En feministisk replik – Gästinlägg
avatar

Vi på Genusdebatten har glädjen att presentera vår första feministiska replik. Det är en replik till inlägget Pojkarna – det svaga könet, som skrevs i samarbete med Bashflak.

Vi vill påminna om god ton i kommentarsfältet och vi önskar Jämställdhetsfeministern varmt välkommen!

 

Vi behöver mer feminism i skolorna

Vi feminister oroas över problemen i den svenska skolan. Det är ett ämne som engagerar oss mycket. Det handlar ju om våra barn – vår framtid!

Men allt är inte nattsvart. Det finns ljusglimtar i den svenska skolan, som visar att den feministiska kampen för jämställdhet har gett resultat. Först och främst får flickorna idag klart bättre betyg än pojkarna och ingenstans i världen är skillnaden så stor mellan flickors och pojkars medelbetyg som i Sverige. Detta har också givit utslag på universitet och högskolor, där andelen kvinnliga studenter i dagens Sverige är upp emot 70%. Det är naturligtvis oerhört glädjande och något som vi svenskar ska vara stolta över.

Men vi kan absolut inte slå oss till ro. Kvinnoförtrycket i Sverige är fortfarande kompakt och vi har alltjämt en mycket lång väg att gå tills vi uppnår jämställdhet. Flickor drabbas fortfarande av mobbning, våld och sexuella trakasserier. Feministisk forskning visar också tydligt att flickor får mindre uppmärksamhet än pojkar i skolan – flickorna osynliggörs och diskrimineras alltså. Flickor mår ofta dåligt och känner stress, prestationsånget och oro. Dessutom störs flickorna av de bråkiga, skräniga och allmänt odrägliga pojkarna, som tar plats på flickornas bekostnad. Och fortfarande är det så att flickor i genomsnitt får lite sämre betyg i ämnet idrott än pojkar, vilket självfallet är oerhört allvarligt och ett solklart fall av diskriminering av flickor. Och trots att flickor får klart högre betyg än pojkar i de naturvetenskapliga ämnena, så är det fortfarande så att inom vissa tekniska högskoleutbildningar så är en majoritet av studenterna män, vilket självfallet är  helt oacceptabelt. Ja, listan på hur flickor drabbas och diskrimineras i svenska skolor kan göras oändlig.

Samtidigt glider pojkarna i svensk skola fram på en räkmacka och får allting gratis. Det beror på de osynliga strukturerna och könsmaktsordningen: pojkar värderas alltid högre än flickor. Så är det, för det har feministisk forskning visat. Men vi feminister ser också att pojkarnas dåliga och kontinuerligt sjunkande betyg i skolan i viss mån kan upplevas som ett problem.  Det är synd att pojkarna i Sverige har bestämt sig för att anamma en antipluggkultur. Detta trots att utbildningsminister Jan Björklund tydligt uppmanat pojkarna att skärpa sig och bli mer som de duktiga flickorna. De svenska pojkarnas katastrofala resultat i skolan är förbryllande, eftersom inget annat skolsystem i världen inkorporerat feminism och genusvetenskapliga metoder i så hög grad som det svenska. Det visar med all önskvärd tydlighet att den svenska skolan är i akut behov av ännu mer feminism och genusvetenskap.

Feministisk forskning har nämligen visat att feminism och genusvenskap är lösningen på alla problem i den svenska skolan, eftersom problemen orsakas av könsmaktsordingen och den destruktiva mansrollen. Även om vi ser att det nästan uteslutande är flickor som drabbas, så kan alltså de patriarkala strukturer som styr svensk skola idag ibland även ha vissa negativa effekter på pojkar. Som tur var har vi feminister en lång rad konkreta förslag som skulle lösa alla problem inom svenskt skolväsende. Här nedan är några av de viktigaste:

Alla flickor måste få lektioner i feministiskt självförsvar. Feministsikt försvar stärker i första hand flickors självkänsla, uppmuntrar flickor att ta plats och förmedlar den viktiga insikten att flickor får göra precis vad de vill. Feministiskt självförsvar visar också att trots att pojkar och män är farliga, så har de svagheter: till exempel gillar de inte att bli klösta i ögonen eller slagna i strumpen med en nyckelnippa. Det är oerhört viktigt att alla flickor i Sverige får lära sig det.

Extra stöd flickor i ämnen som matematik och fysik. Som nämnts ovan finns det fortfarande vissa tekniska utbildningar på högskolenivå där det finns fler manliga studenter än kvinnliga. Ett unket gubbvälde råder alltså. För att komma till rätta med detta oerhört allvarliga problem måste vi ge allt stöd vi kan till flickor och kvinnor. Tjejdagar, sommarkurser bara för tjejer, mentorer bara för tjejer och inkvotering av kvinnliga studenter på tekniska utbildningar finns redan idag. Men det räcker inte. Tjejer och kvinnor behöver mycket mer stöd, för att denna manliga bastion att falla. Det är dags att vi släpper fram alla duktiga tjejer.

Utbildning i feminism för alla pojkar. Det är en utbredd myt bland näthatarna att vi feminister bara bryr oss om flickor och kvinnor. Så är det självklart inte. Tvärtom kräver vi feminister att medan flickorna i skolan får utbildning i feministiskt självförsvar, så ska pojkarna få utbildning i feminism. Där får pojkarna lära sig att det inte är okej att slå, våldta eller förolämpa flickor och kvinnor.  Vidare får pojkarna lära sig att de ska sluta ta plats och istället maka på sig och lämna plats åt de duktiga flickorna.

Anpassa ämnet idrott till flickorna. Som nämnts ovan, så är det faktiskt så (hur otroligt det än kan låta) att pojkar i genomsnitt fortfarande får högre betyg än flickorna i idrott. Krafttag måste tas för att få stopp på denna uppenbara diskriminering av flickor och säkerställa att flickor får bättre betyg än pojkar även i detta ämne. Så att det blir jämställt. En sådan flickanpassning av idrottsämnet är för visso på gång, men det tar alldeles för lång tid. Detta är ett oerhört allvarligt problem som måste åtgärdas genast.

Mer genusvetenskap och feminism i lärarutbildningen. Feministisk forskning har visat att det behövs ännu mer feminism och genusvetenskap i lärarutbildningen, för att göra svenska lärare mer medvetna om könsmaktsordningen, som ju genomsyrar vårt samhälle. Alla lärare måste ha de redskap (genusglasögon) som behövs för att se de osynliga strukturer som gör att flickor alltid diskrimineras och har det svårt i svenska skolor, medan pojkarna glider fram på en räkmacka, tar plats och förtrycker flickorna. Det är nödvändigt att alla lärare är medvetna om detta förhållande, för att de sedan ska kunna vidta åtgärder för att stödja flickorna och få pojkarna att maka på sig.

Genus/feminism måste genomsyra undervisningen i alla ämnen. Det är av yttersta vikt att genusperspektivet och ett kritiskt granskande av mansrollen ligger till grund för all undervisning i alla ämnen i svenska skolor.  Detta är nödvändigt för att svenska skolbarn ska få en objektiv och allsidig bild av hur patriarkala strukturer, manliga normer och kvinnoförtryck återfinns överallt i vår omvärld – inte minst inom fysik, biologi och matematik.

Jag är säker på att alla (utom kanske ett fåtal vita män som hatar kvinnor på nätet) förstår att det svenska skolväsendet är i skriande behov av mer feminism och genusvetenskap. Så låt oss gå samman och hjälpas åt i vår feministiska kamp mot Patriarkatet och för en jämställd svensk skola!

Kommentarer

En feministisk replik – Gästinlägg — 45 kommentarer

 1. Här ser man både Schyman, Arnholm och Sveland och kanske lite Jan Björklund. Givetvis publicerad i DN.

 2. Hmm, ogillar lite detta inlägg eftersom det riktar sig mot oss redan ”frälsta” som söker jämställhet. Det polariserar debatten en aning, även ifall inlägget i sak är korrekt.

  Min förhoppning är att Genusdebatten blir en välkomnande sida för såväl jämställdister som maskulinister/feminister.

 3. Vi får väll hoppas att det finns några feminister där ute som tar på sig spegelvända genusglasögon efter att ha läst denna excellenta artikel.

 4. Kan någon bifoga en instruktion om hur jag ska läsa den här texten?
  Är det en seriös text av en feminist eller är det en ironisk text som försöker spegla hur feministerna brukar skriva?

  Förvirring….

 5. Jämställdhetsfeministern var ett vederkvickande inslag på Genusnytt. Hen fungerade utmärkt som side-kick till div troll som kom dit för att störa. Hoppas bara att hen ligger lågt då folk från ”andra sidan” dyker upp här och söker en seriös dialog/debatt.

 6. Tycker faktiskt inte att hela inlägg av den här typen fyller så stor funktion. Upplever faktiskt att inläggsfrekvensen är snäppet för hög och kvaliten börjat sänkas lite här på sidan. Jag uppskattar ännu väldigt mycket av vad som skrivs och min åsikt om kvaliten kan mycket väl vara högst personlig. Vissa inlägg känns dock mera som att dom hör hemma på en personlig blog.

 7. Pegador
  Medlem

  Reg: May 2011
  Inlägg: 265
  Citat:
  Ursprungligen postat av Zverker
  Nu gissar jag bara, men antagligen att varken män eller kvinnor ska gynnas eller missgynnas på grund av vilket kön de tillhör utan att man ska bedömas som individ.

  Genom att införa kvotering. Vilket innebär att du kommer bedömas efter ditt kön och inte du som individ.
  __________________

 8. @Joel Bergqvist:

  Vissa inlägg höjer debatten genom att sänka kvaliteten. De inlägg som håller för hög kvalitet ger betydligt mindre respons. Tyvärr

 9. Genusdebatten kan inte överleva genom att vara alltför välkomnande tror jag. Det finns ingen maskulinitesrörelse i Sverige som motvikt mot feminismen. Det betyder att den allra mest slätstrukna jämställdist kommer betraktas som extremist. Så vi kan förinta oss, bli dörrmattor, och ingen kommer respektera oss för det. Dessutom förlorar vi de som är engagerade i de här frågorna och faktiskt inte är särskilt neutrala.

  Så även om jag personligen tycker bäst om de teoretiska inläggen tycker jag en välskriven satir är bra variation. Trots allt, feministerna sätter upp långt värre saker som teater med statsbidrag. Vi måste kunna roa oss åt eländet.

 10. ” Först och främst får flickorna idag klart bättre betyg än pojkarna och ingenstans i världen är skillnaden så stor mellan flickors och pojkars medelbetyg som i Sverige. Detta har också givit utslag på universitet och högskolor, där andelen kvinnliga studenter i dagens Sverige är upp emot 70%. Det är naturligtvis oerhört glädjande och något som vi svenskar ska vara stolta över.”

  På riktigt? Det är Trollet igen från GenusNytt i fullt bestyr att försöka piska upp motsättningar.
  Frågan är bara åt vems favör, sin egen ironiska eller någon av motparternas globalistlobby eller oppositionsfeminister? Ingen som lyckats avslöja Jämställdhetsfeministen. I väntan på en Manlig jämställdhetsminister som inte är feminist.
  Får vi nöja oss med sanningar ur Jämställdhetsförklaringen 2.0 enligt vetenskap och empirisk
  forskning som avslöjar pseudo-genus teorier och Högskole hittepå.
  Ovanpå detta är Nrk Hjernevask klart en bristvara avseende publicering för svenska folket.

 11. Härligt inlägg Jämställdhetsfeministern! Satir är ett utmärkt verktyg för att väcka debatt.

 12. Ibland öveträffar sanningen dikten. Det här är nog inte ett sånt fall.

  Om det är någon som inte har läst ”Mormons Bok” så kan jag rekomendera den. Helt makalöst korkat. Nyligen gick 1/4-del av usa’s befolkning och röstade på en mormon i presidentvalet. Man tar sig för pannan. De svenska feministernas hjärnspöken står sig slätt.

 13. Johan Grå Erik, Borttvingad pappa hungerstrejkar på Sergelstorg, Stockholm

 14. @Anonym:

  Det finns lite olika teorier. En förklaring kan vara att Sverige idag har en extrem obalans i förhållandet mellan kritik och skapande. Alltså fler personer som läser en text letar något att klaga på än det är som letar något de gillar att kommentera. Ju färre hål texten lämnar ju mindre intressant blir det att kommentera den. När jag skriver dåligt får jag veta exakt var jag klantat mig. När jag skriver bra får jag höra ”bra sagt” och vet inte alls vad folk vill ha mer av.

 15. kommentar från daddy´s

  ”Tyvärr kommer nog den här typen av tvister bli allt vanligare i och med att arbetslinjen körs hårdare och hårdare. Kan inte föräldrar få jobb på samma ort så sätts regler för att få a kassa före barnens bästa man är skyldig att flytta dit där man kan få jobb. Kostnaderna för samhället blir fler barn som får sämre relation med sin egna förälder samt att kostnaderna för rättshjälp i vårdnadstvister kommer att öka. Sjukt system”

  Kommer Samhället och välfärden och på sikt nationalekonomin dras in i vänsterpartiets uberfeministiska lagändring från 2006? Jobbfrågan har fått en ny dimension bortom ytligt debatterande uttag av föräldraförsäkring.

 16. Jämställdhetsfeministern – JAG ÄLSKAR DIG! <3

  Så jävla rolig Grin

 17. Grymt bra jämställdhetsfeministern!!

  Kan vi bara nå upp till dina tankar så når vi sann jämställdhet.

  Du och onewaycommunication är bäst!

 18. För enligt mig är jämställdhetsfeministern en ”klok feminist” precis som andra ”kloka feminister”.

 19. Jag tycker att Jämställdhetsfeministern underdriver när hen skriver att feministisk forskning visar saker. HELA BIBLIOTEK av feministisk forskning visar att mer feminism behövs, borde det stå. Vi ska vara stolta över att ha fyllt bibliotek med forskning som gång på gång har visat på problem med patriarkat och könsmaktsordning.

  Annars bra att lyfta fram skolan. Det är bland barnen som våra framtida feminister finns och det är barnen som mest behöver indoktri… upplysas om den feministiska forskningsbibliotekens viktigaste resultat.

 20. Angående att anpassa ämnet idrott till flickorna är det ju självklart att detta arbete även måste fortsätta i den idrott som utövas utanför skolans väggar. Exempel: En manlig vasaloppssegrares namn blir mycket mer ihågkommet än ett kvinnligt dito. För att lösa detta problem borde alla övertygade feminister förorda att männen åker med ovallade skidor i fortsättningen.

 21. Visst kan man vända på retorik och visa liknelser, men jag ser tyvärr inte att sådana här inlägg tillför något.

 22. Sållar mig till dem som inte uppskattade denna artikel som jag tror leder till ökad polarisering istället för samförstånd. Låt feminister tala för sig själva det är det enda hederliga.

 23. Som jag sade till anonym ovan. Jag ser en lite dålig balans mellan kritik och beröm. Det vore tacksamt om personer som tog sig tid att skriva vad de inte gillar också tog sig tid att skriva vad de gillar lite oftare. Jag tittade neråt/bakåt och det är en ganska tydlig korrelation där inlägg som håller högre kvalitet (enligt vissa premisser) får mycket mindre respons. Då responsen bland annat används för att arbeta bättre med nästa text blir det svårare för oss att göra bloggen bättre för läsarna och det är lite synd.

 24. Ulf T, Ninni och Erik

  Jag har i tråden Debatten ställt en fråga till er om tankar kring en text på svt debatt.

 25. Erik

  Ja, du har varit inne på det nu på sistone. Att träna andra i att debattera med argument. Att vara snabb och ”tränad” består också då av att redan ha en uppsättning argument klara. Som i vilket annat sammanhang som helst så gäller det att vara vältränad. Janousch text är utmärkt. Det hon sa i den texten är sådant som bevisligen ges utrymme i svt. Så vi tränar isåfall med svt-material och det är en god start. Jag önskar att ni tog er an texten och lägger upp det som eget inlägg.

 26. Jag menar då givetvis att texten är bra att träna på. Inte hennes innehåll Smile

 27. själv sitter jag och funderar på om inte alla människor ska börja bära något burqhaliknande. Jag menar, det första vi identifierar hos en annan individ är dens kön, att identifiera någon till en grupp leder till fördomar som vaggar in oss i att behandla den individen på ett visst sätt vilket leder till att vi upprätthåller en struktur. Strukturer och fördomar är någonting dåligt, att ”se” individen för vem den vill vara är bra, Alltså är min tankegång rättvis och logisk…

  ”men vadå, hur kan du vara emot femnism?”

 28. @Torstensson:

  Det är en riktigt bra idé. Jag är lite låg och nere idag men imorgon kan jag nog ha ett inlägg klart som besvarar Katerina Janousch text

 29. Jämställdhetsfeministern visar återigen att ’feminism is the shit’! Bokstavligen…

 30. Erik,
  ofta finns det delar man gillar eller inte gillar i ett inlägg, men det är inte alltid så lätt att visa det på något konkret sätt. Kommentarsfälten har också en tendens att spåra ur åt helt andra håll än bra och dåligt i själva inlägget.
  I det här fallet var det ganska lätt eftersom det handlade om syftet/sättet att föra debatten, dvs hela inlägget.

  Att håna eller förlöjliga kan fylla en funktion i vissa lägen, speciellt som svar på samma beteende, men då måste det vara övertydligt vad det handlar om och ett avgränsat sammanhang.
  Att göra det som ett eget inlägg påminner mer om de olika feministiska ”hata vita män”-bloggarna och jag stör mig på det som princip.

 31. @Erik:
  det var hy intressant. Menar du att jag ska tolka det positivt när jag får lite kommentarer på mina inlägg?