Mörkrets vänstra hand – Gästinlägg av Genusföljaren
avatar

Här kommer Genusföljarens nästa bokrecension:

Nästa bok är ”Mörkrets vänstra hand” av Ursula K. Le Guin.
Tipstack till Malte.

Beskrivningen var så bra på wikipedia så jag snor den rakt av:

”Historien utspelar sig på istidsplaneten Gethen, eller Vinter, där etnologen Genly Ai befinner sig på den interplanetära, FN-liknande organisationen ”Ekumenens uppdrag”. För Genly är Gethens invånare mycket främmande. De är nämligen androgyna. Större delen av sitt liv lever de som könlösa, vare sig män eller kvinnor, utan helt enkelt människor, utan sexuella frustrationer och förbindelser. De har istället sexuellt aktiva perioder, kommer, när de kan bli antingen män eller kvinnor, för att sedan återgå till sitt könlösa tillstånd när perioden är över. Det är om Genlys försök att förstå såväl det politiska maktspelet som hela denna främmande kultur boken handlar, hur han måste riva sina egna barriärer och pröva sina egna fördomar.”

Mina ord om boken

Skall jag se den i ljuset av genren Sci-fi så får den inte så många poäng,  då den är varken avgörande eller nyskapande. Skall jag se den i ”feministisk” sken så känns den tam; ett litet ifrågasättande av könsrollerna finns men det dras inte till sin spets trots att boken skall vara just ifrågasättande av könsnormerna. Den är inte nyskapande på något vis (det kan man ju däremot ge Egalias döttrar.)

Tyvärr känner jag att boken meddelar en ”maskulin” känsla till mig.  Att invånarnas normala tillstånd är mer maskulint än feminint eller icke könsligt. Där känner jag att hon kunde ha gjort en mer ingående studie hur en ”person” skulle uppträda i ett samhälle där man inte har en så starkt könslig koppling.

Den anses vara en ”feministisk” roman, men den är kanske mer politisk? Eftersom den större delen i boken avhandlar just politiska hänseenden. Måhända är jag avtrubbad i genren sci-fi då jag är nära ”nörd-fraktionen” i den. Men hm? Nä, jag är inte imponerad.  Man skall dock komma ihåg att den snart är 50 år gammal, feminismen har ju som sagt ”muterat” en smula sedan dess.

Det finns nog inget i boken som jag tycker sticker ut, som gör den det där extra intressant. Det fanns en passage där en gethen:er använde droger för att framkalla en sexuellt aktiv period ( för att vara lockfågel i ett politiskt spel ) men det är ju inget nyskapande i mina ögon sett?

När boken kom. Då var den kanske något extra – men ändå? jag har läst äldre sci-fi som har betydligt mer att ge.

Andra böcker

Lite OT, Men jag kan inte låta bli. Är man Sci-fi-nörd så är man Wink

 • Skall man tänka på romaner med teman på ”icke normativa könsroller” inom Sci-fi så känner jag att det finns bättre exempel. Tex. Enemy mine där man i boken får en mycket bättre beskrivning i den sociala strukturen i ett främmande samhälle. Detta i ett samhälle där samtliga innevånare är hermafroditer.
 • Tänker även på just detta att beskriva en verklighet sedd ur någon annans ögon/horisont. Och jag kommer då alltid att tänka på en SciFi-novell  från min barndom (kan ha varit i Nova-serien.) Det var om livet sett ur ett xenofobiskt perspektiv, om hur livet ser ut i en utomjordisk varelses perspektiv. Från dess födelse tills dess död då den äts upp av sin maka. Nämnde jag kanske inte att den var liknande en utomjordisk varelse som närmast kan beskrivas som en jättespindel med 10 ben? Grin
 • Skall man vara riktigt nördig angående samhällsbildning och realpolitik inom Sci-fi så rekommenderar jag serien Mars trilogy av Kim Stanley Robinsson. Här får man följa erövringen och terraformningen av mars, men även alternativa sociala samhällsbildningar, invandrarkvoter och import/exportproblem som följer den polarisering som blir mellan Marsianerna och de som finns kvar på jorden.

Med vänlig hälsning

Genusföljaren

Kommentarer

Mörkrets vänstra hand – Gästinlägg av Genusföljaren — 8 kommentarer

 1. Det enda jag är nyfiken på är hur många stående rosor den får av dig (och andra som läst) ? Smile

  Rose Rose Rose Dead Rose Dead Rose

  Tre av Fem möjliga? Smile

 2. Vill bara tacka för att ni ger mig äran att få lägga upp mina alster och påhtt. Yes

  Nu skall jag gå på prommenad med nr 3 så att han får sova. (Yngste sonen alltså)

  MVH
  Genusföljaren.

 3. Jag är nyfiken. Har du läst något av Vox Day? Han är en av de största bloggarna inom manosfären och är vad jag förstår relativt framgångsrik fantasyförfattare. Han skriver då och då om hur andra författare helt misslyckas med att realistiskt skildra dynamiken mellan könen. Jag har aldrig läst honom själv så det vore spännande med en recension.

 4. @Johan Grå:

  Hade inte hört talas om honom innan du nämnde honom. Var tvungen att kolla upp honom, fanns inte på SF-bokhandeln, och sedan hittade jag detta:

  Kopierat från Scienceblogs

  ”We’ve mocked Vox Day in the past for his creationism, his sexism, and his general stupidity which is of course matched with the usual crank traits of egotism, and unshakeable certainty. Today though, I he’s apparently gotten even worse, endorsing white nationalism and defending the anti-Obama secessionists. His essay, in essence, says the only thing keeping him from migrating to a new country is there just isn’t anywhere left that’s all white.”
  http://scienceblogs.com/denialism/2012/12/03/vox-day-is-a-white-nationalist-whod-have-thought/

  Jag tror jag avstår, faktiskt.

 5. Det är faktiskt inte ovanligt att en del Sci-fi författare är något högerlagda. (Undrar varför?)

  Nåväll. jag har skickat en tredje recension till Mariel nu. Och vi får väl se om den duger den med.

  Ni kan trösta er med att det är i högsta grad en aktuell bok, även om den inte är feministisk. (Snarare tvärtom) Grin

  MVH
  G

 6. Enbart androgyna människor – låter som feministernas våta dröm. Så länge de själva får välja. Istidsplaneten Gethen, get-hen… passar in på alla nu kända ’hennor’ Smile