Kvotera mera! Rösta på brösta!
avatar

Vem skall representera Eders Ödmjuke?

Med en lätt gäspning läste jag idag på LO:s och AB:s hatblogg politism.se denna lilla pärla av motorcyklisten Kawazaki (eller vad han nu heter, ni vet vem jag menar, han som gjorde en sån praktfull vurpa med ”Vita Kränkta Män”):

Det finns ett land där fler kvinnor tar plats i parlamentet, där man lyckats fördela makten jämnare än i många västländer som ofta slår sig för bröstet som de mest jämställda. Det landet är Rwanda. Efter det senaste valet verkar det som att cirka 64% av mandaten hålls av kvinnor. Det är helt fantastiska siffror, …

Jag har blivit så blasé på dumheterna med att det skall vara mer jämställt med en hög övervikt av kvinnor (eller räknas de ned i representationen på grund av bantning) än det är med en jämn fördelning så jag tycker inte det är värt att kommentera. Vi har sett det så många gånger förr, 60 % kvinnor är jämställt, och 70 % kvinnor är ännu mera jämställt. Knappast någon nyhet.

Den sanna kraften bakom allmän rösträtt

En gång i tiden hette det, då männen kämpade för sin rätt att rösta:
     ”En man, en röst, ett gevär.”
Det dröjer väl inte länge förrän vi får se Kawazaki, Sveland och övriga tomtar och troll gå ut med Fi:s paroll:
     ”En kvinna, två röst, två bröst”
(att det är lite si så där med grammatik och stavning när genusiter som vill indoktrinera våra barn med ”genuskunsap” [sic!] tar sig ton vet vi ju sen tidigare).
Nåja, för att återvända till huvudspåret, efter hyllningen till Rwanda såg jag Ekvalists inlägg Helt fantastiska siffror?, där han då säger:

Själv är jag något inkonsekvent när det gäller könsfördelning och kvotering. Jag tycker att politiken är det enda område där kvotering är acceptabelt och rentav önskvärt. Anledningen är att jag inte tycker att kompetens är politikernas största demokratiska dygd, utan representativitet borde utgöra denna dygd. 

altotalto

Ett demografiskt tvärsnitt?
Anger färgerna på lamporna hudfärg?

Detta är inte heller det några direkt nya tankegångar. Idén dyker upp med jämna mellanrum att alla samhällsskikt och grupperingar på något vis skall vara representerade i politiken. Ja, förutom högerextremister som är oeniga med V och MP då förstås. De skall ju till varje pris hållas borta från demokratins högborg. Men alla andra skall representeras, först och främst då minoriteter som kvinnor (den enda minoritet någonsin som är numerärt överlägsen majoriteten), invandrare, svarta (varför diskrimineras de gröna från Mars?), homosexuella, arbetslösa (vilket blir problematiskt, för sitter de i riksdagen är de ju inte längre arbetslösa), fattiga (samma problem där), knarkomaner och gud vet vad.

Men, jag har en nyhet för alla er som vill införa kvoteringar i politiken:

VI HAR REDAN ETT KVOTERINGSSYSTEM

Det fungerar som så att vart 4:e år pallrar sig fårskocken till speciella vallokaler där de fega kreaturen som gömmer sig under anonymitetsskyddet lite ljusskyggt förseglar ett kuvert med en papperslapp i som talar om vilka de vill ska kvoteras in i riksdagen.

Jag må vara en reaktionär bakåtsträvare och en högerextrem … (Vadå? Förslag mottages tacksamt. Jag är i alla fall inte fascist eftersom jag starkt motsätter mig centralisering av makten.) … min förståelse av den representativa demokratin och röstningsförfarandet har alltid varit att tanken är att riksdagen skall representera ett tvärsnitt av befolkningens politiska åsikter och värderingar. Inte ett demografiskt tvärsnitt.

Men ok, jag erkänner att jag kan ha fel. Och är det så att man vill ha ett demografiskt tvärsnitt så är det den enklaste sak i världen att få till, och det skulle bespara oss onödigt tillkrånglade omröstningar och kostsamma valkampanjer. (Har du någonsin funderat på vem det är som i slutänden står för fiolerna när partierna vart fjärde år stegrar sitt normala flöde av dyngpropaganda till orkanlika nivåer där vi översvämmas av lögner och tomma löften? Den Globala Uppvärmningen är en stilla fläkt i jämförelse.)

rubrik

Själv tillämpar jag, baserat på vitala statistiker, strikt kvotering av kvinnor i mitt privata liv.

En demografiskt rättvisande representation uppnås bäst genom att man helt enkelt lottar ut riksdagsplatserna i befolkningen. Helt perfekt. Rent statistiskt kommer då ungefär hälften av riksdagsledamöterna att utgöras av kvinnor, en åttondel av stockholmare, runt fem procent (tror jag) homosexuella, cirka femton procent utlandsfödda och si och så många svarta, gula, röda, muslimer, kristna, ateister och komatosa. Ta mig sjutton, till och med Fi:s läger bör lyckas få in en representant eller två när ingen orättfärdig 4 %-spärr filtrerar bort de avvikande (som både innehåller bottenskiktet med Fi:s anhängare och intelligentian företrädd av sådana som mig). Jag höll nästan på att säga att idioter och hjärndöda också kan bli representerade, men insåg vid närmare eftertanke att de redan nu är grovt överrepresenterade i riksdag och regering.

Det kan förstås ge en del effekter som kanske inte är så tilltalande, risken finns ju att det kommer med både nazister och nekrofiler i landets högsta beslutande organ. Men, hej, sådan är demokratin. Och sen kan man ju få en del lustiga effekter, som att en prostituerad riksdagskvinna mellan voteringarna om skärpningar av sexlagstiftningen helt lagligt raggar kunder från regeringen i plenisalen. Inte bara utökar hon på så vis sin knapra riksdagslön, hon kan också få en misshaglig minister skandaliserad i pressen så att han blir tvingad att avgå och eventuellt kanske också får skaka galler. Ja, se, ett lottningsförfarande öppnar för oanade möjligheter.

Men … raljerandet åsido, är det inte rejäl tankevurpa när man börjar tala om att kvotera politiker? För vad är vårt valsystem om inte ett kvoteringssystem?

Det står faktiskt på riksdagens sida om demokrati att:

rösta

Rösta bort röstarna

Rätten att rösta är en förutsättning för demokrati. När vi röstar väljer vi vilka partier och personer som vi tycker bäst företräder våra åsikter i riksdag, kommun, landsting och i EU-parlamentet.

Jag kan i alla fall inte tolka det annat än som att det handlar om att riksdagen skall vara representativ för folkets åsikter. Inte folkets demografi.

Det står också på samma sida att:

I Sverige finns rättigheterna angivna i vår grundlag. Där står det att all offentlig makt utgår från folket och att riksdagen är folkets främsta företrädare. Riksdagen är på så sätt en mycket viktig del i den svenska demokratin.

altotalto

Folkets främsta företrädre?
Kyss mig i arslet!

Rena floskler och en skrämmande cynism som jag aldrig ens i mina svartsyntaste stunder kommer i närheten av. För riksdagen har då aldrig på något vis representerat mig och personligen röstar jag för att vi lägger ner skiten. Den representativa demokrati vi har är historiens största propagandajippo som låter påskina att vi alla har ett medinflytande och är medansvariga i de (ofta outsägligt korkade) beslut som fattas. Den demokratiska beslutsprocessen vi har är bara en chimär och villfarelse som i själva verket berövar oss vårt eget ansvar som individer och invaggar oss i en bedövande falsk trygghet.

Ju fortare vi skrotar skiten och ersätter det med ett äkta demokratiskt system som verkligen låter människor ta tyglarna för sina egna liv, desto bättre.

Publicerat i Dolf Märkt , , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Kvotera mera! Rösta på brösta! — 35 kommentarer

 1. Kawa Koprafagy säger att feminism ligger bakom den höga kvinnorepresentationen i Rwandas parlament. Och ja, om man med feminism menar SCUM, så stämmer det säkert.

  Bakgrunden är ju att se Rwandiska männen tog SCUM på sånt allvar att de gick ut och sprättade upp varandra med machete, så att det idag inte finns lika många kvar. Praktisk feminism.

 2. ”Jag kan i alla fall inte tolka det annat än som att det handlar om att riksdagen skall vara representativt för folkets åsikter. Inte folkets demografi.”

  Ja, så är det väl tänkt och det kan jag hålla med om.

  Att tillhöra en viss grupp innebär inte att man nödvändigtvis har de åsikter som denna grupp statistiskt sett har.

  För i så fall borde det (troligtvis) vara omöjligt att vara ”kvinna och icke-feminist” samt ”manlig feminist”.

  Ska representationen i riksdagen spegla demografin borde vi också se en allt större delegation av barn. Nu finns inte ett enda barn i riksdagen trots att de är många och att det är deras framtid som står på spel.

 3. Pingback: Reklamens makt | WTF?

 4. @Bashflak:
  En relaterad fråga jag har funderat på. Minns ni kampanjen mot HM för att de hade en tröja med en bild av Tupac Shakur på? Han hade ju blivit dömd för sexuellt utnyttjande. Varför är det helt oproblematiskt med Vallerie Solanas? Hon blev ju dömd för att ha försökt mörda Andy Warholl. Är det så att mord är mindre allvarligt än sexuellt utnyttjande?

 5. Tack för passningen, Dolf! Du har helt rätt i att parlamentsval är en slags kvotering. Jag håller också med om att det billigaste och enklaste sättet att få representativitet i parlamenten är att lotta ut platserna. Det är en urgammal idé som redan de gamla grekerna tillämpade (men bara bland fria män på den tiden).

  Vi skulle kanske få in en och annan prostituerad, frisläppt brottsling och nazist i Riksdagen – men de tillhör ju också samhället och demokrati betyder trots allt folkstyre. Samtidigt skulle vi antagligen få in färre feminister och andra som är förblindade av ideologisk enkelriktning.

  Jag skulle faktiskt välkomna en sådan reform, i kombination med fler folkomröstningar.

 6. Vid lottning av riksdagsledamöter skulle vi både få ett demografiskt och åsiktsmässigt demokratiskt tvärsnitt. Ty sådan är slumpen.

 7. Han påstår alltså att Rwanda lyckas fördela makten jämnare än många andra västländer. Jag tvivlar på att det stämmer. Någon som har koll? Hur många av dagens västländer slår en 64/36-fördelning?

 8. Nu har det gått för långt!
  http://mfj.se/content/m%C3%A4n-engagera-er

  Statligt finansierade MFJ lyfter ut unga killar som skyldiga brottslingar trots att de i juridisk mening har blivit frikända frän brott!
  Det här är något som ändå går att förstå men när samma organisation MFJ skriver att unga killar som anklagas för brottslighet INTE ska ha juridisk rätt att försvara sig med Advokat då går det åt helvete för långt!!!!

  Stommen i varje rättssamhället är att varje individ ska ha rätt att försvara sig i en domstol! Den som är utsett till försvarare är därmed förpliktigad att tillvarata sin klients intressen till 100%
  Detta vill MJF rasera för att istället införa något slags civil domstol där de själva skipar rättvisa enligt eget bevåg!
  Dra in allt statligt stöd till denna grupp omedelbart eftersom man inte kan leva upp till de förväntningar man SKA ha på en organisation som har så pass mycket offentligt utrymme som denna grupp har!
  Dra in stödet!

 9. Jag hörde en intervju av Ruandas president Paul Kagame pa BBCs Hard Talk där Zeynab Badawi, den (kvinnliga) reportern ”berömde” Kagame för att ha fler kvinnor än män i parlamentet. Han avvisade bestämt berömmet och hävdade att det är en kvarleva av en tragisk historia mer än nagot annat.

  Men däremot är det rätt slaende att manga av de land som vi ser som kvinnoförtryckande bevittnar kvinnligt deltagande i den offentliga sfären som slar Sverige. Egypten och Libanon har fler kvinnliga företagare och kvinnor i styrelsen. Listan pa länder med kvinnliga statschefer innehaller Liberia, Bangladesh, Argentina, Turkiet, Guinea Bissau, Burundi och Sri Lanka. Allt detta utan (formell) kvotering.

  Hmmm…

 10. Helt rätt. Om det är representation som är den viktigaste faktorn så är lottning den bästa metoden.

 11. @Petter & @Anders Senior:
  Tack!

  @Bashflak:
  Jag är inte så insatt i Rwanda, men, ok. Got the picture!

  @enstillaundran:
  Ska det representera demografin kan börja ställa det ena kvoteringskravet efter det andra. Det lustiga med en lottning är dock att det faktiskt borde ge ett bra utfall både demografiskt och åsiktsfördelat. (såg nu att Ekvalist visst sa samma sak i en senare kommentar)

  @Ekvalist:
  Det var så lite så.
  Jag tycker den här skräcken för att få in avarter i riksdagen (läs ”nazister”) är intressant. Som jag ser det, en demokrati som är värd något klarar av att assimillera ett par nazister. Om några tokstollar utgör en sådan fara för demokratin så är det något fel på demokratin.

  @Chade:
  Som bashflak refererar till tidigare så har det väl förekommit rena folkmord i Rwanda, och frågan är väl hur deciminerad den manliga befolkningen är. Men jag vet som sagt vad inte.

  @Torbjörn:
  Jupp. Men helt problemfritt är väl inte det heller. Man behöver nog ha någon slags minimikrav för de som lottas in, som att de skall kunna läsa och skriva och åtminstone klarar av enklare räkneuppgifter. (kanske någon form av prov de måste klara). Och sen så kommer väl en del att tacka nej. Det kan man ju lösa med att bara lotta vidare tills alla platser är fyllda, men det kan nog ge en viss skevhet i resultatet.

  @Anders:
  Det skulle faktiskt vara intressant och gräva lite i det där och verkligen kolla närmare på hur det skiljer sig mellan olika länder.
  Den här videon som Erik postade i en av de andra trådarna anknyter lite till det:

 12. Ledsen att min kommentar om MFJ är rätt OT men det vore underbart om någon ville skriva om dem nägongång. Jag anser att den rättslöshet som de förordar är fullkomligt sinnessjuk och ovärdig vilken demokrati som helst! Smile

 13. @JD:
  Helt ok. Anledningen att jag inte svarade dig tillsammans med de andra ovan var helt enkelt att jag ville kolla upp länken först. Och den här gruppen har väl tagits upp ett flertal gånger i olika sammanhang, även om ingen kanske direkt har skrivit ett inlägg om dem. Nu sa de väl inte där i alla fall att man inte skall ha någon försvarsadvokat. Att de upprör sig över att ungdomarna har advokater som försvarar dem ser jag mer som ett bevis för att de har stängt av syretillförseln till ett av kroppens mer högt belägna organ. Men, jo, det speglar ju ganska så bra hur de allmänna tongångarna går. Och det är minst sagt otäckt.

 14. @Dolf
  MFJ är fullkomligt tydliga med att försvarshjälp inte ska erbjudas. Dem säger ju rakt ut att advokater inte ska försvara dessa män och att domstolens nämndemän inte ska tro på män som anklagas för sexbrott!
  Ett samhälle som inte bygger på lika rättshjälp och opartiskhet vill inte jag leva i!

 15. @Anders:

  ” . Egypten och Libanon har fler kvinnliga företagare och kvinnor i styrelsen. Listan pa länder med kvinnliga statschefer innehaller Liberia, Bangladesh, Argentina, Turkiet, Guinea Bissau, Burundi och Sri Lanka. Allt detta utan (formell) kvotering. ”

  *host* i 7 av de 9 länder du räknat upp så är analfabetism uppe i 50% av befolkningen. I Egypten ännu högre. Det är alltså en sorts elitismen vi bevittnar. Det är bara att konstantera att den ”formella” kvoteringen innebär att du kan läsa och skriva byråkratiska.

 16. @Bashflak:

  Jajamensan, sponsrade av belgiska Kristdemokrater för övrigt.
  Det flöt mycket pengar från brysselkådisarna till det rwandiska systerpartiet MRND och deras sturmabteilung Interahamwe.

 17. @JD:
  I länken som du ger står det bara:

  Nej när frågan om vem som utför och upprätthåller detta våld, så blundar vi kollektivt i vårt samhälle. Advokater försvarar dessa unga mäns handlingar, liksom nämndemän (med betoning på män av alla kön) som väljer att tro på gärningsmännens berättelser.

  Vilket jag ser som att man spelar ut sin moraliska indignation, och om det är det du grundar ditt påstående

  MFJ är fullkomligt tydliga med att försvarshjälp inte ska erbjudas. Dem säger ju rakt ut att advokater inte ska försvara dessa män och att domstolens nämndemän inte ska tro på män som anklagas för sexbrott!

  så drar du lite väl långtående slutsatser om vad de menar. Att det kan tolkas som du gör är nog snarast en effekt av att de är idioter som inte tänkt igenom den mer långtgående innebörden av vad de säger, och inte så mycket en avsiktsförklaring.

 18. Annars får vi vara lite glada att man även i Sverige äntligen gjort en studie om relationsvåld där man frågat både kvinnor och män som visar att män är oftare drabbade än kvinnor.
  Vi alla på GD och närliggande bloggar som drivit frågan i många år har säkerligen en stor del i att denna studie kommit till.

 19. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  MfJ kanske har låtit sig inspireras av sådan här initiativ:

  ”The Campus Sexual Violence Elimination Act presents significant danger to anyone seeking higher education. If this law is allowed to take effect, it will apply the following mandates to post-secondary educational institutions

  * That there be an investigation and on-campus disciplinary hearing whenever there is an accusation of sexual misconduct.
  * That the hearing must be held using a lower standard of evidence for conviction than is used in a court of law, even though heavy penalties with long term effects (such as being kicked out of school and banned from campus) may follow a guilty verdict.
  * That accusers be notified of a right to not contact actual law enforcement regarding the accusation.
  * That in the event of a not guilty verdict, an accuser can subject the accused to effective double jeopardy by appealing the verdict

  This combination provides would-be accusers with a means to bypass law enforcement, bypass the legal system, bypass the laws against bringing false charges and committing perjury, bypass the right of the accused to due process, and use college disciplinary boards as an easier means to secure conviction and potentially seriously life-impacting punishment. This will include false accusers who can get friends to testify, and it will include accusers who can look convincing while bringing a word against word case.

  http://www.avoiceformen.com/feminism/government-tyranny/the-campus-false-accuser-support-act/

  Ytterligare lagstiftnings- och censurlängtan från feministiskt håll, artikuleras nedan:

  http://www.svt.se/kultur/musik/150-roster-fran-valdtaktsoffer

  Så man ska nog inte räkna bort att det finns ett tryck att ändra på lagarna igen här, Dolf.

 20. Lottning till Riksdagen, vart fjärde år, är betydligt mer representativt än dagens system… För många år sedan var en riksdagsman oavlönad, det sågs som ett hedersuppdrag. Nu finns ingen heder kvar längre.

 21. @Dolf
  Ja vi tolkar texten olika men jag blir lätt vansinnig då människor med inflytande underminerar betydelsen av rättssäkerhet, osuldspresumtionen och att alla skall vara lika inför lagen!
  Det är som att se en vmfinal i fotboll där ingen respekterar varken regler eller domare!

 22. @John Nilsson & @JD:
  Jag säger inte att JD har fel. Bara att den texten han länkade till inte håller som bevisföring.
  Jag hyser inga illusioner om deras avsikter. Det är nog bara en tidsfråga tills vi har omvänd bevisbörda på allvar. Men jag vill i alla fall ha bättre på fötterna innan jag går ut och påstår offentligt att MfJ aktivt strävar efter att slå ut rättssäkerheten.

 23. @Hjalmar:
  Man kan ju ifrågsätta 4-årsprincipen också. Vad ska den vara bra för? Man skaffar helt enkelt in nya alltefersom de faller bort. Och ger man dem en minimilön som knappt täcker uppehället för dem, lär det väl bli en viss personalomsättning.

 24. @JD:
  Jo, jag tycker väl att man kan skönja en svag trend. Istället för att det till 100% handlar om kvinnors utsatthet och mäns svinighet så har det börja svänga så att de nu bara är 95% kvinnors utsatthet och mäns svinighet.

 25. ”Ju fortare vi skrotar skiten och ersätter det med ett äkta demokratiskt system som verkligen låter människor ta tyglarna för sina egna liv, desto bättre. ”

  ”Agorism” är svaret på det du letar efter. Kolla upp Stefan Molyneux på youtube. Kolla även in denna serie:

 26. Men vad är egentligen Kawas poäng?
  Att vi skall ha Rwanda som förebild?
  Tycker han att det är ett välfungerande land eller?

  Det är väl ett av de sista länderna på jorden jag skulle vilja flytta till och dessutom är de väl i konflikt med minst ett av sina grannländer. Kvinnor i parlamentet till trots.

  Om han kunde påvisa en uppenbar fördel med kvinnoöverrepresentationen vore det ju en helt annan sak.

 27. Pingback: Kvotera mera! Rösta på brösta! | UmeNytt.se – Nyheter Sverige

 28. Pingback: Inför kvinnlig värnplikt | Genusdebatten