Ett hårt skratt förvränger skiten – en kort not om hur tiderna förändras
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke drömmer sig tillbaka till den genuina humorns tidevarv

Tänkte det kunde vara läge för att lätta upp den gråa och tunga vardagen (för lördag är väl fortfarande en vardag även om det är helg?) med lite humor. Men ändå med lite allvarlig tanke bakom.

Jag har personligen fått intryck av att humor idag mest verkar handla om att vinna poänger genom att förtala och förnedra åsiktsmotståndare. Och att humorn för det mesta är tråkig och allt annat än rolig.

De som är lite äldre kan säkert dra sig till minnes en hel del gamla klassiker.

Vem minns väl inte Magnus och Brasses sketch Flygkaptenerna och att Brasse tyckte ”att det nästan jämt är mest synd om kocken” vid flygolyckor för att det brukar stå i tidningarna att ”50 meter från haveriplatsen hittades kockpitten”. Det skämtet är väl godkänt än idag, för bortslitna manslemmar [sic! avsett att tolkas bokstaligt] är roligt. Det vet vi ju. Annars är det väldigt känsligt vem och vad man skämtar om.

Fatima Ekman i Lådan 1968

Fatima Ekman i Lådan 1968

Sextio- och sjuttiotalet kändes mer mänskligt och mindre hårt än dagens samhälle. Jag undrar hur Lars Ekborgs Bunta ihop och slå ihjäl hade blivit mottagen idag. Skämtet om ”spar-bössa” hade förmodligen gjort honom arbetslös med omedelbar verkan. Han kallar Fatima Ekman för ”hottentott”. Idag hade det föranlett gatlopp i den svenska toleransens åsiktskorridor där människovärdets upplysta företrädare hade piskat honom till underkastelse med bitande floskler. Kanske mer fysiska handgripligheter också hade förekommit. Skämten om att göra tvål och lampskärmar … de måste ha fått en och annan att sätta lördagsgroggen i halsen även under det lössläppta 60-talet. Förintelsen var inte så avlägsen, man måste ha varit medveten när man skrev sketchen om vilka associationer tvålen och lampskärmarna skulle ge. Och så slutklämmen:

Norrlänningar är rejält folk, inte som skåningar
som man bara ska bunta ihop och slå ihjäl

Folk som ligger på lasarett, dom ska man bara bunta ihop och slå ihjäl, dom. Yeah … raggare, och gamla jävla kärringar, och stockholmsjävlar och zigenare och fanskap, och hottentotter och mopedister. Bara bunta ihop dom och slå ihjäl dom bara.

Idag hade Lars Ekborg förmodligen blivit ställd till svars för Hets mot folkgrupp, och kanske fått dela cell med Dan Park.

Redan på 60-talet var skivan försedd med dödskallestämpel på Sveriges Radio och man varnade lyssnarna innan man spelade den. Dödskallemärkning innebar alltså inte att det fanns något formellt förbud mot att spela alstret, utan var mer en rekommendation att noga överväga sitt val innan man lät det strömma ut i etern.

För oss äldre är Bunta ihop och slå ihjäl en kär gammal klassiker. Jag hoppas att några yngre som inte har en aning om vem Lars Ekborg var nu också upptäcker och får njuta av denna politiskt inkorrekta pärla från 1968, ett år innan Lars Ekborgs alltför tidiga bortgång i levercancer.

Lars Ekborg (1926–1969) i Ingmar Bergmans film Sommaren med Monika – Wikipedia (1953)

Lars Ekborg (1926–1969) i Ingmar Bergmans film Sommaren med Monika (1953)

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Ett hårt skratt förvränger skiten – en kort not om hur tiderna förändras — 13 kommentarer

 1. Jag är väl äldre (snart 50) och försöker komma ihåg om det var något som man inte fick skämta om när jag växte upp. Förutom att det ansågs väldigt olämpligt att driva med sjuka och handikappade (det kallade man åtminstone förr för lyteskomik) har jag svårt att riktigt komma ihåg några tabuämnen.

  Sen om man ser tillbaka borde man väl ha anat vart det var på väg när alla 68-tanter började dyka upp som lärare etc. Men det har varit en gradvis förändring som var ganska omärklig i början och fram till 80 talet kunde man fortfarande prata ganska fritt i Sverige. De senaste 20 åren har dock tumskruvarna dragits åt rejält och nu kan man inte kalla samtalsklimatet för något annat än repressivt.

 2. Jag håller helt med dig Dolf att dagens svenska s.k. humor inte alls är rolig, uttryckligen eftersom den bara handlar om att håna den som inte befinner sig i det trånga åsiktsröret (i korridorer kan man åtminstone andas…). Det finns nästan aldrig några överraskande poänger, vilket ju är själva kännetecknet för bra humor.

  Här kommer förresten ett skämt från f.d. Sovjetunionen som illavarslande nog funkar även i dagens Sverige:

  En man rusar in på akuten och kräver att få se en ögon- och öronläkare. Mottagningsassistenten upplyser honom om att det finns antingen ögon- eller öronläkare. Han måste välja. Men mannen fortsätter att insistera på uttryckligen en ögon- och öronläkare. Mottagningsassistenten tappar tålamodet och frågar mannen vad sjutton felas honom och han svarar:

  – Det jag ser stämmer inte överens med det jag hör.

 3. ”Nu tar vi tagelskjortan på” vill jag se i feministisk version ”fast själen den är ful och grå från hjässa ner till tå, så tar vi offerkoftan på, det kan väl var och en förstå”

 4. Det förtjänar kanske att påpekas att författaren till Lars Ekborg-monologen var ingen mindre än den mjuke och känslige mysfarbrorn Beppe Wolgers.

 5. @Utlandssvensk:

  Ja, 80-talet var helt annorlunda. Det är en underlig känsla att ha upplevt det och leva i detta kvävande nu … Som om detta är en lång mardröm man snart kommer vakna upp från.

 6. Jo, det är mycket som inte får skämtas om för PK-maffian och staten. Minns femtonåringen som fick böter för hur man dödar 50 flugor med en smäll? Häst som soffgrupp…

  Så lär det även finnas ”Svets mot folkgrupp”

  Dock bryr sig de flesta inte om vad PK-snillena tycker om det. Fräckisar går bra i tokfeminist- och barnfria sammanhang, skulle jag tro. Drar en halvfräckis:

  – Den som anser att sex är det skönaste som finns, har inte varit riktigt skitnödig!

  Enligt mitt minne kommenterade jag Dolfs artikel: Lite roliga våldtäktsskämt… , men finner den inte där. Kanske jag bara tänkte göra det eller refuserades den?

  Kanske gillades inte antifeministvitsarna? Tar risken igen:

  Varför skapade Gud lesbiska kvinnor?
  – Så att feminister inte ska kunna fortplanta sig.

  -Vad kallas 100 feminister i en massgrav?
  -En bra start!

  -Vad kallas 100 feminister i botten på en hamnbassäng?
  -En våt dröm.

  -Varför luktade det så om Gudrun Avskyrman?
  -Hon är Fis-ledare…

  -Vad kallas dödköttet runt en kvinnas hårig armhåla?
  -Feminist

  -Vad kallas en feminist som inte lyckats bli inkvoterad nånstans?
  -Arbetslös.

  -Vad kallas en feminist som säger att hon har en pojkvän?
  -Lögnare!

  -Vad kallas en gravid feminist?
  -Inseminerad.

  Värre är det väl med politisk satir i detta land. Verkligheten överträffar satiren!

  Drar fram något därifrån:

  ”Zigenare byggde Sverige”
  – Erik mytomanen Ullenhag

  ”ned med patriarkatet”
  – Svetsarlärling Röfven

  ”…att komma närmare visionen om ett seriöst, antirasistiskt, brett, folkligt, pragmatiskt och regeringsdugligt mittenparti.”
  – Mattias Karlsson, SD, 8-klövern

  Grönköpings Veckoblad finns fortfarande. Där hade de hittat tryckfelsnisse i farten:
  NYTÄNDNING
  I huset pågår en könsrenovering och delar av det gamla köket har lagts utanför huset.
  Sydsvenskan

  Men det finns ju några hemsidor som visar på god humor, enligt min smak:

  Driver med PK: Värdegrundsbloggen

  Tecknat: Lindström. Just dagens bild passar i sammanhanget.

  Tecknat: kalle strokirk

  Själv gillar jag vitsar av olika slag och kan flera hundra, varav ett fåtal egna påhittade. Kanske går sådana förmågor i arv? Min far kunde också berätta många historier.

  Vidare är det lite lustigt att många inte ens kan återberätta en vits de hört ett otal gånger. Själv måste jag använda humor i vardagen, för att stå ut. Frugan har också bidragit omedvetet: Efter vår första veckolånga kanotsemester uttryckte hon på slutet:

  – Det är kul med kanotsemester, om det inte vore för det jävla paddlandet!

 7. HAHAHA!!! (Förstod dock inte allt, dialektan var lite svår, för en sydskåning).

  Jag och min pojkvän brukar säga ”Sieg Heil” eller ”Heil Hitler” istället för Hejdå. Och jag brukar överdriva min skånska och dra invandrarskämt. Och judeskämt. Det är kul för min pojkvän kom hit när han var sju och skrattar hjärtligt. Jag skämtar om vita också och ofta härmar vi utvecklingsstörda.

  Annars är ”The big Lebowski” och ”South Park” min humor i ett nötskal.

 8. Oj.oj,oj.

  Nu glömdes Hasse å Tage . Smartare humor gick ej att få under nämnda tidsperiod. Ekborg är en one hit wonder.

 9. @Utlandssvensk: Väl ungefär så jag minns det också.

  @Rick: precis

  @Nilsson: vad är ursprungsversionen?

  @Fiat Lux: Jag misstänkte det men visste inte säkert. Jag vet att de samarbetade, det är ju också Beppe Wolgers som har skrivit sketchen när Lars Ekborg som en ur publiken skäller ut Beppe själv så han inte är vatten värd.

  @Jenny: Stockholmsversion av norrländska svårt att förstå???? Madame behagar skämta?
  Jag älskar själv riktigt absurda skämt, men det ska vara punch i dem. Jag tycker nog South Park ofta bara är vulgärt, fast ibland får de till sina poänger.

  @Dreadlock:
  Nu var inte mitt inlägg avsett att vara någon uttömmande avhandling av gamla komiker. Jag tog upp just Lars Ekborg för att innehållet faktiskt skulle ha uppfattats som mycket kontroversiellt om sketchen hade gjorts idag. Det finns ju några sådana också av Roffe Bengtsson, som den om ”Ormet kryper” och ”jevla ytlänningar”. Magnus och Brasse lyfte jag bara som en motbild för att de mig veterligt aldrig har gjort något som skulle ses som kontroversiellt idag. Och det gäller väl i hög grad också för Hasse och Tage, Martin Ljung, Povel Ramel osv osv. Men vem älskar inte de klassiska Lindemannarna.
  Sen tror jag du är djupt orättvis när du kallar Lars Ekborg en ”one hit”. Om du syftar på att ”Bunta ihop och slå ihjäl” skulle vara en ”one hit” så är det direkt felaktigt, han gjorde bland annat Utskällning med Beppe Wolgers, Eländes elände (han läser nyheter) och Skattkammarön med Margaretha Krook, Gunwer Bergkvist och Åke Grönberg.
  Men han var väl framför allt skådespelare, hans filmografi listar över 50 filmer, då är det med taget en socialdemokrastisk valfilm och någon slags beställningsfilm om textilier, men den övervägande majoriteten verkar vara drama, och det mesta gjort under 50-talet.

  @Tålis:
  Den om man hur man slår ihjäl 50 flugor hade jag missat. Den var kul. (Jag hade missat själva målet också.)
  Du minns förmodligen fel, för jag har inte refuserat någon kommentar, och mig veterligen ingen annan heller.
  Strokirk brukar dyka upp i mitt twitterflöde.
  Tycker den här från Lindström passar här (på bloggen, inte specifikt för just det här inlägget):

 10. @Nilsson: Ah, en gammal goding. Carl-Gustaf Lindstedt och Gösta Bernhard, jag hade till och med glömt bort att de fanns en gång i tiden.

 11. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Ja jag hade faktiskt problem med att förstå/höra något av det han sa. I övrigt håller jag med om humor med en poäng. Ironi som visar på något absurt i världen. Eller bara helt absurt, men med en röd tråd.

  Klämkäck humor däremot är för mig rätt så tråkig, jag brukar bara bli irriterad. Vissa ska va så käcka alltid och jag bara: for fakk sake.

 12. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jo, jag minns nog fel, eller så uppstod ett problem; typ Eldräven (Firefox; FX) dök.

  Och apropå FX, vad är det som gör att denna hemsida alltid är så trög att ladda? Den kan i värsta fall få stopp på allt annat i FX, som om att FX slutar svara: Pågående video i ett annat fönster kan frysa och jag kan inte ens byta fokus till en annan sida. På androidplattformar klagas inte sällan på att script slutat fungera.

  Frugan har för övrigt berikat min humorreportear med följande:

  – Det är fint i Indien, om det inte vore för alla jävla indier!

  För dig som inte varit där, kanske en förklaring tarvas? Den lyder:

  Vid flygplatsens ”väskband” kryllade det av indier som slet väskorna av bandet och krävde betalt för att ge den till ägaren.

  Senare visade det sig på stranden (Goa), att indierna inte kunde lämna oss turister ifred ens i fem minuter. Alltid skulle någon försäljare trakassera en. Det blev för oss till sist, som i Mika Waltaris roman ”Sinuhe egyptiern” där huvudpersonen säger (fritt ur minnet):

  – Ditt prat är som flugornas surr i mina öron.

  Drar också en egenpåhittad vits. Förhoppningsvis har någon hört den förr. Denna kom jag på för över 40 år sedan, när djurvitsar var populära, särskilt bland barn. Typ (gör sig lämpligast muntligt, men jag stavar skriftspråkligt här:

  Vilket djur har bäst syn?
  Zebra

  Mitt bidrag:
  Vilket djur är mest emot flyguppvisningar?
  Antilop

  Möjligen kan jag ha haft något med nedanstående varianter att göra, men minns inte för det var så länge sedan:

  Vilket djur är galet?
  Tuppen

  Vilket djur är bra på promenader?
  Cobra (finnars uttal, de har svårt för G)