När de svenska valen harpunerats
smörjer genushajarna kråset
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke lider med göteborgarna

Jaha, så var det det här med demokrati. Det lär ju betyda folkstyre. Fast i Toklandets huvudstad Muteborg gör man skillnad på folk och folk. Speciellt när det gäller så viktiga saker som utrustningen mellan benen. Jag trodde det där med personröster var reglerat i lag, och att det var, vad skall vi kalla det, inte förhandlingsbart, utan att det var odisputabelt och otvetydigt så att man fördelar mandaten efter personrösterna först. Det finns lite spärrar, i kommunvalet skall man ha fått minst 50 röster totalt och minst 5% av partiets röster.

Vi kan ju ta ett hypotetiskt exempel, låt oss säga att ett parti i en viss kommun fick 79 768 röster och att det då motsvarade 23,86 % av rösterna, vilket i den här rent hypotetiska kommunen då hade gett 4 mandat. Låt oss vidare spekulera att det i den här kommunen fanns kryss på 5 personer som fördelade sig som följer:

 1. Oskar Blåbär: 4771 röster
 2. Alfred E. Neuman: 4433 röster
 3. Jocke Tvärslå: 3523 röster
 4. Fia Mammeluck: 784 röster
 5. Sara Snorrepärs: 100 röster

Västnytt 30 oktober 2014

Eftersom det hypotetiska partiet fick 79 768 så bör ju den hypotetiska 5 %-gränsen gå vid 3 989 röster. Det vill säga, i vårt hypotetiska fall skall då Oskar Blåbär och Alfred E. Neuman grundat på personrösterna få varsitt mandat eftersom de kommit ovanför 5 %-spärren, därefter skall man fördela övriga röster enligt den turordning de stod på partiets valsedlar. Jocke, Fia och Sara kan alltså enligt normala regler fara och flyga, såvida de inte står så högt på partiets valsedlar så att några av dem kniper varsin plats genom den normala turordningen. Det innebär i praktiken att de i vårt hypotetiska fall, där partiet fick 4 mandat, skulle stå på första och andra plats om partiet bara har en valsedel. 2 mandat går till personrösterna, och 2 enligt turordning på valsedel. Vad skall man då säga om partiet skulle få för sig att peta Oskar Blåbär för att man tillämpar genus- och åldersperspektiv? Är det över huvud taget lagligt?

Pomperipossa

Göteborgsk kommunalpolitiker

Vi kan ju spekulera vidare lite till, och tänka oss att i den hypotetiska kommunen blev Fia Mammeluck (784 röster) och Sara Snorrepärs (100 röster) ordinarie ledamöter, medan Jocke Tvärslå (3 523 röster) blev ersättare. Ujuj, ja se det vore en riktigt otäck saga, om inte i klass med de mordiska sagorna av Bröderna Grimm, så i alla fall en av de mer hemska som Astrid Lindgren skrivit om hur det går till i landet Monismanien, eller om det nu är Toklandet. Finnes det möjligen en politisk häxa vid namn Lisbeth Boëthius i den hypotetiska kommunen. (Och har den hypotetiska häxan ett hypotetisk släktskap med ett hypotetiskt forntida troll kallat Maria-Pia Boëthius? Eders Ödmjuke har ingen som helst aning.) Jag kan i alla fall, god fantasi som jag har, nästan höra för mitt inre öra hur sagda hypotetiska häxa säger ”… men i detta fallet så är det inte det som är avgörande” med en snorkig avklippning på just ”avgörande” som klargör att mot dessa trollformler kämpa själva gudarna förgäves. Man får vara glad att man inte bor i Toklandet.

Publicerat i Dolf Märkt , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

När de svenska valen harpunerats
smörjer genushajarna kråset
— 2 kommentarer

 1. Sitter och funderar på… Vad har den gamla häxan Lisbeth Boëthius i valberedningen att göra borde inte hon fallit för åldersstrecket? Upps, glömde bort att kvinnor aldrig blir kärringar utan fortsätter att vara flickor livet ut. You Go Girl!

  Nej fy fan för den sortens samhälle där mogen ålder och livserfarenheter används som argument mot någonting istället för att se det som en tillgång. Det är bara att gå till riksdagen/regeringen och titta så ser man en klar underrepresentation i åldersgruppen 65+, samtidigt så gick SVT ut och skröt med att vi aldrig tidigare haft en så ung regering som nu.

  Vi sitter här med en regering som säger

  Regeringen vill att nämndemannakårens medelålder sänks

  och att

  ”Regeringens ambition är att nämndemannakåren ska spegla samhället i stort.”

  Kan just undra varför nämndemannakåren ska ”spegla samhället i stort” när inte riksdag och regering skall göra detsamma.
  All diskriminering är åt helvetet till. Åldersdiskriminering tycks dock vara helt OK, det är bara till att se på hur de pensionärer som byggt dagens välfärd blir behandlade så förstår man den bakomliggande tanken. Jobba, slit, betala din skatt, öppna ditt hjärta och håll käften. Du skall inte inbilla dig att din inbetalade pension skall komma dig tillgodo, vad de pengarna skall användas till har vi helt andra planer för!

 2. @barfota: Egenintressen och spel för gallerierna. Nä, vill man att sammansättningen skall spegla samhället borde man kanske göra som jag föreslog i ”Kvotera mera! Rösta på brösta!” och helt enkelt ta och lotta ut platserna bland befolkningen. Då borde man ju automatiskt få en representation som ligger ganska nära befolkningen som helhet.