Den som tiger han samtycker?
avatar

[Korrigerat syftningsfel]

De ”unga arga” kvinnorna som under lång tid figurerat i media är inte så unga längre, och de verkar bli allt mer uppgivna. Jag kan förstå känslan när folk går på det ena efter det andra. Men att vi nu fått både SD och Fi i parlamentet vittnar enligt mig mer om hur mycket de etablerade partierna har misslyckats. Men misslyckandet är nog en effekt av den andra sidan av dialogen.

Dialogen? I Sverige har vi en tradition av att försöka uppnå konsensus, vi ska helst vara överens innan ett beslut fattas. Vi vill inte att en ny regering river upp ett beslut den egna har fattat. Politik har mer kommit att bli långdragna förhandlingar och kompromisser som just ingen är nöjd med, inte politiska skrider med tydliga segrare och förlorare. Moderaterna och sossarna måste därför både försöka närma sig varandra samtidigt som de försöker framhäva skillnaderna, och denna paradox är fullt synlig för var och en. Det är i stort sett dessa partier det handlar om, de [övriga] fungerar mest som stödpartier till något av dem. Att rösta på vänstern eller miljöpartiet blir mest att välja nyans på socialdemokratin om vänsterblocket vinner valet. Motsvarande gäller på högersidan. Inget av blocken kan tävla på ideologi eftersom att den ständigt kompromissas bort. Istället får vi en politik där politikerna mest säger vad de tror att folk vill höra. Vad vi då får är en urvattnad politik som inte riktigt passar någon, en minsta gemensamma nämnare.

Här står Fi och SD i skarp kontrast. De lyfter fram ideologiska mål som man kan älska eller hata. Det är konflikt kring dem och de räds inte att vifta med knölpåken. (Eller järnrör i vissa fall.) Det finns en ställning att ta, inte ens det kan de etablerade riktigt erbjuda längre. Folk är inte ointresserade av politik, tvärtom. Men de är ofta rätt ointresserade av den politik som cementerats i maktens korridorer under årtionden.

Behovet av en etikett

Dessa arga kvinnor har heller inte vuxit ifrån behovet av etiketter. Etiketten är ofta viktigare än innebörden. Vad betyder begreppet ”antifascist” egentligen? Det är inte så ofta i vardagen man får behov av att ta avstånd från fascister. Eller ”HBTQ-vän”, ett begrepp som bara behövs så länge vi framhäver dessa personer som speciella eller avvikande. Imorgon anordnar jag grillkväll, hälften kommer ha en avvikande sexuell läggning, och jag kunde inte bry mig mindre. Av de nya sommaranställda vi har så är över hälften så långt muslimer, om mina förutfattade meningar stämmer. Bryr mig inte, frågar inte.

Teser och antiteser behövs bara så länge det omtalade är speciellt. Problemet är om vi gör även etiketterna som sådana speciella. Jag skulle aldrig kalla mig HBTQ-vän eller något liknande, jag springer inte längre på arrangemang som jag gjorde i min ungdom. Men samtidigt var vi ganska få som tog diskussionen om homo- och transfrågorna efter eurovision. I min värld är det de små vardagliga handlingarna som räknas. Där man kan röra sig utan att klistra en etikett i pannan.

Cissi Wallin har helt fel när hon hävdar att tystnad är ett medgivande, men rätt när hon senare säger att en tyst röst är en värdelös röst. Men värst av allt är att aktivt ge support till en politik som ställer grupper mot varandra. Jag tror att ständigt segt motstånd sakta bryter sönder kampviljan hos de extrema elementen. Men det behövs inte att alla hoppar på ”syndaren”, utan att någon svarar emot. En enda räcker långt!

Förståelse

Det är en sak att kritisera rasister som öppet ställer folk mot varandra, där kan jag och Cissi nog koma överens ganska fort. Men om vi flyttar frågan till feminism så antar jag att det blir svårare, trots att även dessa ställer mot varandra på biologisk grund. Genuina Sverigedemokrater är inte onda, möjligen okunniga. Likaså med de flesta feminister. Men intentionen gör inte slutresultatet bättre, ”vägen till helvetet är stenlagd med goda föresatser”, som det heter. Det gäller att välja rätt även om andra inte gör det. Och varför skulle rasister och fascister lyssna när inte ens Cissi lyckas med bedriften? Denna site är knökfull med exempel, men hon kan hitta sådana själv utan att dyka särskilt djupt. Som journalist borde hon hitta dem på egen hand.

Tystnad betyder i sig självt vare sig ja eller nej, men att klaga efteråt har begränsad effekt om han eller hon inte har opponerat sig mot något denne inte vill. Detta ”ansvar” att protestera ökar givetvis med vilket inflytande man har i frågan. Är ämnet politiska val så är det en kompromiss mellan väldigt många människor och varje persons enskilda inflytande är försumbart. Talar vi om händelser i nära relationer (tex sexuella handlingar) så är varje persons inflytande ofta avgörande. Kravet att säga ifrån är således skyhögt högre.

Så jag håller på många vis med Cissi, tillräckligt många måste säga ifrån mot orättvisor, men man kan då inte försvara andra. Röran blir inte bättre att jag helt står bakom de kriterier hon utstakar för feminismen, ”synen på att alla, oavsett kön ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter”, förutom det att de inte har med feminism att göra i min värld. Tvärtom vill de i allt ge kvinnor någon sorts gräddfil som män inte har. Det är att aktivt, medvetet och uppsåtligt skevfördela möjligheterna baserat på kön. Så jag ber Cissi att tänka om och tänka rätt. Tystnad är trist, men att aktivt stödja orättvisor är värre. Resultatet räknas, inte intentionen.

Teo

Kommentarer

Den som tiger han samtycker? — 43 kommentarer

 1. Men att vi nu fått både SD och Fi i parlamentet vittnar enligt mig mer om hur mycket de etablerade partierna har misslyckats.

  Nog måste man väl ändå räkna SD till ett av de ”etablerade partierna”. Jag för min del är väldigt glad för att SD kom in och gjorde ett så fantastiskt valresultat. Äntligen så kan vi EU kritiska få en röst i maktens boning.

 2. Ja det som kännetecknar en extremist är vilka epitet man använder för att beskriva dom andra med,när man säger att politiska motståndare är onda och att man själv tillhör de goda,så har det politiskt demokratiska samtalet övergått till moral dvs religiösa termer.
  Själv tycker jag det är intressant med dom svenska medierna som velat skrämma upp medborgarna med det nazistiska/fascistiska hotet för att få medborgarna att rösta rätt.
  Denna bild som egentligen var till för medborgarna har numer slagit klorna i medierna själva som har börjat tro på denna lätt paranoida föreställning,där varje parti som vill minska invandring är nazister och fascister enligt svenska medier men om man studerar denna brokiga samling partier,så finns det allt från dom som slåss för homosexuellas rättigheter till dom som vill begränsa den.
  Alltså propagandamakarna har själva börjat tro på sin egen propaganda vilket inte är konstigt eftersom det råder stor konsensus inom skrået,där ingen drar i handbromsen när pöbelbeteendet slår till.Och en pöbel kan man ju inte direkt beskylla för att innehålla vett och sans.Utan den består i att hetsa varandra till att våga gå över den moraliska gränsen,där dom som skriker högst om att förgöra dom onda får spegla sig i ledarrollens glans,och det intressanta är om man tittar på media så är det ofta samma personer som driver fram pöbeln,och ofta då även i en fråga som visar sig efter granskning vara felaktig.

 3. @michael:

  ”Själv tycker jag det är intressant med dom svenska medierna som velat skrämma upp medborgarna med det nazistiska/fascistiska hotet för att få medborgarna att rösta rätt.”

  De har väl skrämt upp medborgarna med en jävla massa saker, som sedan visat sig vara ingenting. Oljekris, skogsdöd, ubåtar, ozonhål, försurning, cesium-137 som skulle ge hela Västernorrland leukemi, vargen som kommer att äta upp alla Torsbybor, ryssar, juggemaffian, mc-huliganer, trafficking…
  Man hinner se och läsa mycket skit med åren…

 4. har ni uppmärksammat den nya gruppen på facebook ? Har inte alls kollat in det för jag har inte facebook. Den sägs heta maskulint initiativ och har fått över 11 000 likes. En protest mot fi:s enögda samhällsanalys?

 5. @Hej gd:
  Jag var in och tittade och tryckte på gilla då var det runt 17500 likes det växer så det knakar Smile

 6. Heja Teo! Big Smile Vilket bra inlägg. Jag skriver under på allt.

  ”Imorgon anordnar jag grillkväll, hälften kommer ha en avvikande sexuell läggning, och jag kunde inte bry mig mindre. Av de nya sommaranställda vi har så är över hälften så långt muslimer, om mina förutfattade meningar stämmer. Bryr mig inte, frågar inte.”

  Visst är det väl talande att de som skriker högst är de som oftast är minst beredda att leva efter de premisser de förespråkar

 7. @alla
  Finns det egentligen så mycket rasism mot just invandrare i Sverige? Eller är det bara något uppblåst utan vidare mycket substans, som man använder för att samla alla under samma tak? Med rasism menar jag då fördommar mot folk på grund av dess etnicitet. Inte att man vill ha reglerad invandring vilket snarare i många fall borde kunna tolkas som ett högre ansvar gent emot de Svenska medborgarna i första hand, innan man hjälper andra. Eller vad skulle man tycka om en familjeförsörgare som ger bort så pass mycket pengar till välgörenhet att man inte har råd att ställa fram mat på bordet åt familjen? Sträcket i sanden är alldeles på tok för onyanserat!

 8. @PNy: Jag tror att den mesta rasismen är sådan som en ”kompis råkat ut för” som man hör om i tredje led. Sedan så man har breddat definitionen av rasism (precis som våldtäkt) för att få fler rubriker i tidningarna och mer att rasa mot.

 9. Fråga angående M!:

  Är verkligen Maskulint Initiativ ett bra namn? Förstår att det är en motreaktion till Feministiskt Initiativ men ändå. Borde det inte vara något mer könsneutralt?

  Typ Humanistiskt Initiativ eller nåt? Smile

  Bara en tanke.

 10. Tanken bör väl vara att skapa en motpol i första hand för att påvisa feminismens lögner, hittepå och agenda.
  När det är gjort så inser nog många att:
  hmmm….. jämställdhet är ju ngt annat än feminism. Vi bildar den nya rörelsen tillsammans. H!

 11. Pingback: Dags för FN att övervaka Sveriges val? | WTF?

 12. @ bladet trollet

  Maskulint Initiativ startades efter att fått en en röst i valet….

  Maskulint Initiativ – nytt parti, 20.000+likes på 24h. Partiet kan komma in i riksdagen 2014 vare sig media vill eller inte genom att män fått nog av manshatet! Vissa befarar dock splittring mellan könen. Vad anser ni?

  Maskulint initiativ

  https://www.flashback.org/t2382945

  https://www.flashback.org/t1681640

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/mannen-forlorare-i-par-stroms-varld/

  ”lite grejer ur mansnätverkets sida på Facebook:

  1. Jämställdhet – dvs lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för män och kvinnor – är centralt för allt arbete om könsfrågor.
  2. Mansfrågor är viktiga och måste börja tas på allvar av samhället.
  3. Könsneutral lagstiftning är en grundläggande princip. I nuläget är män den enda gruppen i samhället som diskrimineras av svensk lagstiftning.
  4. Män ses traditionellt sett som försumbara av samhället. Farliga jobb görs av män, de som skickas ut i krig är män och män förväntas offra livet för kvinnor när fara uppstår. Hur är detta förknippat med den makt som män anses ha?
  5. Mäns röster ska vara lika viktiga som kvinnors röster i diskussionen om jämställdhet och könsroller.
  6. Hemlösa. 75 procent är män.
  7. Självmord. 70 procent begås av män.
  8. Utbildning. Snart är bara en tredjedel av de som tar examen från universitet och högskola män, och i skolan har pojkarna halkat efter. Varför?
  9. Delat barnbidrag bör införas snarast. Det är mansdiskriminering att automatiskt ge barnbidraget till mamman.
  10. Fastställt faderskap ska innebära gemensam vårdnad. Det är ojämställt att modern måste godkänna gemensam vårdnad även när faderskapet har fastställts.
  11. Rättvisa vårdnadstvister. Mammor och pappor ska behandlas lika i vårdnadstvister, både enligt lagen och i praktiken.
  12. Kvinnors våld mot män ska synliggöras. Kvinnor tar till våld lika ofta som män i nära relationer. Konsekvenserna blir inte lika allvarliga som när män tar till våld, men allt våld är lika fel.
  13. Omskärelse av omyndiga pojkar ska förbjudas. Även män har rätt till sin kroppsliga integritet.
  14. Rättssäkerhet för män vid anklagelser om våldtäkt ska bevaras.
  15. Surrogatmödraskap bör legaliseras, enligt samma principer som insemination. ”

  https://sv-se.facebook.com/maskulintinitiativ

 13. Jag tror man måste skilja på attitydfrågor och rent juridiska frågor.
  3, 9, 10 och 13 är sådant man kan ändra i lagtexter, 11 och 14 är en fråga om rättspraxis. Övriga handlar om opinionsbildning och information.

 14. Punkterna är mycket bra och det verkar finnas en tanke bakom. Problemet är att vi behöver ett gemensamt Jämnställldshetsparti och ett motviktsparti.
  Nu blir det både och eller ingenting alls.
  Nu delas befolkning upp i kvinnor och män. Istället för höger vänster blir det kvinnor vs män(i debatten)

  Är det bra?
  Vi behöver en motvikt mot Feminism, men vi behöver en tyngdpunkt/parti som balanserar upp dessa två.
  Nu blir Mi både motvikt och fästpunkt och då uppstår vridmomenten kring Mi och bryter av det eftersom Feminismen får hävstångseffekten.

 15. Apropå inläggets påpekande om arga unga kvinnor… meningslös ilska brukar oftast gå över med åren, det kallas mental mognad. Kolla vad Amelia Adamo, Helene Bergman eller Ebba Witt-Brattström skriver idag.
  Jämför sedan med twitter-psykon som jaylazkar och arsinoe.

 16. @Pinjata:
  Jag var förmodligen lite trött i morse (hmm sträck i sanden????) så därför kanske jag utryckte mig lite otydligt. Vad jag vill ha sagt är att det är svårt med medias jävighet att få en objektiv bild av hur saken verkligen ligger till i Sverige. Jag tror ju inte att SDs 9,7 % visar hur många som är rasister utan jag tror snarare att över hälften röstade på SD för att man vill ha motvikt mot den andra galenskapen. Jag tror att absolut bästa medisinen mot båda är att få ett parti i den idag obefintliga mitten (endast PP skulle jag vilja påstå) som inte genom våld, hot och sabotage försöka påtvinga andra sin ideologi.

 17. @Magnus:
  Men det är ju trots allt ett problem. Vem vill anställa någon sådan person? Möjligtvis dagens vänstervridna media, men alla unga arga tjejer kan väll inte ha anlag för att bli skribent eller dylikt?

 18. @Trolletplit/Hobbis:

  Håller med. Punkterna som Mi tar upp ser jag i sig inget fel på. Men det blir en ”men vi då/också”-argumentation som 1) bjuder in till attack istället för dialog och som 2) riskerar att bli ytterligare en ideologi/parti med ett ensidigt fokus.

  Jämställdhet är ju en fråga som gäller alla och problemet idag är att allt ska ses ur det ena könets perspektiv. Risken är en motreaktion där man vill se det från andra perspektivet istället, snarare än också.

  Inte ens GD fyller den funktionen idag för de enda frågorna som lyfts här är mansfrågor.

  Jämställdhet kan bara uppnås när män och kvinnor jobbar för att, tillsammans, förbättra situationen för både män och kvinnor.

  Vi behöver varken F! eller M!, vi behöver ”Jämställdhetspartiet”.

 19. @MK:

  Yepp.
  Jag brukar diskutera feminism med en kvinna och tack vare det får man då och då sina aha upplevelser. Hon ser saker på nästan samma sätt som jag, men eftersom hon tillhör ett annat kön så blir det ibland lite annorlunda. På så sätt fördjupar man sin kunskap och risken att hamna i ”vimotdom” minskar.

  Själv avskyr jag inbördes klubbar där andra inte får komma till tals(feminism mm), men även här på GD, så blir det ”Vi” och så dyker det ibland upp ”dom”. Men ganska sällan är det finliret.

  Men vi kan ju börja själva att ta upp ”kvinnofrågor” också. Finns det någon bra?

 20. @Amazon:

  Jag tycker frågan om man är ”villig att anställa muslimer” och liknande är ganska paradoxala. Hur ska jag veta dera religion utan att fråga? Och om jag frågar så visar jag att religionen spelar in. Att anstränga sig för att inte bry sig, är att bry sig det också. Men jag vet deras nationalitet och dessa länder är muslimska, en kvalificerad gissning således.

  @barfota:
  Snart få man väll räkna SD som ett etablerat parti, men ännu är de lite för kontroversiella även bland väljare. Men klockan tickar.
  Personligen tror jag att det är meningslöst att rösta ”EU-kritiskt” idag även om jag inte är någon EU-fantast. Vi är såpass djupt insyltade att det är bättre att göra det bästa av saken. Ska dock bli intressant om SD upptäcker detta med tiden.

  @Trolletplit/Hobbis:
  Att stå för jämstäldhet är i korthet att alla så lika lika förutsättningar det går oavsett kön eller någon annan motsvarighet. Vi vill inte rucka balansen, utan helst sudda bort dess existens.
  Men ja, det är i huvudsak mansfrågor som dryftas här. De verkliga kvinnofrågorna är idag försvinnande få. Det finns dock inget hinder att dryfta även dessa, men inte heller våra kvinnliga medskribenter verkar hitta så mycket hållbart. Vi har heller inga principer emot att låta även feminister komma till tals så länge de uppfyller kriterierna om en saklig diskussion eller debatt.

  I politik finns alltid ett ”vi & dem”, frågan vilka de är. För feministerna brukar ”dem” syfta på männen. I vårt fall är det inte kvinnor, utan ”dem” är just dessa feminister oavsett kön. Måltavlan är ingenstans kvinnor. Feministerna angriper en biologisk grupp baserat på kön, vi en politisk gruppering. (Även om jag själv ibland referar till dem som ”tanterna”, då de flesta är kvinnor. Medges!)
  Hoppas det gör den frågan tydlig.

  Men jag håller med om att ett politiskt allternativ varken kan vara fokuserat på kvinnor eller män. Det måste röra sig om människor så ska få utvecklas åt sitt håll. Inget parti är perfekt, men det verkar som om Piratpartiet och Junilistan har varit de mest vettiga i detta. Inte genom att vara aktivt bra, utan genom att ignorera frågan. Vi får se om det håller i sig. Risken finns väll att alla börjar ta efter Fi nu när de skrämmer men höga siffror.

  Teo

 21. Tillbaka från Bolivia dit jag reste i ensamhet. Jag väljer detta ord för att det var verkligen i en rejäl ensamhet jag reste. Att hitta sig själv som det på nymode-språk heter är en rejäl bluff. Vad som hjälper är att inte tänka och inte älta och sen att ständigt vara i rörelse. Det hjälper mer än några självhjälpsböcker. När jag satt och lyssnade på en man som spelade gitarr på ett mycket skickligt vis så slog det mig vilka dumheter vi människor håller på med. En fantastisk melodi och en en fantastisk stämning. Effekten var att allt fungerade för artisten och publiken. Endast för den (jag) som lyssnade på det där onödiga lätet som uppstår på en gitarr när den schratchar till strängarna, blir verkligheten en annan. Detta ljud är ju oundvikligt, det som uppstår när man ska frambringa en ton som är fokuset. Men det där scratchande ljudet som uppstår en millisekund innan tonen eller efter tonen är inte fokuset och inte det som bildar enheten och produkten. Så jag hade fel fokus och det fick mig att fundera på vad som är viktigt att tänka på, och i förlängningen vad som är viktigt att göra politik utav.

  För samma sak gäller den snedvridna analysen som görs på män i vårt samhälle av vissa människor som letar efter scratchande istället för helheten och en sådan sak är när den person som FI nu ska skicka ner till Bryssel säger i en villervalla av konstiga uttalanden att män står för den största miljöförstöringen.

  Helt otänkbart att säga samma sak om någon annan valfri grupp i samhället naturligtvis. Och helt absurt egentligen eftersom sådana uttalanden bygger bla på att män kör lastbilar och bilar och inte kring varför dom gör det. Men lyssnar man på melodin istället för det där onödiga ljudet innan tonen uppstår så förstår man att det finns en hel del saker inuti den där lastbilen. Exempelvis kläder, smink, beställda skor från tyska onlineföretag. Produkter som inte sällan är beställda eller krävda av kvinnor i västvärlden. Dessutom rimmar det illa med att måla ut män (alla män) som miljöbovar om man nu från börjar tror på socialkonstruktivismen där någon blir det som någon annan nämner det som. Så inte ens i sin egen teori är man ärlig när det kommer till politiska uttalanden. Mycket märkligt. Det finns alltså inga röda trådar någonstans.

  Nu vet jag heller inget om den nya gruppen som startats på facebook, men det vore kul om genusdebatten tar och skriver ett inlägg om den saken. Om gruppen är uppe i 17 000 likes så har jag bara en enda sak att säga på engelska, för det gör man ju alltid när man vill få fram något viktigt. Guys, what took you so long?

 22. MK: Det kan du råda bot på genom att vara den som tar upp kvinnofrågor Smile Bra va! Grin

 23. @Trolletplit/Hobbis:

  Båda perspektiven är kraftigt biased då de flesta människor bara har levd erfarenhet av det ena könet. När människor med en ’gräset är grönare…’-mentalitet engagerar sig i jämställdhetsfrågor blir det snabbt slagsida.

  Det var en tråd för ett tag sedan där jag tog upp detta och bad alla lista sina viktigaste kvinnofrågor. Invandrarkvinnors sexuella frihet var något som flera tog upp. Minns inte riktigt i övrigt faktiskt… Risken är att feminismen har gått så långt att de allra flesta kvinnofrågor som dryftas idag är rena väderkvarnar…Thinking

  Och i vissa fall skulle kvinnofrågor lösas genom att ta bort det feministiska perspektivet helt och hållet. Den uppmuntrar till offerroll osv. Och t.ex. i frågan om partnervåld anser jag att könsmaktsordningen som förklaringsmodell minskar möjligheten för utsatta kvinnor att få effektiv hjälp. Jag skulle vilja se en nationell, okönad, satsning mot partnervåld. Jag vet att vissa feminister är oroliga att de ska en mindre bit av kakan om kvinnors våld mot män lyfts upp till ytan, men det logiska vore ju att öka resurserna när det framkommer att fler människor far illa, inte att fortsätta fördela samma resurser på de olika grupperna. Jättemärkligt också att partnervåld är något som mer eller mindre ska drivas på frivilligbasis.

  Sedan kanske det är så att de största vinsterna ligger att fokusera på generella, snarare än könsspecifika, frågor. T.ex. hur vi kan lära barn och ungdomar självkänsla, att vara trygga med sig själva, att vidga vad som är acceptabelt beteende för både män och kvinnor, hur vi kan skapa bättre relationer med varandra osv.

  I vissa hänseenden måste vi kanske också acceptera (förutsatt att vi accepterar biologiska skillnader och mer eller mindre fria val) ojämställdhet i vissa utfall. T.ex. fler arbetsplatsolyckor för män eftersom dessa väljer farligare yrken, lägre genomsnittsinkomst för kvinnor om dessa prioriterar andra värden högre. Osv. Alla skillnader måste inte vara ett utslag för ’orättvisa’.

 24. @Jonna, ex-feminist:
  Hej Jonna! Vad jag har förstått är det den gruppen vi pratar om här i tråden, men att det postats en felaktig länk till den gamla gruppen ett par gånger.

 25. @PNy:

  Om de beter sig så illa så de inte blir anställningsbara så är det deras eget problem. En gapig otrevlig person som härjar runt på FB, Twitter m.m. skulle inte jag heller anställa, eftersom personen mycket sannolikt har någon slags beteendestörning, och förmodligen kommer att bete sig likadant mot arbetskamrater och kunder. Det finns ett antal personer här i stan som i princip svartlistat sig själva genom att skriva en massa våldsamheter, hot och skit på Fejan o Twitter.
  Jag håller katedralhögt i tak på min FB-feed, den enda som jag har blockat är en person som kallat en annan för ”schimpans” p.g.a. dennes hudfärg (känner båda, de känner dock inte varandra), den personen är blockad på grund av extremt dålig etikett, inte för sina åsikter. Jag är rätt tolerant med andra ord.

  Är ett politiskt parti verkligen det bästa sättet att driva opinion? Enfrågepartier är inte seriösa, sedan kan frågan i sig vara hur berättigad som helst. Men visst, får man ihop ett parti med 20 000 medlemmar så här före valet så varför inte, det kan ju orsaka en viss hicka bland de andra partierna i alla fall. NyD och FI har ju lyckats riktigt bra genom att mobilisera precis innan valen, för att slippa all jobbig granskning, och folk är ju så puckade så att de tror dessa missnöjespartier är bra bara för att ingen hunnit sätta dem under lupp. Kör för fan, regga ett parti och sätt upp partiprogrammet på Facebook. NyD fick väl 8% eller nåt på tre månader.

 26. Hej, en intressant post och ett uppskattat försök att debattera på en något högre nivå än vad man sett på inläggen hittils. Det är lite synd att du inte lyckas hålla en lika hög nivå på detta som man hade hoppats på, men du gör ändå av och till ett försök vilket jag ser som positivt.

 27. @Magnus:

  Är ett politiskt parti verkligen det bästa sättet att driva opinion?

  Vet ej. Vilka har de mest effektiva opinionsbildningarna varit genom historien, hur har de genomförts?

  Men det vore onekligen ett sätt att effektivt sätt att få uppmärksamhet för frågor. Media är mycket mer intresserade av ett politiskt parti än en ideell organisation (eller motsvarande).

  Enfrågepartier är inte seriösa

  Jag ser absolut inte ett jämställdhetsparti som ett enfrågeparti. Jämställdhet är applicerbart på i stort sett alla plan, skolpolitik, arbetsmarknadspolitik, trygghet osv osv.

  @When Darkness Falls:

  Välkommen, kul att du är här Smile

 28. @Mi:

  Ja behövde tänka ett tag på vad jag tycker om ett Mi. Nu har jag tänkt färdigt och upplever att det är positivt och fyller ett skriande behov. Behöver ni hjälp så hör av er, min mail finns under om oss.Smile

  En sak i punktlistan.

  12. Kvinnors våld mot män ska synliggöras. Kvinnor tar till våld lika ofta som män i nära relationer. Konsekvenserna blir inte lika allvarliga som när män tar till våld, men allt våld är lika fel.

  Konsekvenserna blir precis lika allvarliga, men inte lika ofta – iaf inte faktorer som fångas upp i de studier som jag sett. Jag är rätt säker på att mycket problem missas bland män pga att kunskapen stammar från kvinnliga offer, precis som man missar män inom sjukvården vad gäller depression.

  Jag kan ta ett exempel på tankar jag har kring detta för att förtydliga:

  Kvinnliga offer anger, i större utsträckning än manliga, rädsla.

  Utifrån min erfarenhet av när män pratar känslor så är det väntat, och min hypotes är att män istället skulle uppge känslor så som hopplöshet/frustration/uppgivenhet som ett resultat av att de inte ser någon lösning på problematiken de befinner sig i. Män är också i större utsträckning ”doers” och jag förväntar mig en högre andel som ”löser” sina problem med missbruk av alkohol eller andra droger samt begår självmord.

  Kunskapen om konsekvenserna på den manliga sidan är begränsad, anser jag.

 29. Jag hade ju gärna sett ett liberalt parti (Folkpartiet är ju ett skämt, det har blivit ett skolfrågeparti) som tagit upp jämställdhetsfrågor ur ett liberalt perspektiv, och då hade ju allt larv om könsmaktsordningar, patriarkat, groupthink och annan postmodernistisk identitetspolitik per definition omöjliggjorts, eftersom liberalism är individorienterad. Jag räknar mig inte till som speciellt värdekonservativ, och det är min näst största anledning att jag aldrig kommer att bli SD:are, den största är EU-motståndet.

 30. @Teodor:

  Snart få man väll räkna SD som ett etablerat parti, men ännu är de lite för kontroversiella även bland väljare. Men klockan tickar.

  Du skriver, ”men ännu är de lite för kontroversiella även bland väljare.” enligt vem förutom MSM och PK-eliten, vad är det som skulle vara kontroversiellt menar du?

  Personligen tror jag att det är meningslöst att rösta ”EU-kritiskt” idag även om jag inte är någon EU-fantast. Vi är såpass djupt insyltade att det är bättre att göra det bästa av saken. Ska dock bli intressant om SD upptäcker detta med tiden.

  Det är aldrig meningslöst att lägga sin röst eller engagera sig i någonting man tror på. Speciellt eftersom ”vi” är djupt insyltade i eländet så är det extra viktigt att säga sitt hjärtas mening. Vi är ännu djupare insyltade i feminismen. Menar du att vi stillatigande bara skall låta feminismen härja fritt och utan något som helst motstånd göra det bästa av saken? Skall bli intressant om Genusdebatten upptäcker detta med tiden, lägger ni ned Genusdebatten då?

  Nä vet du vad, man skall kämpa för det man tror på oavsett oddsen.

 31. @Magnus:
  Sverige är i ett skriande behov av att få en mittenzon vars meningsmotståndare är båda sidorna. Idag styr de extrema kanterna och den sidan som skriker högst och lyckas dölja hatet på bästa sättet vinner. Svenska folket är dividerat i antingen eller.

 32. @barfota:

  SD har funnits i riksdagen i snart en mandatperiod. Det är fortfarande närmast tabu att erkänna att man röstar på dem. De kasar ut folk på förtroendeposter på löpande band som inte lyckas hålla sig innanför den nyinstiftade partilinjen om uttalad rasism. Tex… Nog finns det grund att hävda att de är kontroversiella, eller att ännu inte räkna in dem bland de etablerade.

  Man kan inte jämföra EU med feminism. Det blir som att försöka mäta avstånd i kilo. Feminismen är en politisk strömning som är övervägande fientlig mot halva befolkningen, och reducerar den andra halvan till offer. (Vilket iofs också kan ses som en form av fientlighet. ”Överomsorg”.) Politiska strömningar kan innehålla vilka vansinnigheter som helst och behöver inte ens vara sammanhängande. Rätt och fel kan kastas över ända och justeras godtyckligt.

  EU är en politisk och ekonomisk organisation som försöker samordna sina ekonomier för att möjliggöra fri handel med varor, tjänster och arbetskraft. Den styrs efter utefter ett antal grundideer som förtydligats i fördrag, som EU-domstolen (tidigare EG-domstolen) stakar ut om något medlemsland inte anses tolka fördragen tillräkligt bra, så att någon anser sig ta skada av det. Det styrs därmed genomn en form av lagstiftning och avtalsslut.

  Politiska strömningar kan vi göra upp med genom att inte ge dem något stöd, de självdör då. Politika trender och riktiningar bestäms genom diskussion och debatt.
  EU finns oavsett vad vi tycker om det. Vi är uppbundna med bindande avtal som vi själva varit med och utformat. Vissa är skit medan andra är bra. EU är inget som några EU-kritiska kan avskaffa, eftersom den inte grundar sig på debatt och diskussion. I sammanhanget är det mer att jämföra med organisationen i en nationalstat eller i en kommun. Bara i ett större och mer övergripande perspektiv.

  Visst skulle vi (som ibland hörs på vänsterkanten) i teorin kunna ignorera de avtal vi ingått med hänvisning till ”statens suveränitet” eller något sådant. Men då kan ju de ”råka glömma” sina förpliktelser mot oss. Det är liksom inte ett allternativ.

  Teo

 33. Det slog mig att under den tid vi haft allmän rösträtt i Sverige, så har under de första 50-60 åren alla partier sökt samla väljare som haft samma egenintresse som dem partierna deklarerat i sina program. Men i dag så stoltserar de flest partierna med att ha ett mer eller mindre universellt omfattande program (med undantag för SD som är mer av den gamla egoistiska skolan, och F! som hävdar att feminism är lika med hallleluleja).
  Det är väldigt mycket vänstermedelklass mot högermedelklass som säger att vi har tryggaste och mest välmående vägen framåt samhället, och förhoppningsvis resten av jorden.

 34. Pingback: När Madame Tourettes hälsar på | WTF?