Elitfeministerna av Susanna Popova – Gästinlägg av Genusföljaren
avatar

Genusföljaren bjuder nu på sin senaste bokrecension:

Här kommer ett otippat kort upp.

”Elitfeministerna” av Susanna Popova.

Nu kanske ni sätter i halsen  Question   men jag fick samma känsla i kroppen som när jag läste mina första böcker av Michael Moore. En känsla av ”Men vad faen, kan det stämma?” och inte minst känslan av att ”Är 20% av detta sant så är det ju förfärligt!” Jag häpnade av det som skrevs, och visades, och av elitismens dumhet och jag skrattade åt deras tafatta förklaringar.

Jag skrattade när jag fick vissa samband förklarade; exempelvis MFJ och dess kopplingar till statsfeminismen. Hur statsfeminismen försökte ”tvinga” in näringslivet i sin fålla med mera. Jag har svårt att tro att topparna i näringslivet var imponerade av fika och prat om dagishämtningar?
Visst visst, För den enskilde medborgaren är det viktiga saker. Det styr då min verksamhet i mångt och mycket här ute i obyggden. Men att ha fokus på detta är nog att göra en felprioritering när man är på den nivån av samhällspåverkan.
Men även ett litet stygn av eftertanke kom.

Popova lämnar många hänvisningar, många källor. Är detta de hårda bevisen? Är det validerbart? och jo det känns så. Man undrar även hur mycket sanning det med tanke på den kritik den får av Genusfolket. De reagerar ju verkligen när man kritiserar deras ”heligaste. Den gamla stridsreaktionen ”Döda budbäraren” känns liksom inte irrelevant. Eva Lundgrens text blev ju granskad och kritiserad. Då hävdade ju hennes tillskyndare att opponenterna inte hade rätt ”utbildning och synsätt”. Likaså beskylldes ju Pär Ström för att inte vara genusforskare inne på en av feminismans högsäten. Därför så snästes han av omedelbart.

Fast, en tanke? Om man skall använda en postmodernistisk syn på verkligheten; så framstår ju kravet på något så krasst som en ”fysisk titel” väldigt stick i stäv med postmodernismens förkärlek till personlig upplevelse och subjektiva bedömningar? ”Elitfeministerna” känns dock mycket solidare än den feministiska litteratur jag läst. och jag hoppas-hoppas att den är det med. Tyvärr har jag inte hunnit forska och läsa hennes härledningar, men jag vill tro att det nog inte felar så mycket.

Ofta får man skäll av ”eliten” när man kommer med kritik av feministiska påbud. ”Du är inte insatt, du förstår inte!” Här tycker dock jag att ”vi” på Genusdebatten verkligen försöker förstå.

Men jag tror att många feminister och genusvetare verkligen bör läsa denna bok. Jag kommer att tänka på ett ordstäv som jag hittade för några år sedan. ”Desto större ego du besitter, desto mindre självinsikt har du!” Absolut. Makt korrumperar och dagens feminister/genusvetare saknar ju tyvärr inte medial makt. Om vi ser till några av just elitfeministerna – är det inte så att just dem lider av ”något upphöjda egon” så att säga? De är så vana att inte bli ifrågasatta att de anser sig ha rätt till allt. Kort sagt, jag förstår varför boken orsakade harm i vissa led. Den är underhållande och man skrattar när man inser att många av personerna i boken ännu torgför sina åsikter som om det vore guds bud.

Rekommenderar jag att läsa den? Hell yes!  Big Smile

Med vänlig hälsning

Genusföljaren

Kommentarer

Elitfeministerna av Susanna Popova – Gästinlägg av Genusföljaren — 24 kommentarer

 1. Popova är alltså inte feminist utan feministkritiker, och boken förespråkar inte feminism, utan tvärtom?
  Och vad sjutton är MFJ?

 2. Visar sig att Popova är gift med Johan Hakelius som väl får anses vara förnuftets röst i den intellektuella öknen på Aftonbladet. Han brukar ju ofta ganska vettigt.
  Inte för att bedöma henne utifrån hennes man, men kopplingen ger väl lite grann en idé om var hon kan tänkas höra hemma ideologiskt.
  Så den boken åker nog upp på läslistan.

 3. Jag har också beställt Popovas bok på biblioteket, så borde ha den någon gång den kommande veckan.

 4. Just precis som ni säger, och som jag missade att lägga till.

  Detta är en bok om just feminismen, men en kritisk röst som ifrågasätter den makt som just ”stats och elitfeminismen” tillskansat sig.

  MFJ är precis som John Nilsson säger ”Män för jämställdhet” vilket mer kan kännas som en avgrening från något elitfeministiskt anhang. (huvva, som vi säger i Jämtland)

  Popova går ut hårt och visar samband mellan staten och den feministiska radikala sidan, och hon namnger faktiskt många av de som jag personligen anser vara skyldiga till det mans och pojkförakt som råder i dagens samhälle.

  Jag tyckte att det var en bra recension, men just nu när jag läser den online blev jag faktisk missnöjd med det. (Jag får bättra mig till nästa gång helt enkelt)

  Dessutom vill jag tacka Mariel för det stöd och den rättning hon hjälper mig med när ho är snäll nog att lägga upp mina inlägg.

  Har man något man känner som förtjänar att uppmärksammas och läggas upp. Maila, bara Mariel så kan hon hjälpa till och bedöma och fixa det (Fast tänk på att hon har mycket att stå i)

  MVH
  Genusföljaren

 5. Jag bloggade om Susanna Popovas Elitfeministerna för ett tag sedan. Tyvärr blev serien inlägg inte avslutad eftersom jag fick mer brådskande saker att skriva om jag borde faktiskt skriva Del 3 nån gång men här är iaf länkarna till de två första inläggen.

  ”De där kvinnorna anser att man inte borde sitta i en styrelse bara för att man är kvinna. Där har jag en annan uppfattning. Det är för att vi är kvinnor som vi ska sitta där. Därför att vi har en annan kompetens och en annan erfarenhet.” Margareta Winberg

  Del 1. Kvoteringsivrarna
  http://aktivarum.wordpress.com/2012/10/27/elitfeministerna-av-susanna-popova-del-1-kvoteringsivrarna/

  ”Grundtesen är att samhället i stort och därmed arbetsmarknaden, präglas av en strukturell könsmaktsordning där män, som grupp, är överordnade.” … ”Den är själva grunden till forskningen. Inte, som många tror, en slutsats av den.” Om Anna Wahls avhandling

  Del 2. Genusforskarna
  http://aktivarum.wordpress.com/2012/10/29/elitfeministerna-av-susanna-popova-del-2-genusforskarna/

  Genusföljaren:

  ”Tyvärr har jag inte hunnit forska och läsa hennes härledningar, men jag vill tro att det nog inte felar så mycket.”

  Du kan hitta ett par av hennes härledningar i mina blogginlägg. Hon använder flera källor som finns tilgängliga online.

 6. @Dolf:

  MFJ = Män För Jämställdhet, manliga feminister. Här är ett par blogginlägg om dem.

  ”Redan här läggs grunden för den ovetenskaplighet som vi kritiserar. Han hävdar inte vi har den åsikten. Han hävdar det ”låter” som om vi har den åsikten. Han läser inte vad vi faktiskt skriver, han hittar på egna saker att läsa (tolka) in i vad vi skriver.”

  Katstrofalt Ovetenskapliga Påståenden från Män för Jämställdhet
  http://aktivarum.wordpress.com/2011/03/30/katastrofalt-ovetenskapliga-pastaenden-fran-man-for-jamstalldhet/

  ”Här ser vi tydligt att Mfj är en misandrisk organisation. De är inbillar sig man kan applicera två helt olika synsätt på det manliga könet beroende på vilket behov som skall uppfyllas. Privilegier sprids alltså magiskt till alla män men nackdelar begränsar sig till de män som drabbas?”

  Män för vilken sorts jämställdhet?
  http://aktivarum.wordpress.com/2012/10/17/mfj-man-for-vilken-sorts-jamstalldhet/

 7. Hej Genusdebatten! Jag mejlade er för ett par dagar sedan, vill bara veta om mitt mejl gick fram?

  /Casey Jones

 8. @Bengt Andersson:

  Jag lånade på biblioteket. Av någon anledning är just den hyllan på mitt ”by-bibliotek” välförsedd?

  MVH
  Genusföljaren

 9. @ Mariel

  Jepp, konstigt att det inte kommer fram. Nu har jag testat en tredje gång, får se nu då…

 10. Tack Susanna för dina exellenta förtydliganden och bidrag! (Mycket tacksam)

  Kan meddela att jag håller på att disekera BRÅ:s rapport om våld i nära relationer. Samt Judith Butlers bok ”Genustrubbel”

  Dock håller genustrubbel på att ge mig allvarlig huvudvärk på grund av ett fruktansvärt missbruk av fack-termer och maktspråk!

  DVS. onödigt användande av svåra ord för att verka ”bättre än den egentligen är” Pain

  MVH
  Genusföljaren