Pingla eller pistol, ett svårt val?
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke har likt tonårsidolen James Fjong en sexskjutare, dock i något mindre format

Kränkthetsmaffian slog i vanlig ordning till häromdagen då någon hade blivit mäkta upprörd över en skylt som fanns på väggen hos restaurangen Texas Longhorn Stakehouse i Skellefteå, (och jag som trodde det hette Sellefteå, där ser man). Den klagande, en person av honkön (antar jag) vid namn Irja Berntson menar på att restaurangens inredning är sexistisk och ”Helt absurd”. Redan namnet – på den som klagar, inte restaurangen – gör att jag i alla fall får vibbar av genusvetare. Det låter ju inte som ett sådär jättevanligt namn, så jag tog och googlade det, och ser man på, jag fick några träffar. Risken att jag hittat en namne lär väl vara minimal. Så detta är i alla fall vad som finns att läsa på linkedin om damen ifråga (min kursivering):

Experience

Jämställdhetsutvecklare
Equalate
Dec 2016–Present • 4 mos • Stockholm, Sverige

Journalist
Frilansjournalist
Jun 2004–Present • 12 yrs 10 mos • Stockholm, Sverige

Pedagog, utvecklingsledare
Fryshuset
Aug2006–Nov 2016 • 10 yrs 4 mos

Education

Stockholms Universitet
Gymnasielärare, Bild, medieämnen, engelska
2007–2009

Mittuniversitetet
Genusvetenskap
2014

Södertörns högskola
Journalist, Journalistik, medieteknik
2000–2003

Med andra ord en helt vanlig parasit av det slag som översvämmar sverige likt fästingar under sommarhalvåret, fast Irja Berntson och hennes likar är en långt värre plåga än fästingar. Det värsta man kan drabbas av när det gäller fästingar är TBE och Borrelia. Hm, fast när jag tänker efter, frågan är förstås om inte sverige har drabbats av en slags samhällelig borrelia och TBE?

Hur som haver, skylten som upprörde Irja handlade om de 10 främsta anledningarna varför män föredrar skjutvapen framför kvinnor (texten jag använt kommer från en annan källa så stämmer kanske inte med skylten):

#10. Du kan byta en gammal 44:a mot en ny 22:a OCH ingen blir sårad.
#9. Du kan ha en pistol hemma och en annan när du är ute och åker OCH ingen blir sårad.
#8. Om du beundrar en väns pistol och säger det till honom låter han dig förmodligen testa den.
#7. Din favoritpistol har inga invändningar mot att du har ytterligare en i reserv.
#6. Din pistol stannar hos dig även om du får ammunitionsbrist.
#5. En pistol kräver inte en massa garderobsutrymme.
#4. Pistolen fungerar normalt under alla månadens dagar.
#3. En pistol frågar inte: ”Gör det nya fodralet att jag ser fet ut?”
#2. En pistol bryr sig inte om ifall du går och lägger dig och sover efter att du har använt den.
Och den främsta anledning att en pistol är att föredra framför en kvinna …
#1. DU KAN KÖPA EN LJUDDÄMPARE TILL EN PISTOL.

Personligen tycker jag att den är ganska kul. Fast metaforen är lite missvisande, vi killar är ju av naturen utrustade med ett skjutvapen. Jag minns med saknad hur tonårsidolen James Fjong stolt lyfte fram sin fulladdade sexskjutare i alla möjliga och omöjliga sammanhang tillsammans med kvinnor. Så i det sammanhanget är väl kvinnor, om man nu skall hålla sig till vapenmetaforen, mer att betrakta som hölster.

Hur som helst, jag kan förstå om en kvinna inte tycker att skylten är riktigt lika kul som vad jag gör. När allt kommer omkring så har kvinnor många lockande egenskaper som gör dem attraktiva och åtråvärda, men humor är generellt inte en av dem. (Jag försöker få ihop ett CV för att komma med i Opinion live, Uppdrag granskning, eller i värsta fall, Arslebergs nästa omgång av Trolljävlarna.) Så visst, jag kan förstå om en kvinna inte riktigt uppskattar skylten, men det finns ju bättre gensvar än att svartmåla restaurangen så att den plockar ner skylten. Till exempel som den kvinnan gjorde som besvarade ovanstående med samma mynt och redogjorde för tio anledningar till varför kvinnor föredrar skjutvapen framför män. Från samma källa som jag hämtade anledningarna för män ovan:

10. Man kan lätt byta en kortpipig till en med kraftigare och längre eldrör.
9. För att hålla en pistol ren krävs bara lite Hoppe’s [rengöringsmedel för vapen] och lite hårt arbete.
8. En pistol klagar aldrig över att hölstret passar dåligt.
7. En pistol behöver inte se en dålig västern på video innan du använder den på skjutbanan.
6. Alltför många skott under åren får inte avtryckarens varbygel att växa och hänga.
5. Du kan ha med dig pistolen i byxorna hela dagen utan att det blir en plåga.
4. En pistol klagar inte om du vill vara längre än 15 minuter på skjutbanan.
3. Utsläppen av osunda och besvärande gaser är alltid under din egen kontroll.
2. En pistol skäller inte på dig om du leker med den eller känner på avtryckaren utan att fyra av.
1. En pistol behöver inte ta en tupplur varje gång den fyrats av.

Hon var lite inne på samma linje som jag där i punkt 8. Punkt 6 måste jag erkänna att jag inte har kopplat helt (på engelska ”6. Too many rounds and shots over the years don’t cause the trigger guard to grow and sag.”) vad det är hon anser motsvarar trigger guard/varbygel. Men ändå.

Inte alls lika rolig som den första Smile Men det gör inget. Den bjuder jag på tjejer.

Jag skulle vilja föreslå Irja att hon dumpar genusmed­veten­heten och skaffar sig lite känsla för humor istället så kanske hon också en vacker dag blir en värdefull och uppskattad bidragsgivare till världens och livets goda.

Det sagt, det finns situationer när pistoler definitivt är att föredra, men rent generellt, får jag välja mellan en bättre begagnad kvinna och en nytillverkad pistol tror jag faktiskt jag föredrar kvinnan.

Annars säger jag som James Fjong: ”Isch”

©2017 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

PS. Som extra bonus:

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Pingla eller pistol, ett svårt val? — 31 kommentarer

 1. Haha! Det är så tragikomiskt att så många tappat all känsla för lite rå men hjärtlig humor!
  De surtanterna kan gott sitta kvar hemma och snörpa på munnen istället för att gå ut och förstöra kvällarna för folk med sina PKpinnar.

 2. Att söka grund.
  Jag har oxå börjat med den metoden, iochförsig ett tag sedan men funkar alltid klockren bekräfta och vargång, det som oftast förvånar blir och hur svårt skärmat en människas sinne kan bli av enkla fullt förutsägbart tillskurna studier.

  Ehmm-host och James-ljud, måste vara ”ynf” iallafall det ljud som mest användes inom ungdomens bekantskapskrets och händelsevis vid en eventuell betygsättning av passerande.

 3. @DanTor: ”Ynf” säger wikipedia.
  Därtill:

  James Fjong är titelfiguren i en tecknad svensk lätt komisk pornografisk serie från 70-talet.

  ”Lätt komisk”?

  På 80-talet vill jag minnas att jag såg tröjan med texten: ”Kvinnor behöver värme och ömhet. Släng dem i elementen så blir de både varma och ömma.”
  Den var väl mer tveksam.

 4. @Anna2:
  Av stjärnorna att döma var det inte heller alla som uppskattade min vinkel på saken.

 5. @DanTor:
  Placera pekaren över min nuna, jag tror du gillar mitt lilla påskägg.

 6. Förresten, är det nån mer än jag som ser en likhet mellan James Fjong och Avarell Dalton?

 7. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Hmm… Börjar de själva drabbas av PK light mån tro? Hade lite givande diskussioner med min son, 20 år, om hur humorlöst allt har blivit. Han gillar inte heller att det inte går stt skämta om vad som helst när det är precis vad vi behöver.
  Testade värstingen från 70/80-talet på honom och drog fram en random streckkod och frågade vad det var.
  De som var med då vet svaret! Sonen knäckte ihop också så jag har lyckats med honom!
  Humorn förminskar inte allvaret i någonting! På 70/80-talet gick dessutom biståndet till de som behövde det. Inte till de som lyckas smuggla sig hit som det gör idag. Där har vi den tragiska utvecklingen som det inte finns det minsta humoristiskt i.
  Sorry! Inte hur jag tänkte avsluta det hela men det bara blev så!
  Bäst jag förlustar mig i lite James Fjong så att jag kan somna med ett gott asgarv!
  Sov gott!

 8. @Anna2:
  Jag var ju med på 70- och 80-talet men kan för mitt liv inte påminna mig något om streckkod. Nu blev jag nyfiken. Berätta!
  Det ska för övrigt finnas några nyutgivna böcker med James Fjong, men de är tyvärr rätt dyra, ligger på runt 300 spänn. Jag får börja spara. Om inte någon vill donera ett par ex till GD i jämställdhetsforskningens namn.

 9. Det lär finnas en Finne som gick från slak till skott på mindre än tre sekunder…….
  Voj,voj.
  Finnarna skjuter skarpt!

 10. Väldigt rolig skylt som sagt. Och personligen jag tar inte alls illa upp av motsvarigheten ur kvinnlig synvinkel. Speciellt det där med besvärande gaser är väl ganska träffande Blush

  Det kritiserade företaget säger sig enligt artikeln ha ”genomfört varumärkesarbete”. ”Det som upplevdes som ’skoj med glimten i ögat’ för 20 år sedan, tolkar vi och våra gäster idag inte alls på samma sätt”, säger de.

  Struntprat och PK-trams tycker jag och föreslår att de låter sy upp en omgång fittmössor till personalen för att bättre matcha den nuvarande ”kommunikationen”.

 11. @Egon: Magnus Uggla får göra om låten Fyra sekunder. Finner drar snabbare än sin egen skugga med andra ord.

 12. @Bamse:
  Jag undrar vad som skulle hända om något företag nån gång sa ”Skit ner er, de flesta kunder gillar skylten, den stannar uppe!”

 13. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Det finns kvinnor som upskattar det typen humor och inte blir det minsta arga. Själva har de (tättsittande!) tröjor med texten ”I [hjärta] rohypnol”, och pojkvännens tröja har text på ryggen:
  ”If you can read this the bitch fell off.”

  Så det finns annat än den medelklassbubbla där till exempel jag bor.

 14. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jag undrar vad som skulle hända om något företag nån gång sa ”Skit ner er, de flesta kunder gillar skylten, den stannar uppe!”

  Ha ha, vore onekligen intressant att se hur det skulle falla ut. Säkert skulle i alla fall kränkhetsmaffian mana till total bojkott, få till ett inslag i kvällsaktuellt på tv etc. Rolls Eyes

 15. Hon gaggar ju också om kopplingen till våld vilket verkar långsökt. Nu har jag trots att jag bara bor 48 min. med bil därifrån aldrig varit på restaurangen men av namnet att döma gissar jag att den har Westerntema som en del av affärsidén. Därav kopplingen till revolver (tänkte direkt revolver när jag hörde namnet).

 16. Hej.

  @Dolf:

  Minns du tidningen ’Etikett’?

  Ett av omslagen var AH i full uniform sittande på en söderhavsö med en ananasdrink i näven, och ett annat hade en serie (amerikansk) om hur diverse gudar träter om vems tur det är att skicka en Messias på människorna – i den serien avbildas inte profeten Muhammed, men väl Allah själv i svart kostym och röd fez.

  På tal om humor förr och nu.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 17. SVTs reporter i vasaloppet.
  ”Det är många vita män,spoiler alert”
  Vad hade hen väntat sig?
  Somaliska damer i burka?
  Tack SVT!!!
  Man fick sig ett gapflabb!
  Smile!

 18. Samma mynt? Jag tycker det är relevanta skillnader mellan mynten. Den ursprungliga leker med stereotyper, och bara vissa punkter är nedsättande om kvinnor; medan den andra fokuserar på att vara nedsättande om män – att de saknar förmåga och är skitiga. Så t.ex. #7; den ursprungliga tillskriver kvinnor egenskapen att de vill att mannen skall vara trogen – en ganska normal och harmlös egenskap, som normalt sett ses som något positivt och även tillskrivs män, det är inget nedsättande med att bli tillskriven den egenskapen – men i andra versionen tillskrivs män sexuell oförmåga, de behöver titta på porr för att kunna få upp den. Det är så normaliserat att uttrycka sig nedlåtande om män att folk knappt uppfattar att det görs. Om någon säger, ”män tycker om att titta på sport”, skulle då påståendet ”kvinnor släpper ur sig osunda och besvärande gaser” ses som svar på tal och ”samma mynt”? Nej, det skulle ses som den eskalering det är.

  Är ju en hel del gråzoner hur man tolkar, men så här räknar jag … de ursprungliga:
  jämförande mellan kvinnor, vilka egenskaper som är attraktiva: #10
  kvinnor attraktiva men ställer legitima krav som även gäller åt andra hållet: #7, #8, #9
  nedsättande om kvinnor: #4, #1 (gränsfall för #3 och #5, inte direkt nedsättande, mer bara en stereotyp egenskap)
  nedsättande om män: #2, (#6? manlig sexuell oförmåga)

  … de könsbytta:
  jämförande mellan män, vilka egenskaper som är attraktiva: #10
  nedsättande om män: #9, #7, #6, #5, #4, #3, #1
  män attraktiva (?) men ställer legitima (?) krav som även gäller åt andra hållet(?): #2 (måhända sett som icke-legitimt, och även detta nedsättande?)
  För #8 vet inte om ”hölster” avser kläder, kondom, eller vagina? I det senare fallet; om klagomålet ses som legitimt blir det nedsättande om kvinnor, men jag tvivlar på att det är avsett så.

 19. @bittergubben:
  Jag är i princip enig med dig, när jag sa ”Inte alls lika rolig som den första Smile Men det gör inget. Den bjuder jag på tjejer.” så låg det med ett visst allvar bakom.
  Jag vet inte hur tjejer upplever när killar (manliga komiker) skämtar om dem, men jag uppfattar det själv ofta som att det handlar mer om att retas på ett sätt som i grunden är kärleksfullt, medan kvinnliga komiker som skämtar om killar oftast är nedvärderande så som du säger.
  Men som en respons på skylten så tycker jag att man får ha lite svängrum. Jag uppfattar det mer menat som en respons in kind än som att det skulle ha en nedvärderande avsikt.
  Att hölster skulle handla om kläder eller kondom slog mig överhuvudtaget aldrig, jag uppfattade det helt klart som att det handlade om vagina. Jag personligen har lite svårt för att föreställa mig en man som klagar på att hon ”passar” för dåligt, men det är väl inte helt otänkbart att det förekommer.

 20. @Fredrik:
  Ja, jag tycker också det faller sig ganska naturligt med pistoler, västern och Texas.

 21. @Bamse: Jag tror att det vore ett smart drag och att det skulle betala sig. Även om de kanske skulle förlora en del kunder och utsättas för någon slags boykott så tror jag att de skulle vinna en del nya och att många skulle ställa upp för dem.

 22. @Kristian:
  Finns kvinnor av alla de slag. Men ”(hjärta) rohypnol” var lite oväntat.

 23. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Hej.

  Tidningen gavs ut tidigt/mitten av åttiotalet, och i redaktionsmedlemmarnas namn stod pseudonymer. Jag tror att endast en handfull nummer publicerades – tyvärr hann jag inte köpa någon av de t-tröjor som annonserades ut Frown

  Innehållet var vulgärt av det slag som får en att pendla mellan asgarv och chockad bestörtning.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 24. @Kristian:
  Glad att ha flytta på grund av henne? I så fall, glad över att ha flyttat till eller från?

 25. @Rikard:
  Det där med söderhavsön gör att en klocka ringer svagt någonstans, men kan inte påminna mig tidningen. Var det under första halvan av 80-talet borde jag ju ha noterat den, det var under den tiden jag pluggade. Men sen drog jag iväg 85 så hade det varit efter det hade jag missat den.