Falska våldtäkter …
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke går i våldtäktstankar

För lite mer än en vecka sedan blev en kvinna våldtagen av fyra män vid domkyrkan i Karlstad. Påstår hon. Det verkar dock vara lite si och så med den saken. Polisen har enligt Nya Wermlands-Tidningen kommit fram till att Gruppvåldtäkten var en bluff.

Man drog igång en ganska rejäl maskin efter larmet om våldtäkten. Bara från polisen var åtminstone 15 personer inblandade. Kvinnan har läkarundersökts och man har genomfört en omfattande teknisk undersökning av området kring domkyrkan med bland annat specialutbildad hundpatrull som sökt efter spermaspår. Men …

clockwork orange_womanstage2

På torsdagen togs beslutet om att förundersökningen läggs ner.

– Vi har gjort en tidslinje där vi har hela kvällen och natten säkrad och det finns inte minsta utrymme för att ett brott skulle ha begåtts, säger Jonny Thomann.

– Hon har inte varit vid bankomaten. Hon har inte varit vid Domkyrkan. Vi vet att hon befann sig på en helt annan plats när brottet ska ha begåtts.

Var kvinnan var vill Jonny Thomann inte gå in på. Detaljerna i fallet kommer inte att offentliggöras.

– Det blir sekretess på förundersökningen, säger han. Det handlar inte minst om att vi måste skydda tredje man. Kvinnan, ja, men också vittnen som bidragit med uppgifter.

Jag gillar särskilt slutklämmen:

Vad händer nu? Får kvinnan stå till svars på något sätt?

– Nej. Förundersökningen är nedlagd. Nu händer inget mer.

Jag är lite nyfiken på vad som ligger bakom den falska anmälan. Det finns ju inga uppenbara motiv som att det skulle handla om att bortförklara en otrohet, klämma åt någon eller försöka få ut skadestånd, då ingen specifik person utpekats. Kanske var det politiskt motiverat, kvinnan ville dra igång en ny ”fatta”-kampanj eller något sådant. Synd att vi aldrig lär få veta på grund av sekretessklassificering och nedläggning.

Tänk om man gjorde så med alla brott. Skulle vara kul om man bombhotade riksdagen och man sen bara lade ner fallet för att hotet var falskt …

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Falska våldtäkter … — 14 kommentarer

 1. Den militäranstälde som fejkade ett överfall av isis-terrorister på Jula i Skara riskerar att åtalas. Båda hävdar att de blivit överfallna av mörka utlänningar. Olika påföljd för den falska anklagelsen.

 2. Sympati. Ni vet att kvinnor och barn lättare gråter? Det aktiverar beskyddarkänslor runtomkring, man får känna sig trygg och älskad.

  Att vara ett fejk-offer kan vara riktigt nice. All sympati, ingen egentlig ångest.

 3. Hon borde åtminstone bötfällas för att hon har slösat bort tid och resurser hos polisen för utredningen.Men som vanligt bedöms kvinnlig brottslighet mildare än manlig dito.

 4. Finns det ingen lagstiftning kring falsk brottsanmälan, likt falskt vittnesmål?

  Då vittnet inte avlagt vittnesed har denne inte begått något brott i straffrättslig mening. Det finns därför inga möjligheter att rikta anklagelsen mot vittnet. Istället bör du vända dig till åklagaren och be denne överklaga domen. Det är sedan upp till åklagaren att samla tillräcklig bevisning som visar att vittnesutsagan är felaktig. Exempelvis kan du kallas som vittne och avlägga ed. En vittnesutsaga med avlagd ed värderas ofta högre än en vittnesutsaga utan avlagd ed eftersom den förstnämnda är straffsanktionerad enligt menedsbestämmelsen

  http://lawline.se/answers/7043

 5. Jag tror att man måste anmäla en faktisk person för att falsk anklagelse/tillvitelse ska gälla.

  T.ex. ”Pelle Larsson snodde min cykel” jämfört med ”Någon snodde min cykel”.

  Sedan misstänker jag att det är den här skillnaden som kan leda till olika resultat när man mäter falska våldtäktsanklagelser.

  En undersökning kan mäta endast de händelser av bekräftad falsk anmälan dvs där den som har anmält har blivit fälld för falsk tillvitelse, medan en annan undersökning kan inkludera fall som lades ner tidigt eftersom uppgifterna inte stämde, eller eftersom anklagan togs tillbaka, de erkände att de hade hittat på osv.

 6. Farligt å börja spekulera i sådant här. Man vet alldeles för lite för att kunna dra några slutsatser.

 7. @Patrik: Var egentligen inte min mening att börja spekulera, det som motiverade mitt inlägg var att falskanmälaren slipper undan utan några åtgärder. Det råkade bara slå mig på slutet av inlägget att en sådan falsk våldtäktsanmälan faktiskt också kan vara politiskt motiverad.

 8. Nu skall ”Avdelningen för våldtäkta kvinnor (var det på södersjukhuset? Minns ej) i Stockholm ändra namn till ”Avdelningen för våldtäkta.” En drabbad man intervjuades. Men inget nämndes om förövare, om dessa oftast var män/och eller kvinnor. Och inget heller nämndes om ev. våldtäkt mellan lesbiska.
  Och avdelningen ännu bara i Stockholm, vilket dock påpekades.

 9. Undrar om det här kommer att dra upp våldtäktsstatistiken för ej uppklarade våldtäkter?

 10. @Pelle2:
  Nja, i sådana här fall så handlar det nog om att det rent tekniskt faller mellan t.ex. falsk tillvitelse och falskt larm. Dvs för falsk tillvitelse krävs att en specifik person pekas ut och för falskt larm så krävs antagligen att man ljuger om ett pågående brott, om man tolkar skrivningen så välvilligt som möjligt (för den som ljuger).

  Skillnaden är antagligen att i det ena fallet så tar man alla chanser att tolka lagen så att man kan åtala eller vidta diverse tvångsåtgärder, i det andra tar man alla chanser att undvika åtal och tvångsåtgärder.

 11. @Joakim Steneberg:

  De talade väl dock inte så mycket om vem förövarna var?

  Antagligen kommer väl förhoppningsvis fler intressanta mönster fram allteftersom drabbade män går dit.

 12. En släkting som jobbar med sexualvaldsbrott säger, naturligtvis i tysthet, att minst tva tredjedelar av anklagelser som kommer in är antingen falska eller beskriver ett förlopp som inte möter definitionen av valdtäkt. Det later mycket, men man far inte glömma att det i slutändan är en mycket liten del av befolkningen som gör det. Han menar ocksa att man blir rätt bra efter ett tag pa att urskilja en pahittad historia fran en sann. Trots det är trycket enormt att driva vidare förundersökningen.

  Det som slar mig är att det tydligen var uppenbart fran början att historien var pahittad, men trots det lanserade polisen enorma resurser. Kanske var det av politiska skäl?

 13. @Anders: Tja, om det var uppenbart innan man satte in alla resurser så ligger väl den tanken ganska nära till hands.