Om vettlösa fittpersoner och karaktärslösa kukpersoner
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke försöker få genitalier och språk att gå ihop

Det här är inte precis färskt, det har gnagt på mig sen början av december så det är väl lika bra att få det undanstökat. Vad det handlar om är … just precis det jag inte riktigt vet. Alltså, inlägget handlar om språk, även om det kanske inte är så uppenbart, men det har en något nebulös och förvirrad början med detta tweet:


”Ok”, tänkte jag, ”klart som korvspad. Nån som har fötts som fruntimmer och inte trivs med det, så fram med saxen och borrsvängen och ’hon’ blir fortare än man kan säga ’snippa skaffa snopp’ till ’han’. Typiskt fall av penisavund. [alltid retar det någon]”

Men så följdes då detta av en räcka kränkta tweet

Jag undrar hur man bär sig åt när man felkönar ett spädbarn (för jag antar att det är det personen menar med ”spädis”, i mitt vardagsspråk betyder ”spädis” ung ”klen kruka” eller ”fjompig person”), är det någon som är där och skruvar dit fel organ? Klämmer in en slida med att par snäpplås istället för en penis med bajonettfattning?

En dysfunktionell familj kan också korrigeras

En dysfunktionell familj kan också korrigeras

Att någon är ”felkönad” uppfattar jag som att personen ifråga är fysiskt missbildad på något vis. Född med bröst, livmoder och penis, eller något slags halvmesyr mellan en penis och vagina. Att själ och kropp inte riktigt matchar varandra ser jag snarare som att man fått fel produkt levererad, inte som ett fel på produkten i sig. Flera av tweeten påpekar att personen genomgått ”köns­korri­gering”. Det borde ju betyda att det är något fel på könet. Om bilhandlaren leverar fel bil byter man bil. Är det något fel med bilen man har, som att helljuset pekar åt helsike, så korrigerar man det.

När jag läste det här twitterflödet blev jag ärligt talat inte riktigt klok på om det handlade om en reguljär könsbytare (vilket jag tror) eller om det handlade om någon som fötts missbildad.

Jag fick till sist klarhet i det hela när jag följde länken i expressens tweet, för där hittar man:

Här annonserar föräldrarna till en 19-årig pojke hans födelse i tidningen efter hans könskorrigering. Annonsen i Courier Mail i Australien hyllas nu för hur den är formulerad.

Så här skriver föräldrarna till Kai Bogert i annonsen:

Ett återtagande – Bogert. 1995 annonserade vi ankomsten av Elizabeth Anne som den av vår dotter. Han meddelar oss nu att vi hade fel. Ooops! Vårt fel. Vi skulle nu vilja presentera vår fantastiska son – Kai Bogert. Att älska dig är den enklaste saken i världen. Städa ditt rum.

Gåtans lösning ligger i ”Han meddelar oss nu att vi hade fel.” Hade det handlat om en missbildning torde föräldrarna ha blivit medvetna om det innan barnet själv förstod att något var galet. Så, alltså, en reguljär könsbytare.

Några dagar senare dyker då, Johanna Sjödin, en av mina feministiska favoriter upp med ett inlägg. Och jag är inte ironisk när jag kallar henne ”favorit”. Bara lite. Hon är ganska rolig att läsa. Har ofta ganska udda vinklar på saker, men på något vis ganska genomtänkta, och jag upptäcker till min förvåning att jag ganska ofta kluvet är gravt oenig med henne och håller med på samma gång. Men när hon skrev om ”Fittperson och kukperson” spårade hon ur ganska rejält. Case in point:

Kukperson?

Kukperson?

Det går att ha en fitta utan att vara kvinna. Det går att ha en kuk utan att identifiera sig som varken kvinna eller man. Detta borde språket återspegla, en del av oss låter det ske genom att använda ord som kukperson och fittperson. Gäller det abort kan man istället tala om personer med livmödrar då det går att födas med fitta men utan livmoder, även om det är ovanligt.

Det blir riktigt roligt strax innan slutet:

Schyman jägaren?

Kukbärare eller kukkvinna

Det finns andra ord också. Jag tänker framförallt på fittbärare och kukbärare. Det låter som att man går omkring och bär på sitt könsorgan. Jag har ingenting emot om andra använder orden, men för mig är de ungefär lika främmande som fittinnehavare, fittägare, fittkvinna eller kukkvinna.

Just det där med ”Det låter som man går omkring och bär på sitt könsorgan” håller jag med om till fullo. Jag begriper inte hur man tänker när man använder sådana termer. Förmodligen tänker man inte alls, utan bär huvudet under armen. Men det åsido, hur fanken är en ”kukkvinna” konfigurerad? Någon som kan upplysa mig om det?

Hon avslutar sitt inlägg med:

Jag ser fram emot nya ord för att beskriva personer med livmödrars erfarenheter och är säker på att de kommer, men i nuläget ser jag inget bättre alternativ än att använda ”fittperson” eller ”person med fitta”. Rätta mig gärna om jag har fel.

Nu tror jag inte att Johanna Sjödin någonsin kommer att läsa det här, men jag ska rätta henne ändå, för fel har hon. Det är mycket enkelt. Det heter ”man” respektive ”kvinna”. Det finns en strikt korrelation mellan vilka genitalier man har och vilket ord som används. Har en person en penis är det en man. Har personen en vagina är det en kvinna. Svårare är det inte. Personer som hamnat i något slags mellanting är missbildade. De faller rätt och slätt utanför språkets normala ramar. Så för att beskriva sådana personer använder vi … hör och häpna … flera ord.

För dem som inte noterat det kan jag berätta att ju mer vanligt förekommande något är, desto större chans är det att det får ett eget ord. Och längden på orden brukar vara omvänt proportionerligt på frekvensen av deras användning. Tänk själv hur otympligt det hade varit att istället för ”den” säga ”saken-som-jag-ersätter-med-ettallmänt-platshållarord-för-att-slippa-upprepa-vad-den-normalt-kallas”. Mycket smidigare att använda ”den” som bara består av 3 bokstäver iställer för 84 (98 om man använder bindestreck som jag gjorde, men det var bara för tydlighets skull).

Hm, kanske "mums" passar?

Hm, kanske ”mums” passar?

När vi inte har ett specifikt ord för något, därför att det vanligtvis inte behövs ett sådant ord, så går vi runt problemet genom att referera till det vi saknar ett ord för med en hel uppsättning ord. Jag har inget specifikt ord som betyder ”vacker kurvig blonding med former som får mig att gå i väggen och ligga sömnlös om natten”. Men jag klarade av att kommunicera konceptet ändå, genom att använda flera ord, eller hur? Man behöver inte ha ett specifikt ord för precis allting. Finurligt det där med språk, fast det finns de som inte riktigt har upptäckt det ännu. Inget som hindrar en från att uppfinna ett ord om man tycker det behövs. Men varför uppfinna ord som faktiskt inte behövs?

Jag hänvisar ganska ofta till 1984, och tänker göra det nu med. De som har läst boken vet att manipulation av språket är en ganska viktig och central del av förtrycket. I appendixet (som jag bland annat citerade ur i ”Negerkungens uppgång och fall”) beskrivs hur man omdefinierar ord och framför allt rensar bort så många ord som möjligt för att omöjliggöra tankar som strider mot det politiskt korrekta. Den politiskt korrekta feminismen har gått ett steg längre och slänger alla orden i en semantisk gryta som de kryddar med sin politiska ideologi och rör till så att inget längre är klart definierat. I längden blir det omöjligt att kommunicera.

Arsinoe, en av mina andra feministiska favoriter, och ja, den här gången är jag definitivt ironisk, bekräftar mig som vanligt i Vem är kvinna/man:

Jag är generellt ganska ointresserad av att sätta upp exakta kriterier för vem som ”är” kvinna/man. Precis som att det finns flytande gränser när det kommer till klass och ras finns dessa även här. Exakt hur dessa gränser ska dras känns dels ganska meningslöst att teoretisera kring, dels riskerar det att hamna i essensialism vilket jag tycker är jätteproblematiskt. Jag tror inte på några fasta kriterier för vem som ”är” kvinna eller man.
Kvinna/man är för mig politiska kategorier som är relevanta utifrån ett feministiskt perspektiv. 

Tillfällighet, eller föräldrarnas preferens?

Tillfällighet, eller föräldrarnas preferens?

Och sen fortsätter det med en massa snömos som vanligt. Hon är helt klart språkligt underbegåvad, annars skulle hon inse att hon bara svamlar utan att ha en aning om vad hon egentligen säger.

Jag vill dock själv bidra med ett par orddefinitioner som jag tycker vi har ett stort behov av.

Vi behöver ett ord för ”en vettlös fittperson med encefalatrofi (förtvinad hjärna)”, och för det tycker jag ”feminist” passar alldeles utmärkt.

För en ryggradslös kukperson som helt tappat kontakten med sin egen identitet föreslår jag på samma maner att vi benämner ”fittfjäskare”.
Slut på dagens språklektion.

©2014 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Om vettlösa fittpersoner och karaktärslösa kukpersoner — 20 kommentarer

 1. Den stora majoriteten av oss definierar oss som man eller kvinna utifrån de könsorgan vi har fått ifrån födelsen och har inga problem med det. Sedan finns det en minoritet av människor som anser sig ha fötts med fel könsorgan och vill definiera sig som det andra könet. Det är heller inget problem och de kallas transsexuella.
  Eftersom de flesta identifierar sig med det kön som de är födda till så är det,precis som du skriver, rationellt att benämna männniskor man eller kvinna utifrån det kön de har fått och sedan ta hänsyn till de transsexuella som vill definieras som motsatt kön. Det är inte rationellt att börja hitta på ord som kuk och fittbärare bara för att inte utgå ifrån att någon identifierar sig med det kön de har blivit tilldelade sig.Dessutom är det väl en ganska osmaklig benämning på oss människor.

 2. Pingback: Med fittkonst på väggarna | WTF?

 3. @Pelle2: Osmakligt är väl bara förnamnet. Det är avhumaniserande och jag uppfattar det som misantropiskt.

 4. Visste är det intressant att feminister hela tiden vill dela upp människor i olika grupper, sätta etiketter på dessa och sedan ge dessa grupperna olika status och rangordning.

 5. @Pinjata: Att man delar upp människor i grupper och använder olika etiketter för dem är väl ganska naturligt, ”kvinnor” och ”män”, ”fåglar” och ”fiskar” (visserligen inte människor, men ändå), ”vita” och ”svarta”, ”hetero” och ”homo” är användbara begrepp och indelningar för att föra diskussion.
  Grejen med feministerna och de ”rättänkandes” gruppindelningar är bara att de förvirrar mer än klargör och är så ytterst ologiska och onaturliga.

 6. @Dolf: ”Det finns en strikt korrelation mellan vilka genitalier man har och vilket ord som används. Har en person en penis är det en man. Har personen en vagina är det en kvinna. Svårare är det inte. Personer som hamnat i något slags mellanting är missbildade.”
  Visst finns det en strikt korrelation mellan genitalier och vilket ord som används, om man inte redan vet att personen istället identifierar sig som något annat. Då skulle jag säga att i dom allra flesta fallen är det mer rätt att använda ord som reflekterar det kön personens hjärna har, kanske med en brasklapp om genitalierna ifall man pratar med en tredje person och det av någon anledning är relevant information i sammanhanget.
  Jag skulle dock inte gå så långt som att säga att dessa personer är missbildade. Genitalier som är ”mitt emellan” är missbildade, visst, men en transperson har väl (oftast) fullt normalt könsorgan, det stämmer bara inte överens med hjärnans kön (en hjärna som inte heller den är missbildad). Eftersom ingen kroppsdel är felutvecklad blir det vanskligt (och ganska kränkande) att börja prata om missbildning, skulle jag vilja påstå.
  Men visst är det inte standardutförande 1A och något som verkligen är jobbigt för den som är drabbad, så jag tycker att det är värt att disskutera.

 7. Då skulle jag säga att i dom allra flesta fallen är det mer rätt att använda ord som reflekterar det kön personens hjärna har, kanske med en brasklapp om genitalierna ifall man pratar med en tredje person och det av någon anledning är relevant information i sammanhanget.

  Jag tänker ta upp den saken när jag sätter igång och mangla ”hen”. Blir lite för långt att besvara här i kommentarerna.

  Jag skulle dock inte gå så långt som att säga att dessa personer är missbildade. Genitalier som är “mitt emellan” är missbildade, visst, men en transperson

  Ninni reagerade också på det igår. Jag var tydligen otydlig (pun not intended), eftersom jag i stycket pratar om vilka genitalier man de facto har, så trodde jag det var klart att jag avsåg just fysiska missbildningar när jag refererade till ”något slags mellanting”.
  Att en person fötts i ”fel kropp” handlar om att ”föraren” och ”bilen” inte passar ihop. Det betyder inte att det är något egentligt fel på någon av dem, bara att de inte hör ihop. Ungefär som två helt friska och i all mening sunda personer som inte passar ihop i ett äktenskap.

 8. Just precis.

  Att omdefiniera ord som redan har en ganska tydlig definition är ett typexempel på försök till maktövertagande. Jämför politik, media, företagsledningar etc: ”Efter att andra har byggt upp det här under decennier, är det dags att ni lämnar över makten till oss i [valfri grupp som anser sig förfördelad].”

 9. @Kristian: Jag fattar att tyranner och slikt pack omdefinierar ord, det ligger liksom i deras intresse. Men jag begriper inte att hela segment av befolkningen ägnar sig åt det. De borde ju själva märka att det blir helt omöjligt att föra någon slags vettig dialog när orden tillåts skifta betydelse lite hur som helst. Det är fan besvärligt nog att få sina tankar klart formulerade utan att man skall krångla till det ytterligare.

 10. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Håller med.

  http://magasinetneo.se/artiklar/postmodernism-ar-en-lattsinnig-lyx/
  ”… det finns en tilltagande trend bland studenter att bli kränkta av tanken att det finns sanning, att det finns rätt och fel. Att underkänna studenter på kunskapsmässiga grunder förolämpar studenternas personliga integritet.”

  Det räcker gott med att folk inte klarar låneord, man behöver inte krångla till den inhemska vokabulären också.

 11. Här är de ju inte ens konsekventa i sina egna resonemang. Det brukar heta att könet är kroppen, utsidan, medan att genus är det på insidan. Expressen har inte sagt att personen har bytt genus utan att hen har bytt kön. Om man går från att ha en penis till en vulva, eller tvärt om, då har man tamejfan *bytt* kön. Man hade det ena, nu har man det andra. Könskorrigering måste betyda att man har samma kön som innan, men att det hade en defekt som nu är åtgärdad.

 12. @Kristian: Bra artikel där. Synd på Riskradion att ljudet inte är så där 100%. Hade varit bra om det funnes transkriberat.

 13. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Har inte sett den i skrift. Ber att få återkomma.
  Har transkriberat ”Fördomar” och ”Bryskens” för eget nöjes skull. (Och delvis ”Fröding” för att den yngre generationen upperbarligen inte hört eller förstått alla ord.)

 14. @Kristian: Skulle du hitta den, eller få för dig att transkribera den själv, får du gärna mejla den till mig. Jag gillade ordlekandet, men det var mycket jag inte uppfattade.