#sommarip1: Hur långdistansfriar man till någon ”Stämd i en lägre tonart”?
avatar

Dolfs generade logo

Eders Ödmjuke har blivit bortkollrad

Now in Vienna there’s ten pretty women 
There’s a shoulder where Death comes to cry

Vore jag inte såld redan innan, blev jag det definitivt när Leonard Cohen’s Take this Waltz börjar strömma ut ur högtalarna en halvtimme in i programmet. Jag faller som en murken fura i en milt smekande orkan.

Av någon pervers anledning fick jag för mig att jag skulle lyssna igenom alla sommarprogrammen i år. Förmodligen finns det ett masochistiskt drag gömt någonstans inom mig. Långt ifrån alla programmen har varit dåliga. Det skall sägas ärligt. Tom Alandhs berättelser den 29 juni är väl värda att lyssna på, hur han sågas vid fotknölarna av Zarah Leander, och hur han skriver Monica Zetterlunds memoarer tillsammans med hunden Rufus, och det hugger i hjärtat när han berättar om hur han tvingas ta farväl av Rufus.

Nina Hemmingsons alster

Nina Hemmingsons alster

Nina Hemmingsson är väl inte precis en person som jag förväntar mig ska lyckas gripa mig, ni vet, hon som gjorde gjorde den där bilden om vilka som skall få prata mer och vilka som blir avbrutna, som var med i det nationella provet som lyckades få Ninnni att gömma sig bakom skämskudden.

Jag är väl inte odelat positiv till hennes program den 6 juli, men det var i alla fall intressant, det kom ett stycke i det där hon faktiskt lyckades fånga mig med en erfarenhet som jag kände talade direkt till mig som person. Det kan vara svårt att tro, men är inte desto mindre sant. Jag kommer definitivt att återkomma till det i något annat inlägg.

Hédi Frieds berättelse den 8 juni om hur hon överlevde Auschwitz, det riktiga, inte Romsons variant, är kanske inte direkt vad man tänker sig att ett sommarprogram skall handla om. Men vem kan slå ifrån sig en sådan berättelse?

Och när Arkan Asaad återger den 23 juli hur han blir utstött från sin familj för att han inte vill gifta sig med sin kusin ger det inte bara en bjärt kontrast till den svenska berättelsen om hur flickor gifts bort mot sin egen vilja, det ger också en bjärt kontrast till den självupptagna Zara Larsson som i ett feministiskt bottennapp två dagar senare gav ett allt annat än moget intryck. Inte det enda botten­nappet heller, det har, inte helt oväntat, förekommit en hel del feminism, hbtq och ”god” anti-rasism.

Det är något magiskt med namnet ”Alice”, tycker jag. Alice Cooper och Alice Liddell har nu fått sällskap av Alice Teodorescu som fullbordar min triss.

Teodorescu

Teodorescu är knappast någon okänd person, och vi var nog många som såg fram emot att få lyssna till hennes sommarprogram. Jag såg fram mot ett intressant program, men ”En duktig flickas revansch!” var nog inte riktigt som jag väntat mig.

Teodorescu 2När hon berättar att en av hennes kamrater beskriver henne som ”stämd i en lägre tonart” fångar det inte bara mig i en frigörande mjuk omfamning, det fångar också program­mets själ mycket mycket väl. Precis som musiken, har hennes sommarprat en anstrykning av moll. Berättelsen med början i Bukarest där blicken som mamma slungar över middagsbordet och tystnaden som lägrade sig för alltid etsar sig in i minnet när hon som 4-åring försöker fånga de vuxnas uppmärksamhet under en middags­bjudning genom att upplysa dem om att hon på Radio Free Europe hört att ”vargarna var på väg in i Transylvanien”.

Det är lågmält, personligt, och lika fullt av sansat förnuft som det är fritt från offerkoftornas virkning.

Jag tänker inte säga mer om innehållet, lyssna på programmet. Det är en mycket sällsynt pärla i den träck vi normalt matas med från Public Service. En pärla jag skäms över att jag missade att fridlysa den 8 mars. Men jag är samtidigt glad över att det fortfarande finns riktiga kvinnor.

Nån som har några bra friartips?

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

#sommarip1: Hur långdistansfriar man till någon ”Stämd i en lägre tonart”? — 10 kommentarer

 1. Mja då, lite svart-vitt sådär. Men vad gör väl det när det sägs något positivt om manskönet, man bara spinner! Och av någon med så stor integritet. Det viktigaste med Alice och programmet. Resten överlåtes åt specialisterna.
  Blev lite nyfiken på det där om Tom Ahlands sågad av Zarah Leander. Måste jag lyssna på det med? Har nämligen träffat Zarah, för mycket längesedan, och själv som mycket ung. Och kunde ha sågats, men räddades av henne!
  ”Det är kvinnan bakom allt”, nåja, en hel del.

 2. @Joakim Steneberg:
  Tycker programmet är värt att lyssna på, men om det bara är biten med Zarah Leander, så har du den här:

  ”Kom ut till Lönö så får vi prata”, sa hon [Leander] när jag ringde henne. När jag sen steg in i henne gemak där hon tronade med en konjak i handen och en rävboa över axlarna, sa hon: ”Jag hade väntat mig en mogen man, och så kommer här en pojkspoling.”
  I telefon hade hon gjort sig en bild utav mig som stor, Stor, kraftig, mörk, som Tarzan kanske. Och så kommer jag, tunn, tanig, ljus. Då förstod jag hur svårt det är att hitta rätt hos en människa bland alla förklädnader.

  Kanske inte ”sågas vid fotknölarna” per se, men så hade nog jag uppfattat det om jag varit i Alandhs kläder den gången.

 3. Honnör Dolf , för Dina humoristiska kåserier !

  Det är nog kvinnsen som ska rädda nivån i den svenska ankdammen
  Finns mest sumphöns i dag , tyvärr . Brushannarna försöker fjädra upp sig och vinna honornas gunst.

  Alice Theodorescu , Sakine Madon , Sara Skyttedal , EBT , och fler kommer till undsättning .

  Ska sitta på balkongen i morgon bitti och lyssna på Alice på SR-play , och se solen gå upp över Sverige ! Hade inte möjlighet i dag .

  Börjar tro på parallella Universa . För jag kan inte få in i Zara Larsson och Alice i ett och samma .

  Ska börja prenumerera på GP . Papperstidning fre-sön + fri tillgång till nätupplagan.
  Under 200:- Äntligen kan man få sitta med en prasslande tidning igen till morronkaffet på helgen .
  Ska ringa och pruta lite . Pensionen är skral. Wink

 4. Alice T: Det är inget straff att födas som kvinna, bara om man tror att man ska få allt i livet gratis.

  Feministiska ”geniet” Zara L: Jag var besviken som 12-åring när jag inte hade ett Amerikanskt skivkontrakt.

  Om den första generationen skapar välfärden så förvaltas den av den andra, den tredje tar den för given.

  Önskar vi kunde göra som i Liftarens guide böckerna där de skickade telefonvårdare och konsulter till en annan planet, vi kan sända söndercurlade personer, SJW:s och tredje vågs feminister.

 5. -”Hur långdistansfriar man”, funderar EdersÖdmjuke.

  Njaeee de e icke mera besvärligt än annat frieri, snarare tvärtom -”I presume ?”
  Nåväl håll i minnet GP är Gbgs elit av Marxisters och dess kamrater Liberalernas, alldeles eget husorgan, inget viket föremålet för din tillbedjan kan komma att ändra på, denne endast kan grusa och skapa liiite gnissel i maskineriet och det är endast dennes uppgift och Hjörnes väntar, kalkylerat, på svängningen vilket kommmer som en initierad givetvis har fått vittring av och samtidigt en viss trängd tidfaktor att rädda vad som räddas kan, av Hjörnes.
  Alice Teodorescu är en gedigen Liberal och icke att leka med, dock, vi kommer som tidigare och alltid att strax se Gbgs Elit Marxist ta hand om tolkningen igen och med ett styggt sedvanligt bagrundsfilande av fegheten in spe, Liberal.

 6. Tackar Dolf, Zarah (-or), eller Alice, i underliga landet. Men lite sommar kändes det i hjärteroten för hennes generösa manssyn.

 7. Och för näsknäppen åt Madeleine Albright, vars könsfascistiska hot-devis nu används av Hillary Clinton.

 8. @DanTor: ” Gbgs Elit Marxist ta hand om tolkningen igen och med ett styggt sedvanligt bagrundsfilande av fegheten in spe, Liberal”.

  Se där en riktig salva mot GP !

  Om Hjörneklanen är marxister , så är väl Bonnierfamiljen Anarko-Trotskister i så fall.
  En bomsalva !