Michelle Obama hyllas – källkritik och ryktesspridning
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke är både Obama- och källkritisk

En några dagar gammal nyhet som UlfT lyfte upp i ett samtal. En smärre bagatell men jag tycker den förtjänar att uppmärksammas i ett quicky-inlägg så här under tisdagskvällens stiltje.

Vad det handlar om är att Obama besökte Riyadh i Saudiarabien den 27e januari. Och tydligen skapade det uppståndelse på nätet i den engelsktalande världen att Michelle Obama uppträdde barhuvad. Och det har då tydligen tolkats som att hon har tagit ställning för kvinnors rättigheter, vilket hon då hyllas för. I media återgav t.ex. Washintgon post det hela under rubriken Make no mistake: Michelle Obama just made a bold political statement in Saudi Arabia. Medierna tog också upp att många saudier protesterat mot fru Obamas beteende på twitter.

Några dagar senare tar New York Times upp det hela från en anna vinkel i en artikel: ”Michelle Obama Praised for Bold Stand She Didn’t Take in Saudi Arabia”.

Andra kvinnor som tidigare besökt Saudiarabia utan att täcka sig är bland annat Laura Bush, Nansi Pelosi, Hillary Clinton och Angela Merkel. Västerländska kvinnor har tydligen besökt Saudiarabien utan att täcka sig under många år, så det är inte på något vis något anmärkningsvärt.

Den saudiska twitteruppståndelsen bemöttes också, som en twittrare konstaterade:

Med andra ord, den saudiska twitterstormen är väl ungefär som de svenska tittarstormar som slås upp i media när en handfull vänsterradikala feminister klagar på att en pojk i ett barnprogram pysslar med cowboy-lego.

Men allting när det handlar om Obama är PC, dvs. det handlar om att mjölka allt man kan från Policial Cows.

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Michelle Obama hyllas – källkritik och ryktesspridning — 13 kommentarer

 1. @Julian:
  Det är väl bäst att jag säger med en gång att jag inte tror att michelle obama är en man.
  Det sagt, jag måste erkänna att jag gillar tanken. Det befäster på något vis min syn på obama som en ytterligt korrupt och moraliskt pervers person. Det finns gott om youtube-klipp från right-wing kristna i USA som förfäktar att obama är antikrist, och, tja, antikrist är ju i alla en nidbild av den då ”riktiga” Kristus, så det skulle ju passa att han gifter sig med en transgender.
  Men antikrist och Uppenbarelseboken åsido, jag tror som sagt inte att michelle skulle vara en man. Jag har dock inte högre tankar om obama än att jag ser att det ligger inom det möjligas gränser. En troligare förklaring är dock helt enkelt att michelle obama har väldigt maskulina drag för att vara en kvinna. För det är obestridligt när man ser videon. Hon har väldigt maskulina drag. En sak som slog mig, är att hon i vissa bilder är väldigt lik den svarta transan som var med i många tidigare säsonger av Americas Next Top Model. Jag har lustigt nog aldrig uppfattat honom som en feminin personlighet, trots att han då alltid uppträder i programmet i kvinnokläder och undervisar deltagarna i hur de skall gå på catwalken osv. Men jag kan lätt tänka mig hur han skulle kunna inta michelles plats och övertygande framstå som kvinna med hjälp av just make-up och noga vald klädsel såsom presenteras i videon.

 2. @Martin: Hennes ”matter of fact”-konstaterande efter att ha sett Julians klipp är faktiskt tankeväckande. (Men jag tror fortfarande bara att det handlar om en kvinna med väldigt maskulina drag)

 3. Europeiska statsledare borde inte åka till SaudiArabien. Saudiska kungahuset är ruttet. Jag hoppas det stämmer att deras olja tar slut om femtio år. Och att deras pengar sinar illa kvickt. Sen kan de sitta ute i öknen med sin wahhabism. Ja jag är lite hatisk emellanåt.

 4. @ Dolf

  Det är minsann att ta i att kalla Obama ”en ytterligt korrupt och moraliskt pervers person”. Om man kallar honom korrupt – och det utan några belägg – så vilket uttryck ska man använda för dem som är korrupta på riktigt? För sådana råder det nämligen ingen brist på i världen.

  Om du kallar Obama korrupt så borde du kunna hänvisa till trovärdiga källor. Han påstås visst vara muslim också och född någon annanstans än USA. Kanske han rentav är en rymdvarelse…

  De där moraliska perversionerna skulle jag också gärna veta mer om. Hans stora inrikespolitiska program har handlat om att utvidga välfärdsstaten i USA så att även de fattigaste omfattas av en viss sjukvårdsförsäkring. I mitt tycke en förtjänstfull insats.

  Michelle Obamas utseende angår mig inte alls och sysselsätter följaktligen inte mina tankar. Frågan hur till kategorin irrelevant.

 5. @Jenny: Jag hoppas mer på alternativa oljekällor så att saudierna blir så illa tvungna att sänka priset ner till typ 10 dollar/barrel.

 6. @Rick: Det framgår väl ganska tydligt av ”min syn på obama som en …” att det är min åsikt, och det var avsett att förstås som min åsikt. Inte som ett faktum. (En viktig distinktion.) Jag vill dock förtydliga att jag inte med ”moraliskt pervers” avsåg hans sexliv, eftersom jag inte vet ett smack om det. (Skulle dock inte förvåna mig det minsta om han skulle visa dig vara pervers även det i hänseendet.)
  Jag vet inte vad för specifika källor du vill ha. Jag erkänner villigt att jag såg honom som falsk och utan trovärdighet från första början redan när striden stod mellan honom och Hillary Clinton om vem som skulle vara demokraternas presidentkandidat inför valet 2008. (Då hade jag föredragit Clinton, men sedan dess har jag blivit ännu mer cynisk och är idag av åsikten att det förmodligen inte hade spelat någon som helst roll.) Min på Obama bottnar idag dock på hans agerande som president.
  Bara några talande punkter (jag har glömt det mesta av hans inkonsekventa beteende från början av hans presidentskap eftersom jag sedan länge avfärdat honom som en nickedocka för andra intressen och inte längre intresserar mig särskilt för honom):
  1. Obama lovade av minska ner på krigföringen, ändå har USA haft (jag vet inte nuvarande läget) större truppstyrkor utomlands i Irak och Afghanistan än vad var fallet under Bush. Så Obama har i praktiken ökat amerikansk krigföring. (Glömt ironin i att efter det att Obama tillkännagavs som fredspristagare så beordrade han utökad truppnärvaro i Afghanistan, och talade i sitt fredspristal om att han var president för ett krigförande land. Det måste ha varit pinsamt.)
  2. Det finns mycket att säga om Obama-care. Om jag minns rätt (återigen något som jag inte längre följer så minnet är dimmigt) så strider det mot konstitutionen, men … Obama bestred att det skulle handla om en skatt, så fastslog visst Supreme Court att det var en skatt, så därför kunde han ändå få igenom det. Han påstod att folk som redan hade egen sjukförsäkring skulle kunna behålla den utan att det skulle påverkas av den nya reformen. Men så bidde det visst inte.
  3. Har för mig att han lovade att han inte skulle hålla banker under armarna, men i stort sett det första han gjorde efter att ha tillträtt var att ordna en ”bail out” för bankerna.
  4. Det sitter ju inga odömda fångar på gitmo längre … (ironi)
  5. Han lovade att inga lagar skulle pushas igenom kongressen utan att de skulle ha en viss mognadstid så att alla kongressledamöter skulle ha tid att läsa lagförslagen (och om jag minns rätt skulle de under mognadstiden också finna tillgängliga för allmänheten att läsa). Trots att detta faktiskt mycket viktiga löfte bara handlar om en ren administrativ teknikalitet, är helt okontroversiellt och enkelt genomförbart så bröt han det bland annat med genom att köra igenom ett häftigt lagförslag på över 1000 sidor, som fick ett tillägg på över 200 sidor samma dag som omröstningen skulle ske, utan att det fanns tid för ledamöterna att sätta sig in i det. Jag tror inte att klimatfrågan som varit på tapeten i ett par decennier hade lidit av att vänta ett par veckor. Då känns Gitmo som mer brådskande.
  6. Huruvida han är född på Hawaii eller inte vet jag inte. Men hanteringen av frågan är inte tillfredsställande. Och att han efter många, långa, dyrbara och onödiga turer publicerade det korta formuläret bevisar inget. (Och formulärets äkthet har ifrågasatts på goda grunder. Det formulär som lades upp på administrationens egen sajt var ingen ren scan, utan i lager (vilket jag själv verifierat), vilket gör att man kan misstänka manipulation. Det är i sig inget bevis för förfalskning, men innebär samtidigt att det helt saknar bevisvärde som dokument.) Vill man vara konspiratorisk kan man fundera på tajmingen av att ett undermåligt dokument läggs upp som skall bevisa att han är född på Hawaii och bara några dagar senare så dödar man Osama bin Laden, men dumpar liket till havs med diverse underliga motiveringar så att det inte kan verifieras att det faktiskt är bin Laden.
  7. Han har fått mycket kritik för att kringgå konstitutionen genom ”signing statements”, vilket väl torde vara särskilt graverande med tanke på att han skall vara advokat specialiserad på konstitutionsfrågor.
  8. Just det ja, amerikaner har konstitutionell rätt att beväpna sig, men han är starkt drivande för inskränkningar av denna rätt. Hade han kunnat misstänker jag att han rätt och slätt avskaffat denna rättighet.
  Räcker det? Jag skulle kunna fortsätta (och med lite letande hitta mycket mer och motivera mig mycket mer utförligt, men jag har ärligt talat ingen lust, förhoppningsvis är vi av med eländet snart, och jag hoppas bara att vi inte får ett ännu värre elände med republikanen eller Clinton (som jag gissar tar över som demokraternas presidentkandidat). Jag är dock inte särskilt optimistisk.)

 7. @Rick: … och nä, jag intresserar mig inte heller för presidentfruns utseende.

 8. @ Dolf

  Kanske bin Laden inte alls är död, utan har rakat sig och sitter i Vita huset och kallar sig Obama… Cool

  Allvarligt talat, Dolf, vad vet du om amerikanska födelseattest? För att inte tala om diverse konstitutionella krumelurer.

  Den amerikanska truppnärvaron i Irak och Afghanistan är minimal, men indirekt är det en del amerikansk närvaro p.g.a. kriget mot IS. Det handlar dock om flyg från baser i bl.a. Qatar medan antalet ”boots on the ground” begränsas till vissa specialister.

 9. @ Dolf

  Två påståenden från dig:

  En troligare förklaring är dock helt enkelt att michelle obama har väldigt maskulina drag för att vara en kvinna. För det är obestridligt när man ser videon. Hon har väldigt maskulina drag. En sak som slog mig, är att hon i vissa bilder är väldigt lik den svarta transan som var med i många tidigare säsonger av Americas Next Top Model.

  och nä, jag intresserar mig inte heller för presidentfruns utseende

  Razz

 10. @ Dolf

  Så var det oljan. De alternativa oljekällorna blir lönsamma först när priset är över åtminstone $ 80 per fat, dvs. din önskan kan bara delvis slå in. Det är alltså antigen billig olja eller alternativa källor. Inte båda – åtminstone inte under vår livstid.

 11. @Rick: Jag är givetvis ingen expert på vare sig det ena eller andra. Vad gäller födelseattesten så har de vad jag kan förstå vad som kallas ett ”kort formulär” och ett ”långt formulär”, och det korta formuläret bevisar inte födelseplatsen. Varför det är så, och vad det är för vits med det korta formuläret, vet jag inte. Men jag har ingen anledning att ifrågasätta att det är så, jag följde detta ganska ingående när det begav sig, och så vitt jag kan förstå är det rena fakta och inget kontroversiellt i att det korta formuläret inte är ett godtagbart bevis för födelseplats. Och skulle det vara så att Obama inte är född i USA så är hans presidentskap inte legitimt, vad man än tycker om det. Så frågan är inte obetydlig. Att antalet amerikanska soldater i krigszoner faktiskt varit högre under Obama än det någonsin varit under Bush är väl också verifierbara fakta. Sen kan man diskutera hur mycket truppnärvaron i Irak faktiskt minskade. Många artiklar (bl.a. via truthalliance.net) jag tog del av pekade på att det i hög grad var siffertrollande därför att man förde över uppgifter (som t.ex. logistisk och transporter) från de stridande förbanden till privata aktörer och därmed fick till stånd en minskning på pappret. För att inte tala om företag som Blackwater (senare Xe Services, numera Academi) som utgör militär i privat regi.
  Men vad har du själv för källor som visar på motsatsen?
  Personligen tror jag att Usama bin Laden dog på grund av sina hälsoproblem för länge sedan. Lite lustigt i sammanhanget är att han var nummer 1 på FBIs lista över efterlysta terrorister, men inte på grund av 9/11 utan på grund av tidigare terrordåd.

  @Rick: Kom igen, jag svarade på en kommentar till inlägget. Jag har aldrig intresserat mig för fru Obamas utseende och tror inte att jag någonsin skrivit ett enda ord om det utanför detta blogginlägg.

  @Rick: Ok, jag har ingen aning om vad som är rimliga oljepriser, och 10 dollar var inte menat att tas bokstavligt. 10 dollar var medvetet orealistiskt, jag googlade faktiskt och nuvarande låga pris ligger strax under 50 dollar. Jag hoppas bara att priset fortsätter sjunka.