SVT:s jämställda rapportering av Vasaloppet
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke åker inte skidor

Jag ber hemskt mycket om ursäkt för att det här råkar bli ett idrottsrelaterat inlägg. Jag lovar dyrt på heder och samvete att jag inte tänker göra det till en vana, men jag blev högeligen irriterad när jag av en tillfällighet råkade upptäcka att det varit något som kallas Vasaloppet som gått av stapeln idag. Vanligtvis skulle jag inte ha brytt mig, det var dock något som stack mig i ögonen när jag såg Rapport klockan 18.00. Men för att ge lite bakgrund och ta det från början …

Normalt brukar tydligen en snubbe som heter Rickard Olsson vara med och åka i loppet som en slags ”flygande reporter” åt SVT. Men på hatsajten Expressen.se kunde man den 24 februari läsa:

Programledaren Rickard Olsson har jobbat med Vasaloppet i flera år i rollen som ”åkande reporter”. Men i år har Olsson fått nobben av SVT – som i stället ska låta Brita Zackari ta profilens plats.

”SVT har plockat bort mig från Vasaloppet. Å, ja, jag är jätteledsen för det”, skrev Olsson själv om petningen på Twitter.

”Ingen förklaring till varför fick jag heller! Väldigt, väldigt dåligt . Å jag är fortfarande ledsen”.

Man undrar onekligen om det är en del av SVT:s jämställdhetssatsning. Följande är väl ganska talande, klippter till vänster är från tidigare idag, jag vet inte exakt var det kommer ifrån. Klippet till höger är Rapport 18.00:

Först står alltså då Brita Zackari tidigare idag och beklagar sig över att det är så många vita män som åker Vasaloppet. För att riktigt strö salt i såren kan jag upplysa Brita om att en klar majoritet av dem lär vara heterosexuella, och svenskar är nog också överrepresenterade. Hon får trösta sig med att det nog inte är sådär jättemycket medelålders män i alla fall.

Brita Zackari får av mig 5 Romson-smekningar:

Sen inslaget i Rapport. Facit:

Det kvinnliga ankaret inleder med att tala om att det blev en svensk seger då Britta Johansson-Nordgren tog segern för damerna framför norskan Astrid Øyreslinn (jag har ingen aning om hur det stavas, så tar det på gehör). Fair. Inget att säga om det.

Sen berättar hon att det blev norrmannen John Kristian Dahl som vann i herrarnas genom att sträcka fram skidan, mycket jämt med andra ord. Vem som blev tvåa eller bästa svensk nämns inte.

Sen intervjuas en åskådare, Lennart Andersson. Anledning till att han intervjuas, jo, att han står bland ett gäng killar som bara hejar på tjejerna. Lite pustlustigt* konstateras att de sparar rösterna genom att heja på tjejerna för det är alldeles för mycket killar för att de skall orka med att heja på dem.

Därefter intervjuas två åkare, Sofie Mattes och Lovisa Berg om föret och hur det var att åka. Inslaget avslutas med att en tredje åkare, Ann-Marie Nilsson som åker med röd mössa får uttala sig. Det är tydligen många åkare som har röd mössa för att hedra 100-årsminnet av Åsa-Nisse, f’låt, Mora-Nisse. Sunkigt av SVT, varför tog ni inte upp någon hyllning av Mora-Stina?

Jag undrar om det var ett förbiseende att det var Lars-Gunnar Larsson som var reporter på stället som genomförde intervjuerna? Eller har han blivit så ”pussy whipped” att han anses harmlös?

Någon mer än jag som tycker att inslaget skaver?

SVT och Rapport får även de 5 Romson-pussar av mig:

Jag har bara en sak att säga till SVT:

SLUTA FÖR HELVETE!

©2017 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

*Jodå, jag vet att det heter putslustigt, men inslaget var pustlustigt. Bara för att klargöra. Frust!

Publicerat i Dolf Märkt , , , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

SVT:s jämställda rapportering av Vasaloppet — 24 kommentarer

 1. Att de bara hittade kvinnor att intervjua var väl inte så konstigt? Hela 14 % av de åkande var kvinnor.

 2. @Ulf T:
  jaså, så många. Så du menar att jag är ute i ogjort ärende?

 3. Nästa år klämmer det säkert in något larvigt miljöperspektiv också så har de totalt mördat en svensk tv-klassiker.

  Det idioterna inte fattar är att de gräver sin egen grav genom att göra allt till ett politiskt ställningstagande.

 4. EdersÖdmjuke och -”Sluta för helvete”.

  Njaee lugn-o-fin och du får se saken från dessas vy på det vis att normaltillståndet, och fullt uppenbart för merparten av Svensk, offras all säkerhet för enskild person vistandes på allmän plats, är vi överens på den punkten? -Ok, dock fortsätter ändå med dragningen.
  Betyder sådant agerande från styrapparaten moste till vart pris, oavsett, kompenseras och det är precis som avsetts denna handlingen du justnu reflekterar över, det är allt.

  Övrigt i onsdags var det läge för de 40-dagarna av stillsamhet/fast och reflektion om tillvaron. JesusKristus ökenvistelse före domen av PontiusPilatus.
  Onsdagen-1/3 ”Askonsdagen” betyder start för bön och reflektion/fasta-avstå-konsumtion, 40-dagar.
  Avstå från konsumtion för en reflektion, oavsett, kan devanått att fundera över?

 5. Hejar bara på tjejer? Vad i helv… är inte det att jämföra med oönskad pepp och klappar på rumpan som kvinnliga motionslöpare menade var ett stort problem i svenska löparspår, i ett inslag i Aktuellt förra veckan nån gång?

  Fy vilka snuskgubbar! Razz

 6. @Patrik:
  Hade det inte varit fint skidföre och gott om snö hade de garanterat svamlat om klimatförändringar. Så jodå, det kommer.

 7. @DanTor:
  Jag trodde de 40 dagarna i öknen var efter återuppståndelsen.
  Det är ett jäkligt tröttsamt normaltillstånd. Varje gång man har ”vit man” eller något liknande trams är det ett obetydligt och insignifikant nålstick, men alla jäkla småstick tillsammans skapar ett stort blodigt och trasigt sår som infikteras och varas.

 8. @Bamse:
  Tja, hur skall man då tolka att tjejerna tydligen gillade det?

 9. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): ”Tja, hur skall man då tolka att tjejerna tydligen gillade det?”

  Ja säg det, det finns olika sorts fruntimmer? Cool

  Förvisso gjorde jag med flit en något haltande jämförelse. Men sådana gillar väl feminister? Åtminstone är de ju bra på dem själva.

  Till mitt försvar: om jag inte minns fel sades det i Aktuelltinslaget (det om ”trakasserier i löparspåret”) dock faktiskt att damerna uppfattade kommentarer som ”snyggt löpsteg” som direkt trakasserande.

  Det var lite väl tyckte jag. Självklart är det inte acceptabelt att kliva fram och nypa en främmande person i stjärten, men en ytlig komplimang ska man väl kunna ta utan att bränna topplocket.

 10. @Bamse:
  Man får inte kommentera negativt, man får inte kommentera positivt. Det enda raka är att män pojkottar allt där kvinnor medverkar.

 11. Hej.

  Om fler svenska kvinnor varit som Margit Nordin hade fler kvinnor åkt Vasaloppet. Detsamma gäller om fler svenska män varit som ”Särna” Hedlund.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 12. SVTs syn på diskriminering.
  Vasaloppet öppet för alla att delta = diskriminering.
  Tjejvasan förbjudet för män att delta = jämställdhet.

 13. @Rikard:
  Hur kan du hålla reda på fruntimmer som åkte vasalopp på 30-talet? Har du läst feministisk historia?

 14. @Chr Ewrk:
  Det är väl ett ganska genomgående fenomen i nyhetsrapporteringen. Tycker ofta det verkar vara så, typ man intervjuar 3 ”random” personer i något sammanhang så är det alltid 2 eller 3 kvinnor, även när det handlar om män eller något mansdominerat.

 15. Det mest intressanta, tycker jag, är inte uttalandet i sig, utan att det kommer utan ett sammanhängande sammanhang. Om det hade varit del av en längre utläggning från BZ hade jag kunnat tolka det snällt, men som det kommer har det inget sammanhang, och då måste uttalandet stå för sig självt. Och fristående, utan sammanhang, kan det bara betyda att BZ anser det vara anmärkningsvärt att världens längsta skidtävling (!) som hålls i Sverige har en majoritet vita män bland deltagarna. Jag kan inte dra någon annan slutsats av det än att BZ är en radikalfeminist. Och tyvärr lär det vara denna egenskap som sett till att hon fått jobbet som kommentator till Vasaloppet.

 16. @Uffe:
  Förmodligen så ja. Uttalandet i sig självt är en petitess, men i kontexten med att Rickard Olsson fick sparken från jobbet utan förklaring och hur det skildrades i nyheterna tycker jag att det är ganska talande.