Gästinlägg: Brev till Aktuellt – ”Inslag om dödsfall relaterat till drogmissbruk m.m.”
avatar

Dagens jästpaket kommer från John Nilsson. Han skickade ett mejl till Aktuellt redaktionen igår kväll, och undrade om vi var intresserade av att återge det. Vilket vi förstås är. (Det är för övrigt en alldeles utmärkt idé att kombinera mejl till myndigheter och gästinlägg på det här viset. Vi publicerar jättegärna sådana mejl, bara de är välskrivna nog.) Bortsett från att några smärre typografiska fel rättats återges det som det är.

Hej Aktuellt-redaktionen,

Aktuellt_1Hur kommer det sig att ni har flera inslag om kvinnors rättigheter (föräldraförsäkringen, kvinnor som cyklar i Turkiet etc., ”sexistisk reklam” i Italien etc.), men när det kommer till dödsfall orsakade av droger saknas det helt ett könsperspektiv, trots att åtminstone 75–85 % av de som dör är män? Nej i reportaget talas det konsekvent om ”människor” och det inleds med att den kvinnliga journalisten talar med en ung kvinna, som drabbats av närstående mäns död (vi får alltså se och höra hur ”drogdöden” drabbar kvinnor, men inte hur den drabbar män …).

Alltså, hur ska man kunna ta er rapportering om jämställdhet och kvinnors rättigheter på allvar, när ni konsekvent osynliggör mäns underlägen i samhället? Ni vet naturligtvis om att män är överrepresenterade i drogrelaterad dödlighet, kriminalitet, självmord, social utslagning i allmänhet, i väpnade konflikter och att de är underrepresenterade när det gäller att få vårdnaden om sina barn vid skilsmässor (som i de flesta fall också initierats av kvinnor). Men när hör man någonsin någonting om det?

Snälla Aktuellt-redaktionen: Jag vill inte hata, jag vill inte tro att ni bryr er mindre om mäns liv och välmående än om kvinnors, eller att de sociala och samhälleliga strukturer som leder till mäns lidande är mindre viktiga att uppmärksamma än de som leder till kvinnors lidande. Men överraska mig gärna, och visa att ni inte tycker det, någon enstaka gång åtminstone. Eller varför inte varje kväll kl. 21.00?

Hälsningar från en man som är trött på den ensidigt kvinnoistiska propagandan i svensk public service-media. Jag kan inte se det som något annat än just gynocentrisk propaganda, och det är skada, för det hotar i förlängningen förtroendet för public service-media, som om ni skötte er uppgift väl och höll er sakliga och opartiska (i detta fall när det gäller mäns och kvinnors livsvillkor i samhället), skulle ni ha en viktig uppgift att fylla. I dagsläget brister ni tyvärr rätt duktigt i det avseendet, enligt min mening.

/John Nilsson.

P.S. Hur står ni män på redaktionen ut?

[Källor som användes när mejlet skrevs:
Narkotika – CAN
UTVECKLINGEN AV AKUTA NARKOTIKADÖDSFALL 1994 TILL 2011
]

Kommentarer

Gästinlägg: Brev till Aktuellt – ”Inslag om dödsfall relaterat till drogmissbruk m.m.” — 10 kommentarer

 1. Bra där John!
  Ser fram emot att läsa Aktuellt-redaktionens svar.

 2. Tack för uppskattande ord. Aktuellt-redaktionen har inte hört av sig till mig i skrivande stund, men det kanske kommer ett svar så småningom. Vem vet?

 3. Tar man av sig de rosafärgade genusglasögonen blir det ganska tydligt hur det egentligen är ställt med ”könsmaktsordningen”.

  TV4 hade nyligen en temavecka – självmord. Jag följde den inte särskilt noga men jag råkade se avslutningsavsnittet som sammanfattade serien. Där fick tre KVINNOR berätta om sina erfarenheter av självmord: en hade förlorat en manlig anhörig, en hade förlorat en kvinnlig anhörig, och en hade överlevt ett självmordsförsök. Man ägnar mycket oro kring att många “personer” begår självmord, samtidigt som man visar upp en bild som överenstämmer dåligt med verkligheten.

  Här är en annan artikelserie som oroar sig över självmord bland “unga”.
  De livsöden man valt att visa upp är tre kvinnor och en man:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/sjalvmordenblandunga/

  Osv…

 4. @Noger:

  ”Tar man av sig de rosafärgade genusglasögonen blir det ganska tydligt hur det egentligen är ställt med “könsmaktsordningen”.”

  Man kan hitta många exempel, när man väl fått syn på vad kvinnoglasögonen gör med människors verklighetsuppfattning (ja, både mäns och kvinnors dito…).

  -När jag tar på mig mina gula glasögon (med gulfärgade glas), blir allt gult!
  -Surprise… (Om du tar av dig dem, kommer du att se flera färger…)

  ”Angry Harry” skriver nedan om att jämställdhet inte går att uppnå – någonsin. Han skriver att kravet på jämställdhet leder till ett evigt könskrig mellan män och kvinnor (på engelska) och att detta är krig är feministernas livsluft – utan det är de ingenting:

  http://www.angryharry.com/esEqualityNotAchievable.htm

 5. Pingback: Angry Harry | Genusdebatten