Vi förhandlar inte med terrorister
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke funderar på att upplösa regeringen

Man kan hota med att upplösa bolaget.

Justitieminister Morgan Johanssons uttalande är så korkat så jag tycker inte jag behöver kommentera det, så många har redan gjort det. Jo, förresten, en liten sak måste jag peka på: jag tycker man ganska ofta ser uttalanden i alla möjliga sammanhang (inte specifikt affärsvärlden eller styrelser) där folk talar om att de helt enkelt inte har fler kvinnor för att kvinnorna helt enkelt inte ställer upp. Så jag kan inte låta bli att undra hur många bolag skulle bli upplösta helt enkelt därför att man inte lyckas hitta kvinnor som är beredda att sitta i styrelsen.

Det jag främst reagerar på, helt vid sidan av den intelligensbefriade aspekten, är att det faktiskt inte rör sig om något annat än ren utpressning i bästa maffiastil. Rent och skärt maktspråk där man hotar med förintelse (dock inte av Åsa Romsons typ). Det är helt enkelt en form av terror. Och hur brukar det ofta låta i sammanhang där det förekommer utpressning med hot om förintelse i en eller annan form? Vi har alla sett det i filmer och tv-serier: ”Vi förhandlar inte med terrorister.”

Det är nästan så jag skulle vilja vara koncernledare för en storindustri, Volvo eller liknande, bara för att kunna säga till regeringen: ”Skit ner er, vi förhandlar inte med gangsters.”

Eller, härliga tanke, tänk om alla storföretagen bara rätt och slätt idkade civil olydnad och sket i regeringen?

Eller tänk om storföretagen bara sa: ”Jaha, vi vill inte vara med längre i ett spel där man hotas med upplösning, så vi lägger självmant ned. Ajöss och tack för fisken.”

Nu vet jag att mafioson Johansson backade bara några timmar senare, men faktum kvarstår, hotet uttalades, och även om hotet har dragits tillbaka så har regeringen visat att man inte är främmande för att tvinga igenom sin vilja genom att använda baseballträ i Al Capones anda.

Och hotet kvarstår om höga viten som är kännbara och anpassade till bolagets storlek.

Tänk om Volvo, Ericsson, Vattenfall, Skanska, Volvo Cars, H&M, TeliaSonera, Electrolux, Preem och Sandvik (De tio största företagen i sverige 2013) bara fick nog och sa att de inte ville vara med och leka längre och bestämde sig för att lägga ned och flytta till Burma eller Påskön. (Men de får nog skynda sig, med den tilltagande globaliseringen kramar hydran världen i ett allt hårdare grepp, och snart finns det ingenstans att ta vägen. Men det är en annan historia.)

Morgan Johansson:

Jag tycker nog att varje parti som vill kalla sig feministiskt nog också måste vara med om att riva bort det här glastaket – annars blir det bara tomma ord.

Urk! Nån som har en gammal hederlig Luger att låna mig? Jag vill checka ut från det här hotellet.

Scen ur Tim Burtons Mars Attacks

Sossarnas förebild?
Bolagsupplösning, marsiansk modell

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Kommentarer

Vi förhandlar inte med terrorister — 17 kommentarer

 1. Ingen idé o förhandla (eller kommunicera med dårar) så bye bye

 2. @Andreas Ooka:
  Det är förstås en tanke, men det var väl inte direkt kvinnor jag menade man skulle säga hej då till.

 3. Ok. Men bara för att klargöra en liten detalj eftersom jag skrev dårar och sen pratar du om kvinnor… Det kan ju missförstås.

  Jag ser mgtow mer som att vända ryggen åt gynocentrismen i samhället.

 4. Har någon tänkt på att även om kvinnokvoter infördes, skulle kvinnor fortfarande tacka nej till jobbet? Borde det då också göras straffbart att som kvinna inte ta mot en kvotplats? Lite som med arbetslöshetsunderstöd, man mister rätten om man inte tackar ja till arbete.

 5. om
  @straightmansburden:

  Har någon tänkt på att även om kvinnokvoter infördes, skulle kvinnor fortfarande tacka nej till jobbet?

  Det var väl precis det jag påpekade?
  Men det var ju bra idé att det då också skulle vara obligatoriskt att tacka ja. Undrar vad de skulle tycka om det i regeringskretsarna.

 6. Som någon twittrare skrev:

  Varför inte i konsekvensens namn tvångsupplösa förhållanden där föräldrarna vägrar dela på föräldrarförsäkringen?

  Socialism i sitt esse…

 7. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jag tror att de inte skulle tycka om det så mycket, fast man skulle tvinga till jämställdhet. Att tvinga kvinnor är det hemskaste som finns i universum. Jämställdhet ska vara valbart för kvinnor men för resten av samhället tvingande. Om dessa två intressen kolliderar, har kvinnan förkörsrätt.

 8. Ja, med denna takt, och utan politisk opposition, har vi nog vårt första Gulag innan valet 2018.

 9. @Anders Senior: Tror du är lite väl pessimistisk nu, jag skulle tippa på någon gång mellan 2020 och 2025.

 10. Inte då, kolla bara Decemberöverenskommelsen….

  Rättviseförmedlingens nya verktyg….

  Vad sägs om målet med 50/50?
  Hur lång tid tror du det tar innan hälften av platserna på en buss viks åt ett visst kön? De främsta hälften av platserna blir kvoterade till kvinnor?

  Jag vet att USA och Sydafrika tidigare fått kritik för en sådan uppdelning, men här i Sverige tycker ju de tongivande att det är eftersträvansvärt!

  Upplösa företag som inte kvoterar in hälften kvinnor…..
  Sagt av en Sossepolitiker….

  Listan kan göras lång, och du skall veta att det går fort på slutet.

 11. @Anders Senior:
  Om folk är så korkade att de fortsätter att rösta på politiker som de inte håller med så är det ju just den politiken som ska gälla i en vulgärdemokrati. Allt i sin ordning.

 12. @Anders Senior: Du kan ha rätt, jag tror bara att det tar lite längre. Det är som med en oljetanker, kursändringen sker inte över en natt.
  Den har ju pågått i många år, och jag tror den behöver ytterligare några ord för att fullbordas.