Manligt, kvinnligt, mänskligt
avatar

Hur hamnade jag här egentligen? Jag som aldrig har varit särskilt intresserad av genusfrågor? Jämställdhet har jag sett som en självklarhet och har inte tidigare känt behov av att diskutera detta. Ännu mindre har det för mig funnits anledning att reflektera över begrepp som jämställdhet, feminism, könsroller m.m.

Ja, det undrar jag också men en orsak är definitivt debattklimatet. Hur ska man uppnå jämställdhet med en retorik som mer eller mindre påminner om rasism och fascism? Och hur kan rimligtvis feminism framstå som den enda rättmättiga vägen när den per definition exkluderar halva befolkningen? Det riktiga jämställdhetsarbetet börjar när vi är beredda att diskutera både kvinnofrågor  och mansfrågor men också mänskliga frågor. Jag kan förstå feminism i den mån den arbetar för orättvisor mot kvinnor som fortfarande kvarstår men jag ser lika många mansfrågor som idag behöver lyftas upp på agendan. F.ö gillar jag inte att se allt med genusglasögon och njae… könet som enbart social konstruktion tror jag inte ett dugg på!

Så nu är jag här som skribent på genusdebatten och tycker det ska bli rackarns skoj. Mina hjärtefrågor är ungdomar och skolans värld men också barns rätt till båda föräldrar. Juridik är ett annat ämne som intresserar mig. Jag har en osviklig tro på demokrati och rättsstat som princip. Men lagstiftning och dess tillämpning behöver ständigt diskuteras och omprövas för att rättssäkerheten ska garanteras. Medias rubriker ger sällan den allsidiga belysningen som jag skulle önska. Ibland kan de t.o.m göra mer skada än nytta.

Om nu någon skulle vara intresserad kan jag berätta att jag är en ganska vanlig person av ett kön som ni troligtvis redan listat ut. 46 år, gymnasielärare, boende i en småstad. Akademiker med arbetarklassbakgrund. Rötter i såväl feminism som vänsterrörelse men idag snarare socilalliberal. Antirasist med en osviklig tro på alla människors lika värde. Jag är en rationell känslomänniska som varken har problem med min egen könsroll eller andras. För mig får folk vara vad de vill så länge de inte skadar andra och respekterar andras val.

Jag yttrar mig hellre diplomatiskt och med eftertanke vilket inte betyder att jag är rädd för debatt. Jag ser mig själv som ansvarig för vad jag säger och gör och utgår från att andra gör detsamma. Offerkoftan slängde jag för över 15 år sedan och det var mitt bästa val någonsin. Så om någon händelsvis tror att jag är feg kan ni ta och fetglömma det Smile

Kommentarer

Manligt, kvinnligt, mänskligt — 30 kommentarer

 1. Varmt välkommen säger jag!

  Skolan vill jag läsa mer om. I fall av barn är min plan att masa mig över sundet för att låta ungarna gå i någon internationell skola i Köpenhamn. För att slippa hjärntvätten.

  Nu hoppas på jag att slippa detta.. men danskarna är å andra sidan ganska sköna ändå.

 2. Ha, ser man på, ett nytt fruntimmer på GD, tänka sig. Vilken överraskning. Men det är ju bra, inget fel på Ninni, men ju mer kvinnlig fägring, desto bättre, det har alltid varit min paroll. (Sen skiter jag högaktningsfullt i om det inte är särskilt jämställt.) Heart

 3. Amazon…vilka då orettvisor ???
  .
  ”…arbetar för orättvisor mot kvinnor som fortfarande kvarstår…”.
  .
  .
  Per Hagman.
  .

 4. Roligt att se fler som vaknar upp ur indoktrineringen… Wink
  Lärare också, desto bättre, då får åtminstone dina elever chansen att lära sig tänka kritiskt och självständigt! Smile

 5. ”Rötter i såväl feminism som vänsterrörelse men idag snarare socilalliberal. Antirasist med en osviklig tro på alla människors lika värde.”

  Fråga: Är du fortfarande feminist och vänster? Socialliberal verkar vara ett alltför vitt begrepp för mig att förstå, jag tolkar det som vänster.
  Antirasist har ju fått en helt ny innebörd på senare tid vilket gjort att bl.a. jag slutat kalla mig för antirasist, snarare kallar jag mig då för anti antirasist av bl.a. anledningar som nedan:
  Antirasistiskt forum bara för ickevita som utsatts för rasism
  Hur som helst. välkommen hit men jag väntar med att sluta upp i hyllningskören tills dess att jag börjar veta mer var du står i olika frågor. För jag delar exakt den åsikten som @Anders Senior: Skriver här…

  ”Jag kommer aldrig att förlåta feminismen för att de gör våra döttrar till skrämda offer, som går omkring och stryker efter väggarna, rädda för allt och alla… Rädda för män.

  Jag kommer aldrig att förlåta feminismen för att de gör våra söner till skrämda krakar, som går omkring och stryker efter väggarna, rädda att bli anklagade för allt av alla….. Rädda för kvinnor.

  Ner med feminismen! ”

  Skall bli spännande att ta del av dina åsikter.

 6. Amazon krigarkvinna eller slitstark gammal bil antingen det ena eller det andra eller båda så är du välkommen.

 7. Välkommen. En gymnasielärare till, va’ kul. Skriver också här när andan faller på och tiden räcker. Vilka ämnen? Bi, Ke, Ma här.

  Anders/AV

 8. @barfota: Nej, feminist vill jag absolut inte kalla mig idag. Har kanske egentligen aldrig gjort utom som ett ”slarvigt” uttryck för att jag tycker att både män och kvinnor ska respekteras och ges möjlighet att leva de liv de vill. Med socialliberal menar jag att individer bör ges incitament att ta ansvar för sina egna val och handlingar men att vi troligtvis alltid kommer att behöva ha ett socialt skyddsnät för att hjälpa vissa människor till självhjälp. Antirasist är helt enkelt att jag inte har lust att sortera in människor i fack utifrån etnicitet eller annan härkomst. Alla är lika mycket värda men alla handlingar är inte ok. Gäller alla. När det gäller feminismens svek mot ungdomar, både tjejer och killar, är jag mer eller mindre benägen att hålla med dig. Tackar högre makter för att jag inte är tonåring idag. Sunda könsroller kan vara en trygghet men också något att distansiera sig ifrån om man inte trivs med sin roll. Hur som helst kan det vara skönt med något som står tryggt och fast idag när allt annat flyter.

 9. @Anders/AV: Svenska och franska. Humaniora alltså. Förmodligen ytterligare ett utfall av ett könsförtryck men jag valde det alldeles själv Wink

 10. @Amazon:
  Tack för klargörandet… Ja då så då är vi ungefär inne på samma linje förutom att du kallar dig för antirasist (försök hitta ett bättre ord eftersom det ordet har kidnappats av diverse kriminella element) Smile

 11. @John Nilsson:

  ”julöä’ghjklöASDFGHJLÖÄ'”

  Instämmer, men vill även tillägga att Chomskys teori om universell grammatik inte står och faller med det.

  Grin

 12. Pingback: Stor humor | WTF?

 13. @John Nilsson:
  De får nog stå kvar, annars blir ju Benjamins (bench) kommentar obegriplig. (Och vi vill inte ha historierevision på GD).
  Men hur din obegipliga kommentar hamnade där kan jag förklara baserat på en riklig mängd egna liknande erfarenheter: katten gick på tangentbordet.

 14. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  ”Men hur din obegipliga kommentar hamnade där kan jag förklara baserat på en riklig mängd egna liknande erfarenheter: katten gick på tangentbordet.”

  Det var nog ”Schrödingers katt”, i så fall… Den där ”kvantkatten” som man inte vet om den finns eller ej, eller om den är död eller ej. Jag såg i alla fall inte till den. Smile

  Nej, det verkar som jag får acceptera att jag klantat mig, helt enkelt. Jag får väl bjuda på det. @Benjamin (bench):s kommentar var ju kul också. Garvade stort åt detta i natt.

 15. @barfota:

  Jag vill bara förtydliga mitt citat ovan, jag står för det fullt ut.
  Men jag är inte sämre än att jag kan göra skillnad på sak och person;

  Jag kommer aldrig att förlåta feminismen, men före detta feminister som insett att de hade fel, och nu lovar bot och bättring, de kan jag förlåta om det är ärligt menat….

 16. Se där Amazon.
  Akademiker med s.k. arbetarklassbakgrund, det är jag också per allmänt accepterad definition. Nu har jag dock aldrig känt mig som en förtryckt arbetarklass utan varit en, för etablissemanget, besvärligt fri själ. Det har förstås orsakat en del konfrontationer med ”överheten”, men de har alltid fått ge sig till slut. Smile

  Demokrati är väl inget perfekt system, men som vår gamle vän Winston sa:
  ”It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried.”

  En fungerande demokrati kräver dock att de röstberättigade medborgarna vet vad de har att välja på. Att de utifrån sin egen situation kan fatta ett välgrundat beslut för vad som är bäst för just dem själva.
  För detta krävs en allsidig och ofärgad information.

  Det som sker idag är att vi har ett s.k. ”public service”-organ som t o m påstår själva att de är oberoende och opolitiska … Man behöver inte göra någon grävning i doktorsklassen för att upptäcka att så inte är fallet.

  Det finns framför allt 3 områden där MSM (Main Stream Media) konstant ljuger, förtiger och vinklar.
  Dels feminismen inklusive genusteorierna, dels klimatbluffen och framför allt massinvandringens påverkan på det svenska samhället.
  Detta gör att MSM är demokratins dödgrävare eftersom beklagligt få når de sidor på Internet som innehåller kompletterande information, nämligen den information som undanhålls medborgarna i MSM:s alster.

  Hoppas på fler inlägg från dig Big Smile

 17. @Anders Senior:

  ”Jag kommer aldrig att förlåta feminismen, men före detta feminister som insett att de hade fel, och nu lovar bot och bättring, de kan jag förlåta om det är ärligt menat….”

  Det var väldigt generöst av dig, jag är inte säker på att jag är lika förlåtande som du. Dessa fd. feminister har ju trots allt satt oss och landet i den prekära situation vi nu befinner oss i och inför valet 2014 finns det inte ett enda politiskt parti som inte är mer eller mindre feministiskt att lägga sin röst på. Så jag vill allt se dessa gammelfeminister göra offentlig avbön, be om ursäkt för de skador de åsamkat samhället och skapa en motrörelse som återställer eller minimerar de skador de åsamkat oss alla både nationellt och internationellt.