Kvotering och grabbiga företag
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke funderar på att börsnotera sig

Eftersom nästa inlägg i serien om ”Ett bittert piller” kräver ganska mycket arbete (det är påbörjat, men har tagit en liten oväntad vändning, vilket nog kommer att framgå när det pubbas) så sticker jag emellan med ytterligare ett fristående inlägg så länge med anledning av Eriks inlägg från igår. Jag påpekade redan dessa saker i kommentars­fältet, men tycker de kan vara värda att lyfta i ett inlägg.

Först och främst handlar kvoteringen inte om alla företag, utan specifikt om börsnoterade företag. Jag tänker inte utge mig för att vara insatt i hur börsen och börsnoteringar fungerar, så ta det hela för vad det är, lite halvkvalificerade gissningar och spekulationer.

Min enkla förståelse är att grundidén till att börsnotera företag är att man skall dra in pengar för investeringar. Det gör man genom att man i form av ”aktier” säljer andelar i företaget. Att en massa yuppies sedan håller på och gör en massa snabba klipp och säljer aktier fram och tillbaka i rent vinstsyfte är snarast att se som en perversion av grundfunktionen.

De företag som då först och främst använder sig av börsen som ett verktyg för att dra in medel för investeringar torde då bli företag med höga investeringskostnader, och vilka är det? Förmodligen företag inom den tunga industrin, företag med väldigt speciell tillverkning, företag som är inriktade på stora infrastruktursatsningar. Atlas Copco, Volvo, Saab, Apple, gruvbolag, tillverkare av järnvägar, fartygsvarv (en gång i tiden) osv. Alltså företag som måste bygga särskilda anläggningar för sin tillverkning, har stort behov av specialbyggda maskiner osv. Jämför det till exempel med ett dagis som man kan inrätta i en vanlig lägenhet (jag råkar bo vägg i vägg med ett sådant dagis).

Ett i hög grad gemensamt drag för börsnoterade företag (gissar jag) är att de ursprungligen har uppstått därför att någon företagsam uppfinnare har utvecklat en produkt och företaget har därefter växt med att denna produkt utvecklats. Biltillverkare, Electrolux och Apple är typ-exempel. Vad kan man då förvänta sig att det är för personer som varit drivande för dessa företag? Jo, förmodligen att personer som har en bakgrund som tekniker, ingenjörer, fysiker och matematiker lär vara överrepresenterade i företagsledningarna.

Två tredjedelar av de som graduerar från högskolor och universitet är kvinnor, men det skiljer sig väldigt mycket åt mellan olika linjer. Följande diagram har jag redan haft med i inlägget Smarta kvinnor ska stå vid spisen och föda barn. Det är baserat på amerikanska förhållanden, så jag vet inte hur pass väl det stämmer in på sverige, men en gissning är att det torde vara ett liknande mönster här.

Bilden talar för sig själv

Hur inverkar denna fördelning på börsnoterade företags könsfördelning i styrelserna

Det vore värt att undersöka närmare, om någon känner sig hågad för det.

©2016 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Kvotering och grabbiga företag — 10 kommentarer

  1. Kan noen gi meg noen linker til svenske feminister som hyller Valrie Solanas/snakker positivt om henne? Jeg er i en debatt med noen feminister og trenger linkene til dokumentasjon av at det finnes svenske feminister som er positive til Solanas. Jeg har tidligere lest en rekke slike uttalelser.

  2. @Ekvalismus:

    Sara Stridsberg, författare och dramatiker, en av grundarna av sammanslutningen S.K.A.M. (Skär Kukarna Av Männen):

    – ”Ingen text har förändrat mig så…mitt sätt att tänka, mitt hjärta, min fitta…den har lärt mig allt jag behöver veta.”
    Om SCUM-manifestet i förordet till dess svenska översättning (som utfördes av just Sara Stridsberg)

    – ”Vi kan läsa det bokstavligt. Vi ska läsa det bokstavligt. Att kvinnor slår tillbaka är helt logiskt.”
    Också i förordet.

    Maria-Pia Boëthius, författare, journalist, feministisk debattör:

    – ”Den mest skimrande och lysande feministiska bok, som kommit ut på svenska i denna tid”
    Om SCUM-Manifestet i tidningen ETC nr 3-4/04

    – ”…SCUM:s chockverkan… definierar männen, smular sönder deras grandiosa självsyn och marginaliserar dem till försumbarhet.”
    Om SCUM-Manifestet i tidningen ETC

    Aase Berg, svensk poet, f.d. redaktör för Bonniers Litterära Magasin (BLM):

    – ”Det är inte ofta man blir så lycklig av besinningslöst våld som när man läser VS:s SCUM-manifest!”
    Bonniers Litterära Magasin

    Maria Bergom Larsson, författare, doktor i litteraturvetenskap:

    – ”Framtiden är din Solanas”
    Om SCUM-Manifestet, i Aftonbladet 20 januari 2006

    Nina Lekander, författare och journalist

    – ”Äntligen en skitförbannad kvinna som tillåter sig vara det, som uppfinner en så rolig grotesk sammanställning som Society for cutting up men och sedan agerar ut det som är så gräsligt förbjudet i Skandinavien: Manshat.”
    Om SCUM-Manifestet, i tidningen Expressen

    Marit Östberg, journalist
    – ”…en av västerlandets viktigaste feministiska texter. […] SCUM Manifest är tufft och kompromisslöst men framförallt är manifestet ett sökande efter möjlig och mänsklig kärlek. Utopisk. […] en genial text .”
    Om SCUM-Manifestet i Smålandsposten

    Jenny Högström, litteraturvetare, kritiker, översättare

    – ”Själv får jag lust att läsa högt ur det för alla […] SCUM Manifest borde ligga intill eventuella biblar och broschyrer för TV-porr i alla hotellrum i hela världen.”
    I Sydsvenskan 26 september 2003

    Lina Borg

    ”När H&M:s äckliga affischer kommer upp till jul, kommer det att kännas mycket skönt att ha Valerie Solanas att hålla i handen.”
    Kvinnotryck

    Kristina Hultman

    ”…en skrämmande klarsynt beskrivning av förvirrad manlighet.”
    Aftonbladet

    https://genusnytt.wordpress.com/2011/09/23/sa-hyllar-feminister-valerie-solanas-scum-manifest/

  3. @Ekvalismus:
    SCUM-debatten ligger ju en bit tillbaka i tiden så det är lite svårt att ge några tips så där på rak arm. Men du kan ju testa att helt enkelt söka på SCUM här på GD så lär du hitta flera inlägg som tar upp SCUM i ett eller annat avseende, och förmodligen lär det finnas länkar i några av dem som du kan gå vidare från.
    (Sökfunktionen ligger längst till höger i den svarta menyraden precis under bloggens banner)

  4. @Utlandssvensk: Hej.

    Rena Nürnberg-listan det där. Jag hade gärna sett en snällare motsvarighet där dessa med flera, inte minst deras politikersponsorer, får stå till svars och där vetenskapligheten i metodologi och teoribildning fileas.

    @Ekvalismus:
    Moira von Wright, professor och rektor för Södertörns Högskola:
    ”Föreställningen om det vetenskapliga tänkandets självklara överhöghet rimmar illa med jämställdhets- och demokrati-idealen.”
    Citatet hämtat här: http://fof.se/tidning/2010/4/vetenskapskritisk-rektor

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

  5. @Rikard:

    ”Rena Nürnberg-listan det där.”

    Att sammanställa Nürnberglistor är min hobby sen många år Smile

    Givet dina inlägg på senare tid räknar jag kallt med att du snart ansluter dig Smile

    Jag kommer ihåg en debatt jag hade med Julia Caesar för några år sen när hon ifrågasatte meningen med att fortsätta att skriva, eftersom hela bygget uppenbarligen var på väg åt h-vete ändå. Min inställning var att detta endast innebar att det var desto viktigare att någon dokumenterade tokerierna och just hon kan verkligen skriva.

  6. @ Dolf & utlandssvensk (snart den enda sortens svensk?)

    Hej.

    Jag får min regelbundna dos akademiska avarter huvudsakligen via Academic Rights Watch. Om organisationen inte är bekant kan jag enklast förklara med att säga att den går ut på att bevaka forskares och akademikers oberoende av politiska modenycker och att uppmärksamma diktatorisk politiserad styrning av lärosäten.

    Södertörns högskola är nästan mer än vad jag orkar med. Jag får samma känsla som när jag läst om Lysenko och Deutsche Physik, eller av att ha genomgått lärarhögskolans indoktrinering. Tack & lov att jag har en äldre lärarutbildning där ämnesstudierna genomfördes på universitet, och det när genusteologerna fortfarande var inspärrade på Institutionen för Kvinnoforskning. Kontrasten när man överfördes till lärarutbildningen var markant redan förra årtusendet; från universitets krav på att försöka reda ut vad som är rätt svar, till att försöka känna av vems svar som räknas som rätt.

    Jag tror att vi nu befinner oss vid samma brytningstid som under fyrahundratalet ekr; högkulturen och civilisationen faller samman, och ur folkvandringstiden växer genom århundradena nya folk och riken fram. Eller så är jag vorden pessimist av yrket.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

  7. ”Först och främst handlar kvoteringen inte om alla företag, utan specifikt om börsnoterade företag.”

    Ja det är väl så det kommer börja. Skulle bli förvånad om det fortfarande ser ut så efter 10 år när alla svalt skiten de försöker trycka ner i halsen på folk. Efter detta blir det väl alla bolag som har över X antal anställda, sen blir det kanske de bolag som omsätter mer än X per år och sen blir det alla bolag som har styrelse.

    Detta är ren och skär galenskap.