Partiers finanser
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke gillar också pengar

Redan sommaren 2013 uppmärksammade jag kort detta med bidrag till partier i En Sveland förgör ingen sommarmen snön den föll i juni. Nyheten som då förmedlades via Rapport var att:

Alla politiska partier skall redovisa sina intäkter öppet. Och den som skänker ett bidrag över 22 000 kronor till ett parti kommer att få sitt namn redovisat. ja, det föreslår regeringen i ett lagförslag som är tänkt att börja gälla den första april nästa år.

Med tanke på att tre(!) inslag i Rapport den dagen (varav jag anmälde, utan resultat, just det med snön till granskningsnämnden) hade direkt bäring på sverigedemokraternas finanser var det inte så svårt att se den röda tråden och dra slutsatsen att det knappast handlade om tillfälligheter.

Nu är det tydligen dags igen, i gårdagens Dagens Juridik [sic!] kunde man läsa om Inga anonyma bidrag över 2 275 kronor till politiska partier – ny lag inför nästa års valrörelse.

Följande är en kommentar lätt redigerad som jag lämnade till artikeln på Dagens Juridik:

Jag tror helt seriöst att detta är maktdrag från främst sossehållet. På SVT Nyheter hade man 2015 en artikel om partibidragens redovisning. Detta efter att alla bidrag över 22 200 kronor måste redovisas.

Där visar man då ett diagram där de 3 partierna med största bidrag är (i miljoner): M 30.5; SD 29.1; och S 17.7. Övriga partier mellan V 6.4 och KD resp. C med 0.2 vardera (även Fi ingick i redovisningen med 0.9).

Man anger där också att de partier som idag tar emot anonyma bidrag riskerar att förlora sitt partistöd. Sverigedemokraterna, Folkpartiet och Feministiskt initiativ har uppgett att partierna har fått och avstått från anonyma bidrag.

Och där har vi nog pudelns kärna. Jag är ganska så säker på att detta förslag är avsett att strypa finansieringen för främst SD, kanske också i någon mån M.

På kammarkollegiet finns redovisning av partiernas intäkter för 2016. Jag sammanställde huvudpunkterna för alla partier i ett spreadsheet för enkel jämförelse (eftersom man på kammarkollegiet bara kan se ett parti åt gången). Det kan laddas ner här.

Några omedelbara intressanta observationer:
Man får en helt annan bild när man tittar på totala intäkterna för partierna (jämför det med siffrorna tidigare): Intäkter totalt (miljoner): S 239; M 152; C 118; SD 84; MP 51; V 40; FP 38; KD 30; och Fi 2.

En jämförelse av vad indraget offentligt stöd (vilket man då redan tidigare hotade med ifall partierna skulle ta emot anonyma bidrag) så skulle de stå sig så här väl:
S 104.9; C 82.2; M 42.2; SD 23.9; MP 14.1; FP 7.0; V 5.6; KD 1.3; Fi 1.2

Tittar man då på hur socialdemokraternas intäkter bryts ned så ser de ut så här (i miljoner):
ofentligt stöd: 134.5
intäkter från försäljning och diverse aktiviteter 78.4 (varav lotterier 37)
Medlemsavgifter: 4.3
Bidrag: 22 (varav 15 från ”företag”, 4.5 parti- o sidoorganisationer, 2.5 privatpersoner)
Totalt: 239.2
Det skall särskilt påpekas att de 15 miljonerna från ”företag” här är 1.1 från Sveriges Kommuner och Landsting (i stort sett alla partier får något därifrån, så det är något slags reglerat bidrag och borde snarast ses som offentligt bidrag), 2.3 Svenska kyrkan(!) och resterande ca 12 miljoner är olika fackförbund (de största bidragsgivarna där är LO 6, Kommunal 3, Metall 1.5).

Sossarna betraktas som ett rumsrent parti, det finns nog knappast några som har något större behov av att donera anonymt till dem. Och de har sina intäkter säkra från annat håll ändå. Så för dem har en sådan här lag mot anonyma bidrag förmodligen inga märkbara effekter alls.

Om vi då jämför med SD vars totala intäkter är ungefär en tredjedel av vad S har, så uppgår de då till 84, av det är hela 60 offentligt stöd. 16.5 är bidrag, men de kommer då nästan uteslutande, 16, från sidoorganisationer. Endast 0.09 kommer från privatpersoner. 0.4 kommer från ”företag”, men dessa ”företag” är bidrag från EU, Sveriges Kommuner och Landsting respektive Riksdagsförvaltningen.

De som ägnar sig åt insamlingskampanjer vet att ett litet antal stora donationer utgör den stora majoriteten av det man samlar in (jag har för mig att man brukar ha som tumregel att 10% av donatorerna står för 90% av de insamlade bidragen). Det är fullt tänkbart att ett parti som SD skulle kunna få in några miljondonationer från privata personer om dessa donationer kunde göras anonymt. Men täpper man till denna möjlighet kan det mycket väl skrämma bort donatorer från ett ”smutsigt” parti som SD.

Jag jag kan givetvis inget bevisa, men jag är ganska så säker på att denna lagstiftning bara handlar om ett politiskt fulspel där man ”stack the cards”

Att det är pengarna som styr i politiken visste man redan 1972:

©2017 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt , , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Partiers finanser — 2 kommentarer

 1. Hej.

  Nu skall vi bara lura ut hur man ändrar detta inom ramen för rådande system.

  ”Anyone? Bueller?”

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. @Rikard:

  Att bidraga till SverigeDemokraterna med sina slantar är nog ingen större affär för enskild person eller motsvarande juridisk-person.

  Vid större belopp går detta belopp, givetvis, om så onskas via såkallad målvakt dock förstår ej vad som skulle vara bekymmersamt för SD att redovisa källa till belopp och menar nog att enda som händelsevis kan vara intresserad är isåfall, skatteverket.

  Om icke så, isåfall vem ska skriva och samlaihop tid i etern för att kommentera gåvor även om resonemanget/fokus på visst antal givare under sändningens gång givetvis och som sedvanligt och oavsett ämne tämligen kvickt kommer att handla om, SverigeDemokraterna.
  Det som egentligen skulle bekynra en eterreflektion i media är att de blir redovisning att det skänks visst belopp till viss och på det vis speglar, stödet.