Internationella mansdagen
och fastlagsbullar
2:a oreviderade upplagan
avatar

[brasklapp: Nej det är inte ett misstag, jag vet mycket väl att det är den internationella kvinnodagen idag. Det här är en nypublicering av ett inlägg jag skrev på Ninnis blogg efter mansdagen i höstas. Men jag tyckte det kunde vara aktuellt ändå. Du minns väl förskolan där enbart flickorna fick fastlagsbullar förra året på just den här dagen. Pojkarna fick snällt vara utan. Jag undrar om de ska göra om numret i år och lära småpojkarna vilka kvinnohatande små svin de är och att de inte förtjänar några fastlagsbullar. Så … här är inlägget igen, det är – bortsett från den här brasklappen och att jag korrigerat ett stavfel – precis likadant som förra gången. ]

Eders Ödmjuke

Jo, jag vet, normala människor säger semlor, men jag tycker det påminner alltför mycket om Selma, så jag föredrar det mer genusneutrala fastlagsbulle, vilket i vilket fall som helst var vad vi kallade dem när jag var liten. Jag brukade förresten också äta dem med sked i djup tallrik där de flöt omkring i het mjölk. Mums. Varför gör man aldrig det nu för tiden. Men … det var inte hur man äter fastlagsbullar det var meningen det här skulle handla om. Jag har egentligen inte sådär jättemycket att säga den här gången, men ville bara kort ta upp vilka som äter fastlagsbullarna. Jag kunde inte undgå  (fast det var bra nära) att notera att det tydligen var en internationell mansdag nyligen, i måndags, den 19. Inte för att det skulle vara särskilt viktigt. Vi hade ju den moderna toaletten att fira samma dag, och sånt får man ju inte negligera för mindre petittesser som att 50% av befolkningen, ungefär, består av män. Toaletter är onekligen viktiga saker. Men ändå, lite grand tycker jag nog att man kunde uppmärksamma att halva världens befolkning är män. Man skulle ju kunna anknyta det till den viktiga toalettdagen genom att också propagera för att man inrättar fler urinoarer – som väl får anses vara manligt könskodade – i städerna så att alla flickor och kvinnor slipper lida av den patriarkala urinstanken i portuppgångarna. På den mer positiva sidan tycker i alla fall jag att åtminstone de små penisutrustade medborgarna som ännu inte nått den aktningsvärda ålder (18?) då de officiellt blir män, ändå borde få hyllas lite grann för sitt framtida vardande. Det gjorde man ju på kvinnodagen med de blivande kvinnorna. Vilket för mig tillbaka till vad inlägget egentligen skulle handla om och det som jag faktiskt ville säga: Fick er pojk en semla på dagis i måndags? Trodde väl inte det. Orättvisan har sin gång.

Fastlagsbulle

Det feministiska matiarkatets strukturella förtryck visar sitt förtjusande anlete

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Internationella mansdagen
och fastlagsbullar
2:a oreviderade upplagan
— 35 kommentarer

  1. det mer genusneutrala fastlagsbulle

    Som pervers associerar jag ”bulle” med venuspuffen och anser därmed att du har fel.

  2. @Grodan Boll:
    Kanske ska kalla det för faslagsbakelse då, fast det finns väl risk för associationer där med. Men det ligger väl i sakens natur att allt gott kan associeras med kvinnor och deras kön …

  3. En semla innehåller stor symbolik och asocierar till att runka bulle.

    Och Selma ja, det är jättekvinnan med brödkaveln

  4. @Bashflak:
    Ursäkta, jag tillhör nog en för gammal generation, ”runka” är ju ett gammalt begrepp (kommer ihåg hur förtjust vi fnissade i lågstadiet när en av polarna generat fick läsa en dikt av Dan Andersson där det stod att ”tältet runkade i vinden”)men ”runka bulle” var nytt för mig. Skall det förstås som ”fingerpulla”? Eller vad?

  5. Internationella kvinnodagen. Dagen då de ”feministiska” könskollektivistiska offerlögnerna och det könskollektivistiska pojkhatet torgförs ännu tydligare.

    På förstasidan, pappersversionen av genuspravda, det könskommunistiskt infesterade riksmediet Dagens Nyheter står i den stora rubriken att läsa: ”Högskoleprovet gynnar män”.

  6. @Liberalen:

    http://www.dn.se/nyheter/svarare-for-kvinnor-att-bli-antagna-till-lakarlinjen
    ”…högskoleprovet gynnar svenska män ur socialgrupp 1. De gör provet i högre grad än kvinnor och gör det ofta flera gånger. Då lär de sig provets upplägg vilket ger utdelning i högre poäng, och fungerar som en genväg in på högskolan.”

    Ååååh nej! Patriarkala osynliga strukturer/glastak, hindrar andra grupper från att göra provet flera gånger och lära sig dess upplägg.
    Åååååh denna orättvisa detta måste åtgärdas omedelbart!

  7. @Grodan Boll: Menar du verkligen att @dolf har fel bara för att du är pervers? Låter litet som om du vill att man skall ta extra hänsyn till din perversitet. Är det inte så att vad man än kallar det så finns det nästan alltid någon ”pervers” typ som blir kränkt?

  8. @Dolf:

    Runkabulle är en ”tävling” där ett gäng pojkar sitter i ring och runkar över en bulle, den som kommer sist får äta upp bullen, med tillsats.

  9. @Pether:
    Är inte ”Runkabulle” en myt av stora mått eller förekommer det i speciella kretsar. Jag har aldrig sett eller ens hört talas om att någon faktiskt runkat bulle. Kan det vara en vidrig nollningsritual som förekommer på en del högre lärosäten. Min fråga är ärlig… vad fan är det, någon som har upplevt det i verkligheten och som kan beskriva hur dessa utövare tänker/fungerar?

  10. Internationella kvinnodagen då ska media lyfta fram kvinnors situation sägs det men för mig ser det ut som alla andra dagar under året kanske säger det en del om hur media ser ut i sverige där internationella kvinnodagen är som alla andra.

  11. Suck, det var väl inte riktigt en onanidiskussion jag eftersträvade. Men där ser man, kommentarsfälten lever sitt eget liv. Kanske något för Sveland & c/o att ta till sig.

  12. @Dolf:
    OK, jag tar till mig kritiken men inbillar du dig på fullaste allvar att Sveland & c/o skulle kunna ta till sig någon som helst form av kritik?

    Trevlig helg förresten.

  13. @Ninni:
    Men älskade @Ninni. Inte skall du behöver skämmas över oss, har du inte nog med egna dumheter att skämmas över. Puss puss Heart

  14. @barfota:
    Det var ingen allvarligt menad kritik. Jag bara noterade lite lätt roat att diskussionen hade dragit iväg åt ett oväntat håll och kom att tänka på kritiken jag fick i mitt tidigare inlägg när Jenny också kom in och helt plötsligt dök det upp dildosar i diskussionen.
    Jag kanske får stå för Genusdebattens porravdelning.
    Och nä, jag tror inte Sveland & c/o är mottagliga för vare sig kritik eller förnuftsargument … men i den bästa av världar vore de det.

  15. @Ninni:
    Tror det här hamnar ganska långt ned på fruns skämsskala. Och i vilket fall som helst så har jag redan skämts nog för oss bägge två … så slappna av och njut av färden istället.

  16. @Pether:
    Har jag aldrig varit med om, och tänker inte ge mig in på det heller. Men tack för upplysningen.

  17. Anders Westgårdh använde det lågfrekventa ordet ’bullrunkare’ i sin Aftonbladet-drapa häromdagen. Det var väl därifrån jag kom på tanken att associera det till semlan, en bulle med vitt klägg ovanpå.

  18. Genusdebatten.se är för bäst. Det är bara här där man kan se så olika diskussioner inom samma ämnen. Andra sidor har bara en och samma sorts människor men här är det flera sorter i godisskålen, hej hopp!

    Så här på 8 mars vill jag gratulera alla kvinnor som hittat hit.

  19. Tack Erik!!

    Idag har jag lyssnat på två talare. En från LO och en från socialdemokraterna. De hade mycket vettigt att säga. Bland annat något som jag själv gått och funderat över ganska länge. Och det är att kvinnodominerade yrken nästan uteslutande alltid är dåligt betalda. Om man jämför med mansdominerade yrken.

    Jajajajaja jag vet, många mansdominerade yrken finns (lägligt nog) i privat sektor bla bla bla. Och kvinnor måste offra sig och utbilda sig till civilingenjörer och inom tekniska yrken för det är där det behövs folk, det är för allmännyttans bästa. Men jag undrar om det är så lätt. Skulle majoriteten av män utbilda sig till undersköterskor, sjuksköterskor och dagispersonal om det var där folk saknades?

    Och de pratade om sextimmars arbetsdag, vilket jag gick igång mest på. Fan då skulle man ju ha tid med annat också.

  20. Och det här med runkbulle. Om det är en lek där pojkar sitter i ring och runkar över en bulle- och siste man som kommer ska äta upp den. Jag tänker så här. För det första kommer inte ens hälften att träffa bullen och om någon gör det så handlar det på sin höjd bara om några stänk.

    Illa nog för den som inte gillar sperma kanske. Men många män tänder på att kvinnan sväljer och det minsta man kan göra är väl att smaka på sin egen eller på någon annans först för att veta vad man snackar om.

    Helt fria tankar så här en fredag kväll Cool
    (Ni vet att jag skulle nappa på den tråden)

  21. @Jenny:

    Bland annat något som jag själv gått och funderat över ganska länge. Och det är att kvinnodominerade yrken nästan uteslutande alltid är dåligt betalda. Om man jämför med mansdominerade yrken.

    Det finns lite olika sidor till det där. En som har tittat lite närmare på varför det tenderar att bli så är Dr. Catherine Hakim, bl.a. i Women, Careers, and Work-Life Preferences:

    One of the claims of the feminist movement, taken up by many social scientists (Jacobs & Gerson, 2004), is that there is no good justification for the ‘male’ stereotype of the career: an occupation or activity that is pursued continuously, with long full-time hours, and with a high level of dedication, virtually to the exclusion of a major investment of time and energy in family work and family life. It is commonly argued, or even simply taken for granted, that all occupations can be organised and carried out on a part-time basis, or done discontinuously, so that the work can be fitted around family life.

    Alldeles nyligen såg vi ju här hemma en debattartikel om hur man ”måste” göra om chefsjobben så att de passar kvinnor bättre, eftersom kvinnor för närvarande tenderar att hoppa av i större utsträckning än män.

    Kvinnor tenderar, finner inte minst Hakim, att föredra lägre risk, kortare resor, mer flexibla arbetstider, osv. – om så behövs, i utbyte mot lägre lön. Inte alla kvinnor, naturligtvis, men å andra sidan vill inte alla män bli VD och jobba 60 tim/vecka heller…

    It is no accident that the jobs most likely to be organised on a part-time basis are lower-grade jobs with lower earnings, relatively little responsibility, and usually with fixed hours, as well as shorter hours of work. Higher-grade occupations can also be organised on a part-time basis, but they can quickly become smaller, less responsible versions of the full-time job rather than the same job with shorter hours. Employers’ requests for overtime (even for training that cannot be squeezed into part-timers’ restricted hours) are generally regarded as far more stressful and unfair by part-time workers than by full-time workers.

  22. @Jenny:

    Mer från Hakim-rapporten:

    Case studies of professions that have become fully integrated, employing equal numbers of men and women are also revealing (Hakim, 1998, 2003a). Across modern societies, pharmacy now employs equal numbers of men and women, and also employs disproportionate numbers of ethnic minority people. Due to chronic labour shortages, it is widely agreed that the profession is completely free of sex and race discrimination. Studies of the profession in the USA, Canada, Britain, and other European countries show a large degree of job segregation within the occupation.

    Women gravitate towards jobs that are local, can be done part-time or for short periods, and to jobs with fixed hours of work that can be fitted around family life.

    Men in the profession gravitate towards ownership of independent pharmacies, which entail the long work hours and additional responsibilities of self-employment and running a small business. Other men work towards management jobs in the large retail chains, again accepting long hours and more overtime in return for higher earnings. Given the absence of sex discrimination in the profession, it is clear that women are free to choose (even impose) whatever working arrangements they prefer.

  23. @Erik:
    Det ligger väl en viss logik i det, vi är ju trots allt 6 olika personer som skriver.

  24. @Ulf T:

    ”It is no accident that the jobs most likely to be organised on a part-time basis are lower-grade jobs with lower earnings, relatively little responsibility, and usually with fixed hours, as well as shorter hours of work.”

    Men det där stämmer ju inte. Många kvinnor jobbar inom vården som sjuksköterskor och undersköterskor. De jobbar under stark press och har ett oerhört stort ansvar på sina axlar. Många, i alla fall här i Malmö har gått ner till deltid INTE för att de vill, men för att överleva. Det där med att de tjänar mindre stämmer dock.

  25. @Jenny:
    Jo, jag undrade när du skulle dyka upp. Och är glad att du gjorde det.
    Men jag har definitivt ingen önskan att smaka på vare sig mina egna eller andra mäns safter. Jag föredrar kvinnor.

  26. @Jenny:

    Men det där stämmer ju inte. Många kvinnor jobbar inom vården som sjuksköterskor och undersköterskor.

    Men jobben som sjuk- och undersköterska är ju inte de jobb som är ”most likely to be organised on a part-time basis”. Sedan behöver det inte vara fel för att du känner till några deltidsjobb som inte passar in på beskrivningen. Du kan vända på det och se det som att många av de mest krävande jobben helt enkelt inte går att utföra på deltid.

  27. Blir lika J-a förbannad varje gång jag läser om de där semlorna. Låg vaken någon timma igår och funderade på hur jag skulle reagera om någon gjorde så mot min son.

    Det är dock mindre sannorlikt att detta skulle ske här i utlandet.

  28. @Kristian:
    Jag har väldigt svårt att tänka mig något sådant någon annanstans än i Sverige. (Helt bortsett från att semlor i sig själv väl är en helsvensk sak?)
    Var är ”här i utlandet” någonstans?

  29. Dolf:
    Storbrittannien. Ganska likt Sverige i det mesta. (Eftersom dagis nämndes: heltidsplats skulle nog kosta minst 10000 SEK i månaden. Något lägre skatt, kanske. Gungorna och karusellen, som Gerhard.)

    Jo, semlor är väl ganska svenskt, även om Wikipedia säger Nordiskt-Baltiskt.
    IKEAs matavdelning började nyss tillhandahålla mandelmassa vilket jag antar är efter årstiden (i likhet med diverse must och sillvarianter).

  30. @Kristian:
    Suck, jaha, du kanske inte har semlor, men du kan ju gå ner på hörnet och beställa en pint Guiness som du dricker i välbehag i glada vänners lag utan att det kostar skjortan.