Avsexualisera kvinnokroppen, särskilt brösten
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke diggar stereo

Det har varit mycket uppmärksamhet på sexualiseringen av kvinnors kroppar de senaste dagarna. Eller ja, det har det väl alltid varit, men mer än normalt, alltså. Att det förekommer lättklädda kvinnor i bilreklam och andra suspekta sammanhang har vi gubevars mer eller mindre lyckats stävja i sverige, men hoppet finns väl att vi inom nära framtid får totalförbud mot all reklam som inte visar kvinnor i raggsockar och stickade koftor. Nästa stora jämställdhetsmål därefter blir att förändra samhället så kvinnor får gå nakna på stan utan att bli sexualiserade eller våldtagna. Bara för att sammanfatta de hedervärda målsättningarna som hastigast.

För några dagar sedan kunde man då läsa om ”Min helt vanliga tjejkropp” på Nyheter24. Som du kanske gissat dig till handlar det då om en helt jättevanlig tjej, Louise 32, som tröttnade på sexualiseringen av kvinnokroppen och bestämt sig för att göra något åt det. Så Louise som har erfarenhet av det här med kroppar, antar jag, eftersom hon är sjukgymnast och hälsopedagog, tyckte att det var dags att motverka de falska skönhetsidealen och lade upp en video av sig själv nästan naken (i bikini) på en facebooksida kallad Min helt vanliga Tjejkropp. Tyvärr stred det tydligen mot Facebooks nakenpolicy så videon blev borttagen. Men Louise blev i intervjuad i Nyhetsmorgon där man visade en snutt av videon, och jag har lagt upp just den biten ovan till vänster. Och det är ju jätteskönt att Louise visar upp sin vanliga fula, feta och vidriga kropp så att inga tjejer längre behöver få komplex över att de inte möter några skönhetsideal. De kan alltid titta på Louise för att se hur en vanlig ful tjej verkligen ser ut och jämföra sig med henne för att inse att de absolut inte har någon anledning att skämmas över sina egna kroppar.

Det gav svallvågor, så sent som igår kom då ”Kan kvinnokroppar bara få vara kroppar?” på debatt.svt, där då artikelförfattaren säger:

Jag är extremt trött på att kvinnor förminskas till att vara bara subjekt, även om det sker i ett gott syfte. Kan inte kvinnors liksom mäns kroppar bara få vara hud, ben, organ och blod?

Toppless Umeå-tjejer

Fanny Karlsson och Elin West badade i badbyxor

I ungefär samma veva var det då två tjejer, Fanny Karlsson och Elin West, som genomförde en Bröstaktion på badhus i Umeå. De har också startat en namninsamling för att kvinnor skall ha rätt att kläs sig som män. Och det kan ju verkligen behövas. Även i badhuset. Och som sagt, de genomförde ”en manifestation för kvinnors rätt och för en avsexualisering av kvinnobröst”. Elin lyckas verkligen få fram sin poäng när hon säger:

Vi har fått många märkliga kommentarer, en person skrev till exempel att man inte kan likställa mansbröst och kvinnobröst eftersom kvinnobröst är könsorgan.

Så får det förstås inte vara. Kvinnobröst skall vara precis lika neutrala som mansbröst. Ungefär som en axel. Om en kvinna skulle lägga handen på mitt bröst (t.ex. för att hon behöver ta stöd när hon skall dra upp hälremmen som glidit ner på hennes högklackade sko) så uppfattar jag givetvis inte det som en sexuell handling. Och det bör inte hon heller göra om jag lägger mina händer på hennes bröst. Det finns inget sexuellt i det.

Och jag stöder i övrigt också helt att kvinnor skall få gå omkring nakna på stan, och ”bara få vara hud, ben, organ och blod”.

Så där hör ni tjejer, ni har mitt fulla stöd. Jag står helt bakom er i denna fråga.

Ville bara ha det sagt.

Christina Lindbergs bröst

(Om någon undrar: Christina Lindberg.
Förmodligen början av 70-talet.)

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Avsexualisera kvinnokroppen, särskilt brösten — 32 kommentarer

 1. Jag fattar ingenting. Jag tycker att sjukgymnasten är hur snygg som helst. För övrigt tycker jag att alla kvinnor ska vara nakna jämt. Det är nog enda sättet att för alltid avsexualisera kvinnokroppen.

 2. Jag blev faktiskt lite sugen på runksugen då jag såg videon.
  Innebär det att jag är sjuk på något sätt eller har jag helt enkelt inte förstått budskapet!

  Gärna fler liknande filmer tack!

 3. Citat från bara bröst aktivisterna:

  ”Om en kvinna skulle lägga handen på mitt bröst (t.ex. för att hon behöver ta stöd när hon skall dra upp hälremmen som glidit ner på hennes högklackade sko) så uppfattar jag givetvis inte det som en sexuell handling. Och det bör inte hon heller göra om jag lägger mina händer på hennes bröst. Det finns inget sexuellt i det. ”

  Om en man skulle göra detsamma när han tappade sin sko, skulle de tycka att det är ok ? Skulle knappast tro det.

  Undrar också vad de skulle säga om jag tittade på deras bara bröst när hon går omkring i simhallen ? Jag ser ju bara en kroppsdel som vilken som helst förstås
  men jag är ganska säker på att de skulle påstå att jag tittar på dom med den otäcka ”manliga blicken” som förtrycker henne sexuellt.

  Vidare undrar jag om de flesta kvinnor verkligen ser sina bröst som vilken kroppsdel som helst och om de vill att de skall behandlas på det sättet ?

  Det skulle bl.a innebära att väldigt få män/kvinnor skulle lägga ner något speciellt
  arbete på att stimulera brösten i en sexuell situtation trots att de är en erogen
  zon för de flesta kvinnor. Skulle de verkligen vilja det ?

 4. Det här citatet från debatt.svt.se var intressant:

  Jag är extremt trött på att kvinnor förminskas till att vara bara subjekt, även om det sker i ett gott syfte. Kan inte kvinnors liksom mäns kroppar bara få vara hud, ben, organ och blod?

  Jag trodde det var objektifiering de brukade beklaga sig över, men nu är det alltså subjektifiering också?! Vad återstår då? Vill de bli neutraliserade?

  Sen måste jag säga att jag aldrig har lagt märke till att mäns kroppar endast ses som hud, ben, organ och blod. Jag skulle nog själv inte uppskatta att betraktas på det sättet. Det låter som en slaktare som betraktar en ko.

 5. Kåthet är ingenting man trycker på en knapp för att den ska aktivera utan det är en naturlig känsla som man ska vara glad för.
  När jag ser videon av sjukgymnasten tänker jag som alla andra normala killar att henne skulle jag kunna ha sex med.
  Varför skulle det vara fel att tänka så?????
  Jag kan se många kvinnor under en dag som jag tänker liknande tankar om men det betyder ju inte att jag inte respekterar henne som kvinna och människa för det! Det betyder inte heller att jag verkligen skulle ligga med henne om jag fick chansen.
  Jag tror att nästan samtliga män och kvinnor tänker likadant och därför kan man undra vad det egentliga syftet med videon är.

 6. ot: vad sägs om en sida där feminister och oliktänkande kan mötas head-on? bara ännu ett förslag från en som inte själv bidrar med något… =/ kul text dolf hur som helst!

  ot 2: ur en svd-artikel: ”Det nya, något spektakulära tv-programmet, har också försökt spåra DNA från Adolf Hitler, men den hårlock producenten köpt var dock inte äkta. Programledarna har också analyserat hårstrån från Charles Darwin och den ”galne” engelske kungen George III. Resultaten kommer att redovisas i den nya serien som börjar att sändas denna vecka i BBC:s Channel 4. Programmet vill uppenbarligen påvisa att vårt DNA påverkar oss, skapar oss till dem vi blir – en möjligen vetenskapligt tveksamt, men spektakulärt synsätt.”

  vadå vetenskapligt tveksamt?

 7. Visst låter detta jättefint.

  Men varför ska killar lyssna på detta? Och varför ska tjejer lyssna på detta?

  ”Jag är extremt trött på att kvinnor förminskas till att vara bara subjekt, även om det sker i ett gott syfte. Kan inte kvinnors liksom mäns kroppar bara få vara hud, ben, organ och blod?”

  Lägg märke till ordvalet ”förminska”. Har det gått kvinnor förbi att det är motsatsen som gäller. Den sexuella makten kvinnor har över män innebär ett nettoplus. Säkert jobbigt att behöva frisera sig cirka 30 minuter längre än män på morgonen, men effekten blir enorm sett till det utförda arbetet och vad man kan få för det. Jag är inte ute efter att påstå att det här inte är jobbigt för kvinnor, för det tror jag säkert det är för flera kvinnor, men att påstå att kvinnor förminskas är direkt felaktigt och en sorts blindhet inför de egna könsspecifika fördelarna som kvinnor har och som män absolut inte har i samma utsträckning. Det som sker är snare en sorts piedestal-mekanism, där män förstorar upp kvinnor på basis av deras utseende. Så själva beskrivningen är helt felaktig.

  För det andra så skulle få kvinnor i västvärlden uppskatta ett samhälle där män inte tittar på kvinnor och där män inte vill ha sex mer med random kvinnor än vad kvinnor vill med män. Det skulle innebära att killar inte jagar kvinnor under de förutsättningar vi har nu. Rent konkret och i ett rent konkret fall hade ett samhälle utan den sortens chivalry som uppkommer inneburit att kvinnor måste göra som killar alltid fått göra. Tävla med ekonomisk status. Är kvinnor som klagar medvetna om att det är mycket enklare att födas söt (och i mindre antal) än det är vara produktiv? Återigen, det är säkert jobbigt för tjejer, men det vore garanterat jobbigare för dom om dom levde under de förutsättningarna män lever med. Trust us ladies.

  För det tredje, vilka signaler ger detta redan fumliga killar? Att tjejers kroppar är som mäns kroppar? Well, ursäkta min franska, men det där är ren bullshit. Här har vi en video med en kille som som visar vad kvinnor tänder på och vad som ger positiv respons hos kvinnor.

  http://www.youtube.com/watch?v=kmZa-dtruFI

  Genom att nudda området vid halsen och midjan får en man positiv respons från kvinnor. Så pass bra att killen kan göra en video om det för att hjälpa andra killar att få tjejer. Tjejers kroppar är inte bara hud ben organ och blod som hon säger. Deras kroppar är tyvärr väldigt mottagliga för viss sorts beröring, ett sorts centra som om man nuddar det ger bättre respons än om man inte nuddar det. Och till syvende och sist så är både män och kvinnor sexuella varelser som någon gång i livet vill skaffa barn och föröka sig.

  I den bästa av världar kan jag hålla med vad hon är ute efter. Men ge inte män skulden för att det är så landet ligger brudar. Snälla det är så tröttsamt.

  För några dagar sedan var jag inne och läste en blogg, närmare bestämt denna.http://blog.qruiser.com/transa_pa_jobbet

  Det handlar om en man som är transa som bestämmer sig för att gå till jobbet utklädd som kvinna. För att få lite perspektiv i hur det är att vara man och hur det är att vara kvinna och vilket som är roligast kan vi ta en titt på vad han skriver:

  ”Jag gillar ju att klä mig snyggt som kille också men som tjej är det ändå så mycket roligare… jag kan liksom ta ut svängarna mycket mera och vågar gå loss med starka färger och smink på ett helt annat sätt…

  Som kille måste jag tänka mer på min klädkod… kan jag känna… eller snarare inte… jag behöver inte tänka så mycket för att det finns så lite att välja mellan… som tjej har jag mycket mer att välja på och det är lite mer komplicerat för att kläderna går att kombinera på fler sätt… men det ger också många fler möjligheter att testa olika saker…

  Och nu har jag alltså valt att färga håret också… just det har väl varit lite extra känsligt… då jag för fem år sedan fick höra av en chef att det inte var lämpligt med rött hår på jobbet… vilket jag struntade i och gick till facket som sa att jag inte skulle bry mig om det om jag inte ville…”

  Ett stort problem i dagens samhälslklimat är att det är tjejernas versioner som kommer ut och ser dagens ljus. Den kille som kommer ut och klagar över sin mansroll och den sortens objektifiering män lever med ser sällan dagens ljus. Sist hörde vi hur Andrea Edwards dessutom hånade de män som försöker slippa den pressen. ”Dom vill man ju inte ligga med”.

 8. Jag fattar absolut NOLL gällande vad som skall vara så ”ovanligt vanligt” med videon av sjukgymnasten. Hennes video verkar vara samma sorts poserande tjej som i allt annat, bara utan snabba klipp, musik och slow motion (som om ”editing” är vad de tycker är objektifiering) En ung snygg tjej i behå och trosor som filmar sig själv dvs typisk softcore. Tar hon av sig det lilla hon har på sig blir det som vilken amatörporr som helst. Vad är poängen egentligen?

 9. Detta är ju störtlöjligt!!! Jag skulle våga påstå att ingen kvinna vill egentligen se sin kropp avsexualiserad (troligtvis ingen man heller.)

  @Pelle2
  ”Om en man skulle göra detsamma när han tappade sin sko, skulle de tycka att det är ok ? Skulle knappast tro det.”

  Om någon skulle få för sig att använda mina bröst som vilken kroppsdel som helst, t ex som vägg att ta stöd mot, ligger en rak höger nära till hands, hårt och skoningslöst Smile

  ”Undrar också vad de skulle säga om jag tittade på deras bara bröst när hon går omkring i simhallen ? Jag ser ju bara en kroppsdel som vilken som helst förstås men jag är ganska säker på att de skulle påstå att jag tittar på dom med den otäcka ”manliga blicken” som förtrycker henne sexuellt.

  Vidare undrar jag om de flesta kvinnor verkligen ser sina bröst som vilken kroppsdel som helst och om de vill att de skall behandlas på det sättet?”

  Nej, verkligen inte. Och i jämställhetens namn hyser varken jag eller många andra någon önskan om att vissa av mannens kroppsdelar ska avsexualiseras heller!

  F ö hör jag till dem som är glad att topplesseran från 80-talet är över. Det var skönt och praktiskt att slippa vita ränder efter bikinin men det är också skönt att vissa delar av ens kropp får förbli något som inte är var mans egendom, om än blott för ögat!

 10. Som jag ser det, finns det i vår kultur ett sätt för kvinnor att klä sig som signaliserar att man vill bli sedd som sexobjekt, och ett som signalerar att man inte vill det. Och det finns dessa två klädkoder för alla situationer. Badhuset, jobbet, partyt, sovrummet…

  Vill man inte att män ska titta på en och finna en sexig, är det bara att klä sig osexigt. Folk som klär sig som om de vill bli beundrade, och sedan klagar på resultatet, tycker jag är fåniga.

 11. När någon har stor näsa så kan blicken fastna lite extra på den när bröst blivit som vilken kroppsdel som helst är det då okej att blicken fastnar lite extra på stora bröst.

 12. Vel vel. Kjerringen har en flott kropp. Ikke vanlig vil jeg si: flertallet kvinner i alder mellom 20 og 70 ser annerledes ut. Og er vakre for det. Så er det. Hadde kjerringen holdt kjeft – og videoen vært 15 minutter lenger kunne det vært runke materiale. Men selv 10 sekunder med kjerringens tåpelige tjat – var drepende for all lyst: (Snakker til imbesile feminister: ”Det her er en…… tjejkropp”. Niks – det er … hodepine – det er en tjatig feminist som sier idiotiske saker mens hun tar på seg selv. En slags selvrunk – der hun dyrker og stiller ut sin egen kropp – og samtidig skal framstå som beskjeden. Hykleri.

  WTF.-

 13. @Ester:

  Som jag ser det, finns det i vår kultur ett sätt för kvinnor att klä sig som signaliserar att man vill bli sedd som sexobjekt, och ett som signalerar att man inte vill det. Och det finns dessa två klädkoder för alla situationer. Badhuset, jobbet, partyt, sovrummet…

  Precis!

  Och saken är att ”osexigt” inte är ofint. Man kan vara snygg och välklädd och ändå inte signalera sexobjekt. Jag väljer vanligen den ena koden ute bland folk, den andra hemma för min mans ögon. Fungerar hur fint som helst.

  Så är det ju med allt, det finns klädkoder för att signalera affärsmässig, sorg, fritid osv. osv. Det är bara att välja den kod efter vilken man önskar bli bedömd, bemött och betraktad.

 14. @Pelle2:

  Vidare undrar jag om de flesta kvinnor verkligen ser sina bröst som vilken kroppsdel som helst och om de vill att de skall behandlas på det sättet ?

  Mitt svar: nej, sådan önskan har jag icke och har aldrig haft. Jag hade ett göre under 80-talets toplessperiod för att få tjejkompisar att respektera mitt val att inte bada topless. Det var ett j*vla tjatande. För mig är mina bröst sexuellt område och därför privat. Så har det alltid varit för mig.

 15. @Amazon:
  ”Detta är ju störtlöjligt!!! Jag skulle våga påstå att ingen kvinna vill egentligen se sin kropp avsexualiserad (troligtvis ingen man heller.)”

  Den ska vara sexualiserad för VISSA män, och avsexualiserad för ANDRA män.
  Det är skillnad på skit och pannkaka.

  Jag ser en ganska snygg och hyfsat vältränad 32-åring i videon, ja, jag vet att de ser ut så. Skulle detta vara nån slags sensationell nyhet eller?

 16. Vissa gör vad som helst för lite uppmärksamhet och att via upp sin kropp är en klassiker och faktiskt att föredra framför vad Mark Chapman (John Lennons mördare) och Valerie Solanas gjorde.

 17. Med tanke på att hälften av Sveriges befolkning numera lider av övervikt eller fetma så är väl hennes kropp inte ”vanlig”, utan snarare ett ideal.
  Angående bilar och kvinnor så läs gärna Jonas Fröbergs artiklar från bilmässan i Genève nyligen i SvD (kan inte länka för jag har överskridit gratiskvoten). Så typiskt att en svensk manlig motorjournalist ska ta upp den aspekten. Han var tydligen den enda journalisten som gjorde det. Strax därefter läste jag om en kvinnlig fotomodell som deltagit i just den mässan och hon var mycket nöjd med sitt jobb där. Hon kände sig helt klart inte det minsta diskriminerad, tvärtom var det en inkomstkälla för henne.

 18. ”…hud, ben, organ och blod”?

  Ehh…? Som Amazon sa, störtlöjligt! Men menar de allvar i att de vill reduceras till samma nivå som kor och grisar så gärna för mig!? (Både osexigt och opersonligt.) Men det vore högst nedlåtande om kvinnor att använda en sådan inställning rent allmänt.

  Varför inte reducera det ytterligare? Några hinkar vatten, en bit kol, lite kalk, en järnspik och lite annat junk.

  En människa är både kropp och personlighet. Vad dessa består av är sällan särskilt viktigt i detta sammanhang.

  Teo

 19. @Amazon:

  Detta är ju störtlöjligt!!! Jag skulle våga påstå att ingen kvinna vill egentligen se sin kropp avsexualiserad (troligtvis ingen man heller.)

  Nej, ta t.ex. SVT: Rumpgrepp inte skäl för nödvärn

  Utifrån avsexualiseringsdiskussionen, kan man fråga sig vem som sexualiserar kvinnans rumpa mest: mannen som lade sin hand på den eller kvinnan som reagerade med att ge honom en hurring?

  Hade hon lappat till honom om han lagt sin hand på hennes axel?

 20. Jag blir lite förbryllad av badhustjejernas budskap kontra bilden de ställer upp på. I mitt tycke så är deras kroppshållning och uppsyn definitivt sexuellt provocerande, en hint av förbjuden frukt osv. Var det inte exakt detta de ville motverka med sin ”kampanj”?

 21. Dolf, du sätter fokus på det extremt motsägelsefulla dravlet som yttras av somliga feminister. Man använder den allomfattande tok-ideologin som skäl att få yttra vilken smörja som helst. Om det påpekas får vi höra ”jamen det är ju inte samma sak!”

 22. Jeg minns fra tidligere i livet enkelte kvinner som som ville ta bort alle kjønnslige(seksuelle) preg fra sin kropp, de blev arge om en mann tittade på deres rumpa eller bryst bl.a. og forsøkte avseksualisere sin kropp, rumpan blev konsekvent kalt ”det apparat man skiter med”, og hva har vel det med sex å gjøre liksom!? Puppene var for å ge barn mjølk.
  Dengang visste jeg ikke hva feminism var, tror inte heller de visste, men jeg tror derimot at det var kvinner med ett dårlig selvbilde og ett selvforakt kanskje? Ett dårlig forhold til sin egen kropp. Og isteden for å akseptere det og jobbe med sine psykiske tilkortkommanden, ble det projisert over på menn, menn var problemet, menn var svin som seksualiserte kvinner. De klarte ganske enkelt ikke forholde seg til å bli sett på som seksuelle ”objekt”. Her finns en del å grave i for psykiatrin, for den som orker. Man må jo i visse fall slå seg igjenom en vegg av feministisk ideologi(evnt ikke en ideologi men i visse fall bare sementert frustrasjon projisert som mannsforakt)som har pakket inn problemen det hele startade med.

  Videon her over er pinlig, jeg tenkte først at hun har ikke ett avslappet forhold til sin egen kropp, hun konstruerer en kunstig situasjon og ett kunstig problem, og jeg føler hun passer inn i samme mønster som de kvinner jeg har beskrevet ovenfor.
  Subsidiært kan det tenkes å dreie seg om eksponeringsbehov.

 23. Buuu vad fånigt! Även tråkigt dessutom!
  Att avsexualisera vår kroppar måste ju innebära att vi lika gärna kan ta varandra på könsorganet när vi hälsar som i handen?
  – Men det är ju sexuella trakasserier!!!!!!
  Snacka om korkat! Och tjejen i filmen ville ju bara visa sin fina kropp.

 24. @JustMe: Precis som jag då.

  @JD: Hm, jag ska höra med Ninni och Amazon om någon av dem är villig att exponera sig.

  @Pelle2: Jag frågade Ninni och Amazon, och de var i alla fall inte för någon avsexualisering av brösten. Fast nu vet jag förstås inte om de är representativa för kvinnor i allmänhet

  @Mr Arne: Misstänker att de helt enkelt blandat ihop termerna. I övrigt, man kan ju utvidga Swifts taktik och göra ragu av dem (kvinnorna) när de inte duger till något annat.

  @JD: Det var liksom det som slog mig också. När jag först läste/hörde talas om videon så förväntade jag mig någon i stil med LD50, och blev minst sagt förvånad när jag då faktiskt såg den. Det är väl en tjej som den överväldigande majoriteten skulle uppfatta som sjukt läcker. Så, jo, jag tycker nog filmen motverkar sig själv och snarare förstärker det den skall vara en protest mot.

  @jaja: feminister är faktiskt välkomna att debattera här. Och är det så att det finns någon villig feminist som inte lider av tourettes utan kan skriva vettigt och begripligt så är det bara för henne (antar det vore en kvinna) att höra av sig. Jag är inte främmande för att ha med en feminist bland skribenterna. Men tvivlar starkt på att det någonsin kommer att ske.

  @Torstensson: Det är ju ganska symptomatiskt i dessa sammanhang att allt alltid tolkas negativt och man helt bortser från de positiva sidorna av saken. Obalanserat och sjukt helt enkelt. Sen får din transa mig att tänka dels på Norah Vincents bok 2006 Self Made Man: Norah Vincent chooses Female Privilege over Male Privilege – YouTube, dels på ett uttalande av Christer Lindarw i ett program jag såg för något år sedan. Han talade då om hur han upplevde hur han behandlades helt annorlunda (i positiv bemärkelse) när han var kvinna. Och han sammanfattade det hela ganska pregnant med (ur minnet): ”En man vill ligga när han får, en kvinna får ligga när hon vill.”

  @Erik: jupp

  @Amazon: message received. Jag vill inte råka ut för en rak höger så tar jag på dina bröst är det i högsta grad sexuellt.

  @Ester: Ja. Enkelt och lättbegripligt. Varför i alla världens värld klä sig sexuellt om man inte vill bli betraktad sexuellt?

  @Michael: poäng till dig.

  @Sverre: Inte jag heller.

  @Pinjata: Det vore väl helt ok (att visa upp sig, inte Solanas och Chapman) om de bara lät bli att skuldbelägga iakttagarna.

  @Maria: Min tanke också. Hon verkar ganska ”idealisk”. Och din beskrivning av motormässan fångar väl sverige i ett nötskal.

  @Teodor: Eller gå hela vägen till kvantfysik och bara konstatera att de är helt osannolika.

  @Björn: Varför tror du jag tog med bilden? Big Smile

  @Bengt Andersson: Var liksom det som var poängen.

  @Runar: Något är väl fel i tankekontoret på dem, men jag tror inte bältesspänning är att rekommendera för att komma till rätta med det.

  @PNy: Jupp, precis.

 25. I sammanhanget måste nog nämnas The Open Source Boob Project, som dock fick mycket kritik och hamnade på GeekFeminism Wiki Timeline of Incidents.

  Från theferret’s artikel:

  ”This should be a better world,” a friend of mine said. ”A more honest one, where sex isn’t shameful or degrading. I wish this was the kind of world where say, ’Wow, I’d like to touch your breasts,’ and people would understand that it’s not a way of reducing you to a set of nipples and ignoring the rest of you, but rather a way of saying that I may not yet know your mind, but your body is beautiful.”

  We were standing in the hallway of ConFusion, about nine of us, and we all nodded. Then another friend spoke up.

  ”You can touch my boobs,” she said to all of us in the hallway. ”It’s no big deal.”

  Now, you have to understand the way she said that, because it’s the key to the whole project. The spirit of everything was formed within those nine words – and if she’d said them shyly, as though having her breasts touched by people was something to be endured or afraid of, the Open-Source Boob Project would have died aborning. But she didn’t. Her words were loud and clearly audible to anyone who walked by, an offer made to friends and acquaintances alike.

  Yet it wasn’t a come-on, either. There wasn’t that undertow of desperation of come on, touch me, I need you to validate my self-esteem and maybe we’ll hook up later tonight. There was no promise of anything but a simple grope.

  We all reached out in the hallway, hands and fingers extended, to get a handful. And lo, we touched her breasts – taking turns to put our hands on the creamy tops exposed through the sheer top she wore, cupping our palms to touch the clothed swell underneath, exploring thoroughly but briefly lest we cross the line from ’touching” to ”unwanted heavy petting.” They were awesome breasts, worthy of being touched.

  And life seemed so much simpler.

  In this moment, all of the societal restrictions had fallen away, and we discovered an eBay-like need: We liked to express adoration of her body, and she liked the compliment of being desired. It wasn’t a one-way flow; it was a stream of compliments being passed back and forth as we explored that small zone of her body, a My God, these are beautiful breasts you have, along with the backstream compliment of Thank you, you’re worthy of touching them.

  It could have been a base lechery. But instead, it was sexual desire made simple. We knew we couldn’t go further, but being allowed inside this area of restricted access with nothing more than a question was somehow amazing.

  We stood there afterwards, a little shocked. Then someone else spoke up in the same tone of voice:

  ”You can touch mine, too.”

  Ett svar från en feminist var tydligen att föreslå ”A Kick In The Pants Project”, men jag kunde inte hitta den artikeln.

 26. @Ulf T:
  I mitt tycke ett vackert stycke. Vuxenvärldens tabun har fallit bort och man har återgått till den naturligt nyfikna och skamlösa sexualiteten från förskoleåldern.

 27. @Ulf T:

  Intressant och befriande koncept!

  Jag orkade inte läsa alla 1300 kommentarer, vad bestod kritiken i egentligen??

 28. Jag kom förresten att tänka på den här:

  Touching 1000 Girls’ Boobs In Public

 29. @MK:

  Jag orkade inte läsa alla 1300 kommentarer, vad bestod kritiken i egentligen??

  Ja du, det är lite oklart, men jag har för mig att det huvudsakligen handlade om att det skapade kollektiv press på tjejer och därmed var någon form av systematiserade sexuella trakasserier.

 30. @Ulf T:

  Klassiskt alltså. Andra människor kan ta illa upp, eller ”känna press”. Personligt ansvar för sina egna känslor? Nej nej…

  Det var en kommentar jag faktiskt råkade läsa, en kille (tror jag) som tyckte att för honom var bröstsmekande reserverat för intima stunder, så därför skulle inte andra hålla på med det heller.

  Fullständigt obegripligt…