Sexuellt övergrepp i Big Brother?
avatar

Nu har det tydligen hänt att två manliga deltagare i Big Brother har fått lämna programmet efter en incident där de uppges ha försökt tvinga en kvinnlig deltagare att utföra oralsex på den ene av dem.

Nu måste jag erkänna att Big Brother eller andra dokusåpor av samma typ är inte riktigt min grej. Faktum är att jag aldrig har sett ett enda avsnitt. Men eftersom denna incident tilldrog sig en viss uppmärksamhet i sociala medier har jag inte kunnat undgå att notera en del upprörda reaktioner.

Efter att ha tittat på klippet med den aktuella händelsen som återfinns här, har jag dock väldigt svårt att se hur detta skulle kunna betraktas som ett sexuellt övergrepp.

Tydligen har händelsen föregåtts av diskussioner om vilken av deltagarna tjejen helst skulle vilja utföra oralsex på. Jag tycker det är lite svårt att hänga med i vad som sägs i den frågan men det kan ju bero på att jag inte har följt programmet.

John tycker i alla fall att Philip ska plocka fram ”den” så att Caroline ska utföra oralsex på honom. Inte förrän de gör det släpper han ut dem, säger John. Philip verkar emellanåt lika tveksam och tycks inte vilja men sedan uppstår en diskussion mellan honom och Caroline om vem hon egentligen har sagt att hon helst vill ha oralsex med.

Caroline går i alla fall inte med på detta. Uppenbarligen eftersom hon inte gör som John säger. Hon står dock kvar och diskuterar vilket gör att man skulle kunna tolka det som att hon faktiskt överväger om hon ska göra det eller inte.

Det är svårt att se hur detta skulle kunna tolkas som ett sexuellt övergrepp. Hon kan knappast anses ha befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd. Inte heller är hon utsatt för hot. Inte ens trots att John säger att han inte öppnar dörren förrän hon åtminstone pussat på förhuden. Man får intrycket att hon när som helst hade kunnat säga: Nej! Lägg av! Hon hade kunnat vända sig om och säga att hon inte vill. Ingenstans får man intrycket att hon faktiskt utsätts för något slags tvång. Påtryckningar absolut men inte tvång.

Det hindrar inte från att både Johns och kanske även Philips agerande kan kritiseras ur moralisk synvinkel. Men kanske även Carolines eftersom hon inte direkt säger ifrån att hon inte vill. Men jag antar att det är just detta som liksom ingår i själva konceptet för att ställa upp i program av den här typen.

Nu har indignerade röster höjts i media, t ex i Nöjesguiden och John och Philip har fått lämna programmet.

Caroline har valt att inte anmäla händelsen. Det tror jag är klokt gjort. Det skulle vara svårt att se hur en enda domstol skulle kunna bedöma detta som ett övergrepp eller ens sexuellt ofredande.

Kommentarer

Sexuellt övergrepp i Big Brother? — 10 kommentarer

 1. ”Det hindrar inte från att både Johns och kanske även Philips agerande kan kritiseras ur moralisk synvinkel. ”

  ?????? För att de skojar om sex med en vuxen kvinna?
  Ja det är verkligen omoraliskt!

 2. Dagens TV-underhållning verkar ha en publik vars intellektuella nivå ligger på gränsen till ett gruppboende.

 3. Det är väl helt enkelt så att folk har blivit mättade på sex och andra skandaler i dessa såpor, så produktionsbolaget var väl tvunget att hitta på ett övergrepp för att få upp intresset för det igen….

  ”Vaddå? Övergrepp? Bäst att kolla och se vad som hänt.”

  Och så har de räddat tittarsiffrorna i en vecka till…..

 4. Missförstå mig rätt. Ur vissa människors perspektiv anses det omoraliskt, t ex att John försöker övertala Philip och Carolina att utföra sexuella handlingar. Någon menar även att det är omoraliskt att Philip till viss del dras med i detta.

  Jag personligen ser inget omoraliskt i händelsen men ett problem är när människor som betraktar detta som omoraliskt (enligt deras egen kompass) också hävdar att det skulle vara brottsligt. Människors subjektiva och individuella uppfattningar om vad som är god moral sammanfaller inte nödvändigtvis med vad som är olagligt eller inte. I så fall finns det människor som skulle anse både BDSM, gruppsex mm vara olagligt.

 5. Jag tycker händelsen visar vilket uppskruvat tonläge våldtäktsdebatten fått pga feministerna.För det finns faktiskt feminister som på fullaste allvar menar att detta ska klassificeras som våldtäkt,och ska rendera långa fängelsestraff och att personerna ska stigmatiseras för evigt som våldtäktsmän.
  Det finns ju även killar som vill vara likt en riddare på vit springare som vill hjälpa kvinnor i nöd som skriver och talar om att dom vill göra processen kort med dessa två dvs ett nackskott,eller gladeligen ylar att dom ska in i fängelse på vatten och bröd.
  Dessa killar vill plocka godhetspoäng för att som dom tror få ligga,med andra ord så tänker dom med kuken,utan en tanke på att man själv en dag kan stå anklagad för våldtäkt och att man då själv varit högst delaktig i att undergräva rättssäkerheten för sig själv och andra killar.

 6. Hej alla!

  Jag är fullt ut i linje med de flesta här pa sajten vad gäller valdtäktshysteri och problemet med falska anklagelser. Som utlandssvensk skäms jag över Assangebehandlingen. Osv.

  Men här har vi faktiskt ett fall som, även om det säkerligen inte är valdtäktsförsök, gränsar pa sexuellt ofredande. Hon har faktiskt en hel del press pa sig, inte minst genom kamerorna och att hon är utnumrerad. Killarna är säkert medvetna om hur kvinnor, kulturellt sätt, känner sig i sadana situationer – det har feministerna sett till.

  Säkert är ansvaret delvis ocksa hennes. Säkert är pressens hysteri överdriven. Men jag tror att det är den nagot ensidiga tolkningen av dylika gränsfall som ger jämställdister sitt för det mesta oförtjänta rykte som extremister.

  Det finns tillräckligt med fall av riktig rättsosäkerhet och obegrundad hysteri. Skall vi inte tackla dem först?

 7. @Anders:

  Hon har faktiskt en hel del press pa sig, inte minst genom kamerorna och att hon är utnumrerad. Killarna är säkert medvetna om hur kvinnor, kulturellt sätt, känner sig i sadana situationer – det har feministerna sett till.

  Jag förstår ärligt talat inte riktigt hur kamerorna skulle bidra till att sätta press på henne. Det vore väl i så fall snarare tvärt om, kamerorna är något hon skulle kunna använda till sin hjälp om det behövdes. Bara säga ”killar, vi blir filmade och ni är på väg att begå ett övergrepp på mig …”

  Det finns inget i scenen som tyder på ett faktiskt övergrepp. Det hela är mer än utmaning av det slaget man får i sanning och konsekvens.
  Sen skall man också ta i beaktande att vi faktiskt bara ser tjejen bakifrån. Hon säger väldigt lite (och jag hade i alla fall väldigt svårt att förstå vad hon sa, är hon norska?). Det enda som egentligen på något vis indikerar att hon är ovillig är hennes kroppshållning med armarna i kors, men det kan också vara så enkelt att hon fryser, eller är osäker eller att det är hennes normala sätt att stå när hon pratar med folk eller …

  Visst har hon en viss press på sig i och med att hon är själv med två killar, precis som man alltid har om man är ensam mot två som försöker övertala en när man är tveksam. Men grejen är ju att pressen uppstår därför att man är tveksam, man står och väger. Är man helt emot kan ingen rubba en med rent tjat. Hade hon sagt ifrån på allvar hade hon förmodligen blivit utsläppt utan några som helst problem (faktum är ju att man får mer intryck av att det är de som tar sig i rummet som agerar som om de vore utsatta för ett övergrepp för att de varit utestängda). Hon lät de facto spelet fortgå och deltog i det. Kanske det var motvilligt, men hon gjorde inga verkliga ansatser till att bryta det, så inte sjutton var hon heller tvingad i någon verklig bemärkelse.

 8. Analysen i dagens Nöjespanel i SVT var tippat helt annorlunda än den ovan. Hanna Fahl konstaterade att männen anser sig ha rätten till kvinnors kroppar när och var de vill och att det är en naturlig del av manskulturen. De andra två ( Ronny Larsson från QX och Tina Mehrafzoon från musikguiden på SR) flamsade med utan avvikande åsikt. Att det var något annat är ett sexuellt övergrepp var det aldrig tal om.

  Ett mer tydligt tecken på likriktningen i svensk ”nöjes”-journalistik får man leta efter. Det är inte utan att man börjar fundera på vilket uppdrag SVT faktiskt har; är det möjligtvis att i största möjliga mån att fördumma tittarna och hindra kritiskt tänkande.