Moralpanik som ett politiskt vapen
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke undrar över avslöjade pedofiler

Sara 14 år har blivit ombedd av en slemmig kommunal­politiker att skicka bilder på sig själv i trosor. Det har hört till huvudnyheterna igår och idag. Fast Sara 14 år heter inte Sara, och är inte 14 år. Det hela rör sig om en fälla av SVT.

Eftersom en svensk kommunalpolitiker i Skåne gått i fällan så börjar man förstås undra vilket parti han företräder. Det enda man väl nästan kan säga med säkerhet är att det inte är en sverigedemokrat, för då hade det slagits upp stort. Flashback är ofta kvicka med att plocka fram vem det är i sådana här sammanhang så jag sladdade in i en tråd där. Jag noterade att jag var långt ifrån ensam om att dra slutsatsen att det inte är en sverigedemokrat just för att det då hade sagts klart och tydligt. Eller som en av kommentatorerna där uttryckte det:

Så här jobbar SVT lite förenklat när mindre kända politiker begått brott:

Parti-tillhörighet i rubriken = SD
Parti-tillhörighet i brödtexten = KD, M, FP, C
Parti-tillhörighet onämnd = S, V, MP

Partpolitiskt oberoende? Smile

Men det stannar inte där. Någon uppmärksammade en artikel från Avpixlat. Där står bland annat:

En man som utsattes för SVT:s fälla beskriver ikväll hur han kontaktats av en ”gråtfärdig Sara” som velat ta diskussionen till en annan sajt, förmodligen den som förekommer i Aktuellts inslag. Där bröt han dock kontakten med henne.

Enligt mannens kontakter verkar SVT ha riktat in sig framför allt på SD-sympatisörer – ”Sara” själv skulle i konversationen på Facebook ha uppgett att hon mobbats på sin skola för att hon uttryckt SD-sympatier.

Toklandet uppmärksammade också detta tidigare idag, och han hittade bland annat följande på Facebook:
Raggar Sara SD-politiker

Man kan göra två observationer här. Den första är att brottsprovokation, som det handlar om, är oerhört känsligt och absolut inte något som media skall ägna sig åt. Den andra är att oavsett om historien att det skulle röra sig om ett SD-fiske är sann eller inte så är den ett kraftigt fördömande av SVT:s opartiskhet. Hade SVT vårdat sitt varumärke och rigoröst upprätthållit sin del av avtalet om objektivtet och opartiskhet hade praktiskt taget ingen ens börjat spekulera över partitillhörigheten, och hade någon ändå gjort det hade det aldrig fått något större gehör.

Ännu en anledning att säga upp sin tv-licens om man inte redan gjort det.

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Moralpanik som ett politiskt vapen — 7 kommentarer

 1. Hade det (en brottsprovokation) hänt på BBC hade alla inblandade fått en P45 (blankett vid avslutad anställning) och en eventuell framtid i yrket hade varit omöjlig. Att slå en producent på käften bedöms betydligt lindrigare. Det ska bli intressant vad som kommer fram i fallet. Har vi tur kanske SVT-SR läggs ned eller styckas och säljs till högstbjudande.

 2. Säger inte de båda påståendena emot varandra? Inte borde en MP politiker (exempelvis) åka dit om man försöker provocera fram brott hos sverigedemokrater.

 3. Hej.

  SvT har i min mening (ej jurist) ägnat sig åt brottsprovokation. Detta då händelsen inte skulle ägt rum om inte ’Sara’ initierat kontakt. Ett bättre arbetssätt hade varit att via en verklig person med verklig och dokumenterad erfarenhet av ’grooming’ och andra olämpliga inviter redovisa hur sådan kontakt kan se ut; både socialtjänst, BUP och polis har kunskap och erfarenhet av detta. Det är den skillnaden som tyvärr gör det sannolikt att det rör sig om politiskt motiverad verksamhet, i form av en riktigt osmaklig variant på honungsfälla.

  Vidare är det synnerligen klandervärt och rent ut sagt vidrigt av SvT att riskera att trigga en person att agera på sina impulser då dessa bekräftas som ’sanna’ när kontakten till synes initieras av minderårig. Många av de som har pedofila tendenser brottas med en inre konflikt mellan sina värderingar och sina impulser; något sådant här kan tippa vågskålen åt alldeles fel håll, särskilt om de upptäcker att lurats i en fälla (de pedofiler som har inte själva upplever sina impulser som oönskade tvångshandlingar är däremot i princip obotliga).

  Detta givetvis under förutsättning att det har skett så som det verkar. Jag vet inte vad de berörda personerna har för möjligheter att ta detta vidare då de svårligen kan göra detta utan att avslöja sig själva, men det vore bra för alla inblandade om en djupare och extern utredning av SvT:s arbetsmetod kunde göras. Allmän förvirring, Fb-poster och diskussioner på Flashback och Avpixlat i all ära, men skall detta kunna uppmärksammas av journalister på riksnivå måste det till att SvT tvingas redovisa hur arbetsprocessen kring programmet sett ut; vem kom med vilka idéer, vem valde metod, vem valde hur kontakter skulle tas och med vilka, och så vidare. Dokumentation finns men frågan är om det finns någon chans att få en åklagare att börja gräva. Vilken brottsrubricering skulle kunna vara tillämplig? Maciej Zaremba kanske skulle kunna gräva i detta, han är ju redan avskydd av elitfeministerna. Som sagt, allt under förutsättning att skeendet är vad det verkar vara.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. ”Så länge en polisman i eget namn eller i vart fall utan angivande av direkt felaktiga uppgifter om sig själv gör sig tillgänglig för kontakter på mötesplatser på Internet, dvs. utan att själv aktivt söka kontakt, kan det knappast bedömas som en provokation överhuvud taget. Om polismannen däremot, fortfarande utan att aktivt söka kontakt, t.ex. uppger sig vara en 14-årig flicka som vill träffa en äldre man för ”sköna stunder” eller liknande kan man rimligen anta att handlandet skulle kunna framkalla en brottslig vilja som inte nödvändigtvis fanns tidigare hos den vuxne som kontaktar 14-åringen/polismannen. Om den vuxne uttrycker intresse för att träffa 14-åringen/polismannen gör den vuxne sig emellertid inte skyldig till något brott, eftersom agerandet objektivt sett är straffritt med hänsyn till att polismannen är en vuxen person. Den provokativa åtgärden torde därför vara tillåten, och kan naturligtvis vara av betydelse vid bedömningen av den vuxnes uppsåt vid andra kontakter med verkliga barn.”

  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utredningar/Departementserien/Vuxnas-kontakter-med-barn-i-se_GVB413/?html=true

 5. Det påstås ju att CIA hade värvat två radikalfeministiska vänsterpolitiker för en ”honey trap” – mycket troligt. CIA hade väl istället petat in ett paket med vitt pulver i hans bagage och sedan tipsat polisen? Det var väl KGB som var experter på det, särskilt effektiv var ju den homosexuella varianten. Det här var ett försök att sätta käppar i hjulet för SD som bara växer och växer.

 6. Wikileak-karln Julian A där kan man tala honugsfälla eller mera riktigt musfälla, jaåså då den Svenska åklagaren edenne mera närbesläktad med den större kusinen till mus.
  Svenska vita kvinnor ede istort synonymt med omognad och rädsla.

  Årets klassiska kvinligt sympati-gråtan, den rädslan kommer att gå till historien, Åsa Romson.
  Ensak är säker för lååång tid framöver och det kommer att finnas måååånga vita Svenska män att botaniser bland, för till Sverige inkommande kvinns vilka känner sig hugade för sådan relation.