Var går löjesgränsen för ”kvinnor och barn”?
avatar

Dolfs ledsna logo

”Här vilar Eders Ödmjuke mol allena
utan vare sig kvinnor eller barn”

I Pakistan idag dödades 62 människor i en krock mellan en buss och en tankbil. Tankbilen hade enligt polisen kommit över på fel sida av vägen. Bussen började brinna efter kollisionen. Olyckan inträffade nära hamnstaden Karachi. Bland de döda finns både kvinnor och barn.

– Rapport 11 jan 2015

Det var nyheten i sin helhet.

Någon mer än jag som tycker den är lite underlig?

Jag menar, om vi nu bortser från att en trafikolycka i Pakistan är en fullständigt irrelevant och meningslös nyhet för oss svenskar till att börja med (t.o.m. ännu mer irrelevant än terror­under­hållningen från public service de sista dagarna); hur många visste ens att Karachi ligger i Pakistan? (Jag hade i alla fall inte kunnat svara om någon frågat mig.) Men om vi nu bortser från det: avslutningen med ”kvinnor och barn” känns som alldeles extra irrelevant. Irrelevant i flera dimensioner, kvadrat eller kubik, skulle man kunna säga. Om 62 människor som färdas i en buss omkommer kan man väl i det närmaste utgå från att det är en blandning av män, kvinnor och barn. Det hade alltså snarare varit befogat att nämna om någon av dessa kategorier inte varit representerad bland de omkomna, eller alla omkomna hört till en och samma kategori. ”62 män omkom, inga kvinnor eller barn” eller ”62 kvinnor och barn omkom” hade på något vis känts åtminstone lite logiskt i ett sådant fall, om man nu nödvändigtvis tycker att vi behöver ha koll på trafikläget i Pakistan. Eller hade det handlat om ”en buss i en militärkonvoj” hade det känts befogat att man nämnt att ”kvinnor och barn fanns bland de omkomna”.

Ärligt talat känns formuleringen med ”både kvinnor och barn” rent fånig i sammanhanget. Vilket fick mig att börja fundera på var gränsen går där löjet skulle bli alltför uppenbart för att public service och övriga media skulle befatta sig med det.

Kanske vi borde revidera Bibelns redogörelse för Syndafloden, så Genesis 7:21 istället lyder (modifikation markerad):

Då förgicks allt kött som rörde sig på jorden, fåglar och boskapsdjur och vilda djur och alla smådjur som rörde sig på jorden, så ock alla människor, däribland kvinnor och barn.

Och varför inte ta och justera wikipedias uppslag om andra världskriget?

Genom att involvera massdöd av civila, däribland förintelsen i koncentrationsläger, strategiska bombningar och de första användningarna av kärnvapen i krig ledde kriget till att mellan 50 och 85 miljoner människor dödades, däribland kvinnor och barn.

Andra världskriget avslutades förresten genom att USA använde kärnvapen för att utplåna Hiroshima och Nagasaki, med kvinnor och barn.

För guds skull, tänk på kvinnor och barn!

För guds skull, tänk på kvinnor och barn!

Om vi nu ägnar oss åt lite mindre drastiska saker än atombombade städer så kan vi konstatera att i sverige omkom 260 personer, däribland kvinnor och barn, i trafiken år 2013.

Men det är förstås inte på något vis löjeväckande.

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

ps. En liten gladare nyhet är att i år har i skrivande stund fötts nästan 5 miljoner människor, däribland kvinnor och barn.

Publicerat i Dolf Märkt Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Var går löjesgränsen för ”kvinnor och barn”? — 24 kommentarer

 1. En komet kommer att krossa jorden och förinta allt liv. Kvinnor och barn bland offren.

  Artikeln bygger på att det är extra illa om kvinnor omkommer eller skadas. Man odlar kvinnors extra skyddsvärde. Om någon ska dö i trafikolyckor ska det vara sådana där män. De utbytbara offerbara männen. Att nämna barn bland de döda (om de är ovanligt många) kan ha ett värde, men att i samma anda ta upp kvinnor är en form av infantilisering.

 2. Vinterkräksjukan sprider sig i Sverige bland dom drabbade finns kvinnor och barn.
  Frisörer får alltfler klagomål för dåligt utförd klippning bland dessa med illa passande frisyrer finns kvinnor och barn.

 3. @JonB: Nja, om man nu nödvändigtvis vill ha det semantiskt korrekt så borde väl det lämpligaste vara ”blivande kvinnor och barn”.

 4. Lite nyfiken på om det är en reuters eller tt nyhet vilket jag antar och att om originalet isåfall kom utan detta förtydligande? Kanske den svenksa journalisten då fick göra lite research för att utreda ifall nyheten var värd att tas in?

 5. det händer ju att hjälporganisationer prioriterar flickor högre än pojkar nuförtiden. ”kvinnor och flickor” kanske får fäste så småningom.

 6. Det är något som saknas från nyheten så klart, alla ser väl det? Var det inga djur ombord?

 7. Otroligt inskränkt heteronormativt av TT!
  Varför får vi inte veta andelen HBTQ-personer bland de omkomna?!

 8. Exakt hur många av varje sort som dog kommer vi nog inte få veta på ett tag, eftersom branden var våldsam och arbetet med att identifiera offren är mödosamt.

  En liten könsspecifik detalj från Yahoo news:

  One passenger bravely smashed the window from inside and rescued his family while the bus was on fire.

  En annan detalj, rätt gräslig:

  Jamali said the bodies of at least six children were stuck to women who may have been their mothers, adding it was impossible to separate the remains.

  “They are beyond recognition, they can only be identified by DNA test,” she said.

  Gul Hassan, a resident of Karachi, said he lost nine relatives including the 80-year-old head of the family and a two-year-old child.

  Baserat på vittnesmål och tidigare olyckor av liknande slag kan det mycket väl vara så att en rätt stor andel av de döda var barn, kvinnor och äldre:

  A total of 57 people, including 18 children, were killed in November last year when a bus collided with a coal truck near the town of Khairpur in Sindh.

  För övrigt verkar Boko Haram vara i farten igen, och som vanligt är det huvudsakligen män som väljs ut.

  What happened in the remote north of Borno state is gradually emerging, lending weight to fears that it may be the deadliest attack yet in a six-year insurgency that has killed over 13,000.

  On Saturday, another man, Yanaye Grema, said he was forced to hide for three days while the militants ransacked Baga. He eventually fled into the bush under the cover of darkness on Tuesday.

  ”For five kilometres (three miles), I kept stepping on dead bodies,” he said.

  Amnesty International said numerous eye-witnesses had described how the Boko Haram militants went from door to door, pulling out young men of fighting age and shooting them dead in the street.

 9. Vi är väl rätt många som vet att Karachi är Pakistans största stad? Det är ju inte direkt överkurs om man tycker att en smula geografi hör till allmänbildningen.

 10. @Fiat Lux: Geografi är inte mitt main forte. Jag vet att Tjockhult ligger till höger, Gröteborg till vänster, Malmö nere i skiten och Vänern utanför köksfönstret. Och det sammanfattar mina geografikunskaper ganska så bra.

 11. @Fiat Lux: Jag anser att jag är allmänbildad gällande geografi, dock visste inte jag heller att Karachi är Pakistans största stad, bara att Kazakstan är dess huvudstad.

 12. @Martin:

  Jag anser att jag är allmänbildad gällande geografi, dock visste inte jag heller att Karachi är Pakistans största stad, bara att Kazakstan är dess huvudstad.

  Du har ett litet stavfel i Islamabad där, Martin. Smile

 13. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Vi har alla större eller mindre kunskapsluckor på olika områden. Men det är väl ingenting man ska stoltsera med? Det är ju i praktiken att göra sig själv till alltings mått och hävda att det jag inte vet, det är inte värt att veta.

 14. @Fiat Lux: Det är väl inget att skämmas för heller. Det enda jag tycker är patetiskt är när folk försöker framstå som kunniga om saker de faktiskt inte vet något om.
  Sen är det väl ganska tydligt att jag överdriver, men geografi är inte min starka sida, och jag har alltid problem när det gäller väderstreck i praktiken. Men jag har i alla fall lite självdistans.

 15. Det dog 40 personer i arbetsplatsolyckor förra året.
  Lyckligtvis inga kvinnor och barn.

 16. @Fredrik S: Jag försökte hitta någon sådan men gick bet på det. Alla åren från 1950 fram till 2013 var det någon kvinna som dog. Det var bara 1 vid ett par tillfällen, men det var aldrig noll.