Dags att omvärdera Löfven?
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke ändrar åsikt

För ungefär en och halv vecka kom nyheten att Löfven inte tänker avgå även om han skulle förlora nästa val. Jag antar att det var ett uttalande som fick människor lite varstans i vårt land att sätta morgonkaffet i halsen. Jag undrar hur många det är som egentligen vet hur det funkar med val, statsminister och regering. Jag kan erkänna att jag inte har sådär jättebra koll på saken. Det verkar på något vis som en självklarhet att partiledaren för det parti som får flest röster blir statminister och bildar regering. De flesta, åtminstone de som är lite äldre och har varit med ett tag, vet dock att det kan krångla till sig och att det är lite mer komplicerat än så. Men ändå, den självklara uppfattningen är väl att det så att säga är utgångsläget. Den som vinner valet bildar regering.

Det finns dock den lilla haken att statsministern måste lämna in sin avskedsansökan och upplösa den gamla regeringen innan talmannen ger någon uppdraget att bilda en ny, och det finns ingen regel som säger att en statsminister som förlorar valet måste göra det. Det går att tvinga bort en regering med en förtroendeomröstning där minst 175 (dvs. majoriteten) aktivt röstar mot regeringen. Den behöver alltså inte ha stöd av en majoritet för att sitta kvar. Det skulle, i dagsläget, räcka med att S, V och MP stöder regeringen och att ytterligare 16 röster faller bort från missförtroendeförklaringen av någon anledning, t.ex. att KD som har 16 mandat, helt enkelt lade ned sina röster (L eller C är väl troligare än KD i så fall, men jag tog KD för det är det minsta partiet); har några från SD förhinder, de är ju utestängda från kvittningssystemet (som jag erkänner jag inte vet hur det fungerar) så behövs ännu mindre nedlagda röster för att regeringen skall sitta kvar.

Det har ännu aldrig hänt att en regering har tvingats avgå på grund av misstroendevotum. Det är alltså ganska svårt.

Löfvens uttalande fick mig att tänka ett varv till. Som så många andra på ”vår sida av staketet” har jag länge betraktat honom som ett stort skämt, en inkompetent clown. Men Löfvens uttalande gav mig lite av en ”röda pillret”-upplevelse. Plötsligt föll förlåten och jag såg inte längre en patetisk pajas, utan en hänsynslös, potentiell diktator.

Pennywise, en allt annat än patetisk clown

Pennywise, en allt annat än patetisk clown

Jag gjorde en liten tillbakablick, vad har Löfven för framträdande egenskaper?

Jag hade ingen aning om vem Löfven var innan han blev aktuell som partiledare för S. Jag hoppades i det läget personligen på att något av de radikalfeministiska stolpskotten (som Veronica Palm) skulle ta över efter Juholt och sänka sossarna en gång för alla. Till min stora förskräckelse blev efterträddes Juholt istället av Löfven. Han gav inledningsvis ett stabilt och sakligt intryck, och jag vill minnas att man särskilt framhävde att han var en utomordentligt kompetent förhandlare. Alltså i mångt och mycket det sista jag ville se som partiledare för sossarna.

En förtroendeingivande statsman

En förtroendeingivande statsman

Men groda efter groda, svammel om döda som flyr, käbbel, och fel papper gjorde att jag började känna mig lugnad.

Ändå lyckas denna människa med den ena bedriften efter den andra. Han lovar att han inte skall regera på alliansens budget, men gör det ändå. Han lovar att han skall utlösa nyval och ger oss en DÖ, när DÖ rivs upp så följer alliansen den likt förbannad, så han sitter kvar med alla fördelarna från den, men slipper nackdelarna eftersom han inte längre är bunden av den om han förlorar nästa val. Regeringen han satte ihop är nästan helt intakt än i dag trots att regerandet inte varit något annat än en enda lång regeringskris med miljöpartistiska statsråd som verkar gå på hallucinogen svamp och utrikesministrar som stänger gränserna till alla främmande makter, men välkomnar deras migranter.

Nu gäller en grundlagsändring som inträdde inför förra valet (svensk grundlag är ett skämt, man ändrar lite hur man vill bakom ryggen på folket, se mitt inlägg #Brexit, grundlagsändringar, svensk statskupp och beväpnade amerikaner i sverige) och som gör en förtroendeomröstning om statsministern obligtorisk efter ett val. Men som sagt, det krävs då minst 175 röster mot statsministern för att tvinga fram en avgång. Detta vet förstås Löven, och det förklarar hans utspel:

Om alliansblocket blir större än de rödgröna i valet, kommer du då att avgå som statsminister?
– Nej, men återigen: jag ser framför mig ett samarbete med partier som gör att vi kan skapa majoritet i parlamentet.
Då du är statsminister?

Partiledaren bekänner färg?

Partiledaren NSDAP bekänner färg?

– Ja. Det är klart att jag vill vara statsminister.

Enligt en ny grundlagsregel ska det ordnas en statsministeromröstning senast två veckor efter att den nya riksdagen har samlats. Vid den omröstningen kan en riksdagsmajoritet – i det här scenariot alltså de borgerliga och SD – tvinga Löfven att avgå.
Efter ett val när Alliansen har blivit större, så kommer du att sitta kvar tills det blir en omröstning?
– Ja, det måste till en omröstning.
Du kommer inte att avgå som statsminister självmant?
– Nej.

Stefan Löfven gör dock en reservation: han lämnar själv in sin avskedsansökan om de borgerliga öppet har deklarerat att de tänker regera med stöd av SD.

Vad är det egentligen Löfven gör? Han gör en utfästelse som inte betyder någonting alls. Han säger alltså att han skall avgå om de borgerliga deklarerar att de skall regera med stöd av SD, men om de borgerliga tänker göra det kvittar det fullständigt vad Löfven tycker, för de avsätter honom helt enkelt i omröstningen. Han försöker helt enkelt desarmera omröstningen i förväg genom att skaffa sig stöd från den borgerliga sidan med hjälp av SD-spöket.

Löfven må vara precis sveriges genom tiderna sämsta och mest inkopetenta statsminister, de senaste åren har dock visat att han är en utomordentligt duktig maktspelare.

När jag sedan betraktar det hela i ett litet större sammanhang blir det ordentligt otäckt. Minns Ebba Gröns gamla låt ”Staten och Kapitalet”? (Fast originalet från 1972 är med proggbandet Blå tåget.) Man skulle kunna travestera den till ”Staten och Förlaget”, eftersom det är ganska tydligt att det är Makten och Media som sitter i den svenska skutan och låter piskan vina över opinionen. Löfven propagerar oförblommerat för att SD är ett fascistiskt parti med nazistiska rötter. Han har öppet stöd även av statsägda medier fast de enligt lagstiftning skall vara objektiva och opartiska. Knäppskallen Arnstad får mer eller mindre oemotsagt sprida sin dynga, bokmässor om yttrandefrihet försöker stänga ute utgivare, rikspolischefen (en myndighetsperson som även han enligt lagstiftning har krav på sig att vara opartisk och objektiv) gör politiska uttalanden, en av SD anställd hängs ut i pressen som desinformatör och tvingas bort på väldigt lösa boliner. Det påstås mycket men inga hårda bevis har presenterats på att några faktiska oegentligheter förekommit.

Dödskalle bakom Obamas ansikte

Löfvens demokratiske broder?

Grundlagen ändras som sagt var lite hur som helst bakom ryggen på folket, inför nästa val har man ändrat hur hur mandaten skall fördelas och bland annat infört nya spärrar mot småpartier på kommunal nivå. Jag har inte kollat, men detta måste rimligen vara något som regleras i grundlag, men jag vågar nästan sätta en femma på att du inte kände till dessa ändringar.

Min bedömning av Löfven, baserat på hans ”track record” så här långt är att han är en hänsynslös maktspelare, och att han inte kommer att tveka att förändra spelreglerna med hjälp av lagstiftning om det är möjligt. Det var redan tal om att ändra reglerna för budgetpropositionerna i och med att SD sänkte regeringens första budget. Jag ser det inte alls som otroligt att Löfven skulle lagstifta bort SD om han visste att han kunde gå i land med det.

Låter det otroligt? Det kan vara på sin plats att påminna om 2006, när dåvarande utrikesminister (S) Laila Freivalds var delaktig i stängningen av sverigedemokraternas webbplatser, något som inte heller justitiekanslern Lambertz verkade ha några problem med. Någon som tror att Löfven skulle tveka att stänga ned SDs kanaler om han kunde? Det kanske inte är så långt bort. Johan Westerberg på Ledarsidorna har i flera inlägg tagit upp Anne Rambergs maktposition i advokatsamfundet (som i mångt och mycket är en myndighet) och nätverken Hilda och Ruben.

Lägger jag ihop alla pusselbitar framträder allt tydligare en bild av en lågintensiv tyst statskupp.

Och Löfven påminner mer och mer om clownen Pennywise, bakom den fjantiga masken en demokratins dödgrävare.

graverobberart

©2016 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Dags att omvärdera Löfven? — 26 kommentarer

 1. Alltså….statsministern väljs alltid med negativt val. Om minst 175 riksdagsledamöter röstar EMOT talmannens förslag så måste talmannen välja någon annan. Så har det ”alltid” varit.
  Nu är som nämns regeln att talmannen alltid ger förslag efter allmänna val. Men precis som tidigare så gäller att det räcker med att 35 riksdagsledamöter förklarar misstroende för att riksdagen ska ha nytt negativt val. Det betyder idag att S, M och SD ensamma kan ordna ny omröstning, och vilka två andra partier tillsammans som helst.

 2. @MJx:
  Nä, talmannen ger inte alltid förslag efter allmänna val. Det finns ingen regel som tvingar den sittande regeringen att avgå. Talmannen lägger förslag först då en ny regering skall tillsättas, vilket förutsätter att den gamla regeringen avgår. Jag länkade i inlägget till riksdagens sida som förklarar regeringsbildningen.

 3. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Numera finns ju i RF 6:3:
  En nyvald riksdag ska senast två veckor efter det att den samlats genom omröstning pröva frågan om statsministern har tillräckligt stöd i riksdagen. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar nej, ska statsministern entledigas.

  Men visst, det sker inte på talmannens förslag. Men en sittande regering ska alltid godkännas eller entledigas av riksdagen efter ett val.
  Sen är det ju egentligen statsministern som är regeringen, han kan avsätta och tillsätta statsråd omedelbart och för att fatta regeringsbeslut behöver han bara samla fem statsråd i ett rum (eller fem personer som han utser till statsråd). (Riksdagen kan däremot avsätta statsråd).

 4. Hej.

  Det är ju bara samma taktik som Sahlin använde sig av när S var i opposition:

  ”En minoritetsregering som styr med tillfälliga majoriteter
  i riksdagen duger inte, enligt henne.
  – Den som får i uppdrag att bilda regering efter valet måste
  visa att man kan regera under fyra år utan att göra Sverige
  beroende av Sverigedemokraterna, säger Sahlin.” Kopierat från:
  [http://www.bt.se/valet/sahlin-kraver-besked-fran-m-om-sd/]

  Vi vet att demokrati bara är ett verktyg för att gripa och behålla makten för alla socialister. Intet över staten – intet utom staten är trots allt väldigt träffande gällande Löfvens partis vision om Sverige.

  Personligen hoppas jag på att Löfven går Sahlins öde till mötes om (när?) LO-medlemmarna allt mer proteströstar på SD eller försöker rösta in SD-medlemmar i lokala förbundsstyrelser. En splittring mellan LO-delen och Bommersviksadeln vore idealisk för Sverige.

  Att oppositionen (eller vad man skall kalla blindgångarna) inte kan gå till motangrepp är ju rent löjeväckande och förödande för minsta ansats till förtroende. Kanske det går till som så att först skall de fyra komma överens, och väl de är det (eller om…) så har media rört sig vidare. Var Schlingmann den ende som vet hur kommunikations/informationskrig fungerar? I ett sådant finns ingen sanning, utan endast berättelser och den sanning som du säljer via berättelserna, något den svenska socialdemokratin är bra på då stora delar av valmanskåren är klienter i socialdemokratiskt bidragsberoende.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 5. ”Lägger jag ihop alla pusselbitar framträder allt tydligare en bild av en lågintensiv tyst statskupp.”

  ”democracy never lasts long. It soon wastes, exhausts, and murders itself. There never was a democracy yet that did not commit suicide.”

  John Adams

  (The second president of the United States (1797–1801), having earlier served as the first vice president of the United States (1789–1797)

  Att Eliasson sitter som rikspolischef med öppet stöd från regeringen, tolkar jag som att sannolikheten är hög för att polisen kommer att användas för att trycka till SD och/eller alternativmedia. Min gissning är att det sker 6-12 månader innan ”valet” 2018.

 6. @Rikard:

  Man kan ju inte klaga demokratibrist när de följer spelreglerna.
  Om en majoritet av befolkningen (nåja, fördelningen är ju inte helt proportionell) röstar på partier som vill stänga ute SD så är det väl också helt ok att de partierna gör det?
  (Sen att det leder till att de får minskat stöd och SD ökat stöd är ju bara en förlust för dem).

 7. @Utlandssvensk:

  Nejnej. Hade man sådana idéer så skulle man börja i början av en mandatperiod. Man skulle också piska upp skräck i befolkningen som man skulle skylla på. Ryssland kanske kan vara en kandidat, säpo måste slå till mot desinformatörer som får pengar och annat stöd från Ryssland som när som helst tänker invadera Sverige och äta upp alla barn.

  Det hinns inte med på den tiden. Hat är lätt att piska upp snabbt på avstånd (som när Sverige bytte fot från Kaddafi till ISIS i Libyen, eller från ISIS till Ansar al-Sharia i Syrien), folk bara flyter med som gummiankor.
  Men att piska upp hat på närmare håll är svårare. Se hur lång tid det tog från att manshatet började propageras tills det blev salongsfähigt, eller hur lång tid det tog med rattfylleristerna.

 8. @MJx:

  ”Nejnej. Hade man sådana idéer så skulle man börja i början av en mandatperiod.”

  Det var nog nästan säkert den ursprungliga planen.

  När Eliasson tillsattes i början av 2015 var den uttalade ambitionen från politiskt håll att polisen skulle satsa stort på att bekämpa ”hatbrott”. Det var väldigt klart att detta i praktiken innebar att man skulle leta upp och lagföra immigrationskritiska skribenter på internet. Självklart ville man då ha en öppen SD hatare som chef!

  Nu har väl detta glömts bort i det allmänna kaoset det senaste året, men i princip det första Eliasson gjorde efter att han hade blivit polischef, var att presentera en helt förbluffande stor satsning mot ”hatbrott”. Det skulle upprättas flera hatbrottsgrupper, ett nationellt center mot IT brott, etc, etc.

  Paradoxalt nog är det troligen den pågående våldsamma kollapsen på många håll i Sverige som har resulterat i att den praktiska yttrandefriheten nu är så stor. Planen var helt klart att sätta P för detta med massiva polisinsatser, men mer trängande behov verkar ha hindrat detta, åtminstone för tillfället.

 9. @MJx:
  Ja, men det sa jag ju också i inlägget. Riksdagen kan avsätta statsministern. Men det är inte så att valet automatiskt ger upphov till en ny regering även om den sittande regeringen förlorat valet.
  Och som jag påpekade, och som det står på riksdagens sida om saken, det har ännu aldrig hänt att en regering avsatts av riksdagen genom misstroendevotum.

 10. @Rikard:
  Jag börjar tyvärr tro att den totalitära staten inte är mer än en mandatperiod bort. 2018 blir förmodligen det sista ”riktiga” valet.

 11. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Det var därför jag skrev som sagt, för att det stod i inlägget.
  Sedan 2010 (2014) så blir det val av statsminister automatiskt efter ett val med sittande som första förslag.

  Det innebär ju att statsministern inte kan välja att sitta kvar utan en majoritet av riksdagen på sin sida.

 12. @MJx:
  Han behöver inte ha majoriteten på sin sida, han behöver bara inte ha majoriteten mot sig. Om omröstningen sker när 20 personer från motståndarstidan är borta så har man automatiskt säkrat att ”mot” har mindre än de erforderliga 175 rösterna för att avsätta statsministern.

 13. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Jo, det ligger nära nu. Löfven, Eliasson, Ramberg, Helin (kolla kvällens Aktuellt-sändning).
  Det är kört.”

  Jag tittade och kan bara hålla med! Helt, totalt makalöst! Rädde sig den som kan! Så fort som möjligt!

  Att Helin sitter som chef på SVT är väl uppenbarligen också av samma skäl som att man har Eliasson hos polisen.

  Slutligen var det ett långt inslag om D vitamin. Det där är en extremt intressant men även laddad fråga. I korthet har vi nu en stor och snabbt växande befolkning i landet som endast kan bo där om de knaprar piller. I inslaget tog de inte upp att förmågan att dricka mjölk i vuxen ålder är ganska ovanlig i världen och utgör en tydlig genetisk anpassning för folk i norra Europa (det finns några andra grupper också).

  Så om landet faller ner i typiskt MENA kaos om 5-50 år, hur går det för dessa människor? Ska FN leverera D-vitamin piller? Det kan nog bli spännande…..

 14. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”2018 blir förmodligen det sista ”riktiga” valet”

  Jag tror att vi redan har sett det sista ”riktiga” valet 2014. SD kommer, på ett eller annat sätt, att elimineras innan 2018.

  Däremot kommer Gudrun att sitta i riksdagen efter 2018. F! positionerar sig väldigt klart som efterträdare till MP vad gäller de muslimska rösterna och det lär räcka för att komma över 4%.

  Vore det inte lite kul med ett radikalfeministisk parti som sitter med burkor i riksdagen?

 15. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jag måste bara säga att jag är lite skakad av det där programmet. Först två inslag som är extremt fientliga mot Ryssland, sen fullt angrepp på SD för kopplingar till just Ryssland! Och att en journalist på just SVT öppet kan stå och kritisera en annan TV kanal för att vara statskontrollerad!!!!!

  Förvisso är Putilov historien ytterst, ytterst märklig och det är befogat att ta upp saken. Men detta? Och om det stämmer att SD har låtit SÄPO göra en kontroll innan Putilov blev anställd, så ligger väl felet hos dem? Rimligen?

  Sen noterar jag att nyheterna tydligen inte längre slutar med vädret samt att man verkar ha helt andra kriterier för vem som får bli ”weather girl” än på övriga planeten!

  Lite smakprov från yttervärlden:

  http://www.tvguide.com/galleries/cold-weather-hotties-sexy-weather-women/

  Sen hade de grävt upp kvinnliga styrkelyftare i Pakistan! Man får väl ge dem en poäng för originalitet där!

  Slutligen en av alla dessa ”statsvetare” som endast verkar existera i Sverige. Han konstaterar att det är farligt att vara kristen i ett muslimskt land. Det var ju oväntat!!!! Man hade ju kunnat tänka sig följdfrågan: ”Men hur går det då för de kristna i Sverige om det blir muslimsk majoritet?” Men sånt ska man inte hålla på med.

  Min sammanfattning:

  Hitler = Putin = SD

  Ingen debatt med ”extremister” enigt interna möten. Förneka sen det i sändning. Janne Josefsson lär nog sitta på obligatorisk värdegrundskurs ganska snart.

  Mörk hy = D vitamin brist. Lösning: kostråd till veganer.

  Snygg vädertjej = förtryck

  Muslimer förtrycker kristna. Lösningen är damidrott. I Sverige finns mycket damidrott, så här är det inga problem med många muslimer.

 16. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jo visst, det är ju en konstruktion för att minoritetsregeringar ska vara möjliga, därför det är ett negativt val.
  Sedan måste det vara 175 nejröster om det inte blir det så har han ju majoriteten av riksdagen på sin sida. De som inte dyker upp antas stödja honom.
  (Kvittningssystemet går alltså inte att använda eftersom antalet nejröster är specificerat i antal)

 17. @MJx:
  Vad är det du försöker få sagt? Jag förstår inte riktigt vad din invändning är. Du upprepar ju precis det som jag säger i inlägget. Bortsett från att jag skiljer på att ”stödja” och ”inte dyka upp” eller ”lägga ned sin röst”, men det framgår väl av min text?

 18. @MJx:
  Det har jag ju inte heller hävdat. Jag har bara sagt att det att det inte automatiskt blir en ny statsminister eller ny regering på grund av att den sittande förlorar valet. Statsministern måste antingen avgå eller bli avsatt. Om han inte avgår och riksdagen inte avsätter honom kan han sitta kvar hur länge som helst.
  Och som jag sa, det har hittills aldrig hänt att riksdagen har avsatt en statsminister.

 19. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Men regeln om automatiskt omröstning efter val har ju bara existerat över ett val också. Så att det aldrig hänt den gången säger ju inte så mycket.
  Att riksdagen röstat nej till kandidater har däremot hänt förut, vilket ju ligger närmast det nya institutet.

 20. Löfven är som en vätte under trappan. På ytan snäll och harmlös men försöker man köra iväg honom visar han andra sidor. Den lille statsministern blir man inte av med så lätt.

 21. Pingback: Dags att kicka stollarna? – mickecarlssonsblog

 22. Pingback: Den nya jämställdhetspolitiken | Genusdebatten