Gästinlägg: Till alla män
avatar

Dagens lilla jästpaket kommer från Paulina Olga Björn som tidigare bidragit med Dags att ta mäns problem på allvar. Det är en kort liten informationstext till alla hemska män som hon skrivit efter ett nyhetsinslag om trakasserier mot kvinnor.

Till alla män där ute

När vi (tjejer, brudar, kvinnofolk) är ute och joggar, skrik för bövelen inte ”Öka farten!”, det är inget annat än rena trakasserier. När ni sitter ner, håll ihop era ben. När ni pratar med oss, mansplaina inte. Håll inte upp dörrar, det kan nämligen tolkas som att vi är det svagare könet. När vi ser ut att behöva hjälp, gör inte misstaget att faktiskt försöka hjälpa, vi klarar nämligen ALLT själva. När vi stått framför spegeln en halv dag och fixat till oss, kommentera för guds skull inte vårt utseende, det är inte ER vi gör oss snygga för utan för ”oss själva”, det handlar ytterst om vår självkänsla, inte om era trånande blickar. Titta helst inte alls på oss, det blir så obekvämt. Prata gärna om era känslor, men inte för mycket, det blir lätt patetiskt. Gråt öppet, det är så fint när ni män gråter, men gör det inte för ofta, då vill vi inte ligga med er. Om vi nu av någon oförklarlig anledning skulle vilja ligga med någon av er så skippa det här med att försöka tyda vårt kroppsspråk och våra signaler, spela bara dum och fråga rakt på sak, vill du eller vill du inte, och invänta därefter ett tydligt ja eller nej, ni är ju trots allt allihop potentiella våldtäktsmän. Kritisera oss aldrig, varken på nätet eller face to face, det är nämligen kvinnohat. Diskutera gärna mens under fikat på jobbet. Om ni råkar befrukta oss, berätta inte vad NI vill, sätt inte den pressen på oss, kom ihåg, vår kropp, vårt val. Berätta gärna om era problem, men ha alltid i åtanke att våra problem är värre. Ta inte så förbannat mycket plats. Ordna killmiddagar och prata ut om den destruktiva mansrollen som ni går och bär på, men kalla det helst inte killmiddagar, ytterst exkluderande. När ni hör andra män skoja till det om oss kvinnor, peka med hela handen och säg stop. Peka däremot inte med hela handen när vi kvinnor är med, vi kan uppleva det som förminskande. Sitt ner när ni kissar och håll helst bara käften så blir nog allt bra till slut.

Paulina Olga Björn

Kommentarer

Gästinlägg: Till alla män — 6 kommentarer

  1. Suveränt! Tänk om kvinnor i allmänhet bättre fattade dylik satir (och feminister i synnerhet, obs: satir!) Då skulle inte bara männen tjäna på det. Utan även kvinnorna! Och den i mycket fördärvade relationen mellan oss skulle få en ny chans.

  2. Mycket kloka råd. Ska genast börja öva på att bli en bra man! Ska kanske börja med att bli man först, är så omanlig att jag knappt kan räkna mig till den kategorin… fast det kanske ger en frikort?