördummande av mänskligheten” (Chomsky. Rekommenderar hans Att Förstå Makten. Men som sagt ta inte heller allt han säger som absoluta sanningar.)

 3. Tycker de blandar och ger lite i den första ”nyheten”, lite äpplen och päron.

  Det är väl en jäkla skillnad mellan ”köp av sexuella tjänster” och ”människo­handel och köp av sexuella handlingar av barn.”.

  Antingen så förstår de inte bättre, eller så vill de kleta samman ”köp av sexuella tjänster” med det andra för att döda ev diskussion om detta.

  Vem vet, ohederligt är det iaf.

 4. Det finns tre enorma utmaningar med förslaget att kriminalisera köp av sexuella tjänster utomlands:
  1) Vem ska omfattas av kriminaliseringen? Svenska medborgare? Alla personer folkbokförda i Sverige? Alla personer som vistas i Sverige? Kan en dansk på besök i Malmö haffas för att hen köpt nämnda tjänster i Köpenhamn?
  2) Vilka brott ska omfattas av kriminaliseringen? Många av de handlingar som diskuteras har ett ganska lågt straffvärde. Ska alla brott utöver ett visst straffvärde ge påföljd i Sverige? Ska den som kört med 0,4 promille i blodet i Danmark dömas för rattfylleri i Sverige? Eller den som rökt på i Holland?
  3) Betyder det att Sverige accepterar andra länders restriktioner på sina egna medborgare? Att t.ex. en irländska blir straffad hemma för en abort utförd i Sverige? Eller en ungrare som kört med 0,1 promille i blodet? Steget är kort till att andra länder uppfattar det som att Sverige lägger sig i deras interna angelägenheter. Om ett annat land kräver att Sverige utlämnar en människa som brutit mot någon av det landets lagar – i Sverige?

 5. @Anonymous:

  Chomsky har (som ofta) fel.

  The Chinese have vigorously applied “reform” methods throughout all levels of their population: in universities, schools, special indoctrination centers, business and government offices, and even peasant groups. Their expressed justification is the conviction that all people retain “influences of the reactionaries” or “ideological poisons” from the former, pre-Communist, society, and must be made over into “new men” in order to take their place in the “new society”.

  ”All crimes have definite social ideological roots. The evil ideology and evil habits left behind by the old society, … still remains in the minds of some people to a marked degree. Thus, if we are to wipe out all crimes from their root, in addition to inflicting on the criminals the punishment due, we must also carry out various effective measures to transform the various evil ideological conceptions in the minds of the people, so that they may be educated and reformed into new people.” (The People’s Daily, China)

  Man kan diskutera hur mycket västerländska demokratier försöker kontrollera tankar, och i så fall vad som skiljer ”tankekontroll” från politisk opinionsbildning i ett fritt samhälle. Men att kommunistiska samhällen försökt ”forma” och kontrollera människors tankar torde stå utom tvivel.

  Det borde förstås Chomsky veta. Han borde också veta att medan konformism är en nödvändighet i den kommunistiska ideologin, medan marknadsekonomier tvärtom förutsätter att människor tänker olika.

 6. Fokuseringen på tankekontroll är korkad, som om människor ens skulle vilja tänka särskilt mycket, särskilt kvinnor, kvinnor gör ju tvärtemot motstånd mot att behöva tänka på vad de gör. De motsätter sig all ”ond kunskap” som är i strid med deras önskebilder och fantasier.

  Helt off topic, men har ni på genusdebatten tänkt på att komma ut med en antologi, där alla skribenter bidrar med var sin fråga/perspektiv?

 7. @Anonymous: Vadå svalde?

  @Anonymous: ligger nog något om det. Det har ju också tagits upp av Tanja Bergkvist.

  @Frogfish: Jo, de blandar. Och jag är, till skillnad från dem, i alla fall så hederlig så jag inte redigerar ut biten om barn bara för att det skall passa mitt budskap.

  @En annan Fredrik: Tvåan och trean är väl vad som vanligtvis (helt relevant) tas upp när man kritiserar detta med kriminalisering av sexköp utomlands. Men din etta där tror jag inte jag sett tidigare, den ger onekligen en del att tänka på. Ytterligare en komplexitet i sammanhanget.

  @Matias: Tanken om en antologi har varit uppe på bordet, men det har bara varit i form av löst prat. Inte så att det finns några uttalade planer på det. Men det är långt ifrån uteslutet att något sådant kommer så småningom.

  @Jens: Tack. Är det en sorts dansk Genusdebatten?

 8. @ Ulf
  Jag kopierade från någon blogg, någons citat av Chomsky. Och då påpekade jag att man inte ska ta allt han säger som sanningar. ”Att förstå makten” är den enda bok av Chomsky jag har läst. Där har han ofta rätt. Du säger att han har ofta fel. ”Glaset är halvtomt”. Nej, glaset är halvfullt, påstår du. Eller vice-versa.

 9. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jag tror att det skulle vara en bra idé, arbetet skulle inte bli så massivt och ni skulle kunna fokusera på det ni är bäst på.

  Här i Finland kom det ut en skriftsamling (2007) med titeln ”Mannen utan jämställdhet”, den bestod av 29 artiklar om olika mansfrågor. Kanske ni kunde kolla upp den här boken, med någon som kan finska (Rick?), för att överblicka hur ni möjligen kunde sammanställa det.

  Det skulle behövas, för det finns så mycket information och kunskap på denna sida men utspritt här och där.

 10. @ Dolf
  ”Vadå svalde?”
  Ja, men det har du ju tydligen gjort… För precis som Aftonbladet med direktiv uppifrån ville, har du förstorat upp allting ut i absurdum. Sexköpsförbud å ena sidan, statlig sanktion av import/export av terror å andra sidan.
  Så när Säpo misslyckas med att få den här killen att avslöja någonting om världens mest eftersökta maskerade skurkar, skickas han till R. Persson som börjar rehabilitera honom med någon sorts Clockwork Orange-metoder eller?
  Herregud! Allt är ju teater för att kontrollera både tankar och handlingar. En mini-elit som i Sovjet och Nazi-Tyskland. Vad folk kallar sina system är irrelevant…

 11. Som vi alla vet är alkoholförtäring i Saudiarabien mycket hart bestraffat, och konsum även av lätta droger som cannabis har försetts med dödsstraff.

  Om vi kriminaliserar svenskars handlingar i länder där handlingen ifraga är laglig, hur kan vi da moraliskt försvara Saudiarabiens eventuella försök att bestraffa alkoholförtäring när de besöker Sverige?

  Sex med barn är naturligtvis en annan fraga, bade moraliskt och iochmed att det är olagligt nästan överallt i världen, men prostitution överlag? Hur tänker man?

 12. @Anders:

  Om vi kriminaliserar svenskars handlingar i länder där handlingen ifraga är laglig, hur kan vi da moraliskt försvara Saudiarabiens eventuella försök att bestraffa alkoholförtäring när de besöker Sverige?

  En annan fråga är väl om man i andra länder måste både följa de lokala lagarna och lagarna hemma? Det tycks vara så man tänker, och rent praktiskt blir det väl så: andra länder torde inte acceptera handlingar som råkar vara lagliga i personens hemland, liksom vi uppenbart inte accepterar aga av barn, även om såväl föräldrar som barn kommer från ett land där det är lagligt.

  I vissa fall blir det förstås absurt: om jag är i England och vill köra bil, skall jag köra på vänster eller höger sida? Wink

 13. @ Ulf T

  Kanske svenskar inte heller borde vara tillåtna att köpa alkohol i vanliga affärer i Danmark och Tyskland. Eller mellanöl i Finland och Norge, för den delen.

  Och vad sägs om att gasa på i 150 km/h på Autobahn? Det blir förstås fortkörningsböter hemma i Sverige.

  Vi kan ju visa resten av världen hur präktiga vi är genom att anmäla andra länders medborgare för sådant som är lagligt här, men olagligt i deras hemländer. Har du sett en iranier ta sig en öl? Kontakta genast Irans ambassad! Och talade inte de där ryssarna positivt om homosexualitet? Anmäl!

 14. @Anonymous: Vad snackar du om? Jag har inte svalt något, jag pekar faktiskt på 3 olika förklaringar, varav minst 1 måste vara giltig. Och oavsett vilken/vilka så innebär det ett stort problem.

  @Anders: Problemet med ditt resonemang är att det baserar sig på förnuft. Det funkar inte i sverige.

  @Ulf T: Precis det exemplet jag tänkte på också. Du får väl antingen köra i mitten eller köra off-road.

  @Rick: Kul idé. Kanske något för researchgruppen och aftonsnusket.

 15. @ Dolf
  Hörru, de där tre förklaringarna har väl inte med saken att göra. De är dina funderingar bl.a. kring vad och hur man ska hantera personer som du redan förutsätter pendlar mellan Sverige och planetens värsta terrororganisation. Du har väl inte skrivit en annan insändare som jag inte känner till, där du ifrågasätter sannolikheten i vad en manipulerande kvällstidning kanhända fabricerat, innan du skulle ha kommit med en sådan drastisk spekulation som om politikers möjliga prioritering ”att sätta dit svenska sexköpare framför att komma till rätta med import och export av terrorism”… Det är som att kasta bensin i en redan brinnande skog. Det finns krafter i samhället som vill ha krig. Vi vill väl ha samförstånd och fred, eller? Så, låt oss inte bete oss som Aftonbladet.

 16. @Anders: Sex med barn är naturligtvis en annan fraga, bade moraliskt och iochmed att det är olagligt nästan överallt i världen, men prostitution överlag? Hur tänker man? . Och är det olagligt i landet där brottet utförs så borde det bli lagfört där, så fungerar det i dag, åtminstone i teorin. Blir man dömd för medhjälp till två mord i USA så sitter man i fängelse där. Men hur blir det då när straffskalorna är olika? Någon kanske är dömd till livstid i USA, men blir släppt på fri fot i Sverige. Om någon däremot blir dömd till ett lindrigt straff i ett annat land, ska då straffet skärpas i Sverige om Sverige råkar ha strängare straffskala? Säger som Runeberg: ”Det frågtes blott, det gavs ej svar.”

 17. @ Ulf
  Det är bara sorgligt hur rätt Chomsky har om fördumningen av Väst? Han menar ju förstås att folk i öst trots läpparnas bekännelse inte behövde låta sig luras av propagandan som folk i väst gör. Man behöver inte ta allting så kategoriskt. Folk borde börja att ta in andemeningen i saker som sägs. Jag har förstått att varken högern eller vänstern gillar Chomsky. Kanske för att han inte låter sig köpas?

  Men ärligt frågat, är inte ni trötta på det där decennielånga tuggandet om makten hos Sovjet/Kina, som om det var ett nytt sensationellt ”avslöjande” varje gång?
  Vem vill inte ha marknadsekonomi? Det är ju därför folk behandlas som Pavlovs hundar. Ni utgår nämligen från en socialistisk utgångspunkt (allas lika möjligheter, rättigheter, friheter blaha blaha). Men nu är det ju så att bara en ytterst liten minoritet äger de flesta resurserna. För att er marknadsekonomi ska visa sig vara riktig måste vi alltså börja från ”scratch”. Dvs. en totalrevolution! För inte förrän dess kan er ”teori” i sin helhet bekräftas. Men ingen vill ha revolution. Minst av alla ni. Summa summarum: ni har tilldelats den ständiga lögnarrollen på världsscenen (av ödet, den osynliga handen eller vad man nu vill kalla det).
  Så om folk är som Pavlovs hundar, måste ni själva vara som ulvar i fårakläder. Säg rent ut att världen är en rutten plats, i stället för att lova lycka och rikedomar åt höger och vänster, med en trötsam socialistjargong. Visst lyckas ni fördumma massan, men också er själva på kuppen. Ni blir som någon sorts löjlig hybrid, i still med ”nyliberala socialististiska feminister” eller vad det nu är för idiotisk kombination som gäller er.

 18. @ spindelnäthatare

  Jag ber bara om ett förtydligande: Varför niar du Ulf T? Det verkar nämligen vara helt okej för honom att bli duad.