Blir Selma Traskvist och Efraim von Trippelhatt ett par?
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke har gått i barndom

Jag hade egentligen tänkt upprepa succén från 2014 och återigen köra min egen variant av julkalender. Men i torsdags (1 december, inlägget har legat lite på back-burnern) hällde grannen i mig en massa vin så det blev inte riktigt av att göra något, och på fredagen (2 december) hade jag tydligen fått någon släng av någon baskelusk för jag mådde inte så bra, så det blev inget då heller, och det skall fan till att börja med en julkalender den tredje. Så sorry, alla fans, det blir ingen kalender i år. Från mig alltså. Men det finns ju andra julkalendrar. Jag får försöka få till en nästa år (men då *host*host* behövs det lite donationer om den skall bli fullständig eftersom avgifterna för GD måste betalas senast den 18 december 2017).

Jag är sedan flera år en hängiven tittare på julkalendern. Det började med Hotell Gyllene Knorren, fast jag då kom in mitt i. Och det som fick mig att fastna var, om jag skall vara ärlig, inte julkalendern i sig utan en kramgod kurvig kvinna, den liderligt lustväckande läckerbiten och magnifikt mysmulliga Maria Sid. (Givet tid och lust hade jag säkert kunnat trippelallittererat mig genom hela alfabetet från A till Ö)

Men en av de få saker som SVT lyckas med, ibland, är julkalendern. Jag säger ibland, för det är inte alltid som resultatet blir så lyckat, förra året hade de ett bra programuppslag (fast jag ställde mig lite tveksam till att det skulle passa just för julkalendern) men de solkade ner och fördärvade den fullständigt genom att dra in Komockan och en massa onödiga genus­vinklingar. Det blåste friskt om den redan från början, fast nu verkar man i media vara överens om att det är den populäraste julkalendern i modern tid. Jag ställer mig väl lite tvivlande till det. Att det var den mest sedda julkalendern innebär inte nödvändigtvis att det var den populäraste. Frågan var hur många vuxna som såg den på grund av kontroverserna kring den, kanske en del vuxna såg den enbart för att kunna förklara underligheter för barnen.

Men i år verkar det ha blivit en riktig höjdare. Detta är väl ett bevis om något:

Romansen mellan Selma och Efraim inleds på allvar

Jag är helt enig med Mattias Sjödin, det är definitivt en julkalender för barnen och inte för kultur­redaktionen. Så jag stortrivs och njuter för fulla drag, trots att det inte är med någon Maria Sid i den. Det är en härligt julkalender på riktigt där man ger sig ut på en expedition för att hitta jultomten, det är miljöer som känns som om det vore 1800-talet (fast det förekommer bilar i den som gör att det nog egentligen handlar om 1920- eller tidigt 1930-tal). Känns lite grand som Tjuvarnas jul. Och det är med magiska lyktgubbar, de har trollkors som lyser om det är magiska väsen närvarande och använder häxsalva för att kunna se osynliga tomtevättar. Att de sedan dessutom färdas omkring i en väldigt Jules Verne-liknande ballongskepp med roder och trossar lyfter det hela bara ännu mer. Snöigt och kallt går färden mot Nordpolen. Bättre kan det knappast bli.

Och jag behöver inte sakna Maria Sid, på SVT-Play kan man i år inte bara hitta årets julkalender, utan de kör faktiskt av någon underligt anledning just Hotell Gyllene Knorren parallellt. SVT bjuder alltså på dubbla julkalendrar i år, så jag kan både glädja mig åt en expedition för att hitta jultomten och fröjdas åt en kurvig blond finska.

Sist men inte minst, den stora obesvarade frågan, kommer Efraim von Trippelhatt att fria till Selma Traskvist? Den som lever får se. Men en sak har i alla fall klargjorts, i Selma Traskvists fall handlar det inte om att utföra något obetalt hemarbete.

Traskvist och von Trippelhatt når en överenskommelse

Var egentligen bara det jag ville ha sagt. Julkalendern har utdelat det slutgiltiga dråpslaget till myten om obetalt hemarbete.

©2016 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Blir Selma Traskvist och Efraim von Trippelhatt ett par? — 11 kommentarer

 1. Det här blir lite off topic, och jag ber om ursäkt för det, men så här i juletid kommer inte bara julkalendern, utan också sedvanligt de förslag som överheten nog helst vill att vi funderar lite mindre på, och prioriterar bort i juljagandet. Jag tror man kan säga att det är en tradition. Jag har i alla fall haft den tanken flera gånger, denna tid på året. Det saken gäller är att regeringens utredare vill nu ha nämnder i skolan mot diskriminering:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6588578

  Det ”framgångsrika” konceptet med ”mänskliga rättighetskommitéer” (human rights commissions), som de som dragit både Janice Fiamengo och Jordan B Peterson inför ”skranket”, är nu alltså på väg in i Sverige. Jag skriver ”framgångsrik” och ”skrank” (inom citationstecken) eftersom dessa institutioner fullständigt negligerar normala rättsprinciper, men ändå har kraft att straffa folk med löjligt höga böter, uppsägningar etc.

  Både Jordan B Peterson och Janice Fiamengo publicerar sig på Youtube, för den som har missat vilka dessa personer är och vad de gör. De har också omskrivits här på Genusdebatten.

  Det låter ju så bra att arbeta mot diskriminering, men om Public service, som menar sig inte vara vänstervridet, vill visa att de är ”sakliga” och ”opartiska”, skulle de ju kunna ta upp hotet mot dessa ”våra egna” (västerländska) yttrandefrihetshjältar och aktivister mot totalitära tendenser, som inte kämpar vare sig mot polska, ryska eller kinesiska makthavares förtryck, utan mot det fina och mångkulturella Canada, som EU nyligen ingått ett stort handelsavtal med. Men som ofta sägs: ”jag håller inte andan”.

 2. @John Nilsson:
  Det är väl ett vanligt politiskt knep att man kör igenom impopulära beslut just precis innan storhelger när man hoppas att det skall gå under radarn. Jag antar att du sett att Erik tagit upp Jordan Petersons situation vid ett flertal tillfällen (och undrar om han inte har skrivit om Fiamengo också).

 3. @John Nilsson: Hej.

  Jag minns inte vad det hette i Kina under kulturrevolutionen eller i Sovjet tidigare, men jag vill minnas att den svenska översättningen var något i stil med ’folkdomstolar’ eller ’folktribuner’.

  En bekant (kollega, har dock ej arbetat ihop), svarade då jag förde situationen på tal med följande: ”Men det är väl bra att sådana som sprider hat ställs inför rätta?” Min kollega är en normalbegåvad långtidsutbildad svensk i övre trettioårsåldern. Illavarslande, om det är representativt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 4. @Rikard:
  Det är väl tyvärr en genomgående tendens att folk ställer sig bakom saker och ting bara för att ”det är bra” utan att tänka igenom långsiktiga konsekvenser och tillämpningar som ligger utanför det omedelbara problemet.
  Det ganska typiska är ju att säkerligen en majoritet gladeligen skulle förbjuda i princip vad som helst med motiveringen att det ”är nazistiskt”.

 5. @Rikard,
  Tror det brukar kallas folkdomstolar, och visst, jag har själv dragit just den parallellen.

  Har lyssnat rätt mycket på Jordan Petersons olika videor (det finns många!), och jag tycker att han har mycket intressant att komma med. Han talar om människan både som präglad av evolutionen, och ur olika myters och religioners (kanske främst kristendomens) perspektiv, vilket förstås fungerar bra för mig.

  Om det du säger Dolf, är sant, att de väljer att lägga fram impopulära förslag den här tiden, kan ju det vara ett indirekt erkännade om att förslaget om ”svenska folkdomstolar” innebär ett brott med traditionell rättspraxis och därför är värt att kritisera. Att det antagligen är ett skitförslag helt enkelt, som öppnar för politiskt godtycke, dubbla måttstockar och maktmissbruk.

 6. Får inte Von Trippelhatt vissa drag av ”farbror Bosse” emellanåt…. kanske Johan Ulveson fipplar till det och råkar hamna i fel gubb-läge eller nåt? Grin