Ambulansen i Trollhättan
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke funderar vidare efter gårdagen

Upplevelsen är smått surrealistisk. Av en ren händelse trillade jag in på en artikel i något som heter TTELA och verkar vara någon form av lokal nättidning eller liknande. Artikeln handlade om en upprörd debatt i Trollhättans kommunfullmäktige om att stänga ”gubbcaféet” på Kronan, vilket verkar vara både skola och kulturhus. Vad som ledde mig dit har jag glömt, men under artikeln så ser jag en notis om att ”Lärare avled efter attack”, och noterar att det tydligen rör sig om samma skola, så jag undrar om det har något samband med debatten i kommunfullmäktige och klickar mig in. Det är först då det går upp för mig att det rör sig om något som hänt för bara någon timme sedan och alltså har skett efter kommunfullmäktiges debatt.

Facit tycks då vara att en lärare är död, två elever allvarligt skadade (en av dem uppges nu också ha avlidit) och gärningsmannen skjuten med ett skott i bröstet av polis. Han var då inte identifierad men skall ha gått omkring svartklädd med svärd och en Darth Vader-mask, vissa av barnen lär till och med ha låtit sig fotograferas tillsammans med honom då de trodde att det handlade om någon form av Halloween-upptåg.

Det är intressant att begrunda reaktionerna som inställer sig. Den första frågan jag själv ställer mig är ganska så omgående: ”Invandrare eller flykting?” Och jag verkar inte heller vara den första. Jag brukar inte vara inne på flashback men hamnar där i mitt sökande och givetvis är det full diskussion om huruvida det är en invandrare eller om det är en svensk som gått lös på en ”blatteskola” (det är tydligen en skola med huvudsakligen invandrare). Jämförelser görs med IKEA-morden och beskyllningar haglar åt bägge hållen, ”är det en svenne kommer man att gå ut med namnet och det gjorde man aldrig med IKEA”, (jo, det har man, men jag tror det är mycket få som vet vad den gärningsmannen heter, men gärningsmannen här som verkar vara svensk, kommer nog de flesta snart att kunna namnet på), eller så ylar man om sverigedemokrater.

Och i allt detta så dyker det då upp uppgifter om att en ambulans skall ha kört in i en vägg.

Det skall då vara den på bilden här (ej verifierat, men från de bilder jag sett av platsen verkar det stämma):

Ambulans Trollhättan
Enligt Rastapopulos på Flashback:

Att det verkar vara kaotisk stämning på platsen, där en ambulans alltså till och med körde rakt in i en vägg, borde bero på den stora folksamlingen som inte respekterar polisens avspärrningar. Varför går de inte bara hem? Det verkar dessutom snabbt varit många föräldrar på plats. De har väl inget bättre för sig kanske…

Det är just dessa rader som gör att det hela får lite av en surrealistisk känsla för mig. Det är inte mycket mer än tolv timmar sedan jag skrev om fotograferingsförbjud vid olyckor.

Några snabba funderingar och en ögonblicksbild av hur samhället ser ut:

 1. Är den skyldige en invandrare får alla som ser invandringen som ett stort problem vatten på sin kvarn och motsättningarna i samhället förstärks. Är den skyldige en svensk får alla som ser rasism och vithet som satan själv vatten på sin kvarn och motsättningarna i samhället förstärks. Oavsett om gärningsmannen är svensk eller invandrare blir problemet omedelbart kopplat till invandringen.
 2. Invandringen är ett problem. Följande föreläsning från Tino Sanandaji är ganska färsk (tror den är från 7 oktober), är neutralt och objektivt redogörande för fakta och väl värd de två timmarna den tar. Bara det att han ger konkreta exempel på hur media (public service) och politiker blåljuger med förvrängning av fakta och statistik gör att det är värt att se det.

 3. Beträffande ambulansen som körde in i väggen: på vilket vis har vi någon som helst nytta av att media är ute med uppgifter om detta inom en timme efter att det hänt? Om man istället låtit polis och akutpersonal hantera saken ostört av upprörda och nyfikna människor hade det hela gått mycket smidigare. Sen hade man i lugn och ro kunnat informera föräldrar och anhöriga utan att jaga upp alla de vars barn inte drabbats. Så det enda media bidrar med är att skapa oro och extra konflikter i samhällskroppen.
 4. Arnstad twittrar, inte i sig kopplat till dådet (tror tweetet var före dådet):


  Detta är alltså en rådgivare åt Löfven. Frågan är inte så mycket om utan snarare när vi kommer att få se att detta dåd officiellt läggs på SD:s konto.

 5. Sjätte mannen går ut med en egen uppdaterad version av Betnér om morden på IKEA:

  Ni får lägga av nu alltså. Jag orkar inte mer.

  Ja. Det är astragiskt att ett gäng ungdomar blir nerhuggna av en vettvilling på en skola. Det är astragiskt att två människor blev knivmördade på IKEA. Det är astragiskt om någon blir ihjälslagen när den är ute och joggar. Det är astragiskt med [namn på mördad flicka].

  Men ni får lägga av nu med de här uppdateringarna – ‘Vad är det som händer med Sverige?’, ‘Åh, det är så farligt nu!’. Det är inte farligt! Sverige har aldrig varit tryggare än vad det är nu. Jag upprepar: Sverige har aldrig varit tryggare än vad det är nu.

  Ja, vi har haft massor med dårar. Vi har haft Mattias Flink. Vi har haft två lasermän. Vi har haft Hagamannen. Vi har haft den där serievåldtäktsmannen i Örebro… Niklas, eller vad han nu hette. Vi har haft massor med såna, men trots alla dom, trots alla attentat mot tiggare på senare tid, trots just de här fallen jag just tog upp så är Sverige otroligt tryggt. Du kommer inte att bli mördad.

  Nästan ingen av er som ser det här kommer att bli våldtagen. Ännu färre kommer att bli mördade. I stort sett ingen. Och om någon av er skulle bli det, så är det nästan helt säkert att ni kommer att bli det hemma, av någon ni känner. Det är det som är farligt. Inte random dårar som gör grejer på stan eller som idag i en skola, trots att ni tror det för att det ser ut så för att tidningarna inte kan låta bli att jaga klick med den här typen av sensationsnyheter.

  Han avslutar också sitt inlägg med att travestera Tage Danielssons klassiska monolog om kärnkraftsolyckan i Harrisburg:

  Jag menar före Trollhättan så var det ju ytterst osannolikt att det som hände i Trollhättan skulle hända, men så fort det hade hänt rakade ju sannolikheten upp till inte mindre än 100 procent så det var nästan sant att det hade hänt.

  Men bara nästan sant. Det är det som är så konstigt. Det är som om man menar att det som hände i Trollhättan var så otroligt osannolikt så egentligen har det nog inte hänt…”

  Han har onekligen en poäng.

 6. På regeringens webbplats tillkännages att statsministern kommer att resa till Trollhättan idag (och frågestunden med honom har ställts in) för att ”träffa berörda och visa sitt deltagande”. Det finns redan de som påpekat att när det var svenskar på IKEA som knivmördades av en invandrare så reste inte statsministern någonstans, men nu när det rör sig om en invandrarskola och en svensk gärningsman så är det annat ljud i skällan. Det må vara hur det vill med den saken, men det lär stå ganska klart att statsministerns resa kommer att gjuta ännu mer bensin på lågorna.
 7. Samtidigt brinner asylboendena till både höger och vänster …

Det skulle utan problem gå att fylla på listan med saker som är direkt eller tangentiellt kopplade till händelsen.

Jag får allt mer känslan av att landet är en krutdurk som bara väntar på en tändande gnista, och en sådan här händelse kan mycket väl få det att explodera, oavsett om händelsen i sak är kopplad eller inte till det extrema invandringsflödet. Någon som på allvar har en avvikande mening och tycker att läget i landet är under kontroll?

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Ambulansen i Trollhättan — 56 kommentarer

 1. Angående de ytterst tragiska händelserna i Trollhättan

  1. TERRORISTDÅD? Nej det är med stor sannolikhet ingen terroristattack, de som använder det ordet kan vänligen sluta med det på en gång – de skrämmer bara upp människor till ingen nytta. Vi kommer inte att få se en video med fyra ungar med djurmasker som pladdrar om vilka politiska motiv som skall uppnås. Förväxla inte verkligheten med TV-serien ”Bron”

  2. SKOLATTACK? Nej det är knappast någon ”skolattack” heller, de som använder det ordet kan vänligen sluta med det också. Skolan attackerades inte. En person som var i uppenbart behov av psykisk hjälp hade förirrat sig in på skolan där han utgjorde en fara för elever och lärare, han kunde sannolikt lika gärna ha förirrat sig in på ett shoppingcenter fullt av folk och begått morden där.

  3. OFFER ELLER FÖRÖVARE? När jag säger mördaren var i behov av psykisk hjälp så menar jag inte att mördaren är ett offer som vi skall tycka synd om. Förväxla inte mig med de vettlösa tidningar som de närmaste dagarna upprepade gånger utmålat palestinska knivmördare som offer och polisen som sköt ihjäl dem som förövare. Vad jag menar är det är – och måste vara – svenska psykvårdens ansvar att detta inte händer och vi har sett galningar med svärd tidigare av den anledningen kom ihåg det.

  4. INVANDRINGEN? Jag skiter fullkomligt i vilken etnicitet, kulturalitet etc som mördaren hade. Det enda giltiga påpekandet som har med invandring att göra är det uppenbara faktum att den invandring, det asylmottagande och den flyktingmottagning vi har just nu innebär att samhällsresurser som är relevanta för den här sortens händelser är till 110% både ekonomiskt och rent humanlogistiskt upptagna.

  5. VI ÄR TRYGGARE ÄN NÅGONSIN? Nej, sjätte mannen har en poäng i att dessa händelser är ovanliga men han har också FEL och det har Betner också. Vi är INTE tryggare. Vad vi är, är mer än någonsin benägna att reträttera bort från allt vad det öppna samhället innebär för att inbilla oss saker är som vanligt.

  När Mona Walters och TV-teamet tvingades fly bort från en svensk förort var någonstans var ”vi är tryggare än någonsin-folket då någonstans?” Inte där iaf.

  Den enda gång de folk som pratar om ”vi är tryggare än någonsin” ÄR trygga på riktigt är när de håller sig låååångt borta från den ökande mängden otrygga områden där stenkastning mot TV-team, Poliser, Brandbilar, Bussar inte bara tillhör det normala utan även leder till sådan rädsla att man fokuserar mer på att gömma undan händelserna än på att polisanmäla dem och se till att förövarna hamnar bakom lås och bom.

  Sverige är inte tryggare, det är de som säger så som håller sig borta från allt större del av Sverige VÄL MEDVETNA om orsaken de gör det. Nästa gång någon pratar om hur trygga vi är, kolla upp var någonstans den personen bor, jobbar och brukar umgås med vänner. Är det på otrygga platser eller inte?

 2. Det jag tycker är intressant är följande:
  Invandrare är överrepresenterade inom kriminalitet, som mord. Men när det gäller ideologiska våldsbrott så är svenskar klart överrepresenterade. (I båda fallen är invandrare överrepresenterade som offer)

  Den ena sidan ”antirasisterna” håller mest på att diskutera att invandringen inte alls leder till ökad kriminalitet.
  Den andra sidan ”invandringskritikerna” sysslar mest med varna för att det snart kommer mördas massor av människor i ideologiska våldsdåd utförda av invandrare.

  Det ligger nära till hands att förklara detta med att representanterna på bägge sidor är korkade som spån och därför enbart förmår att framföra argument som inte håller.
  När det gäller IKEA-morden så ”visste” man ganska tidigt på guldspadeforumet Flashback att det var ett ISIS-dåd och att det var en muslim som halshuggit ickemuslimer. Samma sak med soldaten som hittade på att han överfallits av två IS-män som orsakat honom en rispa på armen. Vid båda dessa tillfällen så använde jag mig av principen ”idioter har alltid fel”. När IKEA-mordet kom upp så kommenterade jag direkt på flera olika forum/sidor ”Han var kristen”, vilket orsakade en massa ylande om att jag inte kunde veta det. Det visste jag inte heller, jag bara visste att idioter som regel har fel. När det gäller soldaten så kommenterade jag genast ”Han har hittat på det”, då fanns det ju förvisso en del i historien som skvallrade om det men att jag kunde vara tvärsäker berodde på ovan nämnd princip.
  Principen kanske bara stämmer till 99%, men än har jag haft 100% träffsäkerhet i de 10-15 fall som jag testat den.

 3. @Erik:

  1. Om det hade varit en muslim istället för en SD:are så hade dådet såklart genast betecknats som ett terrordåd. Men när icke-muslimer begår terrordåd (Som lasermannen och Mangs) så är det ju alltid för att de var tokiga.

  2. Han verkar inte ha förirrat sig till skolan. Han har själv gått på skolan tills för två år sedan. Han var en ”invandringskritiker” och hade haft konflikter med invandrare på skolan. Men tillvägagångssättet tyder möjligen på att själva våldet var en plötslig ingivelse.

  3. Nej det är klart att det finns fina och fula mord beroende på vilken ideologi eller folkgrupp offren och förövaren tillhör. Hade han varit muslim hade du inte tyckt att det var en brist i psykvården. Precis som att du inte tyckt att polismord var fint om Palestinska poliser skjutit ihjäl 30 judar varav 15 hade haft kniv och varav några knivhuggit någon. Men det är väl knappast ett krav du kan ställa på andra, att de ska gilla samma mord som du gillar?

  4. Det gör du inte alls.

  5. Alla generationer har varit rädda för den yngre generationen. det har varit swingpjattar, dansbaneelände, raggare, finnar, skinnskallar och fan och hans moster. Men det tryggheten de pratar om bygger på är de verkliga siffrorna, och inte upplevd trygghet.

 4. Här är en video av ett av de fina mord som Erik nämner i punkten 3:

  Länk

  Tänk om det varit ett judiskt barn omringat av palestinier, eller ett svenskt barn omringat av muslimska invandrare…..
  Då hade väl apologeterna reagerat exakt likadant, eller?

 5. Det här känns mer som ”enskild galning” än något planerat. Jag menar, allvarligt talat, ett svärd? Det enda som är tokigare är väl han som på 90-talet någongång tog med en compound-båge till jobbet och sköt sin chef.

  Kombination av bibliotek, cafe och skola?
  Sverige kommer nog att tvingas ”se över sina rutiner” och bli mindre naivt, vilket tyvärr innebär mindre öppet och mindre tillitsfullt.

  (Att Elfsborgs Läns Annonsblad plus Trollhättans Tidning skulle bli det makabra TTELA kunde väl ingen ha tänkt sig. De skulle ha kallat sig Latte.)

 6. @MJ: Hej.
  Huruvida någon är ’tokig’ som du skriver avgörs om individen är rationellt agerande, har verklighetsuppfattning och självinsikt. Inte av individens värderingar. Därför är ’Lasermannen’ att betrakta som psykiskt sjuk medan självmordsbombaren i Stockholm agerade rationellt utifrån sina värderingar och sin kulturella och religiösa kontext.

  Därav följer tyvärr att alla kulturer kommer att betrakta andra som ’tokiga’ om vissa praktiker är alltför avvikande från ens egen rationalitet och verklighet. Könsstympning av minderåriga exempelvis; kultur eller övergrepp? Svaret kommer att bero på en mängd faktorer alldeles oavsett att det rör sig om att utan medicinska skäl avlägsna kroppsdelar från barn som varken har gett eller kan ge samtycke.

  Om personen i Trollhättan är svensk eller arab eller valfri mångkulturell blandning är bara relevant för att försöka förstå just den individens rationalitet (eller brist på).

  I skenet av den eskalerande våldsbrottsligheten kan det vara dags för en diskussion om medborgarens rätt att med vapen skydda sitt och sina anhörigas land med våld, som du antyder är de palestinska arabernas rätt. Det enda nuvarande vapenlagar gör är att de försvårar för den som är psykiskt frisk och/eller ej kriminell att anskaffa vapen för självförsvar.

  Behovet av vakter, vapen och vigilantism avgörs av de som sätter sig över samhällets normer, antingen för att de ser sig som bättre och mer värda eller helt enkelt är hänsynslösa egoister.

  Låt oss skänka en tanke till offren, deras anhöriga, och deras kamrater istället för att gräla.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 7. @Erik:

  Nej, sjätte mannen har en poäng i att dessa händelser är ovanliga men han har också FEL och det har Betner också. Vi är INTE tryggare.

  Du har nog missuppfattat sjätte mannen. Han menar inte alls att vi är tryggare, han är sarkastisk och ironiserar över Betnérs tidigare video i samband med IKEA-morden.

 8. @MJ:

  ”Det jag tycker är intressant är följande:”

  Vadå intressant? Varför skulle det vara intressant eller ens anmärkningsvärt?

  ”Invandrare är överrepresenterade inom kriminalitet, som mord. Men när det gäller ideologiska våldsbrott så är svenskar klart överrepresenterade.”

  Att säga saker som:

  ”MEN det ideologiska våldet då?”

  …är lika löjligt genomskinligt som när radikalfeminister argumenterar ”javisst män är mest våldsoffer” och då de vill strunta i män och bara prata om den lilla del av allt våld som drabbar människor ej av manligt kön säger de:

  ”MEN det sexuella våldet då…”

  I bägge fallen har det innebörden av ”Minority rule” dvs att ersätta helheten med en liten del som ursäkt att strunta i allt annat. Detta är grundpelaren i all politisk korrekthet. Att ersätta helheten med den lilla del som egna ”tänkare” lovar är särskilt viktig för Klasslöshet/mångkultur/rättvisa/younameit

  Om den här debatten följer samma logik som radikalfeministernas hatiska smörja så kommer nästa steg att bli något i stil med motiveringen att andra våldsbrott inte är lika mycket ett ”SAMHÄLLSPROBLEM” för dem.

  Rasister och Intersektionsdårar kan väntas köra med samma jävla skitsnack. Den ena anser våldsbrott som begås av invandrare är särskilt viktiga. Den andra anser våldsbrott som begås av ”avpixlatläsare” är särskilt hemska och de galnaste av dem kommer att hänvisa till islamistisk terrorism respektive Breivik.

  Slutligen kommer nån genusstolle att försöka framställa förövarens kön som bevis för att vi måste låta skolor bli ännu sämre på att lära ut läsa, skriva och räkna för att få plats med ännu mer postkolonial och intersektionell socialforskning vars experiment inte går att replikera men trots det tvärsäkert hävdas vara ”sanning”.

 9. @MJ:
  Beträffande terrordåd/galning: I min bok (och jag tror det stämmer ganska väl överens med den allmänna synen) handlar terrordåd om någon form av organiserad verksamhet med politiska motiv, och utifrån det verkar alltså julbomben i Stockholm vara ett misslyckat terrordåd, fast det bara var bombmannen själv som strök med. Ett vansinnesdåd är en individuell handling. Breivik är en gränsfall, om man bortser från att magnituden på det var av terrorformat så var det ett individuellt dåd utan organisatoriska kopplingar, och därmed ett vansinnesdåd, men samtidigt var det utförligt planerat med politiska motiv, därmed ett terrordåd.

 10. @Dolf

  Någon som på allvar har en avvikande mening och tycker att läget i landet är under kontroll?


  Jajamen, du litar väl på vår statsminister, säger han att läget är under kontroll så är det så. Löven skulle aldrig komma på tanken att ljuga om något Smile

 11. @Rikard:

  Lasermannens motiv (båda han angett) har ju varit präglade av rationellt tänkande och även uppnåtts. Det som gör att ”Invandringskritiker” inte tycker att han var terrorist beror på etniciteten hos offren. Samma sak med Mangs. Det är också samma sak som gör att de tycker att samhällets svar ska vara olika beroende på etniciteten på offer och förövare. T.ex. Kent Ekeroth som tyckte att det var en skyldighet för samhället att tortera folk som kunde förknippas ideologiskt med terrorism, men efter Breivik inte höll med sig själv i just det fallet.
  Så här är det hela tiden. När en SD:are greps med en massa sprängämnen så ville ingen ”Invandringskritiker” diskutera terrorism, men om en arab grips med en handgranat så måste alla araber hängas.

  Det fungerar såklart inte att utrusta fler människor med vapen, de länder som gör så har extremt mycket mer våldsbrottslighet. Även grupper i Sverige som är beväpnade visar att det inte fungerar. Polisen mördar (skjuter ihjäl i onödan) ca 30-40 gånger så många som det mördas poliser, de senaste 20 åren. Jägare löper ca 30 gånger så stor risk att dödas av misstag av skjutvapen som att mördas. Ett undantag var värnpliktiga som löpte ungefär lika stor risk att mördas som att dödas av gruppens egna vapen och de dödade i princip ingen utanför gruppen.

  Dessutom så är det oerhört lätt att skaffa sig en pistol helt lagligt (om man inte är dömd för några allvarligare brott senaste fem åren eller riktigt allvarliga innan dess. Och det mindre lätta sättet är att börja med pistolskytte) och i praktiken lätt att alltid bära den med sig.

 12. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  I verkligheten låg det ingen organisering bakom julbomben heller, eller de tre franska skjutvapenbaserade dåden.

  Terrorism brukar ju definieras ungefär så att det är våldsdåd som sker i syfte att orsaka fruktan (terror) för att uppnå politiska mål.

  Problemet med att definiera är ju att de flesta tycker om vissa terroster, mest aktuellt här t.ex. israeliska och amerikanska terrorister och därför vill man antingen ha flytande outtalade kriterier där man bara kallar det för terrorism när man inte tycker om det, eller långa krångliga definitioner som ska utesluta den terrorism som man tycker om. Det är ju inte terrorism när vi gör det!

  Det blir precis som med demokratidebatten. Jag sitter också i samma priviligerade sitts, eftersom jag tar avstånd från terrorism. (Punkt)

 13. Hej.
  För den som vill veta vilken sorts skola det rör sig om:
  http://siris.skolverket.se/siris/ris.openfile?docID=536006
  Om du inte är van vid byråkratiska så kan jag sammanfatta: FUBAR. Det skulle inte förvåna mig om det framkommer att gärningspersonen är en före detta elev.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare (jag har aldrig tidigare läst starkare kritik av en svensk kommunal skola)

 14. @MJ:

  ”Polisen mördar (skjuter ihjäl i onödan) ca 30-40 gånger så många som det mördas poliser”

  Reality Check! Det finns bara ca 20.000 poliser i Sverige (Ännu färre insatspoliser) medan landets befolikning är ca 10 miljoner. Om dödssiffran på poliser gentemot buset var i närheten av 1:1 så skulle det gå ungefär lika bra för svenska polisen att stoppa buset som det gick för US Army att bekämpa kommunistgerillan i Sydvietnam. Resonemanget var idiotiskt redan under Vietnamkriget för det funkar BARA om grupperna totalt är lika stora.

 15. @Erik:
  Det intressanta är alltså att spån på båda sidorna riktar in sig på sina svagaste argument. Ungefär som när veganer försöker övertyga med hälsoargument eller miljöargument och hoppar över djurrättsargumenten.

  Jag förstår mycket väl varför det förhåller sig på det sättet. Det är samma sak som att det politiska våldet på 60-70 talet utfördes av högutbildade men lågutbildade mördade ändå oftare.

 16. @Erik:
  Det är alltså antalet som mördas av poliser jämfört med antalet mördade poliser.
  Polisen har skjutvapen och särskild träning för att använda dem och för att hantera pressade situationer (varenda gång de mördar någon eller misshandlar någon så är förklarar de det med att de är gråtmilda och räddhågsna kärringar, med det är bara undanflykter). Att beväpna dem innebär att de skjuter ihjäl fler i onödan än de skjuter ihjäl folk av nödvändighet.

  Om man beväpnade massor av lättskrämda nötter då kan man anta att utfallet skulle bli många gånger värre. (Vilket facit från andra länder också visar)

 17. FYI: TTELA är Trollhättans och Vänersborgs helt reguljära morgontidning och inte någon liten nätpublikation.

 18. Hej.
  Ausonius och Mangs och Breivik har det gemensamt att de alla tre felaktigt anser sig vara delar av någon sorts rörelse eller organisation. Breivik är definitivt en politisk terrorist, och borde i mitt tycke avrättas. Han förefaller helt enkelt applicerat sina motståndares logik och bytt ut diverse andra folkgruppers strävanden efter autonomi mot sin egen, och kombinerat detta med någon sorts kristendom, enligt sig själv. Ausonius och Mangs däremot är långt mindre psykiskt friska personer.

  Om en polis har laga grund att använda sitt tjänstevapen är det inte mord. Om du inte förstår skillnaden på mord, dödligt våld i självförsvar/försvar av tredje person, dråp och vållande till annans död?

  Vad gäller vapen: jag vill inte behöva vara beväpnad i Sverige. Jag bor mitt i konsekvenserna av invandringspolitiken. Polisen kommer inte hit om det inte finns flera patruller lediga. Vi löser sånt själva numera. Låter det som en rättsstat som inte diskriminerar och segregerar? Den nuvarande invandringspolitiken och de som förordar den är lika stora rasister som Ekeroth och hans [invektiv].

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 19. Hoppsan. Jätteoväntad följd av att mördaren var vit: Våra verklighetsförnekande, vithatande och samhällsdestruktiva realrasister i media och politiken, som proppmätta och präktiga sitter och plaskar som efterblivna barn i det vänstra avloppsdiket, försöker naturligtvis ta politiska poänger på sub-apstadienivå av denna groteska händelse.

  Jättegulligt…

 20. @Rikard:
  Jo det var ju precis det Breivik också tyckte, att man skulle ha ihjäl människor som man inte tyckte om.

  Jag tycker nog att i vart fall Lasermannen verkar bra mycket friskare. Han kunde ju inte ens med att döda i början. I det avseendet friskare än dödsstraffsförespråkare.

  Nu var jag noga med att påpeka att det bara var det olagliga dödandet jag avsåg. Men även om staten tillåter sig själv att döda människor i onödan så är det mord.

 21. @MJ:

  ”Det är alltså antalet som mördas av poliser jämfört med antalet mördade poliser.”

  Ja och det finns alltså ingen giltig anledning att göra den jämförelsen. Det finns inget som säger att att lika många poliser borde dödas som våldsbrottslingar, det är ren fantasi. Tvärtom är målet att inga poliser skall dödas.

  ”Polisen har skjutvapen och särskild träning för att använda dem och för att hantera pressade situationer”

  Javisst, men du verkar tro att syftet med den träningen är att de skall ta större egna risker när verkligheten är att syftet med den träningen är att de skall vara så överlägsna det går. Det är inte meningen det skall vara jämna lag, det är meningen att buset skall vara chanslöst.

  ”(varenda gång de mördar någon eller misshandlar någon så är förklarar de det med att de är gråtmilda och räddhågsna kärringar, med det är bara undanflykter)”

  Det är du som kallar dem ”kärringar”, det är inte de själva som säger det. Påminner en hel del om kvinnor som försöker pressa män i krig med vita fjädrar faktiskt.

  ”Att beväpna dem innebär att de skjuter ihjäl fler i onödan än de skjuter ihjäl folk av nödvändighet.”

  I onödan baserat på din tanke att polisen borde det göra lättare för buset att vinna (baserat på en fantiserad jämförelse) ja. Inte baserat på det riktiga syftet som polisen har.

  ”Om man beväpnade massor av lättskrämda nötter då kan man anta att utfallet skulle bli många gånger värre. (Vilket facit från andra länder också visar)”

  Om man beväpnar vem som helst? Ja, men vi pratar inte om vem som helst. Vi pratar om 20.000 tränade poliser, där de flesta aldrig drar sitt vapen så det är i realiteten bara insatspoliser och då främst piketen och nationella insatsstyrkan du pratar om.

 22. @Erik:
  Onödigt dödande, inte alla polisen dödar.
  Men det är kanske riktigt att man borde dra av de fall då polisen hade dött utan tjänstevapen, men resultatet är ändå negativt skulle jag tro. Poängen är dock att det onödiga dödandet ökar med fler vapen.

  Ja självklart. Problemet är att de tränar så lite att även människor som polisen inte borde ha ihjäl är chanslösa.

  Ja självklart. De själva beskriver sig som våp men klassificerar sig inte som det såklart. Men det är också bara när de själva gjort fel som de där tårarna pressas fram.

  Nej i onödan baserat på att man inte ska ha ihjäl människor utan mycket goda skäl.

  Jämförelsen var ett svar till Rickards inlägg om att låta allmänheten beväpna sig.

 23. @MJ: Hej.
  Som avslutande kommentar: abort är alltså mord enligt din logik. Även våld med dödlig utgång, utfört i direkt självförsvar är mord om det utförs av en statlig tjänsteman med din definition. Tack och godnatt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 24. @Rikard:
  Nja, abort utförs inte mot en människa. Men det är ett särskilt problem att komma fram till när ett foster blir en människa. Jag har diskuterat det mycket, men onödigt att komma in på det här.

  Nej, om man använder våld i självförsvar så är det inte onödigt.

 25. @MJ:

  ”Det fungerar såklart inte att utrusta fler människor med vapen, de länder som gör så har extremt mycket mer våldsbrottslighet.”

  I Schweiz har i princip alla hushåll militära automatvapen hemma och våldsbrottsligheten är helt obefintlig jämfört med Sverige.

 26. Det skulle inte förvåna mig om Gullefjun var en radikalfeminist vars enda uppgift i att skickas hit var att fortsätta nära högerextremismen (ju svulstigare, desto bättre). För utan den, vad finns det eller någonsin funnits, för argument för feminism i ett land, där kvinnor teoretiskt har haft alla friheter och rättigheter sedan fyrtio år minst? INTET!

 27. @Ee:
  ”Nättidningen” hade ganska mycket bloggkaraktär, och jag hittade ingen ”om oss”-sida som förklarade heller, så det var helt enkelt mitt subjektiva intryck att det handlade om någon mindre form av bloggtidning.

 28. @Utlandssvensk:
  Dumheter såklart. Mord med skjutvapen är dubbelt så vanligt i Schweiz som i Sverige (2,91 mot 1,47). Men det är inte beredskapsvapnen som orsakar det eftersom det inte är tillåtet att ha ammunition till dem hemma.

 29. @MJ:

  ”Dumheter såklart. Mord med skjutvapen är dubbelt så vanligt i Schweiz som i Sverige (2,91 mot 1,47). Men det är inte beredskapsvapnen som orsakar det eftersom det inte är tillåtet att ha ammunition till dem hemma.”

  Jaha, nu vet du allt om Schweiz!

  Först så pratade du om våldsbrott, där Sverige ligger skyhögt över Schweiz. T.ex ligger både misshandel och våldtäkt kring 1000% (ja, tio gånger) så högt. Nu pratar du om mord med skjutvapen, där du uppger några obegripliga siffror.

  Antalet mord är klart färre i Schweiz än i Sverige. Möjligen sker en större andel av dessa med skjutvapen, eftersom nästan alla har tillgång till dem.

  Vidare är det visst tillåtet att ha ammunition hemma, men man måste köpa den själv.

 30. @utlandssvensk:
  Man behöver inte vara invandrarsnyltare i ett annat land för att kolla upp statistik om det landet.

  Trodde du att det var mord med knivar och påkar som ökade om det fanns fler skjutvapen?

  Man måste köpa den själv och ha licens på ett vapen i samma kaliber.

 31. @utlandssvensk:
  Ja det är något liknande i äran och hjältarnas land, men statistiken skiljer inte på mord, dråp och misshandel med dödlig utgång (sammanlagt 87st), svårt att jämföra det också eftersom siffran för dödligt våld i Schweiz innefattar trafikolyckor.
  Men det är en utveckling i hela västvärlden med mindre våld och minskande brottslighet sedan 90-talet. (Kanske har datorer något med det att göra).

 32. @MJ:

  ”Man behöver inte vara invandrarsnyltare i ett annat land för att kolla upp statistik om det landet.”

  Tja du, om du visste något om Schweiz skulle du inse det absurda i att tala om ”invandrarsnyltare”. Men nu gör du uppenbarligen inte det, men har likväl något märkligt behov av att utropa dig till expert på allt mellan himmel och jord.

  Jag har berättat för dig att jag har bott här väldigt länge och är fullt inpluggad i samhället. Har tanken aldrigt slagit dig att du kanske skulle kunna lära dig något om du lyssnade på folk som alldeles uppenbarligen vet mer än dig om ämnet, istället för att bara ånga på med dina absurda utsagor?

  Men visst, du gör som du vill och du har säkert ett antal hemliga mappar som visar den verkliga sanningen om livet här i Schweiz, som vi korkade innevånare helt enkelt inte har begripit.

 33. @utlandssvensk:
  Du tar allt för dig, ”vi” som om du var Schweizare.
  Du jämförde två länder, det ena är du invandrare i och det andra har du lämnat för länge sedan.

  Hur som helst så för båda länderna officiell statistik, så man behöver inte känna efter.

 34. @MJ:

  ”Du tar allt för dig, “vi” som om du var Schweizare.”

  Det var verkligen illa! Jag insåg helt enkelt inte att det är den store MJ som avgör detta! Massor av folk går kanske runt här nere och inbillar sig helt felaktigt att de är innevånare eller schweizare (stavas fortfarande med liten bokstav, MJ!). Du får väl återigen rycka ut med tydliga riktlinjer!

  ”Hur som helst så för båda länderna officiell statistik”

  Ja, det gör de och detta har den lyckosamma sidoeffekten att alla mycket lätt kan bekräfta att du, som vanligt, bara pratar i nattmössan.

 35. Lite funderingar om det du skrev:
  ”Om man istället låtit polis och akutpersonal hantera saken ostört av upprörda och nyfikna människor hade det hela gått mycket smidigare.”
  Vi pratar nu 2015 med twitter/instagram/Facebook och mobiltelefoner. I detta läget spelar det nog inte så stor roll vad media skriver eller inte skriver. Vi är snabbt informerad. Och hade jag varit förälder på en skola och hört att något sådant hänt då hade jag inte suttit kvar hemma eller på jobbet och väntat på att bli informerad skulle jag tro.

  @MJ
  När det gäller IKEA-morden så “visste” man ganska tidigt på guldspadeforumet Flashback att det var ett ISIS-dåd och att det var en muslim som halshuggit ickemuslimer.
  Lustigt det där att vi kan få så olika uppfattning om vad Flashback säger eller inte. Just det fallet var en av de få gånger jag ganska snabbt hängde för att se vad som sas där. Det jag såg var en del nötter. En ”pappa” som påstod sig vara vittne till det hela vars historia var rena hittepå. Men det var få som nappade på det hela och tidigt var det en majoritet som frågade efter källa när någon kom med påstående. Och så fort häktningspapper dök upp noterades det att namnet personen var (23-åringen) var ett typiskt kristet namn. Självklart kan man välja att läsa specifika användare hela tiden och därmed döma ut hela forumet.

 36. @Gullefjun:

  Ja, Erixon har skrivit bra i många år. Likväl har han hela tiden stått bakom det parti som möjligen, i järnhård konkurrens, är det absolut mest skogstokiga när det gäller immigration, nämligen C.

  Obegripligt!

 37. Tragiskt och hemskt och tyvärr visar debatten i Sverige att det inte bara är GM som lider av psykisk störning utan även den offentliga debatten i Sverige.
  Där man är så fastlåst i sitt tänkande likt en GM av svart och vitt tänk,där antirasister blåser upp svenska GM och vill sopa under mattan invandrares brott,och vice versa när det gäller rasister.
  Om en utomstående person skulle ställa en diagnos hur debatten förs i Sverige i den infekterade migrationsdebatten skulle den milt sagt kallas dysfunktionell med narcissistiska drag.

 38. @utlandssvensk:

  ”Jag har berättat för dig att jag har bott här väldigt länge och är fullt inpluggad i samhället.”

  Hur är det invandra till Schweiz? Med tanke på läget i Sverige är det inte utan att man funderar på att flytta. Kombinationen av enormt hög skuldsättning och fullständigt ohållbar (för de offentliga finanserna) flyktinginvandring säger mig att detta inte kommer att sluta väl.

  De två länder som är förstahandsalternativ är USA och Schweiz, där jag redan bott många år i det förra men aldrig satt min fot i det senare.

  Är Schweiz ett rimligt alternativ till USA? Min uppfattning om Schweiz är att de möjligen är lite rigida och konformistiska för min smak, när det gäller frihet finns det inget land som slår USA på den punkten, men samtidigt är USA med sina platta städer, enformiga villaområden och motorvägar överallt ingen höjdare av en massa andra skäl.

 39. @michael:
  Det är så debatten förs i andra länder och även andra ämnen.

  Det viktiga är inte VAD som görs, utan VEM som gör och mot VEM det görs.
  Se t.ex. exemplet med Israel ovan. EXAKT IDENTISKA händelser men där Israelapologeter hade hållit på sidan som blev skjutna hade värderats motsatt. Samma sak med ursäkterna för Song My-massakern, om någon buntade ihop 500 amerikanska kvinnor och barn och sköt ihjäl dem så skulle USA-apologeter ALDRIG försvara eller ursäkta det. Det gäller samma sak över hela spektrat, Ryska nationalister tycker att den ryska terrorn mot tyskar var motiverad, sovjetnostalgiker tycker att Sovjets försök att befria den Afghanska kvinnan sköttes snyggt osv i all oändlighet.

  Det är mänskligt, om än ociviliserat, att dela upp världen i ”vi” och ”dem” och sedan bedöma gärningar olika beroende på vem som gör det och vem som drabbas. Det är relaterat till känsloskillnaden mellan att själv drabbas eller om någon annan drabbas. Jag skulle med lätt sinne kunna döda en människa som med uppsåt dödade min hund, men jag tycker att det är helt orimligt att döda människor som straff/hämnd för gärningar de begått.
  MEN det är tänkande människors plikt att verka för att civilisera fåren.

 40. @MJ:
  Helt rätt det är just det som är problemet med Israel och Palestina konflikten att man är så upptagen med att endast se sina egna som offer och blinda för motpartens lidande.
  Det är alltid tragiskt när man gräver ner sig i skyttegravar vilket aldrig leder framåt,det är just därför det heter skytteGRAVAR eftersom det leder endast till detta.

 41. @Anders:

  ”Hur är det invandra till Schweiz?”

  Du borde ha frågat MJ, han är den verkliga experten! Nåväl, jag kan väl försöka att svara efter bästa förmåga och sen får väl MJ rätta mig efteråt.

  ”De två länder som är förstahandsalternativ är USA och Schweiz”

  Jag har inte bott i USA, men har varit där flera gånger samt har arbetat för stora amerikanska bolag i många år. Även i mitt fall var USA ett starkt alternativ när jag tittade på länder att bosätta mig i. Kortfattat är min uppfattning:

  1. Den stora fördelen med USA är kostnadsläget. Nu varierar det en hel del och vissa platser är riktigt dyra men i huvudsak kan man få en helt oslagbar levnadsstandard för väldigt rimliga pengar. T.ex Florida, Texas och delar av New England (nog min favorit) är väldigt prisvärt. I Schweiz är det tvärtom. Här är det DYRT, men å andra sidan är allt helt otroligt välbyggt och välfungerande, vilket inte kan sägas om USA.

  2. Språket kan man ha olika uppfattningar om. Det är mycket bekvämare som vuxen att åka till ett engelskspråkigt land, men min uppfattning är att det är mycket bättre för barnen att växa upp i ett land där det går lätt och naturligt att bli flerspråkig.

  3. Det stämmer att schweizarna är ”lite rigida och konformistiska” men värderingarna ligger mycket i linje med hur en anständig och skötsam svensk ser på världen. Vidare är Schweiz MYCKET friare än dagens USA om man ser till graden av direkt statlig inblandning i folks liv.

  4. Skolan var en stor sak för mig, eftersom jag hade små barn. Av flera skäl ser jag Schweiz som klart bättre än USA, men samtidigt är USA klart bättre än Sverige. Om du är intresserad av detta kan jag utveckla.

  5. Rent praktiskt är det mycket lättare i de flesta fall att flytta till Schweiz. Att immigrera till USA är jobbigt och struligt.

  6. Om man ogillar feminism och kulturmarxism är Schweiz världens i särklass bästa västland. I USA finns det stora regionala skillnader, men rent allmänt är det betydligt värre där än i Schweiz.

  7. Slutligen känner jag många svenskar som har bott i antingen Schweiz eller USA och de flesta verkar trivas i båda länderna.

 42. @michael:

  Jo, men ofta är det till och med så att man struntar i sina egnas lidande också, om det är en strävan efter att rättfärdiga den egna sidans dåd. T.ex. är ju 25% av de Israeliska judar som dött i den senaste tidens oroligheter personer som har dödats av Israeliska poliser och vakter i tron om att de var araber. (En av dessa sparkades dessutom ihjäl av en samling apor efter att han hade skjutits, utan att polisen ingrep eftersom de fortfarande trodde att det var en arab).

 43. @MJ:

  ”Den gamla klassikern:
  “Jag ska flytta till ett land som inte tar emot invandrare”

  Ja, det är ju en fin gammal oneliner som väldigt slagkraftigt illustrerar det närmast hjärndöda tillståndet i svensk immigrationsdebatt.

 44. @Trollan:
  Ligger väl en del i vad du säger. Nyheten sprider sig förstås, men jag skulle tippa att media förvärrar det hela betydligt. Om man tänker sig att det hade dröjt 3 timmar till innan någon inom media fått nys på saken, då hade det förmodligen blivit betydligt mindre tumult runt skolan. Det sprider sig i vilket fall som helst, men hastigheten med vilket det sprids är ganska viktig i det tidiga skedet. Det gör liksom en viss skillnad om det dyker upp 500 personer vid skolan inom 15 minuter eller om det är 25 personer inom 15 minuter och 500 personer först efter 2 timmar. Flockas det 500 personer där i stort sett omedelbart ökar det på förvirringen avsevärt, lägger hinder i vägen för blåljusarbetena osv. Dyker de upp först efter 2 timmar har man åtminstone hunnit få iväg offren till sjukhus ostört och kunnat spärra av viktiga områden och förmodligen kunna upprätta någon form av ”nyhets”-förmedling på platsen som är stabiliserande (alltså tvärtemot den nyhetsförmedling som media ägnar sig åt som är raka motsatsen till stabiliserande).

 45. @Utlandssvensk:

  Tack för det. Schweiz är helt klart ett alternativ, även om kostnadsläget som sagt är lite avskräckande. Vi har mycket kapital med svenska mått mätt, men det räcker inte långt där nere och det känns förstås lite tungt att byta ner sig i standard på villan. En snabbflukt på home.ch ger vid handen att man inte får speciellt mycket för 1 miljon chf. Stor skillnad jämfört Texas där jag bodde förut…

  Pengar är dock förstås inte allt, och man brukar vänja sig vid det mesta.

  Läste också länkarna om att emigrera. Är väl lite tveksam till metoden att poängsätta på det där sättet, men ändå bra att någon orkar gräva fram lite fakta om varje enskilt land. Håller med om mycket han skriver vad gäller varför man vill flytta, och i mitt fall är det ytterligare en faktor som är viktig. Vi har tre barn, alla pojkar. Vill helst att de ska slippa bli marinerade i det manshat som finns i Sverige.

 46. @Anders:

  ” Vi har tre barn, alla pojkar.”

  Jag har en av varje, men pojken är sån att en feminiserad miljö hade varit en katastrof och detta var en viktig del i att vi valde Schweiz. Det var även ett väldigt bra val! Detta är nog det enda västland där pojkar inte diskrimineras.

  Sen är mitt råd att inte underskatta skolfrågan. Det är en mardröm för en vanlig vit kille att komma in på ett bra universitet i USA och dessutom löjligt dyrt. Här är det gratis och skolorna är helt konkurrenskraftiga med de bästa i USA. Jämför t.ex ranking på MIT, KTH och ETH.

  Vidare är arbetsmarknaden hysteriskt bra. Europas klart högsta löner, kombinerat med de lägsta skatterna och obefintlig arbetslöshet.

  Men dyrt är det! Räkna med 2 mio CHF för en ganska ordinär villa i ett mellanläge och 1 mio för ett radhus. Fast de är overkligt väl byggda.

 47. Här är en bra site för att titta på hus:

  http://www.alle-immobilien.ch/en

  En ”mellankanton” är t.ex Schwyz:

  http://www.alle-immobilien.ch/houses/buy/canton/schwyz?noPrice=false&page=1&o=price-asc&size=20

  Här är en normal villa i en jättefin liten stad vid en fin alpsjö. Den ligger nära en stor tågstation med väldigt bra förbindelser:

  http://www.newhome.ch/de/kaufen/immobilien/haus/einfamilienhaus/ort_arth/5.5_zimmer/detail.aspx?pc=new&id=ARER

  Här är en liten film om en resa upp till berget Rigi, som ligger direkt brevid staden:

 48. @Anders:

  Nästa år öppnar de den nya tunneln under Gotthard och då kommer det bara att vara cirka 1 timme från villan jag visade till detta: