Sexköpslagen igen – en uppföljare
avatar

 Uppföljare till http://genusdebatten.se/prostitutionen-av-idag/.

Maria Ahlin och Sudeshna Chowdhury från Freethem har skrivit en debattartikel i SvD där de går till angrepp mot prostitution per definition och försvarar sexköpslagen. Och de har väl rätt till sina åsikter, men det är lite tröttsamt att en så stor tidning som SvD går med på att trycka något i denna låga kvalitet.

Bevisföringen bygger inte på rationella sammanhang. ”Gör vi så, så borde detta hända”. Utan på ”forskning”. Denna forskning låter i bästa fall så här: ”Forskning, internationell så väl som svensk, har sedan länge kunnat fastställa att en betydande majoritet av de som säljs i prostitution har hamnat där som ett resultat av tvång, hot och människohandel för sexuella ändamål.”

Det finns ingenting som berättar någonting om något alls. Problemet är att detta uttalande endast räknar med sådana kvinnor som säljer sexuella tjänster på svarta minibordeller. Det är lite som att kliva in i baltisk rövarkula och konstatera att det mesta där av värde är stulet, och därur dra slutsatser om balter. Inte ett ord om de som frivilligt säljer sexuella tjänster utan att leva i misär.

Däremot är det korrekt, precis som jag själv sist nämnde, att kriminaliseringen av en pengastinn marknad gör att de kriminella inslagen både ökar och härdas med tiden. Hårdare nerslag är bara en framgångsvision för de som tror att den mänskliga sexualiteten kan nedslås. Visa mig ett enda samhälle genom tiderna där man fått bort försäljningen av sexuella tjänster. Det finns inte. Det enda vi kan påverka är var på skalan det rör sig mellan oreglerad anarki till hårdnackad gangsterverksamhet. Och frågan är om Sveriges utveckling är så mycket att skryta med om vi törs använda det perspektivet? De pekar själva på symptomen utan att verka begripa det.

Och vad är detta för nonsens: Vi vet att den som gör sig skyldig till människohandelsbrott ofta är skickliga på att, utifrån rådande förhållanden i det land vari man verkar, anpassa sitt tillvägagångssätt för att bäst bedriva sina illegala aktiviter utan att riskera upptäckt.”Det gäller för vilken grovt kriminell demokratiaktivist som helst, där deras aktiviteter inte står på önskelistan inom den politiska eliten. Rätten (notera ordet) att sälja sexuella tjänster är för mig lika självklar som rätten att sälja assistanstjänster, flyttjänster eller olika former av hemhjälp. Organiserat eller som enskild. Den enda särreglering jag finner direkt lämplig är att ingen ska kunna tvingas in i det genom någon ams-åtgärd av något slag. Intimitet och sexualitet berör känslor på ett annat sätt än att meka bilar.

Så nej, vi behöver inte fler poliser på detta område. Avkriminalisera och reglera för att få bort den människohandel som finns eller kommer att uppstå. Se till att arbetsmiljön är skälig. Dränera de kriminella miljöerna på dessa pengar och låt dem göra lite nytta istället.

Det frigör dessutom lite resurser till polisen som säkert kan läggas på den sortens brott som vi inte själva har konstruerat. T ex ekonomisk brottslighet som skribenterna verkar tro att polisen hinner utreda. ID-kapningar, kortbedrägerier, ransomwareatacker och liknande är nya grepp på gamla brott.

Enighet och skillnader

Vi är eniga i att handel med människor(!) är fel då den förekommer, oavsett bransch. Men oeniga i huruvida den tjänst som omsätts är moraliskt förkastlig eller inte. För det är tjänster, inte människor i slutledet. Den människohandel som verkar ligga bakom den tonfisk som säljs i Sverige är förkastlig (bra jobbat Expressen), men det betyder inte att det är fel att sälja tonfisk.

Jag skulle istället vilja se en begrundan över varför sexköp är såpass vitalt som det ändå är. Det är inte likt tex rån som handlar om att berika sig själv på andra bekostad, ”brottslingen” går därifrån avsevärt fattigare än tidigare, utan synlig förtjänst. Det är en handling som fyller en funktion, och kan vi inte fylla ut denna på annat vis så kommer fenomenet att bestå.

De hyllningar vi fått för sexköpslagen måste ses med samma skygglappar som de framförts. Har vi fått samma hyllningar för alla problem det medfört? Beröm får man oftast för handlingskraftighet oavsett om det är till det bättre eller sämre, frågan är bara vilka man bryr sig om att lyssna till. Värt att hylla vore om vi som första nation knuffade in problemet i en kontrollerad fåra, och därmed började lösa de knutar som nu finns på repet med samma medel som vi gör i andra branscher. Vi har lastbilschaufförer för slavlöner med svenska mått mätt, i byggbranchen kommer liknande rapporter med anställda från Östeuropa. Vi har tiggarna vi inte vet hur vi ska hantera, men även här ropas det efter förbud. Vilket givetvis bara skulle ge polisen ytterligare en ”kriminell grupp” att jaga.

Jag hyser således inga illusioner om en perfekt drömvärld. Vi blir inte av med handel av sexuella tjänster, men vi kan bli av med eventuell människohandel och usla okontrollerade arbetsformer. Och därmed kunna ge stöd till de kvinnor som feministerna nu lämnar åt sitt öde i rättslöst land.

Moral är en bra sak, men det får inte sammanblandas med rätt och fel. Det är vad man gjort här. Man förbjöd något man ogillar på moralisk grund, sedan skyller man sitt misslyckande på polisen som har bordet fullt av riktiga brott. Rån, stölder, bedrägerier, misshandel, mord, handgranater, inbrott, rattfylleri mm.

Teo

 

Kommentarer

Sexköpslagen igen – en uppföljare — 4 kommentarer

 1. Hej.

  Under förutsättning att någon frivilligt väljer att arbeta med att sälja sexuella upplevelser (vilket borde vara ett bättre ordval än tjänster; det låter snyggare och mer positivt), så vill jag hävda att vi definitivt skall ha polis som synar verksamheten. Eftersom så verkar vara fallet borde frågan vara hur en legalisering kan äga rum.

  Någon form av regelverk för att tillgodose hygien och sanitet, säkerhet samt trygghet och allmänna anställningsvillkor (rätt att vägra vissa former av umgänge exempelvis) kommer att behövas. Den organiserade prostitutionen, där det rör sig om slaveri och i praktiken våldtäkt (för ingen tror väl att en person som hålls fången för att användas för sexakter över dussinet gånger per dygn gör det frivilligt?) försvinner inte vid en legalisering och organisering. Därför kommer polisens kompetens och spaningserfarenhet att behövas för att trygga den legala marknaden genom att stävja den illegala.

  Liknelsen med tiggeri är passande, och jag tar mig friheten att fylla på: att ge till en tiggare skänker givaren en god känsla av att ha agerat moraliskt rättrådigt och föredömligt, i Karl-Bertil Jonssons anda. Att allmosan förlänger tiggeriet, och på intet sätt avhjälper tiggarens situation, samt att givaren inte känner till tiggarens bakgrund ignoreras nogsamt då samvetet inte klarar den kognitiva diskrepans/dissonans som då uppträder. Likt Karl-Bertil har inget gjorts för att åtgärda det som orsakat tiggeriet i första hand, oavsett om det är fattigdom, utpressning eller bedrägligt uppsåt som är orsaken. På samma sätt torde det förhålla sig med synen på prostitution, och på de människor som sysslar med detta.

  Jag har svängt från att en gång (med förlov sagt var jag ung och mörkröd till svart politiskt) tänka som så att alla prostituerade är olyckliga offer som måste räddas med hjälp av lagar och förbud, till att försöka hitta en balans där endast elementen av tvång elimineras. Kanske du har en till del på lager med funderingar på hur sådan verksamhet framgångsrikt kan organiseras enligt principer om ’win/win – no lose’?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 2. Tog en titt i texten under den adress vilket Gigas åvan lagt upp.

  I fjärde stycket kan man begrunda ett något ögonbrynhöjjande – ” Manosfärens lösning på världsproblemen – är att gå in i en överdrivet dominant maskulin könsroll ” .
  Sååå må-de ”överdrivet dominant”, hehe herrejisses påminner lite om när Papphammar ska köpa aftonbladet eller expressen med avseende papperskvalitet och med sådant anslag redan i starten är det endast att skumma av resterande något mattad, karbon-text.