Jag, en misogyn kvinnohatare …
avatar

Dolfs logo - rodnande variant

Eders Ödmjuke kontemplerar sitt favoritämne alla katetgorier: Kvinnan!

… inser att det denna internationella kvinnodag är dags för mig att rannsaka min själ. Jag har de senaste åren blivit alltmer medveten om vilket förkastligt släkte jag tillhör och hur orättfärdigt jag behandlar och betraktar det så kallade täcka könet. Så dags för lite reflektion …

Världen är full av kvinnor. Enligt uppgift lär det finnas 7 biljonermiljarder människor (jag tycker synd om den stackars sate som räknat dem), ungefär hälften av dem, 3,5 biljonermiljarder, är kvinnor. Unga kvinnor som ännu inte lärt sig tala eller gå, lite äldre kvinnor som hoppar rep men ännu inte fått bröst eller mens, ännu äldre kvinnor som hunnit bli mammor och mormödrar, och kvinnor på gravens rand. Kvinnor i alla de färger och dimensioner. Mörka kvinnor, ljushyllta kvinnor. Kvinnor med små bröst , kvinnor med stora bröst, kvinnor med breda höfter och kvinnor med getingsmala midjor. Blonda kvinnor, brunetter och de med flammande röda hårsvall. Späda små kvinnor och välväxta amazoner, magra anorektiker och dallrande bulimiker. Smarta kvinnor, korkade kvinnor, kunniga kvinnor, glada kvinnor, ledsna kvinnor och flamsiga våp.

Kvinnor i mängder.

Ge mig en kvinna –och jag skall rubba världen

Ge mig en kvinna –
och jag skall rubba världen

Tänk att världen är full av dessa fantastiska varelser. Var man än vänder sig ser man dessa underbara kvinnor. Till och med bland oss kvinnohatare formligen dräller det av härliga kvinnor. Vi är visserligen en manlig majoritet på bloggen, bara 2 kvinnor av 6 personer, men vilka kvinnor: Ninni och Mariel. Och andra härliga kvinnor som figurerar bland oss hatare är Tanja Bergkvist, Rocki Barocki, Trollan, Maukonen, Susanna Varis och en hel del andra. Och jag tror inte att de är unika i sin kvinnlighet. För jag möter dem i mitt dagliga umgänge. Och jag kan inte annat än beundra dem. För var jag än möter dem strålar deras skönhet över mig. Kvinnor är vackra. Skönhet har alltid varit en viktig del av livet för mig, skönheten gör livet värt att leva, det finns så många olika former av skönhet, till och med torra ämnen som matematik och programmering är genomsyrade av en logisk skönhet. Med det som framför allt ger världen skönhet och mening är Kvinnan och det kvinnliga.

Min kropp började sin tillvaro inom en kvinna. Hon framfödde den med all den bibliska vånda man kan tänka sig. Mången gång gjorde jag denna kvinna orätt med att kasta ”JAG HAR INTE BETT ATT FÅ FÖDAS” i ansiktet på henne. Något jag med rätta skämdes för senare i livet när det stod klart för mig vad hon måste ha gått igenom under förlossningen (det var en sätesbjudning). Jag avundas inte på något vis kvinnor deras situation. Deras kroppar får ta mycket stryk. Jag har sett det nämnas att kvinnor tål smärta bättre än män. Det tvivlar jag inte ett ögonblick på. Redan i puberteten får de kämpa med sin månatliga cykel, när de blir gravida går de genom 9 månaders hårt arbete med illamående, hormonsvängningar och kroppsliga förändringar som lämnar spår för resten av livet. Det är lite grand av ett skämt att man på engelska kallar själva förlossningen för ”labour”, jag ser snarare de 9 månaderna innan förlossningen som ”labour”, förlossningen är mer som invasionen av Normandie eller erövrandet av Iwo Jima. Död i barnsäng hör knappast längre till vanligheterna, men det har inte alltid varit så, och att kvinnor sällan dukar under nuförtiden när de förlöser ett barn är knappast för att det har blivit en mindre bedrift att ge liv, utan för att sjukvården har förbättrats. Att föda är ingen söndagspromenad, det har jag förstått. Och jag är glad att jag själv slipper gå igenom det. Jag har inga egna barn och har aldrig upplevt hur det är när min (hypotetiska) fru genomgår en förlossning. Jag vet inte om jag skulle klara det.

Mystiska, underbara … och minst sagt knepiga

Kvinnor har alltid varit mystiska varelser som tjusat och lockat, men samtidigt inneburit en fara, för hur kan man närma sig solen utan att bränna bort sina vingar?

Jag minns grannflickan som drog mig till sig likt en magnet när jag var en liten knatte ej ännu fem år fyllda i Göteborg. Och jag minns grannflickan i Lesjöfors, där vi bodde åren innan jag började skolan, och hur hon och jag strippade för varandra i pappas arbetsrum. Och jag minns hur jag senare efter ännu en flytt, lekte sanning och konsekvens och den söta syrligheten när vi kysstes, och gången när mina fingrar hittade fukten mellan ett annat par läppar.

Och jag minns kärleken jag förlorade när jag började högstadiet eftersom hon, en adligt skön prinsessa, började på internatskola, och breven vi skrev till varandra. Och jag minns kvinnan jag första gången delade säng med och hennes varma, runda barm och smärtan jag kände när hon dog.

Och jag minns de andra kvinnorna jag mötte och som försvann ur mitt liv.
Jag minns dem med värme och saknar dem.

Under de sena tonåren och som en ung man drömde jag om Kvinnan som själsfrände. Så läser jag Yvonne Hirdman:

Det var denna vita vätska som i det antika tänkandet skapade länken mellan kroppen och själen och gav åt det maskulina den högre grad av mänsklighet, dvs. förnuft som utmärker män. Spermier var en slags flytande ande kunde man säga. Det är fascinerande att se, att där den manliga kroppen används i genusproduktionen, så transformeras kroppen till själ, medan proceduren är den diametralt motsatta i formandet av det feminina: där blir i många gensudiskurser själva den kvinnliga ”själen” i själva verket ett slags reflexer av ”könet/köttet”.

och tanken att låta min själ förenas med en kvinna får en helt annan, icke avsedd, depraverad betydelse. Och jag konstaterar att min själ spolades ut med avloppsvattnet när mamma tvättade lakanen där mina ensamma nätters längtan satt sina spår.

Sveland: Vem härskar över männen här?

Yvonne Hirdman jämför män och kvinnor och kommer fram till att Han är ”Liv Ljus Kraft Ande Ren” och Hon är ”Död Mörker Svaghet Materia Oren”. Tänk så olika erfarenheter vi har. Aldrig har jag förknippat Kvinnan med Död och Mörker eller Svaghet. Inte Materia eller Orenhet heller.

Så jag undrar, när Maria Sveland släpper sin bok om Hatet och pekar finger åt mig som var med på Pär Ströms blogg och kritiserade henne, vem är det egentligen som företräder hatet mot kvinnorna, är det jag eller är det Yvonne och Maria själva som är misogyna?

Jag hatar inte ens Maria Sveland, till och med hos henne finner jag skönhet, även om det är en skönhet som mest för tankarna till den ondskefulla drottningen i Snövit som framför spegelen frågar: ”Spegel, spegel på väggen där, säg vem som männens härskarinna är”, och jag småler för mig själv när jag hör spegelen svara: ”Tanja Bergkvist”.

För mig finge gärna alla dagar vara kvinnodagar. Jag hyllar gärna Kvinnan och bereder gärna plats för henne och gör vad jag kan för att göra hennes tillvaro bättre.

Venus-Goddess-of-Love
Men jag vill inte skuldbeläggas och få höra att allt är mitt fel.

Till all världens underbara kvinnor vill jag idag ge ett fång rosor.

Puss på er ni gudomliga varelser.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Jag, en misogyn kvinnohatare … — 67 kommentarer

 1. Dolf

  Jag tyckte det var fint skrivet. Sen kan ju jag tycka och inse att i Sverige är hatet mot män institutionaliserat. Det är liksom PK att hata män . Det är det inte gällande kvinnor. Mina tankar gick till de hedersdrabbade invandrartjejerna i Sverige som fortfarande i rätt stor utsträckning inte får välja svensk pojkvän medan deras bröder får ta för sig av smörgåsbordet i Sverige. Jag kan förstå att Gudrun skiter i dessa tjejer , därför hon vill inte att dom ska välja svenska män. Svenska män är ju Gudruns syndabockar till allt.

 2. Dolf har drabbats av women are wonderful-effekten. Jag menar på att kvinnor kan inte reduceras till ett gäng underbara kvinnor . Kvinnor är precis som män kan vara. Det finns falska kvinnor, elaka kvinnor, beräknande kvinnor etc. Precis som det finns motsvarande hos män. Sen förutsätter jag att Ninni på internationella manssagen skriver en dylik kärleksförklaring åt alla underbara män.

 3. @ Torstensson

  Sen förutsätter jag att Ninni på internationella manssagen skriver en dylik kärleksförklaring åt alla underbara män.

  Hahahaha! Du känner mig illa?

  Jag är romantikerns anti-tes! (IRL med)
  Sannolikheten för att jag skulle kunna skriva en sån här text ligger långt på minusskalan och jag skulle möjligen vara klar med den år 2061.

  Min kärleksförklaring åt alla underbara män ligger i det arbete jag gör här varje dag. Klarar man inte läsa det mellan raderna, så får det vara så. Romantik är inte min grej. Smile

 4. @Torstensson:
  ”drabbats”? Nä. Women are wonderful. Har alltid tyckt, tycker och kommer förmodligen alltid att tycka. Däremot avskyr jag det politiska spelet runt kvinnorna. Jag tappade bort det när jag skrev, fast jag tror det framgår ändå, men istället för att angripa kvinnodagen ur ett politiskt perspektiv (vilket jag antar alla moståndare till feminismen gjorde igår) så ville jag visa att man faktiskt kan empatisera med kvinnor, men på ett sätt som är frikopplat från dagens politiska aspekter.
  Och visst, det finns kvinnor som världen vore bättre utan, precis som det faktiskt finns män som våldtar, misshandlar etc. Men vi vet bägge att de är en liten minoritet. Jag ville lyfta fram en positiv grundsyn på kvinnan, inte racka ner på henne.

 5. Kanonbra text. Sen vore det ju mysigt om det fanns biljoner kvinnor i världen, men när jag räknade senast var det – dessvärre – bara 3,5 miljarder kvinnor. Big Smile

 6. @Carl K:
  Sorry, satt nog fast i svengelskt tänkande, som översättare är jag van att skilja på olika biljoner och triljoner, men vid något olyckligt tillfälle så sänker man garden, och vips …
  Skulle givetvis ha varit miljarder, men jag gillar biljoner bättre, så jag låter det va Wink

 7. Pingback: En flodvåg | Susanna's Crowbar

 8. Pingback: Gräv 2013 kvinnor skriker ”gubbslem gubbslem” åt Janne Josefsson | Aktivarum

 9. @dolf
  Bra skrivet din totalt obotliga och inställsamma romantiker Grin

 10. @barfota:
  Det bleve väl lite enformigt om jag gick omkring med knogjärn hela tiden. (aj fanken, det inlägget är inte färdigt än, får se till att få tummen ur häcken och fixa det).

 11. @Maja:
  Det är väl bra att du visar att också kvinnor kan bre ut sig och ta plats.
  Jag har inte hittat volymknappen för bildstorleken, så du får nog finna dig i att skämmas för att du tar så egotrippat stor plats Snicker

 12. Herregud, jag är mindre glad åt bilden jag ser=) kvinnodag? Persikohud får en helt ny innebörd…

  jo jag var/är glad åt att ha hittat vad jag betecknar som ”likasinnade” men inte fan ville jag ha mitt face över hela dataskärmen plus moms=hela cybern. Kan bloggägarn typ skruva ner skiten till 5*5 cm cirkus, så blir jag ännu gladare.

 13. OK Dolf, jag niger bockar å backar ut svärandes över mitt pekfinger som skulle gjort Lucky Luke grön av avvund. Hoppas persikohuden bränner edra ögon till dust =)
  Goafton.

 14. jag hittar inte bilden bland kommentarerna … ska se om Mariel kan fixa det.
  Fast jag hajar inte riktigt referensen till pekfingret och Lucky Luke om jag ska va ärlig. Han drog snabbare än sin skugga, han var inte större än …

 15. Härlig text, Dolf! Ja, förutom det där totalt obegripliga svamlet av Yvonne Hirdman, då.

  Länge leve alla kvinnor, HELT utan politiska över/undertoner. Och det spelar ingen roll att jag skriver detta en dag för sent…

 16. jag tycker faktiskt att det är rätt roligt, det är ju faktiskt vi som är PK, inte sant?

 17. @Maja:
  Lite off topic, men det var du som drog upp Lucky Luke: jag drabbades av en allvarlig depression härom året då jag lånade en Lucky Luke på biblioteket och till min fasa upptäckte att några klåfringriga pk-censuriester varit och bytt ut cigaretten som hängde från läppen till ett grässtrå.
  Det går utför med värlen på flera plan.

 18. @Patrik:
  Ok, jag måste vara osedvanligt trög ikväll (kan förstås alltid skylla på en blandning av whisky, öl och cider …), det här är andra gången i den här tråden jag blir tvingad att be någon förklara sig.
  Vad är det som är roligt, och på vilket vis är vi pk???

 19. @Dolf:

  det jag menar är att det synsätt vi har på människor borde vara det som är PK. Vi rangordnar inte hudfärg eller kön, vi gör inte skillnad på folk utefter attribut de själva inte valt. Är inte det höjden av PK så säg? ”roligt” ska ses som tragiskt. att man måste skriva och debattera sådana saker som vi gör på exempelvis genusdebatten känns så trögt.

 20. @Patrik:

  det jag menar är att det synsätt vi har på människor borde vara det som är PK. Vi rangordnar inte hudfärg eller kön, vi gör inte skillnad på folk utefter attribut de själva inte valt.

  *skrattar* Ja, det är helt fascinerande att våra åsikter ska vara något som anses vara extremt. Synnerligen skumma tider vi lever i!

 21. ”det jag menar är att det synsätt vi har på människor borde vara det som är PK. Vi rangordnar inte hudfärg eller kön, vi gör inte skillnad på folk utefter attribut de själva inte valt.”

  Här tror jag vi har en av bryt och beröringspunkterna mellan oss och feminister.
  Vi anser att oavsett ovanstående attribut så ska man vara fri att göra sina egna val medan feministerna anser att oberoende av ovan stående attribut så ska utfallet vara lika.

 22. @Torstensson:

  ”Dolf har drabbats av women are wonderful-effekten. Jag menar på att kvinnor kan inte reduceras till ett gäng underbara kvinnor”

  Haha skämtar du? Dolf har ju överträffat sig själv i att skriva fint om kvinnor. Det är en lisa för själen att läsa.
  Och javisst kvinnor är folk som alla andra. Smile

 23. Jag är, liksom Ninni, inte speciellt romantisk av mig så jag tror jag kanske bara säger: Tack Dolf! Nu ska vi se om jag kan fixa en smiley också… Kiss

  Jag kanske kan bidra med en drapa på mansdagen?

 24. @JD: Nä, vad är det för något? Vill inte ladda ner några ”svt play”-appar för då åker man väl på licensavgift omedelbums.

 25. @JonasBsson:
  Ja, det är väl något av det mest obegripliga med feministerna, de tycks vara helt oförmögna att föreställa sig att människor har egen vilja och gör egna val.

 26. @JD:
  SVT är en PK (Piss & Kass) kanal som inte sysslar med annat är politisk indoktrinering och propaganda. Barnprogrammen är rent ut sagt vidriga.

  Dags för ett folkuppror mot att vi dessutom tvingas betala licens för ”möjligheten” att bevittna skiten.

 27. @JD:
  Tack. Kan bara konstatera att mig veterligt var det ingen som hindrade flickor eller kvinnor från att bjuda upp när jag var ung, och jag hade gladeligen sett initiativ på den fronten från den feminina sidan. Jag tyckte själv det var jäkligt jobbigt att bjuda upp och kände mig väldigt sårbar, fick jag ett par nobbar på raken så blev jag också på dåligt humör och då blev det ju helt omöjligt … och så var den onda cirkeln i full sving.

 28. @barfota:
  Ja, det känns obehagligt hur de bara trummar in mantrat i barnen att det är orättvist, utan att någonsin över huvud taget ta upp vad vi menar med jämställdhet.

 29. @Dolf:
  Exakt. DET VAR INGEN SOM HINDRADE FLICKOR FRÅN ATT BJUDA UPP! TVÄRTOM SÅ UPPMUNTRADES DE PÅ ALLA SÄTT FÖR ATT DE SKULLE VÅGA BJUDA UPP!
  Redan på min tid i min skola så införde man obligatoriska ”damernas” bara för att flickorna skulle komma till skott. Detta reportage är som allting annat som kommer från SVT, politisk propaganda och bullshit av stora mått.

 30. @Barfota
  Ja ett folkuppror lär det bara bli om folk förstår hur ensidig informationen är. Jag tror inte att gemene man förstår det eftersom man måste söka rätt på den informationen själv då Public Service förtiger den.
  Tex Hur många av gemene man vet att det är lika många pojkar som flickor som inte får gå i skolan i utvecklingsländer?
  Jag är övertygad om att många har bilden av att det bara är flickor som inte tillåts gå i skolan och inte 50/50.
  Samma sak då det gäller lönerna då många tror att siffrorna som figurerar i Barnprogrammet och även i annan media gäller lika arbete/arbetstid/utbildning etc och att det är generellt.
  Enligt Jämställdhetsombudsmannens granskning 2008 utgjorde de omotiverat låga lönerna pga kön endast 0,6% av de anställda.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6neskillnader_mellan_m%C3%A4n_och_kvinnor

 31. Jag har ändrat bilden så att den är mindre, men de kanske tar ett tag innan den är uppdaterad (vad vet jag)…

 32. @ JD, Barfota och Dolf.

  Pulsen är på 220 typ. Jag kommer skriva om det där så fort jag bara har möjlighet.

  Vet ni vad? Denna kvinna bjöd upp! Och det var jag inte ensam om.

  Och det gick hur bra som helst. Att tjejer/kvinnor i större utsträckning väljer bort det, det kan jag förstå.. i synnerhet när man var så liten. För det var lite läskig känsla och bjuda upp, för tänk om han sa nej….

  Reagerade ni inte på Gens? Det var det som fick mig mest att flyga i luften. Pojkar och flickor ska leka ihopa, men utan tävling (just därför bjöd jag upp.. ”läskigt” var snarlik thrill, liksom)
  Ja aa! Mera antipojkkultur behöver vi i skolorna. Varför i h*vete ska det ske på tjejernas villkor?

  Jag var bl.a. med och lirade fotboll (Hej Gens, vi kunde redan på 70-80-tal!) just för jag gillar tävlingsinslaget. De som inte gillade tävla gjorde annat. Bra så.

 33. @JD:
  Ja det är hög tid att Uppdrag granskning/Utan granskning/Uppdrag förvanskning gör en djupdykning i de egna leden. Idag är det ju bara ”rasistiska” bloggar som inte instämmer i SVT´s lögner… har jag hört Grin

 34. Ninni

  Jag har hört Gens tala. Hela utförandet handlade om att pojkar måste lära sig att vara flickor. Annars går det åt skogen för dom. Han påstår att det enda som skiljer pojkar och flickor åt är att flickor kan föda barn. I övrigt är vi identiska. Jag fick hålla käft av att jag ville ha kvar mitt jobb. Den kvinnliga chefen var där. Naturligtvis har han inga vetenskapliga belägg för det han påstår. Jag uppfattade honom som vilsen i sin manlighet och det är inte första gången män som självhatar sig själva gärna tror att om dom inte är nöjda med sig själva så återstår det att försöka bli som kvinnor. Under tiden han förstör för sig själv och så fortsätter jag , varje dag, att odla och utveckla min manlighet i en annan riktning . Allt han säger är struntprat. Han får jättegärna själv vara kvinnlig. Det gör ju att andra män slipper konkurrera mot honom på krogen som skrattar åt det han påstår .

 35. @Torstensson:

  det enda som skiljer pojkar och flickor åt är att flickor kan föda barn.

  Det är ju också en rolig formulering. Ungefär som att säga att det enda som skiljer fiskar och fåglar åt är att fåglar flyger.

 36. Dolf

  Jag tror att de flesta människor med sunt förnuft inte tycker att en tjur och en ko beter sig likadant. Ännu mindre är det väl någon som hade tyckt att det vore en bra idé för tjurarna om man skickade in en genuspedagog i hagen och gjorde ko-övningar.

  Sverige är sjukt. Mycket sjukt.

 37. ”Spegel, spegel på väggen där, säg vem som männens härskarinna är”, och jag småler för mig själv när jag hör spegelen svara: ”Tanja Bergkvist”.
  Mmmm…
  Sedan är det nog tid att upptäcka ”kvinnans mörkare sida”, där på piedestalen, den som hon har precis som mannen. Fast hans förstås genomdissikerad!

 38. @Torstensson:
  Låter som ett upplägg för Gäster med gester: ”Den tjuriga genuspedagogen gjorde en pregnant kovändning när hen räknade kön på herrarna i hagen”

 39. Pingback: En recension om en recension då | Trollan's Tankar om stort och smått

 40. Misogyn betyder manshatare. Ordets verkliga betydelse. Nämligen så det används. Som ett uttryck för att dina rättigheter inte betyder någonting och att du ska hålla käft. Tänk på det varje gång någon kallar dig misogyn. Då vet du att denna personen är en manshatare.