Underbetalda skådespelerskor
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke granskar filmbranschen

Kvinnors löner hamnar ofta i fokus. Igår började Kulturnyheterna en granskning av skådespelarnas löner, och de lyfte då att kvinnliga skådespelare var missnöjda med att få sämre löner. Så igår hette det att kvinnor fick mycket sämre löner för lika stora roller. Hur man nu bär sig åt att mäta storleken på roller. Tycker det borde vara lite besvärligt. Och är det inte individuell lönesättning?

Kontentan av det hela är nog att det ligger flera hundar begravna i det träsket.

En sak som förefaller mig lite lustig är att de har med Helena Bergström som i ena andetaget klagar över att hon bara får hälften så mycket betalt som manliga skådespelare, och i andra andetaget konstaterar att hon inte har några problem att få skådespelarjobb för hennes man som är regissör vill alltid ha med henne i huvudrollerna. Hon måste vara en sällsynt dålig löneförhandlare om hon bara får 50 % med de förutsättningarna.

Sen kom då uppföljaren idag där man intervjuade en representant för ett produktionsbolag, och han konstaterar då att när de undersökt de senaste produktionerna så hade alltså kvinnorna 6 % högre lön, men att det finns 40 % fler roller för rollernamännen. Kanske på grund av att det finns fler manliga bovar och idioter. Och den tanken verkar väl inte helt långsökt.

Gårdagens skådespelarinslag

Dagens skådespelarinslag

Sen undrar jag lite grann över det här med att lönerna är dåliga. Deklarationerna är väl allmänna handlingar som kan begäras ut från skatteverket. Så med dem i handen har man svart på vitt hur mycket skådespelarna har tjänat, sen är det väl bara att fråga dem om vilka roller de haft som de fått lön för och så jämföra, typ.

Det hela luktar i mina ögon (ja ja) politiskt korrekt gnällanka.

Ett litet roligt bonusinslag idag var det om Kungliga operans ”rasistiska” affisch för Svansjön. Givetvis var en chokladman tvungen att göra affischen till en kränkthetsfråga, medan den svarta personen på affischen själv såg det uteslutande som ett konstnärligt uttryck.

Hoppsan ...

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt , , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Underbetalda skådespelerskor — 6 kommentarer

 1. Och vi kan vara övertygade om att om man ökade antalet kvinnliga bovar och idioter skulle det gnällas om det med.

  Vad gäller filmaffischen. Det är idag alltid den ”kränkte” som har tolkningsföreträde. De som skriker högst och kan hävda sitt ”synd om”-indexvärde. Frågor på det? Ser de en vit fot mot en svart man är det rasism. Hade det varit en manlig fot mot en kvinna är det sexism. Är det en vit fot mot en vit man, är föreställningen vithetsnormativ. Är det en svart fot mot ett vitt ansikte bygger det på föreställningen om det svarta hotet, dvs rasistiskt. Är det en svart fot mot ett svart ansikte är föreställningen exotifierande. Allt är fel, allt är rasistiskt, allt är sexistiskt. https://www.youtube.com/watch?v=vRquPxdHNGE

 2. Hehe, jag tyckte det var helt underbart när Lasse kontrade med 6% upp för kvinnorna. Diskriminering alltså?! ?

 3. Fallet Helena Bergström illustrerar väl också att enbart hög lön inte är allt. En anledning till att man vill ha hög lön som frilansare är ju att man inte vet när man kommer att få nästa jobb.

  Dessutom har hon väl också haft en mentor (bland annat) i Nutley; nyligen talade hon, i en intervju om filmen ”En underbar jävla jul”, om hur otroligt mycket hon lärt sig av honom.

 4. Hej.

  Buhuhu, gråt mig en flod som det heter. Skådespelare och liknande kan vara nöjda för att de avlönas för sin hobby öht. Om de jobbar helt privat, löneförhandla! Bilda fack förbund, och så vidare. Producera det kunden vill köpa, och sluta parasitera på staten. Min skatt skall gå till nödvändigheter, och i övrigt får var och en bestämma själv hur de spenderar, och om skådespelarlön är en sådan sak, så varsågod.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 5. Hoppsan-hoppsan? Tokvinklat rödvinskulturofferkoftekommunistkärring-gnäll i jämställdhetsförklädnad.

  I den helt jätteneutrala, superofärgade och politiskt jätteoberoende statstelevisionen!?!

  *sträcker mig efter luktsaltet*

 6. Jag brukar tycka att du skriver tänkvärda och insiktsfulla inlägg Rikard men här förstår jag inte riktigt resonemanget: skall man om man verkar inom kultursfären vara tacksam för att man över huvud taget får betalt eftersom man förväntas tycka det man arbetar med är stimulerande? Gäller detsamma även övriga yrken? Hatar du att undervisa? Jag tycker att ditt påstående bekräftar de sedvanliga exotiserade fördomarna om kulturell verksamhet. Resten av inlägget köper jag utan problem även om jag inte riktigt hyser samma åsikt i frågan.

  Kamratliga hälsningar,

  Per, pianolärare, pianist och läkarstudent