Pride and Shame
avatar

Dolfs arga logo

Eders Ödmjuke tar stolt avstånd från eländet

Nej, det handlar inte om en filmatisering av en av Jane Austins romaner.

Det har väl inte undgått någon att pride-festivalen är i full gång. Eller var i full gång. Jag håller mig inte à jour på den fronten. För några dagar sedan skrev en för mig tidigare okänd – men om jag förstår det rätt, fast anställd – skribent vid namn Torbjörn Ek på hatblaskan aftonbladet:

Till alla hatare!

Vänligen stanna kvar under era ­stenar och gör det resten av veckan.

Det har nämligen blivit dags för den vecka på året då jag utan att tveka ­tänker skrika ”Jag är bög och jag är stolt!” För det är jag ju. Både bög. Och stolt. Stolt över att jag har rätt att älska vem jag vill och inte behöva skämmas över det.

Själv har jag lite svårt att förstå denna inställning. Jag är inte stolt över att vara hetero. Jag skäms inte för det heller. Jag är överhuvud taget inte stolt för något som jag passivt råkar vara, som vit, man, svensk eller medelålders. Jag skäms inte får något av det heller. Är jag stolt över något är det för att jag själv har åstadkommit det aktivt.

Dagen efter kom fjollan ut ur garderoben som den unkna heterofob hen är, (och ja, ”hen” används som ett invektiv), med följande demagogiskt uppviglande artikel, Skärp till dig nu, vita heterosexuella man, vari Torbjörn bland annat har skrivit:

Stackars kränkta vita heterosexuella man.

Det är så synd om dig som inte har en heterosexfestival att besöka den här veckan.

Så synd om dig som inte har en heterosexparad att gå i på lördag för att hylla din testosteron­fyllda manlighet.

Så hemskt att inte du kan få en alldeles egen stolthetsfest för att visa upp din straighthet offentligt.

Stackars kränkta vita hetero­sexuella man så underlägsen du måste känna dig den här veckan. Överallt homosexuella och andra som förtrycker dig, får dig att känna dig mindervärdig och lägre stående.

Överallt homon, bin, transpersoner, ja till och med heterosexuella kvinnor som inte ger dig det utrymme som just du för­tjänar för att hävda din särställning i vårt samhälle.

Din särställning som just man, vit och heterosexuell. Och kränkt.

Pride Parade in TorontoSen klagar hen på att hen får mejl som ifrågasätter pride eller inleds ”Jag har inget emot bögar, men…” En ganska konstig inställning för någon som arbetar på en av sveriges (tyvärr) största tidningar och aktivt skriker ut sin homo­sexualitet. Hade hen hyllat traditionell midsommar och varit stolt över Kalles kaviar hade hen fått mejl om det med. Det ligger på nåt sätt i sakens natur om man är skribent på en rikstäckande tidning. Och det kunde varit värre, med tanke på den attityd Torbjörn har och ”som man ropar får man svar” så borde hen glädjas åt att hen inte istället för mejl som börjar med ”Jag har inget emot …” för mejl som inledas med ”Jag vill döda …”, eller ”Stackars kränkta rasifierade homosexuella man.”

Pride har aldrig tilltalat mig, det känns lika främmade för mig att delta i pride som det skulle göra att delta i ett socialdemokratiskt demonstrationståg. Jag har alltid uppfattat pride som något vulgärt, men inte så att det direkt stör mig. Utspel som de från Torbjörn Ek får mig dock att känna en aktiv avsmak. Jag börjar se regnbågen som ett spektrum av skammens färger lutar nu nästan åt att pride borde bli ett fall för Anticimex. Men vid närmare eftertanke, nä, även löss som Torbjörn Ek har rätt att leva. Och gör det skamlöst i dyngan på den degenererade Pride-festivalen.

Själv är jag för stolt för att skämma ut mig på pride.

stonewall_summer_pride_facebook

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Pride and Shame — 35 kommentarer

 1. Ja det är intressant om man får en inbjudan att deltaga i pride så är det numer en uppmaning,om man tackar nej så hängs man ut av media som en intolerant grottmänniska som säkert har något unket i garderoben.Dom s.k toleranta är numer dom intoleranta.
  Undrar om det inte finns ett antal offentliga personer som ser med skräck när pride veckan närmar sig,och då ska få frågan om dom vill/tvingas deltaga i något dom känner olust för.
  Själv har jag ingenting emot pride men ser med alltmer ogillande hur alla ska tvingas att tycka om det.

 2. Dolf, vist jag håller med dig om hela delen som vissa försöker göra med pride. antingen är du där eller så är du en ideot delen, eller om man har kritik eller invädningar så är det samma sak.

  Men denna mening stör mig ”Jag börjar se regnbågen som ett spektrum av skammens färger lutar nu nästan åt att pride borde bli ett fall för Anticimex.”
  Tycker du att pride festivalen som ide skall förbjudas?
  Eller homosexuellas kultur utryck? eller homosexuella?

 3. @Rune Forsell: Nä… jag var där och tittade förra året. Finns väldigt mycket bra. Och mycket fjanteri.

  Sedan finns det väl rent allmänt en skepticism från mig och andra, att bara för att man är homo, hetero eller något annat så ska man väl inte behöva representeras av andra som har samma läggning, bara just för att man har läggningen gemensamt.

  Men det är ju bara vissa (dock väldigt högljudda eller med kontakter på AB) som anser att just det är viktigt och som tar sig den rätten att vara talesperson, och klumpa ihop resten. Det blir extra tydligt en sådan här vecka.

 4. @Larsson:
  såg ett schema på olika aktiviteter. Hur hanterar de mer vuxna aktiviteter som testa på bdsm delen?
  är det mitt på gatan där alla ser eller är sakerna mera sidan av aktiviteter?

  Jag kommer personligen aldrig kunna åka på en sådan festival, då jag anser att stora folksamlingar är vidrigt (social fobi Grin)

 5. @Rune Forsell: hmm fick inte med sista meningen till tidigare kommentar.

  O det är om hela runtomkring tramset o mentaliteten som vi båda inte verkar gilla som är det som borde rensas

 6. Som trogen läsare av diverse ”hatsiter” så kan jag rekommendera ett besök på denna sida Dispatch International
  Vill man dessutom vara med om att sponsra skiten så kan man besöka denna sidan array.se då kan man vara riktigt säker på att pengarna blir använda till ett extravagant vänstermuppprojekt.

  Samt att pengarna går oavkortat till RFSLs arbete med att hjälpa asylsökande, papperlösa och nyanlända HBTQ-personer.

  Min uppfattning i frågan är att man får ha vilken läggning man vill men att man kan hålla det ”inom familjen” i sin egen privata sfär så att vi ”homofober” slipper att våra barn av misstag exponeras för perversiteterna. Givetvis inte en svensk skattekrona till projekt av den här typen.

 7. Pride: En fest avsedd för att motverka homofober som anser att homosexuella är färg och latex älskande galningar som sätter på precis allt som rör på sig, detta genom att ha en fest för personer som älskar färg och latex och som sätter på precis allt som rör sig.

  Does not compute. Motverka en fördom genom att bekräfta fördomen hundrafalt? Vad sätter den för normer som homosexuella måste leva upp till för att accepteras som homosexuella? Nu måste man vara pridebög för att vara bög, inte någon som räknas som bög för att de är normala.

  Va? Är homosexuella emot tvåsamhet och kärnfamiljen? Nej då, här på pride finns det ju gott om folk som ska motverka den fördomen, genom att prata om hur värdelös och förtryckande heterosexualitet, tvåsamhet och kärnfamiljen är.

  Still does not compute!

  Pride är endast en queerfest för att folk/företag/organisationer ska kunna samla på sig pk poäng.

 8. @barfota:
  vad kan hända om barnen blir utsatta för sådana pervisioner som att två män kysser varandra?

  ”Samt att pengarna går oavkortat till RFSLs arbete med att hjälpa asylsökande, papperlösa och nyanlända HBTQ-personer.”
  så vad är felet med att hjälpa nyanlända HBTQ-personer?PLus att göra detta är inte direkt vänsterprojekt utan vanlig invandringspolitik. Går väll bättre att integrera människor på detta sätt.

 9. @Pether:
  behöver inte vara emot kärnfamilj eller tvåsamhet bara för man är homosexuel i huvudtaget, är individer som är emot saker, inte sexuel läggning. Sen att vissa vill kapa alla som är homo för att föra sin egna agenda är bara vidrigt.

 10. @Rune Forsell:
  Ev. kanske de får en känslomässig störning. Inte vet jag men jag är ärkekonservativ i frågan om familjebildningen och ser kärnfamiljen med en pappa av hankön och en mamma av honkön som det enda förnuftiga. Ett barn skall ha rätten till båda sina biologiska föräldrar och inte något ”hopkok av modernt snitt”. Helst vill helst skydda mitt barn så mycket jag kan från allt möjligt skit och hjärntvätt som jag kan, och i egenskap av förälder så är det min värdegrund som räknas inte RFSL eller statsfeminismens.

 11. @Rune Forsell:

  så vad är felet med att hjälpa nyanlända HBTQ-personer?PLus att göra detta är inte direkt vänsterprojekt utan vanlig invandringspolitik. Går väll bättre att integrera människor på detta sätt.

  Det är inget fel i att någon hjälper nyanlända HBTQ-personer så länge de gör det för egna pengar tyvärr så verkar vår vanliga invandringspolitik vara just ett vänsterprojekt som totalt har misslyckats från början till slut. Någon fungerande integrering har jag hittills inte sett röken av.

 12. @barfota:
  kan hålla med delvis att dagens invandringspolitik inte är helt fungerande. Men att det är ett vänsterprojekt kan mer diskuteras, då både vissa vänster delar o höger delars ideologi passar in i hur man gör det för tillfället.

  Vad är för kännslomässig störning du menar?

 13. @Rune Forsell:
  Vilken ”höger” menar du det skulle finnas i dagens Sverige? Hittar du ett enda parti som officiellt helt tar avstånd från feminism så vänligen informera mig omgående, det är snart val!

  Vad är för kännslomässig störning du menar?

  Det kan jag inte redogöra för men jag skulle definitivt inte utsätta honom för den exponeringen om jag bara kunde slippa. Tyvärr så slipper man inte denna homopropaganda i statsfeminismens Sverige.

 14. Har varit på Pridefestival i både Malmö och Sydney, tyckte det var superhääärligt. Jag skiter totalt i hur folk knullar och bildar familj. Barn från många heterofamiljer är komplett uppfuckade. Så det där med kärnfamilj, mamma pappa barn funkar bara om människorna är smarta och ger sina barn kärlek, regler och ansvar.

  Klart fjollorna ska ha en parad. Älska kuk, älska fitta, älska tentakler (som i hentai) hahaha

 15. @Jenny:
  Och lika självklart att du måste använda ett helt bibliotek med könsord och andra populära ord i ditt inlägg Smile

 16. @Rune Forsell: Oroa dig inte. Skulle tro att det är spänner över hela registret från de som starkt ogillar till de som starkt gillar.

  @michael: Finns det överhuvud taget någon som inte går på pride, förutom då Hägglund och Åkesson, men de har väl inte heller bjudits in?

  @Rune Forsell: Nej, jag vill absolut inte förbjuda vare sig det ena eller andra. Jag ville mer poängtera att kör man med den stilen som Torbjörn Ek gör så skapar det badwill (nyuppfunnet begrepp, antonym till goodwill)

  @barfota: Jag antar att du du inte räknar Dispatch International till skiten, utan tvärt om. (Kan missförstås lite när man läser din kommentar)

  @Pether: Very well put Sir!

  @Jenny: Jag har väl inget emot pride per se, men … Pether sa det väldigt bra. Och med företrädare som Torbjörn Ek kan det inte bli annat än surt efter.

 17. @barfota:

  Har det slagit dig att det att utsätta dina barn för dina konservativa åsikter kan vara en form av hjärntvätt i sig?

 18. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jag antar att du du inte räknar Dispatch International till skiten, utan tvärt om. (Kan missförstås lite när man läser din kommentar)

  Nej givetvis inte, jag gillar Dispatch International. Jag menade skiten som omtalades på siten.

 19. @MK:

  Har det slagit dig att det att utsätta dina barn för dina konservativa åsikter kan vara en form av hjärntvätt i sig?

  Jo visst har det gjort det, men skillnaden är att jag är barnets förälder och tar mig friheten att vilja välja vilken form av hjärntvätt jag bedömer vara bäst för mitt barn. Så länge barnet inte utsätt för lagstridig misshandel eller övergrepp så är det mina värdegrunder som gäller. Mina värdegrunder skiljer sig markant från feminism, genus och HBTQ fanatikers.

 20. @Rune Forsell:

  ”såg ett schema på olika aktiviteter. Hur hanterar de mer vuxna aktiviteter som testa på bdsm delen?
  är det mitt på gatan där alla ser eller är sakerna mera sidan av aktiviteter?”

  Skrev detta på facebook för de som ”spekulerar”

  ”Lite info om Pride 2014

  Pridehouse går av stapeln på Kulturhuset i Stockholm. Där genomförs föreläsningar, partidebatter etc i flera olika lokaler måndag till fredag (programmet finns på nätet). Det finns även lokaler stora nog att ha stand up, filmvisning, shower etc. Högst upp i Kulturhuset finns en restaurang öppen för alla och på Kulturhusets tak finns även ett avgränsat café där man kan sitta om vädret tillåter. På en mindre yta (scen) där anordnas under Pride (endast för de med biljett vad jag vet) även diverse mer fysiska aktiviteter som dildokubb, tango och annan dans under Pride samt även diverse mindre musikevenemang o dyl. Barn kommer alltså inte i kontakt med dildosar by accident. Däremot kan man naturligtvis fråga sig om barn ens ska få tas med till detta café eller om aktiviteterna ska vara sådana så att alla som vill ”obehindrat” kan ha med sig barnen (detsamma kan gälla t ex våldsamma fotbollsderbyn heter det va?).

  Pridepark ligger i år på Östermalms IP (hela området och de olika nya delområdena, kinkykvarteret och ungdomsområdet, har avskiljande väggar för att man inte ska kunna se in/emellan). Vanligen brukar de som är för unga sitta utanför runt Prideparkområdet men i år har man gjort en särskild avdelning för unga (alkoholfritt naturligtvis). Som en ungdomsgård ungefär med volontärer och diverse för åldern passande aktiviteter (vet inte exakt då åldersgränsen är 13-29 men se även här program på nätet).
  Direkt innanför ingången i stora Parken finns ett litet hus (Pride kids) och längre in i parken ett pariserhjul. På det övriga stora området finns diverse ställen där man kan köpa mat och dryck, det finns en tillfällig pressbyrå, toaletter och diverse tält som presenterar information från olika partier och organisationer och en stor scen som är huvudattraktionen sas. Kinkykvarteret är alltså även en nyhet för året. En möjlighet antagligen för de som gillar den typen av sex och utan att de som kanske inte är lika bekväma med den ska behöva ”springa på den” (i form av föreläsningar och diverse försäljning av ”specifika leksaker”). Inga barn behöver alltså by accident komma i kontakt med kinky heller.”

  Och om Paraden (på lördag)

  ”Visst kan man tycka om den i dubbel bemärkelse, dvs tycka kritiskt om den eller tycka om den. Man kommer nog dock inte stöta på den by accident heller. Och ja det finns en hel del ekivoka inslag men mestadels alltså helt ”vanligt folk” i den (vilket kanske inte är lika kul att visa i tidningar och tv)”

 21. @barfota:
  Gäller det inte även deras barn i så fall, dvs att det är upp till dem vilka värderingar eller värdegrunder som barnen ska indoktrineras med?

 22. @Rune Forsell: Nej, jag tillhör dem som tycker man kan byta TV-kanal om man inte gillar det man ser på TV, eller gå någon annan stans om man tycker det man ser på en festival är trams. Och så länge som ingen hindrar mig från att göra det är jag fullt nöjd.

 23. Jag (vit heterosexuell medelålders man) har inget intresse av att se Allsång på Skansen. Inte heller av att delta i eller följa Pride. Alltså väljer jag bort dessa aktiviteter. Enkelt, eller hur? Dock verkar det som att Torbjörn väldigt gärna vill att jag (och andra vita heterosexuella medelålders män) ska vara upprörd över Pride så att han kan få känna sig som ett offer som i alla fall får ”blomma ut” under Pridefestivalen. Cry me a river. Gäsp.

 24. @Larsson:

  Nej, jag tillhör dem som tycker man kan byta TV-kanal om man inte gillar det man ser på TV, eller gå någon annan stans om man tycker det man ser på en festival är trams. Och så länge som ingen hindrar mig från att göra det är jag fullt nöjd.

  hänger inte helt med på vilken fråga eller påstående det är svar på. Men jag gillar din inställning

 25. @En annan Andreas:

  Gäller det inte även deras barn i så fall, dvs att det är upp till dem vilka värderingar eller värdegrunder som barnen ska indoktrineras med?

  Självklart gäller det även deras barn. Vad jag reagerar emot är Torbjörn Ek´s rasistiska och tvivelaktiga uttalande om VITA heterosexuella kränkta män. Det är så enkelt för en sån som Torbjörn att sitta på Aftonbladet och spy galla över oss andra som inte delar hans värdegrund. Men eftersom han har den enda ”rätta” åsikten, den som godkänts av statsfeminismen och som gödslar vänsterprojekt med skattepengar från den gemensamma plånboken så kommer han undan med stående applåder istället för en reprimand eller ett avskedande från sitt troligen alltför välbetalda jobb??

  Nu delar jag inte den (statsfeminismens) värdegrund som tycks anse att det är OK att attackera någon på grund av hudfärg eller sexuell läggning lika litet som jag delar tanken på att införa obligatorisk genuspedagogik, HBTQ utbildningar och feministisk indoktrinering i press, radio, TV, barnprogram etc. etc.

  @Larsson:
  Skriver…

  Nej, jag tillhör dem som tycker man kan byta TV-kanal om man inte gillar det man ser på TV, eller gå någon annan stans om man tycker det man ser på en festival är trams. Och så länge som ingen hindrar mig från att göra det är jag fullt nöjd.

  Men frågan är hur värjer man sig från feminist och PK-flummet och vart skall man ta vägen i ett samhälle som genomsyras av detsamma? Hur gör man om man inte vill vara med om att betala för deras ”lekstuga”? Hur värjer man sig?
  Tips någon?

 26. Måste nog pudla på allt jag tidigare har skrivit för nu är det konstaterat!
  sverigesradio

  ”Sverige är en bra förebild för andra länder”

  Jomenvisst serru, så är det och hör sen!

 27. Jag tycker att det är rätt intressant att se många av hattwittrarna dyka upp på pride och plötsligt vara så besatta av tolerans, kärlek och respekt.

 28. @barfota:
  Samtidigt kalar du det för perversiteter och förespråkar att andra ska skyddas från uttrycken. Jag ser inte varför din uppfostran av dina barn skulle utgöra ett hinder för andra, det är väl något mellan dig och barnen i så fall.

 29. @En annan Andreas:
  Det är sant att jag kallar det för perversiteter för det är exakt vad jag anser det är och som jag försöker skydda mitt barn att bli utsatt eller exponeras för. Som jag skrev tidigare…

  Nu delar jag inte den (statsfeminismens) värdegrund som tycks anse att det är OK att attackera någon på grund av hudfärg eller sexuell läggning lika litet som jag delar tanken på att införa obligatorisk genuspedagogik, HBTQ utbildningar och feministisk indoktrinering i press, radio, TV, barnprogram etc. etc.

  Du skriver…

  Jag ser inte varför din uppfostran av dina barn skulle utgöra ett hinder för andra, det är väl något mellan dig och barnen i så fall.

  Nej min uppfostran av mina barn utgör inget hinder för någon annan att uppfostra deras barn på det vis de önskar eller att de utsätter deras barn för dekadens, feminism, genuspedagogik, HBTQ-fantasier eller något som helst som håller sig inom laglighetens gräns. Kort sagt, jag skiter totalt i vilka tokiga idéer och verklighetsuppfattning andra har. Vad jag inte skiter i är att det användes skattepengar till perversiteterna och att det inte går att värja sig mot eländet för de av oss som inte önskar bli påtvingade statsfeminism, genuspedagogik, HBTQ-propaganda, särbehandling, kvoteringar, kvinnocurling, invandrarcurling, A till Ö curling etc.

  Som sagt var. Ha vilken läggning och vilka parader du vill men torgför och smutsa inte ned den offentliga miljön med hjälp av mina skattepengar.

 30. Sprang på en trio unga tjejer (c:a 15 år) på jobbet under Pride-veckan. De hade besökt festivalen, skulle kanske se paraden hade de tänkt, men de blev livrädda när någon form av organisatör på plats (vid Kulturhuset gissar jag) föreslog, och snudd på tvingade dem, att vara med och spela dildokubb…

  Intressant åldersspann på ”ungdomsdelen” också, 13-29… Själv är jag 32, och kan inte se att jag skulle ha särskilt mycket gemensamt med en 18-åring för den delen, än mindre en 15-åring.
  Annat än eventuellt min sexuella läggning, eller hudfärg, eller favoritlag i fotboll.

  Det verkar vara populärt bland Pride-folk att fokusera på barnen, vilket kanske inte är så konstigt när RFSL består av idel pedofilförespråkare.
  Att Pride så sent som 2012 invigdes av Kjell Rindar, fd. ordförande i RFSL, med ett tillsynes alltför stort intresse av unga pojkar, gör åtminstone någon som mig väldigt skeptiskt inställd till hela spektaklet.

  Sen får folk ligga med vilken annan vuxen de vill utan att jag bryr mig i det.

 31. Om man blir förnärmad av Pride är det för att man vill, troligen för att ge en ursäkt för sitt avog mot homosexuella.

 32. @Axel Edgren:
  Eller inte!
  Jag blir mer förnärmad av att skattepengar och gemensamma resurser användes till att knuffa in genus, feminist och HBTQ-propaganda i alla sammanhang.