Någon som vill ha en fjäder i hatten?
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke menar att en bra fjäder i uret håller tiden i led

Hallå killar, trodde ni att värnplikten var över för er?

Då har jag nyheter för er. Åtminstone om ni hör till den kategori av snoppförsedda svenska män som en gång har gjort grundutbildning och inte har blivit för gammal för repmöte. Trängregementet i Skövde har nämligen inkallat 23 män som gjorde sin värnplikt för tio år sedan till en repetitionsutbildning på 10 dagar.

Frågan inställer sig, hur länge dröjer det till värnplikten återigen är ett faktum? Och kommer den, som vanligt, bara att drabba dem som försetts med ett blindtarmsliknande bihang på utsidan? Och inte minst, hur ställer sig kvinnorna till detta? Kommer den feministiska kampen från första världskriget att återupptas?

En tankeväckande ”antikvitet”

Jag har ingen som helst aning om vad Edwin Hubbell Chapin var för någon slags filur, men han har i alla fall tillskrivits följande tänkvärda lilla citat:

Bakom inte så lite av världens mod gömmer sig en ömklig feghet. Män står öga mot öga med krutrök och slipat stål för att de saknar modet att stå öga mot öga med opinionen.

Kanske något att fundera lite på i dagsläget.

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Någon som vill ha en fjäder i hatten? — 14 kommentarer

 1. Hej.

  Jaha, vem vet. Kanske det blir dags att kalla in sådana som jag som kasserades som odugliga snart också? Dags att läsa om ”Den tappre soldaten Svejk” (och givetvis lyckas jag inte få dit ’taket’ på S:et).

  Kamratliga hälsningar,
  Ps ”…blindtarmsliknande bihang…”, varför tänker jag på Johan Ulvesson som scoutledaren ’Farbror Bosse’ när jag läser det? Ds

 2. @utlandssvensk:
  Tvivlar starkt på att feminismen skulle ha varit orsak, det är att tillmäta den för stor betydelse. Då. Däremot känns inte feminismen som orsak för ett framtida världskrig särskilt främmande.
  Men jag kan tänka mig att även om det inte finns ett kausalt samband, så kan det mycket väl finnas en korrelation så till vida att världskrigen och feminismen har en gemensam orsak.

 3. Har sagt det förut, och jag säger det igen:

  Värnplikten har aldrig varit avskaffad, den ingår numer som en del av totalförsvarsplikten.

  Bara för att staten i dagsläget valt att inte utnyttja möjligheten betyder inte att den är avskaffad, tvärtom.

  Faktum är att det blivit lite mer jämställt nu när ALLA mellan 16-70 år är pliktskyldiga.

  https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Lag-19941809-om-totalforsva_sfs-1994-1809/

 4. @Rikard:
  ”varför tänker jag på Johan Ulvesson som scoutledaren ‘Farbror Bosse’ när jag läser det?”

  Jag tänker på Magnus och Brasse som läkare/kirurger, de ska operera bort blindtarmen och läser ”litet maskformigt bihang”.
  -Men den kan vi inte operera bort?

 5. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Tvivlar starkt på att feminismen skulle ha varit orsak, det är att tillmäta den för stor betydelse.”

  Du har säkert rätt. Men jag tyckte att det var en kul teori! Vidare var det intressant att läsa om vilken hårdför och storskalig terrororganisation som suffragetterna var i UK. Dagens hot verkar direkt blygsamma i jämförelse:

  ”Between February and December 1913 there were 232 recorded bomb and arson attacks; from January to August 1914 there were 105. A telling incident was the attack on Glasgow Botanical Gardens in January 1914. Suffragettes planted two bombs, one apparently as a diversion, and sat drinking champagne and eating cakes as they waited for the night-watchman to pass.”

 6. Drinking champagne and eating cakes Smile
  Ja feminismen har alltid styrts av vita övre medelklasskvinnor därför är det viktigare för feminister att diskutera vem som diskar,än att rasifierade kvinnor kastas ut från balkonger.

 7. @Anders Senior:
  Precis.
  Jag brukar också påpeka det. Men det har blivit missförstånd eftersom att göra värnpliktsutbildning kallades för göra värnplikt.

 8. @@michael: Exakt. När jag läste litt. vet. en gång i forntiden hade vi en eminent lärare som tog upp detta, till vissa feministers förtret Grin . Hans argument var att arbetarklassen inte hade tid att bry sig om ”jämställdhet” och liknande. De måste se till att överleva och en följd av detta var att uppgifterna delades upp mellan könen. En arbetsfördelning för att maximera chansen till överlevnad för sig själv och avkomman. Feminismen, precis som marxismen/kommunismen, är ett medelklassprojekt, ett projekt som hade sin upprinnelse i ren sysslolöshet. Nånting måste ju fruntimmren sysselsätta sig med. Det blev en rätt underhållande diskussion om detta. Smile Det var tider det, då det fanns vettigt folk kvar i kvacka…, förlåt, akademin.

 9. De kan ju glömma att jag tänker försvara det här landet.

  ”nu är det tjejernas tur”

  Sitter hellre i ett fängelse och käkar bra mat och pillar navel.

 10. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Ja, visst är det vettigt! Det finns ett ständigt återkommande mantra i Sverige som i princip går ut på att vi inte kan göra någonting för att påverka antal och selektion av migranter men det är totalt felaktigt. Andra länder inför hela tiden vettiga och kreativa lösningar, som denna från Kanada.