27 juni, en speciell dag?
avatar

[Uppdatering 20150628: har fixat lite stavfel och småfnurpar, inget som ändrar betydelse i någon grad, förutom att ”värden” korrigerades till ”världen” på ett ställe. Tror jag lyckats fixa så att videon på slutet med ”Dvärgens försvarstal” nu funkar som avsett. Klippet på ca 2 minuter är taget från Game of Thrones säsong 4 avsnitt 6.]

Dolfs arga logo

Eders Ödmjuke gör ett besök i forntiden

Jag råkade se att den 25 juni 2015 tydligen kommer att bli en speciell dag för att Henrik Arnstad anföll Finland. Enligt honom handlade det alltså om att »Den 25 juni 1941 anföll Finland Sovjetunionen i allians med Nazityskland, i syfte att skapa ett etniskt rensat ”Finnlands Lebensraum”.»

Jag missade på något vis den speciella dagen, men började fundera på det här med speciella dagar, och tänkte att kanske idag, den 27 juni också är en speciell dag. Om 6 dagar fyller jag år igen. Den 55:e gången. Så jag har varit med om många 27 juni tidigare. Lite lustigt är att det här redan är min 55:e 27 juni fast jag inte fyllt 55 än. Faktum är att vill man hårdra det kan man säga att jag varit med om 56 stycken 27 juni, fast då var den första förstås i livmodern 6 dagar innan jag spräckte sönder min mamma genom att göra min föraktfulla och respektlösa entré i livet med arslet först.

Det finns faktiskt en speciell 27 juni för mig. Det var fredagen den 27 juni 1975. Sommarlov, värme. Jag hade varit ute med polarna och kom hem. På cykel. I garaget stod dock en ny moped och väntade på mig, mina föräldrar var rekorderliga hederliga människor så det var fortfarande cykel i sex dagar till som gällde för mig. Jag hade varit i ett samhälle ungefär en mil bort, en tjej där verkade intresserad av mig, jag var intresserad av henne. Så dagen hade på det hela taget inte varit helt fel. Det måste ha varit ganska sent på kvällen för det hade definitivt börjat skymma. Jag ställde cykeln mot garageväggen och smet förbi garaget bakom huset för att gömma cigaretter och några porrtidningar jag hade under en stor sten vid några skjul bakom huset. Kortändan på vårt hus vätte åt det hållet och vårt ”finrum” hade fönster åt det hållet. Till min förvåning lös det därinne, jag hade inte väntat mig att det skulle vara någon där. När jag går tillbaka förbi garaget hör jag hur ytterdörren öppnas och inser att man tydligen sett mig när jag stuvade undan mina smuggelvaror, och jag börjar febrilt försöka tänka ut någon trovärdig förklaring till vad jag hade gjort vid stenen.

Det är grannfrun som möter mig. Och därefter är mitt liv aldrig mer detsamma. Med tårarna strömmande nerför ansiktet säger hon bara: ”Anders, din pappa är död.”

Cigaretter och porrtidningar förlorade plötsligt mening. Mopeden också. Och tjejen var glömd åtminstone för ögonblicket.

☆ 28 maj 1916 ✞ 27 juni 1975

☆ 28 maj 1916
✞ 27 juni 1975

Farsgubben var en ganska udda figur, det visste jag inte då, men det har jag förstått senare. Han föddes på våren 1916 uppe på ett torp i de värmländska Finnskogarna. Ja, nu vet jag förstås inte om han föddes på själva torpet, men det är vad jag föreställer mig. Torpet låg vid det lite magiska och småkusliga Skallbäcken, vi hade det som sommarstuga när jag var liten, och jag föreställde mig alltid allehanda hemskheter som försiggått vid Skallbäcken, men såg (till min lättnad) aldrig några skallar som drällde omkring där.

Vad jag inte kände till när jag var yngre var att pappa var en oäkting. Det fick jag reda på först för några år sedan efter att min mor dött. Jag har aldrig träffat vare sig farmor eller farfar, de var döda långt innan jag föddes, vad mig anbelangar. En oäkting som lever på ett torp mitt ute i vildmarken i början på 1900-talet, det är väl inte precis de bästa förutsättningarna. Men han läste upp sig till ingenjör på Hermods, och, när jag föddes arbetade han på Volvo, och var bland annat en av de som var med och konstruerade motorn till Volvo P1800, den tidens vrålåk.

Mina egna minnen av pappa är att det var pappa som gav mig intellektuell stimulans. Mamma sjöng visor och bakade, läste sagor och var den jag främst hade emotionell kontakt med, men pappa satt jag och pratade med saker som tvillingparadoxen vid resor i ljushastighet, om det verkligen låter något när trädet ramlar om inte någon är där och hör det och hur vet vi egentligen att verkligheten är verklig och inte en dröm. Jag hade många spännande samtal med pappa. Vad jag inte minns, men fått berättat för mig, är att han var ute och gick med mig i barnvagnen när jag var en liten knatte. Det var definitivt inte normalt i början på 60-talet. (Det här har väl en uppenbar genusvinkel, det finns fler i det som följer, men de får ni hitta själva.)

Vi hade ett lugnt och harmoniskt hem, jag kan bara påminna mig ett enda högljutt gräl mellan mina föräldrar, och det var när morfar hade dött, så det får väl ändå anses vara exceptionella omständigheter. Varför de var upprörda har jag ingen aning om. Jag kan bara påminna att pappa också blev riktigt fly förbannad på mig en enda gång. Då hade jag sagt något mycket fult till mamma, 4 bokstäver, börjar på ’h’ och slutar på ’a’. Han tryckte in mig i väggen så skorstenen svajade, och jag trodde nästan att han skulle lappa till mig. Det var både första och sista gången jag uttryckte mig så mot min mor.
Pappa2

Kort sagt, pappa var, vad mig anbelangar, en ganska hyvens figur. Jag tog det lite väl lättsamt sista dagen när han sa att han ringt efter taxi för att åka in till sjukhuset. Han hade ju hjärtattacker var och varannan vecka, så jag hade blivit ganska van. Sade bara ”Okej, hej då” och drog iväg på cykeln. När jag kom hem på kvällen var han inte längre bland de levande. Att han plötsligt dog vände upp och ned på min värld. Jag var nog själv en ganska underlig prick. Jag hade tidigt en uttalat morbid fantasi, som kopplat med en intelligens klart över snittet, utmärkte mig som ”skolans Alfred Hitchcock” (jag blev faktiskt utnämnd till det en gång) genom mina uppsatsskrivningar där jag ofelbart vände uppsatsämnen som ”mitt sommarlov” eller ”vilket husdjur jag helst vill ha” till något som slutade med ond bråd död. Men jag hade väl på det hela taget varit en ganska gladlynt unge, även om jag hade sömnproblem för min fantasi lyckade göra skeletten i garderoben lite för verkliga. 27 juni 1975 gjorde inte monstren mindre, tvärtom, de fick snarare vässade klor, och mycket av glädjen försvann.

Grim Reaper RIP

Pappas död innebär en vändpunkt. Sommaren när det hände blev ganska konstig sommar. Dagen efter pallade jag inte med en buhu-ig mamma som kom hem efter att ha identifierat liket på sjukhuset, utan jag cyklade ut till polaren som bodde vid campingplatsen några kilometer därifrån. Vi satt i trädgården vid deras hus, ett helt sällskap. Det var glatt och glammigt vid bordet. Jag var dock inte så talför. Polarens mamma frågar mig vid något tillfälle hur det står till hemma, varpå jag svarar lite tyst, ingen annan vid bordet uppfattar det, att pappa dog igår. Någon drar ett skämt om nackade hönor, som inte känns riktigt det rätta för tillfället och jag bestämmer mig för att gå och pissa medans jag tvingar ner klumpen i halsen. När jag kommer tillbaka är det förunderligt tyst vid bordet. Jag misstänker att en viss mamma hade sladdrat. Jag och polaren sticker upp till samhället där vi varit kvällen innan. Tjejen frågar chans på mig via ombud och jag svarar ’ja’. Dagen efter att pappa dog blir jag för första och enda gången i mitt liv officiellt ihop med en tjej. En vecka senare gör hon slut. Vi har inte sett varandra en enda gång under tiden. Dessförinnan har jag haft det ganska lätt för det här med flickor, men det verkar som min förmåga att charma och umgås med det täcka könet förfaller raskt härefter.

Några dagar senare, om jag minns rätt i dagarna mellan att pappa dog och att jag fyllde, var det dags för konfirmation. Det här var på den tiden när det fortfarande var ganska vanligt att man konfirmerade sig. Jag fick gå främst med korset i processionen. Av en av vännerna fick jag ett presentkort till en skivbutik, det kommer väl till pass någon vecka senare när jag köper Welcome to My Nightmare som hade kommit ut tidigare på våren och jag länge haft ögonen på men inte haft pengar till. Den skivan spelades sedan flitigt under sommaren, och jag kopierade givetvis över den på kassett (Fuck you, Copyswede) och den gick friskt på bandspelaren också.

Jag hann med att fylla femton och var ute och körde moped. Men det kändes mer som en nödvändig ritual än som ett eftersträvansvärt mål som uppnåtts. I ett raseriutbrott drar jag en repa i tanken med nycklarna. Vilket jag omedelbart ångrar, det känns så otacksamt.

Strax efter födelsedagen har vi begravning. Det står folk framme i kyrkan och håller fina tal. De var aldrig några vänner med pappa. Jag ser inte med blida ögon på hur de står där. Jag nästan kvävs av ett undertryckt raseri, och hatet växer dag för dag. Jag tror inte jag gråter en enda tår från det jag får dödsbudet till nästan 15 år senare, men jag brinner av hat mot allt och alla. Falskheten och förväntningarna väcker mördaren som bor i mitt inre. Jag känner hur människor tycker synd om mig och det är meningen att jag ”skall” vara ledsen. Själv önskar jag mig ingen näsduk att lipa i, jag vill ha en machete och gå lös på alla jävlar. Vända upp och ned på världen. Krossa hycklerit.

Dagen efter begravningen åker jag på flygpojkläger till F7 Såtenäs tillsammans med en av mina bästa kompisar. Bandspelaren är med. När jag får husarrest (jodå, jag lyckades med det) efter att jag och ett par andra killar har varit ute och flörtat med några lokala tjejer och inte varit inne på logementet i tid för släckningen, så är det Welcome to My Nightmare som går hela tiden. Särskilt Steven fick en väldigt speciell betydelse för mig, och jag har sedan dess alltid betraktat just den låten som ”min låt”. Givet min personliga kontext kanske det inte är helt obegripligt varför just denna låt fått en speciell betydelse för mig:

I don’t want to see you go
I don’t even want to be there
I will cover up my eyes
     and pray it goes away
You’ve only lived a minute of your life
I must be dreaming,
     please stop screaming
I don’t like to hear you cry
You just don’t know
     how deep that cuts me
So I will cover up my eyes
     and it will go away
You’ve only lived a minute of your life
I must be dreaming, please stop screaming
Steven Steven
I hear my name
Steven
Is someone calling me, I hear my name
Steven
That icy breath it whispers, screams of pain
I don’t want to feel you die but if that’s the way that god has planned you
I’ll put pennies on your eyes and it will go away, see
You’ve only lived a minute of your life
I must be dreaming
Steven
Is someone calling me
No
Steven
I think I hear a voice, it’s outside the door
Steven
I hear my name
Steven
Is someone calling me, I hear my name
Steven
What do you want?
Steven
What do you want? What do you want? What do you want?
Steven Steven Steven
I hear my name

När flyglägret är över åker jag upp till min halvsyster i Dalarna och följer sedan med halvsvågern upp till Sälen för att bygga en timmerstuga. Svågerns ”visa för fan att du har lite ben i kuken”-attityd är sällsynt uppfriskande, men han är kass på att räkna, och när han sågar stockar fel fast jag påpekat för honom att han räknat fel så får jag tillfälle att gräla av mig lite.

Morsan vilar upp sig på psyket. Hennes (mycket yngre) väninna hjälper mig och syrran under tiden. Jag blir kär i henne, hon är 12 år äldre, gift och har barn, och jag kan förstås inte tänka mig att det skall leda någonstans. Men det gör det, min svendom rök. Det blir dock inget långvarigt förhållande. (Jag är inte särskilt orolig för att hänga ut henne, hon omkom själv i mitten av 80-talet i en trafikolycka, ett tungt besked när jag fick det, även om jag inte hade haft någon direkt kontakt med henne på flera år då.)

De följande åren när jag går i gymnasiet blir en berg och dalbana. Jag gräver ner mig i existentiella frågor, samtidigt som jag plågas av det dödsdömda förhållandet med den gifta kvinnan. Jag har lärt mig den hårda vägen att otrohetsaffärer inte är att rekommendera. Min dragning till det makabra och min minst sagt kontroversiella humor gör att jag uppfattas som rätt jobbig av många. Min svartsyn är inte att leka med. Jag får ett hugskott och går till skolsköterskan och ber att få bli kastrerad. På fullt allvar. Och jag var fullt medveten om skillnaden mellan sterilisering och kastrering. Det utmynnar förstås inte i någonting. Jag har alltid med mig ett rakblad i plånboken, utifall att … Det används faktiskt vid några tillfällen. Inte för att säga permanent godnatt, men när jag måste ge utlopp för det onda inom mig. Jag skar mig långt innan det blev på modet bland tonårstjejer. Jag har också en kondom, som aldrig blir använd, i plånboken. Jag skämtar med kompisarna att jag för varje ny erövring gör som de gamla revolvermännen i vilda västern och med rakbladet skär en ny skåra i kondomen för varje nedlagt byte.

Det är flera år av ”soul searching”, grubblerier om etik, ont och gott, och etik. Några år hatar jag aktivt mänskligheten. Men mina frågeställningar och hänsynslösa analyser om livet, människor och etik ger så småningom resultat. Jag gräver mig, för egen maskin, ut ur träsket och finner frid och börjar se världen och mina medmänniskor med tolerans, förståelse och kärlek. Jag kan dock närhelst jag vill besöka mörkret i djupet och bli hård och hänsynslös. Men jag ser sällan anledning till det.

Jag skulle fylla 15 när far dog. Det har nu gått 40 år sen dess. En hel livstid. Jag har sedan länge slutat känna någon sorg över detta. Men tidsperspektivet, 15 mot 40, slog mig idag. Ni får själva hitta genusperspektiven, de finns här, men det var inte därför jag skrev detta. Jag kände bara att jag behövde skriva av mig.

För första gången på länge är den 27 juni idag en tung dag.

Och mitt sätt att ta min fars död innebär kanske att jag är en emotionell och moralisk dvärg, och vad kan väl då passa bättre än att avsluta med en dvärgs försvarstal. Jag råkade se det här innan jag gick och la mig inatt. Jag undrar nästan om det låg en högre makt bakom. Det passar så perfekt. Detta om något illustrerar mitt sinnestillstånd efter min fars död (det finns svenska undertexter, men jag lyckas av någon anledning inte slå på dem automatiskt, så ni får göra det själva genom att klicka på ’CC’ i nederkanten):


 

ps. ”Pippi Långstrump” förlorade också en nära släkting denna dag, och av en ren tillfällighet skrev också hon ett inlägg om det. Om ni vill ha något ljusare efter mina tunga kost, ta och läs det.

pps. Ber om ursäkt för alla fel som förmodligen finns i texten. Det är den mest slarviga korrekturläsning jag någonsin gjort. Vissa bitar har inte korrats alls.

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

27 juni, en speciell dag? — 8 kommentarer

 1. Edersödmjuke, kändes/upplevs som en blåkopia om än nägot efter mig och detaljen att fargubben ej dog utan liksom försvan i ett något tidigare uppväxt-skede.
  Hehe korrekturläsa va e-defnt, nöjjer mig med stavfelen, uppenbara.

 2. Dolf !

  Helt tagen av Din historia .

  Om saknaden efter nå’n man knappt hann lära känna .
  Kanske om en känsla av : när ska livet börja ,
  när det så drastiskt sätts på paus ?
  Kanske blir man kvar där i den känslan , en j-a rotlöshet .

  Vill kvittera Din öppenhet .

  Mitt liv pausades en försommardag 1960 . Är 14 år
  Jag kom hem från skolan till det nedslitna hus vi hyrde av kommunen .
  Ingen hemma . Ja , utom pappa då , som hade börjat låsa in sig på sitt rum.
  Det var flera år sedan han hade slutat jobba , nyss fyrtio fyllda .
  Bar ut tidningar på natten , men hade slutat med det nu . Isolerade sig mer o mer .

  Efter den här dagen blev sig inget likt .

  Plötsligt rullar en polisbil och en ambulans in på gården .
  En polisman frågar efter pappa . Jag visar dem uppför trappan och pekar på dörren till pappas rum. Den var låst och polismannen uppmanar honom att låsa upp . Strax sparkas dörren in och man lyckas få ett grepp runt pappas höfter just när han ska hoppa från andra våningen .

  Tumult !

  Minns ljudet av pappas hälar som small mot trappstegen , ta-ta-ta-ta ….
  när han släpades ner . Hans tofflor studsade ner efter honom och landade i hallen .
  Jag springer ut till ambulansen , där man brottar ner min pappa för att spänna fast honom mot båren .
  Som en sista , märklig gest ger jag tofflorna till pappa

  En minut senare var det bara tyst ,förbannat tyst.

  Min två år äldre bror kom inte hem förrän vid 19.00-tiden och berättade att mamma var inlagd på psyk.
  Har också en tio år yngre bror . Minns inte var han var vid den här tillfället
  Pappa hade tvångsintagits på Ulleråkers mentalsjukhus i Uppsala och där skulle han bli kvar ..Mamma låg mest inlagd på psyket året som följde . Det året blev ett inferno . Pannan gick sönder i huset , så vi bodde hela senvintern -61 utan värme .

  Vi skulle leva på mammas sjukpeng om 435:- i månaden som jag hade fått fullmakt att
  kvittera ut . Hyra och uppvärmning gick till c:a 320 :- Det som blev kvar motsvarar runt 1500:- i dagens penningvärde .Fick sköta marktjänsten då min bror kom hem två timmar efter mig från yrkesskolan inne i Stockholm .
  Blev också låst nästan alla kvällar som barnvakt åt min femårige bror .

  3/3-64 kl. 04.20 hittas pappa död , sittande lutad mot ett träd , i parken till Ulleråkers sjukhus . Det var tre grader kallt ute .
  Officiell dödsorsak hjärtinfarkt .

  Pappa och jag hade en hemlighet som jag inte fick avslöja . Jag var nog den ende som besökte honom .Han gömde tabletter inlindade i folie i blomkrukor .
  Vet inte vad som rörde sig i min tonårshjärna just då , men kände nog att avslöja den hemlighet han anförtrott sin sista länk till familjen , var en omöjlighet . Rätt eller fel ?

  43 år blev han , statarpojken som hade delat de 30 kvadratmetrarna med sju syskon i statarlängan . Under kriget låg han ute i skogarna mellan 1941 och 1944 för att försvara landet .När jag och min bror kom till runt krigsslutet klev han upp 04.15 må-lör , cyklade året runt 6 km till stationen , satt på tåget 1,5 mil till Stockholm och sedan spårvagn över hela sta’n för att där svarva på ackord .

  En fallen hjälte ? Absolut ! Men varför föll han .
  Finns inget okomplicerat svar , men ett svar står ut : han var bipolär .

  Har själv samma självförbrännande diagnos , dock numer förärad varande av typ 2 . Det innebär att även under depressiva faser trummar tankar och infall på .
  Många kända och långt mer kreativa personer än jag anses bipolära .
  Evert Taube , Povel Ramel och Hasse Alfredsson . Mozart , Bellman .
  Ja , säkert många fler, men det förlorar sig i historiens töcken .

 3. @Göran i Gamleby:
  Jag får väl egentligen skatta mig ganska lycklig. Jag har har på det hela taget sluppit traumatiska och omvälvande upplevelser av negativt slag. Ungar har förlorat föräldrar i alla tider, så min historia är inte på något vis exceptionell. De som drabbades värst var egentligen min syster (hon var 10) och mamma, det var andra mannen hon förlorade. Innan hon gifte sig med pappa var hon förlovad med en kille (som hon träffat via 50-talets dejtingsajt: kontaktannonsen) som dog i polio. Så att bli ”änka” för andra gången (första gången blev hon aldrig gift, därav citattecken, ”änka”) redan innan 50 tog nog rätt hårt på henne och jag tror aldrig hon kom över det.
  För min egen del har jag bara haft en sällsynt förmåga att råka ut för saker med otroligt dålig tajming. Grejen att jag ”blir ihop” med en tjej i precis samma veva som pappa gick bort är väldigt symptomatiskt för hur mitt liv gestaltat sig på många sätt. Saker har haft en tendens att hända vid absolut sämsta tidpunkt. Det är inte så att grejer har skett som är särskilt hemska för mig, men jag har många gånger känt det som att universum hånat mig och gett mig fingret just med tanke på tajming. (Detta gäller specifikt mitt förhållande till andra könet. Om jag blir allvarligt intresserad av ett fruntimmer kan jag svära på att jag redan nästa dag får höra att hon skall flytta till andra sidan jordklotet om några veckor. Jag skojar inte.)
  Så din far var några år yngre än min (om jag räknar rätt var din född 1921, medan min var född 1916), men även min låg vid ”fronten” under kriget och vaktade ifall tysken skulle komma. Vet inte säkert men misstänker att det var gränsen mot Norge.
  Min far hann i alla fall bli 59, så han var inte direkt purung. Det är väl en av anledningarna till att jag nu helt har lagt barn på hyllan, jag har insett att jag är alldeles för gammal för att skaffa barn, även om jag mot all förmodan skulle lyckas charma någon kvinna som fortfarande är i fertil ålder. Risken är alldeles för stor att jag skulle ”överge” ungen i förtid.
  Jag förstår att du måste ha haft det svårt. Din berättelse är ju långt mer traumatisk än min som faktiskt är ganska bagatellartad i det stora hela. Jag hoppas att du kommit till rätta med det så det inte längre plågar dig.

 4. Hej Anders ,

  Är inte nå’n som söker uppskattning med smicker , men ett undantag här Smile ?
  Har alltid , nåja , de senaste åren , läst i princip alla Dina krönikor .
  Kvaliten har skiftat , så är ju livet , men det mesta är relevant (modeord som jag ogillar , oklart varför Wink ), och intressant .

  Varför har jag gjort det ? Info är ju inte en bristvara precis i dag , men saker som sägs från hjärtat intresserar mig .
  Sägs dessa saker också utan brasklappar , kanske riskerande att komma med en prislapp av stigma och uteslutande , blir jag extra intresserad !

  Den konversation vi haft Du och jag här bekräftar min åsikt , en slags tvillingsjälskänsla .
  Irriterar nog många som varande det förhatliga OT .
  Är inte många som följt oss här i.o.f.s , så skit i det !

  Jag känner mig inte som ett offer Anders , utan som en människa med andra ”ingångsvärden” , som kanske Du också gör . Livserfarenhet !!

  Dina tankar om miss-timing kom dock som ett slag i mellangärdet .
  Så är det ju ! Är det detta som gör att personer som Du och jag och många andra är osynkrona med vår samtid ?
  Förhoppningsvis före vår tid . Eller ?

  För Ditt och mitt välbefinnande hade nog ett tajmat , synkront beteende varit att föredra .
  För ”samhället” ? Tja , vet’e fan ?

  Är det inte osynkrona beteenden som för debatten och samhället framåt ?
  Retorisk fråga härmed utslungad !

  GD har tyvärr ett jätteproblem som kännetecknar vår nutid .
  Kvaliteten är för hög !

  Skribenter som oförbrännerlige Ulf T ,
  Eriks metodiska och oförliknande kunskapsbas , Ricks omedelbara insyn i hur ”saker ”ligger till , Du Dolf och många , många andras synpunkter är guld!
  Men i dagens click-o likesamhälle är vi på retur just nu.

  Vad i allsinföriduttan ska vi göra , kanske Astrid Lindgren skulle ha sagt ?
  Hon var . om något , en tidlös kommunikatör .

  Ett citat från GD som satt sig hos mig i vår :
  ”Män bekräfter varandra med oförskämdheter som de inte menar , kvinnor bekräftar varandra med komplimanger som de inte inte menar”
  Skäms , men minns inte vem som skrev det på GD . En höjdare . oavsett upphovman !

  Kvalitet är den enda vägen in i framtiden !

 5. @Göran i Gamleby:

  GD har tyvärr ett jätteproblem som kännetecknar vår nutid .
  Kvaliteten är för hög !

  Ligger nog en viss sanning i det. Inlägg som är viktiga för mig förbigås ofta i tystnad, medan något jag slänger ur mig i ögonblickets irritation blir välläst.
  Vi har publicerat allt som allt en bra bit över 1000 inlägg. Synd att godbitarna försvinner bland alla mindre väsentliga.

 6. @Göran i Gamleby:

  Ett citat från GD som satt sig hos mig i vår :
  “Män bekräfter varandra med oförskämdheter som de inte menar , kvinnor bekräftar varandra med komplimanger som de inte inte menar”
  Skäms , men minns inte vem som skrev det på GD . En höjdare . oavsett upphovman !

  Det var Bashflak, och ja, den är en höjdare – tweetvänlig också. Wink

 7. Pingback: #FarsDag, #TackPappa & Försurad sumpmark 1 | Genusdebatten