Varför kvinnor får sämre pension
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke har gjort en revolutionerande upptäckt

Antijobbkultur!

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Varför kvinnor får sämre pension — 12 kommentarer

 1. Mer seriöst på ämnet: Folkpartiet skröt i Almedalen om att de tagit de flesta feministiska initiativen de senaste 100 åren, där allmän rösträtt, slopad sambeskattning och tvåkönad föräldraförsäkring var några av milstolparna.

  Men nu klagar både folkpartister och vänsterfeminister på att kvinnor får så usla pensioner, utan att reflektera över att det är en direkt följd av den slopade sambeskattningen som de själva införde.

 2. @Bashflak: Jag skäms lite (läs ”mycket”), men jag har faktiskt aldrig riktigt fattat det där med sambeskattningen.

 3. I Finland är det tvärtom. Kvinnorna får bättre pensioner om man tänker jämställdhet.

  År 2010 män och deras arbetsgivarna betalade 11,1 miljarder euro till pensionsanstalter, som betalade till män 10 miljarder pensioner. Kvinnorna och deras arbetsgivarna betalade 7,9 miljarder och kvinnorna fick 9 miljarder som pension. I Finland har vi ett sådant system, att varje år löntagarna betalar alla pensionerna, vi har ingen personlig konto, dit pengarna går.

  Jag ser det här som ojämställd. Men kvinnorna beklagar här, att deras pensioner är i medeltal bara 75 % av mäns. Hur kan de argumentera beklagandet?

  Har hört att i Sverige en del av pensionsbetalningen går till en personlig konto, som är lagrat till framtiden. Kan det ändra situationen?

  Men vad är intressant är att alla de här siffrorna är fullständigt hemliga. Överstående är kalkulerat av mig själv från offentligt data. Ingen av våra pensionsanstalter vill giva siffrorna ut delade till män och kvinnorna. Därför är alla män säkra, att kvinnorna får någon fruktansvärt stor summa årligen från män att fylla kvinnornas egen förlust i pensionsbetalningarna.

 4. @Pauli Sumanen:

  Det var intressanta siffror, Pauli. Män betalade alltså in 3,2 miljarder euro mer än kvinnorna, eller 41 % mera (feminister åberopar ofta procent, så här är en trevlig procentsats). Om siffrorna räknas om till svenska förhållanden skulle skillnaden mellan könen i totala pensionsinbetalningar i stora drag bli någonstans mellan 50 och 60 miljarder kronor.

 5. Pauli Sumanen har helt rätt. Det är inte månadspensionen som (bara) räknas utan totalen. Samma som med inkomster, kvinnor har lägre inkomster än män, men pga. resursöverföringen som sker i icke-jämställda (kvinnliga) relationer så har kvinnor mera resurser att förfoga över.

  @Dolf:

  ”Antijobbkultur”

  eller:

  Antijämställdhetskultur?

  Det råder en utbredd antijämställdhetskultur bland kvinnor!

 6. @Matias: nu jag så förmäten så jag tar mig tolkningsföreträde och hävdar att antijobbkultur är en slagkraftigare respons på ”kvinnors lägre pensioner” än vad ”antijämställdhetskultur” är. Särskilt som ”antijämställdhetskultur” kan tolkas både för och emot, typ.

 7. 1985; Haha, kom du ihåg när vi tvångssteriliserade alla de där psykfallen, vad tänkte vi på egentligen?
  1995; Shit, kom du ihåg när vi ville bygga onanirum för dagisbarnen? Helt knas ju.
  2005: Ojoj, kom du ihåg när vi sa att ozonhålet skulle bränna sönder folk som myror likt ett gigantiskt förstoringsglas?
  2025: meh, kom du ihåg när vi skrev det där om att kön bara är en social konstruktion?