Har Stockholms Stad noterat männen?
avatar

Jag skriver kort denna gång, om något som fångat min blick i dagens SvD. Jag fick läsa två gånger innan jag var säker på vad jag sett. Bakgrunden är som följer.

Förra året antog staden ett program om kvinnofrid, i samma veva beställde man en kartläggning över relationsvåldet i kommunen. När denna nu presenteras visar det sig att 41% av kvinnorna anger att de utsatts av ett fysiskt eller psykiskt från en partner. (Oklart vad de räknar in i det sistnämnda.) 27% nämner i vart fall fysiskt eller sexuellt våld.

Det som förvånar är att de även brydde sig om männens utsatthet. 28% av männen säger sig ha utsatts för någon slags övergrepp av en partner, varav 15% rör fysiskt eller sexuellt våld.

Detta stoppa inte heller helt i byrålådan, nästa år kommer staden anta genusneutrala riktlinjer. De är redan klubbade i socialnämnden, och lite talar för att de skulle stoppas i fullmäktige. Syftet är att nå fler utsatta män, de är inte oväntat svåra att nå idag.

Nu finns det givetvis inga garantier för att dessa siffror stämmer helt mot verkligheten, men det är en fingervisning om vart det lutar. Det säger heller inget om hur resultatet kommer att falla ut, det handlar ytterst om ekonomi lika mycket som ambitioner. Uppgifterna bygger på drygt 3568 svarande av 7000 utsända enkäter.

Håll till godo så länge. Kanske kommer en uppföljning om tiden så tillåter.

Teo

Kommentarer

Har Stockholms Stad noterat männen? — 36 kommentarer

  1. Jag skrev om det på forumet. En sak du glömmer är inledningen på artikeln. Där säger de att det finns 140 000 offer i stockholm, men läser man vidare, och läser kartläggningen, får man veta att det är 140 000 kvinnor, men också 90 000 män. Man har allså endast räknat med kvinnorna i inledningen. På tal om att osynliggöra män. Det man också gör att är förminska det våld män möter, direkt när man påtalat att det finns manliga offer kör man den vanliga meeeeeeeeeeeeen kvinnor säger sig vara mer utsatta.

    Pressrealeasen är betydligt mer neutral än SvD. Började läsa den o väntade bara på hur de skulle köra den vanliga relationsvåld = mäns våld mot kvinnor. Men de enda är synen på åtgärderna, det är inga problem att det bara finns stöd för utsatta kvinnor.

    http://www.mynewsdesk.com/se/moderaterna-stockholms-stad-lan/pressreleases/koenig-jerlmyr-m-vaald-i-naera-relationer-aer-ett-folkhaelsoproblem-937752?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Alert&utm_content=pressrelease

  2. @Pether:

    ”Jag skrev om det på forumet. En sak du glömmer är inledningen på artikeln. Där säger de att det finns 140 000 offer i stockholm, men läser man vidare, och läser kartläggningen, får man veta att det är 140 000 kvinnor, men också 90 000 män.”

    Tittar igen, och noterar att du har rätt. Haken med att skriva i förbifarten är att man lätt missar sådant. I vart fall jag.

  3. Läste några kommentarer o kom vidare till jamstall.nu som i sin tur tog mig vidare till polismuseet i stockholm och dess utsällning om ’Våld i nära relationer’, jag blev faktiskt illamående(möjligen pga de tripla portionera jag precis åt, men men). Där har vi verkligen det jag förväntar mig av en feministisk syn på relationsbrott, män nämns överhuvudtaget inte som något annat än förrövare.

    Kollar på vilka som ligger bakom o finner då inte minst två stycken feminister från en ’mansjour’, ingen riktig, utan en sådan feministisk som lobbar med mäns våld mot kvinnor och kan ’bota’ dem, och även en överstefeminist som är forskare i genus på stockholms universitet. Inte undra på att det blev en så stor kräkning i manshat.

    http://www.polismuseet.se/Utstallningar/Webbutstallningar/Hem-ljuva-hem/

  4. @Teodor: Stod i metro i förra veckan att antalet män som anmält sin partner för våld har fördubblats i göteborg. Hade det varit tvärt om skulle varenda tidning kört månadslånga reportage om det.

  5. Pingback: Har Stockholms Stad noterat männen? - UmeNytt.se - Nyheter Sverige

  6. Jag skulle vilja höra en förklaring till det ändå höga antalet män i offerstatestiken? Vi är ju alla i sverige väl bekanta med att patriarkatet och kvinnans mindre värde och mannens inlärda att han får göra vad han vill med kvinnan skapar detta beteende hos männen, men vad ligger bakom dessa kvinnors illvilja? Det kan väl inte vara patriarkatet eller? Nån som vågar sig på en ”seriös” feministisk förklaring?

  7. @grrbit

    ”Tjejer som försöker ta plats tvingas till tystnad”

    Det är inte propagandan som ungdomarna river ner utan det är just att det är kvinnor som satt upp detta som motiverar att den rivs ner. Pojkarna i skolan vill inte att kvinnor tar plats i skolan, det är det som dessa ungdomar motsätter sig genom att riva ner genusgrejerna från anslagstavlan Thinking!

  8. @Pether:

    Skrivit lite om ämnet här.

    Genom att bara göra våldet i ena riktningen till samhällsproblem, formulerar de önskemål om sin politik. Men våldet som samhällsproblem har inget kön, den som blir misshandlad blir inte det i mindre offer för att personen har XY-kromosom.

  9. @ Petter Teodor Pether

    Män vågar bryta skammen och anmäla. Män vågar berätta för andra män och kvinnor vid riktiga mansjourer,sjukvård och myndigheter om kvinnors våld.

    Nya alternativa medier skriver om Mansfrågor. Debatter och föreläsningar skapas om mansfrågor, inofficiella nätverk och träffar ger män stöd och kunskap. Alla dessa aktörer och den enorma handlingskraft uppmärksammar tillsammans problemen och kommer med lösningar.

  10. @Petter:

    Det är inte propagandan som ungdomarna river ner utan det är just att det är kvinnor som satt upp detta som motiverar att den rivs ner.

    Allt som händer oss kvinnor är för att, och endast för att, vi är kvinnor. Lär dig någon gång. Så är det. För att könsmaktordningen.

    Jag tyckte det var helt underbart att eleverna protesterar mot en sexistisk ideologi. Jag har iofs hört rykten från min son, att han upplever att hans generation är kraftigt feministkritiska, så jag är inte helt förvånad. Men vidrigt att lärarna ställer sig politiskt partiska.

  11. Siffrorna låter väldigt höga, tycker jag, så jag undrar var gränsen för ”våld” går. Jag har sökt kartläggningen utan framgång. Ska söka vidare senare.

  12. Samhället och framför allt de som får bidrag tack vare våldsbrott borde ju försöka få ner antalet våldsbrott. Istället verkar våldet ständigt öka från år till år i statistiken vilket tyder på att antingen är metoden helt galen och man borde då ha helt ändra metoder för att få ner statistiken eller så finns det krafter som försöker suga ut mera bidragspengar, pengar för hatböcker eller reklamintäkter för bloggare genom att få det att verka vara mera.

    Om det sistnämnda gäller då uppstår ju väldigt otrevliga misstankar om vad de som tjänar på feminismen verkligen vill längst inne angående våld mot kvinnor. Jag skulle ju inte precis kalla dessa människor humanister precis när man i många fall försöker efterlika en terroristpsykopat vid namn Valerie Solanas. Det sjuka är ju att vissa småtjejer tycker ju dessa är coola och efterapar deras destruktiva beteende. Problemet är att i en förhoppningsvis finare mera harmonisk värld i framtiden där feminismen förlagts till skamhögen, så kommer dessa tjejer ha jätteproblem att övertyga samhället att man duger till något.

  13. @Ninni:

    Om jag förstått det rätt så har de som svarat varit utsatta ”någon gång” vilket kan förklara de höga siffrorna.

  14. Oj den där första meningen kändes fel. Pga våldsbrott får man som organisation statliga bidrag för att hjälpa de utsatta kvinnorna, men våldet verkar bara öka istället för att minska statistiskt.

  15. @Pether:
    Jag hittar inte siffran 140000 någon annanstans än i inledningen, och siffran 90000 du skriver om hittar jag ingenstans. De 87000 män som nämns på ett ställe gäller en annan fråga än de 140000 personer (män och kvinnor) som redovisas i inledningen.

    Siffrorna i artikeln är luriga att reda ut, men det kan stämma att det totalt är 140000 (män och kvinnor) som utsatts för ”våld eller sexuellt våld”. Man får inte förväxla det med siffrorna för ”psykiskt eller fysiskt övergrepp”.

    Dels redovisar de personer som utsatts för ”(fysiskt) våld eller sexuellt våld”, och det skulle vara 27% av kvinnorna och 15% av männen, och borde vara de 140000 som beskrivs i inledningen.

    Sedan redovisas siffran 41% motsvarande 134000 kvinnor, som någon gång utsatts för ”psykiskt eller fysiskt övergrepp”, men det är ju en annan sak och blir andra siffror. Detta skall troligen jämföras med de 87000 män eller 28% som rapporterat ”något slags övergrepp”, även om det är lite oklart om det är exakt samma fråga som ställts.

    Om vi antar att det finns ungefär lika många kvinnor som män kan man förenkla räkningen och säga att 15% + 27% är 42%, och borde bli lite fler än 134000 som ju motsvarar 41%, alltså runt 140000. Om ingen hittar fel i resonemanget slipper jag ta fram kalkylarket och räkna.

    En enkel tabell hade gjort det här glasklart och kunnat presentera materialet på mindre utrymme och enklare att förstå. En text med massa siffror är inte vidare överskådlig.

    Det florerar väldigt många siffror angående olika frågor i artikeln, och det är svårt att veta vilka frågor som verkligen ställts och vad som är förenkligar. En del frågor överlappar, och en del är troligen bara slarviga omskrivningar:

    Utsatts för våld eller sexuellt våld: 140000 personer

    Utsatts för psykiskt eller fysiskt övergrepp: 134000 kvinnor (41%)

    Utsatts för sexuellt eller fysiskt våld: 27% av kvinnor

    Drabbats av verbala eller psykiska övergrepp: 1 av 4 kvinnor

    Drabbats av någon slags övergrepp: 87000 män (28%)

    Upplevt sexuellt eller fysiskt våld: 1 av 6 (15%) män

    Varit med om verbala eller psykiska övergrepp: 23% män

    Utsatts för fysiskt våld: 22% kvinnor 13% män

    Varit med om grovt våld: Dubbelt så många (2*22%) kvinnor

    Utsatts för upprepade verbala kränkningar: nära 1 av 3 kvinnor

    Trakasserats eller förföljts av partner: 1 av 6 kvinnor

    Som ni ser är det en enda stor röra av siffror, och sättet det presenteras på underlättar inte för den som vill förstå eventuella skillnader mellan hur män och kvinnor drabbas. Frågan är också om de i undersökningen varierat mellan orden ”drabbats av”, ”upplevt”, ”varit med om” och ”utsatts för”, eller om det är artikelförfattarens påhitt. Det kan ju spela väldigt stor roll för vad man svarar.

  16. Ja det är intressant att det är just feminister som kämpar allra hårdast emot att kvinnors våld mot män ska lyftas fram i ljuset det säger väl om något hur deras s.k jämställdhet ser ut.
    Men vi är många som tagit upp denna fråga på olika forum som nu börjar ge frukt så vi alla är värda en eloge för detta vilket för mig blir den bästa julklappen i år eftersom barn och män som utsätts får våld i hemmet av kvinnor blir sedda och hörda och kanske nästa jul kan fira den i lugn och ro utan rädsla och där kärleken och tryggheten får bli stjärnan som lyser i granens topp både för mammor och pappor som blivit utsatta.

  17. @Mia.:

    Jo, det förmodade jag, men jag drog den slutsatsen av skillnaden mellan män och kvinnor.
    Men 41 % är högt ändå. Det känns nästan lite ”Vi vill ha mer pengar – Eva ’knuffar i kön’ Lundgren”-nivå. Men jag vet inte. Vi får väl se om vi får fatt i den.

    Men ja, glaset är halvfullt. Smile

  18. @Desperaton: ”41 procent av kvinnorna som har eller har haft ett parförhållande någon gång utsatts för någon form av övergrepp (psykiskt eller fysiskt) i absoluta tal motsvarar detta omkring 134 000 kvinnor. På motsvarande sätt noteras att andelen utsatta män uppgår till 28 procent vilket i absoluta tal motsvarar 87000 män.”

    Från pressmeddelandet. Det är samma utsatthet som det pratas om.

    ”Vanligaste formen av övergrepp är upprepade verbala kränkningar närmare en fjärdedel (23 procent) följt av fysiskt våld i form av att en nuvarande eller tidigare partner på ett våldsamt sätt hållit hårt i personen, knuffat, kastat något hårt, gett en örfil eller liknande (18 procent).”

    Och i de resterande siffrorna redovisas inget kön.

    Litar mer på rapporten än SvD.

  19. 41% är nog det tal man kommer fram till om man fragar nagot i stil med ”har din partner nagonsin utövat nagon form av vald” – alltsa inklusive knuffar och dylikt. Sedan är det nog lite självselektion som pagar; de som väljer att svara pa en enkät är nog ofta de som känner att de har nagot att säga i fragan.

    Det är i varje fall ett stort framsteg att man ställer samma fragor till kvinnor och män. Att artikeln ända med en ovanligt stor logisk tankevurpa fokusserar sig pa kvinnor är väl inget nytt. Steg för steg…

  20. @Ninni:

    ”Eva ‘knuffar i kön’ Lundgren”-nivå.”

    Ja, men relativt ok om man samtidigt rapporterar hur många Adam som även får sig en knuff i kön.

  21. Men ja personligen skulle jag helst se att man satsade på de som är reellt utsatta för partnerfridskränkning (relationsterror) och då är platsgaranti verkligen önskvärt. Men att det då även finns ideologiskt oberoende, kompetent och professionell personal på plats.

  22. @Mia.: Faktiskt inte, då Adam kan ha en helt annan definition om vad en knuff är, osv. Män o kvinnor är olika.

  23. @Mia.:

    Ja, men relativt ok om man samtidigt rapporterar hur många Adam som även får sig en knuff i kön.

    Relativt vad som tidigare varit, så ja. Men egentligen inte. För som Pether är inne på så får man med gender bias, två olika. Dels det Pether skriver, män är formade av en helt annan könssocialisering och vana vid att ”ta skit” och har därför en helt annan ”skala” och dels lägger de saker snabbare bakom sig.

    @Mia.:

    Ense, som du vetSmile

  24. @Ninni:

    Tack för att du uppmärksammade mitt ”relativt” Wink

    Och ja när det gäller episodisk misshandel kanske men knappast när det gäller relationsterror, den typen av ”skit” tar man inte och ”lägger bakom sig”, även om de flesta naturligtvis med tiden går vidare sas.

  25. @Justme

    ”Kvinnor sparkar ”uppåt”. Det torde vara den feministiska förklaringen.”

    Ja dom män som har drabbats av fysiska och psykiska kränkningar var 28%, vad beror detta på? vad är det i den kvinnliga kulturen (kvinnligheten) som får dom att göra detta? Var lär sig kvinnorna att det här är ok nånstans? är det reklamen och leksakerna som uppmanar till detta krassa beteendet eller är det djupare i de gamla kvinnliga normerna? Kvinnor ska ta hand om familj och är chefen hemma, om hon inte får som hon vill så ser hen till att ändå få som hon vill med fysiskt/psykiskt våld? Genusforskningen har fortfarande så mycket kvar att forska i, det känns tryggt för sveriges framtida välstånd att vi ligger så långt fram i detta tunga forskningsområde….

  26. @Pether:

    Se ovan ang relativt, men samtidigt tror jag uppmärksamheten att även män drabbar kommer leda till att de könsspecifika beteendena ändras, att ”vi” blir mer lika.

  27. @ Petter

    ”Ja dom män som har drabbats av fysiska och psykiska kränkningar var 28%, vad beror detta på? vad är det i den kvinnliga kulturen (kvinnligheten) som får dom att göra detta? Var lär sig kvinnorna att det här är ok nånstans? är det reklamen och leksakerna som uppmanar till detta krassa beteendet eller är det djupare i de gamla kvinnliga normerna? ”

    Efterha läst din kommentar så träder beteende och mönster fram. Feminismen beter sig än värre likt det Patriakatet dom svarmålat upp. Är inte helt övertygad att samtliga kvinnliga feminister är ense hur rörelsen radikaliserats.

  28. @Mia.: ”Se ovan ang relativt, men samtidigt tror jag uppmärksamheten att även män drabbar kommer leda till att de könsspecifika beteendena ändras, att ”vi” blir mer lika.”
    Flest män som slår gör det inte p.g.a. dominans till skillnad från vad feministerna hävdar utan en man som slår är oftast en svag, utstött och nedtryckt man. Vettiga pappor och även i viss mån killkompisar styr pojkar till att skydda tjejer istället för att slå. Att slå en tjej är lågt.
    Därför tror jag att de flesta av de män som slår kan botas genom professionell hjälp där självkänslan stärks igen.
    Kvinnor saknar den här normen när det gäller män och om sanningen ska fram så saknar även män den normen.
    Därför tror jag det är mera vanligt med en kvnnlig hemmatyrann som slår pga dominans än en manlig. Nu får jag väll fan för det här, men det skulle ju kunna förklara en del om varifrån kvinnliga feministers tro på manlig onska, dominans och kontrollbehov kommer ifrån.

  29. @PNy:

    Jag tror att ”feministers tro på manlig onska, dominans och kontrollbehov” kommer från att de huvudsakligen kommit i kontakt med kvinnor som utsatts för relationsterror (som utövas av individer med kontrollbehov och som kan uppfattas som onda och sexistiska, även kvinnor alltså).

    Denna typ av partnervåld utgör kanske bara 10-20% av allt partnervåld men på kvinnojourer uppgår den typen av våld enligt vissa studier till ca 80-90%. Man har t ex även funnit att de män som ringer hjälplinjer i 90-95% även är utsatta för den typen av våld. (se bla sidan 482)

    http://2homekids.org/ARTICLE%20-Differentiation%20among%20types%20of%20intimate%20partner%20violence1.pdf

    I stora studier däremot så tar man ofta upp all typ av partnervåld, dvs även det episodiska partnervåldet som oftare är ett resultat av dålig konfliktlösningsförmåga och social utsatthet, och ja de männen och kvinnorna kan ofta hjälpas genom social insatser och behandling.

    När det handlar om de som utövar relationsterror så är situationen däremot en annan. De individerna är ofta svåra ”att nå” ens med långvarig terapi vilket de fö sällan vill medverka i då de i sin skeva verklighetsuppfattning är övertygade om att de har rätt och alla andra har fel. I vissa fall kan även terapi ha motsatt effekt (de blir än mer manipulativa) vilket jag fö tror är en av orsakerna till att vissa även är motståndare till behandling av förövare. Och även därför tror jag det är av vikt att vi börjar skilja på partnervåld och partnervåld (se ovan).

    De flesta studier visar än så länge en manlig övervikt bland dessa som du kallar hustyranner. Enligt brå är 1,2% kvinnor utsatta och 0,3% av männen. Jag tror dock att det kan vara mer 50/50 men att dessa kvinnors våld är mer osynligt (endast psykiskt medan dessa mäns våld även är mer fysiskt).

    http://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f180002016/2009_12_vald_kvinnor_man_nara_relationer.pdf