Klagosångens strofer
avatar

Det finns ingen naturlag som säger att kvinnor ska gnälla mer än män, men jag upplever att de är en smula överrepresenterade. I vart fall om det ankommer på att klaga för att söka medömkan, och inte på livets bitterhet i allmänhet. Men feministerna har lyft klagosången till ett korus. Låt oss lyssna på några strofer av Cissi Wallin från gårdagens Metro.

Cissi är sur. Hon får erbjudanden om att göra jobb gratis, hon tror att allt ger betalt och att bara kvinnor förväntas arbete kostnadsfritt. Så är dock inte fallet. Hade inte jag dragit i bromsen hade jag börjat mitt jobb en timme innan jag började få lön, och slutat 45 efter att min betalda tid slutat. I genomsnitt bjuder jag på drygt 4 timmar i veckan, trots att min arbetstid är schemalagd. Det är två arbetsdagar i månaden. Detta gör jag för att mitt arbete ens ska gå ihop, och Cissi har mage att gnälla över att hon får erbjudanden från andra! Tacka nej om du inte vill, hur svårt kan det vara?

Cissi är sur över en sak till. Männen i hennes bransch kan fakturera tusenlappar, med det har inte hon gjort! Och det är tydligen orättvist att männen gjort det och lyckats med hon inte har prövat! Vad är problemet, testa om du tror att det håller.

Problemet är kanske att hon drömmer om att bygga upp ett ”fuck off” kapital och slippa vända på kronor och ören. Med tanke på hennes utvikning om ostpriser, så antar jag att det innebär att kunna köpa vad man vill utan att bry sig om prislappar. Ljuva dröm, men arbetsgivare bryr sig sällan om sådant. Få tjänar så bra att de inte kan bränna pengarna. Det är en fråga om prioriteringar. Själv väljer jag bort allt dyrt, tex ost. Men har då pengar kvar till annat som berikar mitt liv mer, tex ett gott vin. Jag bor billigt och köper sällan kläder. Därför kan jag äta ute när jag känner för det. Jag vill bara avsluta med ett citat om ideellt arbete som jag tyckte var roligt:

Det är jättefint att engagera sig ideellt, i allt från cancerfrågor till kvinnojourer. Men, det är inget jobb. För den här kvinnofällan, där ens kunskap och kompetens aldrig riktigt får kosta, eller vara betydligt mer rabatterad än männens, måste få ett slut”

Kvinnofälla med ideellt arbete? Undrar vad jag får betalt för denna text? Inte en spänn såklart. Men som man gnäller jag inte över mitt gratisarbete. Jag bjuder på det, eller låter bli. Det är ett val.

Det är nyckeln Cissi. Sluta klaga och ta beslut. Styr upp ditt liv som du vill ha det. Men att står och gnälla för att ”ingen annan” gör det åt en, det om något är en kvinnofälla. Det illustrerar en brist på tex kompetens eller kunskap, eller den offervilja som krävs för att kämpa sig uppåt i karriären. Men oavsett så är det ingen annans fel! Bara du själv kan ta ansvar för din egen lycka. Vad gör dig lycklig?

Teo

Kommentarer

Klagosångens strofer — 37 kommentarer

 1. Måste dock säga att jag älskar den här typen av debattinlägg där aggressionen finns där under ytan som drivkraft. Men jag gillar inte heller omotiverat könsgnäll varifrån det än kommer och det här var väl lite på gränsen för vad jag tål utan att bli irriterad. Till Cissis försvar kan jag ju upplysa om att hon lever tillsammans med en rik snubbe men att dom har separat ekonomi för att hon vill ha det så. Hon skulle inte behöva arbeta alls om jag förstått saken rätt.

 2. Gnäll, gnäll, gnäll…

  Håller fullständigt med dig, dock intressant att Cissi faktiskt verkar tycka att kvinnor ska bli bättre på att ta betalt istället för att be män att kliva åt sidan.

  Mer eller mindre indirekt erkänner hon alltså också att män tjänar mer för att de är bättre på att ta betalt. Inget patriarkat alltså?

 3. Jisses så många felslut i en och samma artikel. Hantverkare får betalt men det får väl även affärsbiträden, hemtjänst personal eller de som jobbar på bank? Och sist jag kollade fick inte heller män betalt för ideellt arbete, som alla tränare i barn och ungdomsidrotten t ex. etc etc…Men på en punkt tror jag vi skulle kunna göra gemensam sak och det är fråga om kvinnojourer. Förstatliga/kommunalisera dem, även mansjourerna. Som bonus får vi insyn, denna bransch ska inte drivas av inkompet…ideolog…förlåt, ideella krafter.

 4. En person som får betalt för att blogga, skriver om hur jobbigt där att skriva ideellt. Ooh, the irony! Om man räknar hur många som jobbar ideellt i Sverige kommer man förmodligen fram till att de flesta är män, främst inom idrottsrörelsen. Wikipedia är ett annat exempel, som helt domineras av män som jobbar gratis. Det är få förunnat att kunna leva på sin hobby.

  Jag följde ett tag Wallin på Twitter, när hon visade tecken på självinsikt och en begynnande mognadsprocess, men sen hon slutade på radion och flydde landet har hon mer eller mindre återgått till sitt gamla jag. Förmodligen känner hon av det faktum att hon är en nobody i New York. Där får hon knappast inbjudningar till premiärer och kändisfester, som hon vant sig vid i Sverige. Jag avföljde henne på Twitter när jag tröttnade på hennes bittra självcentrerade spam.

 5. @wigwag:

  Jag har svårt att tro att hennes pengar räcker till halva hyran i New York om hon bara får ströjobb, så helt separat ekonomi kan de väl inte ha?

 6. @Bashflak: Har inte en aning. Det är hennes egna uppgifter jag återgett som jag läst på hennes blogg. Och jag väljer att tro på det tills motsatsen bevisats. Hon uppgav alltså att dom hade helt skilda ekonomier vad jag minns. Men kanske ingick inte hyran i det påståendet…

 7. @Mia.:

  Ja. Mer pengar till den här verksamheten, gör den mer eller mindre könsneutral, mer välorganiserad och professionell.

 8. jag vill också få mer betalt för att skriva texter om att jag borde få mer betalt.

 9. @wigwag:
  Jag gissar att den rika snubben står för hyra el och avgifter som t.ex parkeringsavgift sophämtning vatten.
  Medans Cissis lön är nålpengar alltså ett traditionellt förhållande precis som gårdagens feminister levde i som är sprunget ur övre medelklassen.

 10. ”Det är jättefint att engagera sig ideellt, i allt från cancerfrågor till kvinnojourer. Men, det är inget jobb. För den här kvinnofällan, där ens kunskap och kompetens aldrig riktigt får kosta, eller vara betydligt mer rabatterad än männens, måste få ett slut”

  Erh..ja ok? Men om det är en kvinnofälla att kvinnor (för det är ju enbart kvinnor)jobbar ideellt på kvinnojourer så vem är det då som gillrat fällan?
  Kan det vara ROKS, vars styrelse och funktionärer på kansliet endast består av kvinnor? Och som lyfter bidragsmilon efter bidragsmiljon utan att behöva redovisa ett jota vad de gör för pengarna?
  Blir ju lite svårt att skylla på könsmaktsordningen då?

 11. Jösses

  Mig veterligen är det ingen som får betalt för att skriva på uppslagsverket Wikipedia och lik förbannat så skrivs det massor där. Det är även mängder av människor som arbetar i idrottsrörelsen som inte heller är betalda för jobbet de gör.

  Och det är jobb som är långt viktigare för vårat samhälle än att skriva självterapeutiska texter om att man borde få mer betalt.

 12. @michael: Men varför göra en så illvillig tolkning. Tycker jag inte det finns anledning till. Så som jag uppfattat Cissi är det viktigt för henne att klara sig själv utan sin snubbes pengar och det respekterar jag. Men som jag skrev till henne då, när ämnet var på tapeten, så är det lättare sagt än gjort och att risken alltid finns där med en smygande tillvand högre levnadsstandard än vad den egna ekonomin egentligen tål. Och då har man ändå hamnat i ett beroendeförhållande till slut.

 13. Enkelt att googla fram lite statistik om ideellt arbete fördelat på kön.

  Det här var intressant:

  http://www.ideelltforum.se/Artiklar-och-fordjupningar/Artiklar/Kvinnor-och-man-i-ideellt-arbete/

  ”Efter Nederländerna är Sverige det land i Europa där frivilligt arbete är vanligast. Tittar man däremot bara tittar på andelen kvinnor som utför frivilligt arbete, så kommer Sverige först på en fjärde plats. Det är alltså männens engagemang som drar upp den svenska statistiken.”

  Fast det går ju enkelt att förklara med att eftersom män inte dubbelarbetar som kvinnorna gör så har de mer tid att engagera sig ideellt.

 14. Förutom det här att feministiska kvinnor alltid tror att de är representativa för alla kvinnor, så förvånas jag alltid över att de som skryter om sin kompetens ofta vet så lite.
  Jag arbetar, också, på konsultarvode. Samtidigt driver jag en firma, enbart det innebär att jag med normal arbetstid bara kan fakturera ungefär 4 timmar om dagen. Jag kontaktas ofta av människor som frågar om jag kan göra jobb gratis åt dem, jag svarar alltid nej. Ännu oftare så återkommer folk när de fått räkningen och vill pruta och inte sällan struntar bara folk i att betala (Jag har ca 30 ärenden hos kronofogden mot kunder). När uppdragsgivaren är staten så skär den inte sällan ner mina kostnadsräkningar utan att jag kan göra något, när jag REDAN gjort jobbet alltså. Vissa erbjudanden om gratisjobb handlar också om godwill och liknande ”Gör det här jobbet så kommer vi att anlita dig för stora pengar i framtiden” – typ. Jag säger alltid nej till sådant också, har de inte råd att betala för första jobbet så tvivlar jag på att de har stora pengar att anlita mig för i framtiden.

  Jag har erfarenhet av hantverksarbete också. Samma sak där, nästan varenda kund vill pruta på offerten, det allmänna betalar lägre timarvode mot att erbjuda mycket jobb osv. Hantverkare tjänar ofta bra eftersom de jobbar så jäkla mycket. Priserna per timme för en hantverkare är ju låga, snickare, elektriker m.m. tar ca 500 för en timme, maskinförare och liknande (som bluffanställs som ”F-skattare”) får ännu mindre 250-350 kr per timme. Men jobbar man 12 timmar om dagen så blir det en bra lön av det.

  Vad la Wallin ner på att skriva den där krönikan? En kvart? Men säg att hon la en halvtimme. Skulle hon vara nöjd med att fakturera 125-250 kr för den, som många män gör?

 15. @wigwag:

  Den är nog inte gjord av illvilja utan baserad på det faktum att det är jäkligt dyrt att bo i New York. En etta i staden ligger på ca 20.000Thinkingmån. Ska du köpa ettan så får du punga ut med ca 3.5 milj SEK.

  Hade hon och hennes sambo bott i Åsele där en etta ligger på 1.500Thinkingmån så hade tolkningen förmodligen varit annorlunda, även av en mer illvillig person.

  Förmodligen bor de inte i en etta.

 16. @MK: Förmodligen så bor de i en etta och Cissi betalar sin del av hyran till stor del med sparade pengar. Ska du snacka skit om henne så får du skaffa dig nåt på fötterna först.

 17. @wigwag:

  Att snacka skit vore att hävda att Cissi bor i en tvåa eller större och inte betalar något alls, samtidigt som detta är osant. Det hävdar jag inte, och ingen av oss vet vad som är sant.

  Jag förtydligade bara att michaels resonemang inte måste vara baserat på illvilja.

  Men du har förstås rätt, hon kan ha pengar undanstoppade sedan tidigare jobb hon har gjort.

 18. Dessa feminister vill framhäva sig som mer än andra. Min kompetens är förvisso relativt bred, men ingenstans unik. Men notera hur Cissi uttalar sig om sig själv: ”Min kompetens är unik. Det måste jag påminna mig om varenda dag.”

  Om den nu är så unik så skulle det inte behöva påminnas om. Och i den mån hon har en sådan kompetens så behöver det inte vara något värt i pengar. Men skulle den vara det, så har hon sina höjda arvoden som i en liten ask. Men då skulle hon nog redan ha utnyttjat det?

  Teo

 19. Hon iglar socioekonomiskt på den man som hon har valt. Samt väljer gärna att yrkesgnälla om det ena, men inte det andra, mot en, ibland, helt jätteotillräcklig betalning.

  Hon är således en ordinär feminist-tyckerska och ett alldeles oerhört förtryckt proffsoffer. Som det är jättesynd om. Snyft.

 20. Cissi Wallin är mer kompetent än andra människor helst om dom har penis Källa Cissi Wallin.
  Ideellt arbete är en kvinnofälla Källa Cissi Wallin så alla ni män som arbetar ideellt inom t.ex idrottsrörelsen upp på bordet med era feta kontrakt så vi får det bekräftat.
  Cissi Wallin har ett stort problem hon är tillsammans med en rik snubbe,som självklart endast behövde lägga sin penis på räkmackan för att sedan glida runt utan att jobba eller anstränga sig,för att pengarna skulle strömma in.
  Cissi Wallin vill bygga upp ett fuck off konto så hon kan lämna sin rika snubbe det finns ett väldigt enkelt sätt i USA Cissi för ett fuck off konto,gift dig med snubben så kommer du få ett stort fuck off konto efter skilsmässan.Vilket många snubbar i USA fått erfara.

 21. @wigwag: du sa i första kommentaren att hon ”lever tillsammans” med en rik snubbe. I att leva tillsammans ingår väl då att bo tillsammans. Och om han verkligen är rik så antar jag att de bor bar och långt ovanför vad Cissis ekonomi skulle klara. Så jag misstänker att separat ekonomi helt enkelt innebär att de spenderar sin inkomst var för sig. Skillnaden är att gemensamma fasta kostnader som hyra hamnar inom den rike mannens ekonomi och aldrig kommer i närheten av Cissis.
  Lever man tillsammans blir ”separat ekonomi” något av en oxymoron eftersom vissa utgifter med nödvändighet är gemensamma.

 22. @michael:

  Fick mig att tänka på det (kanske lite sexistiska men ganska roliga) amerikanska skämtet:

  F: Varför ger man ofta tropiska stormar kvinnonamn?

  S: På grund av likheterna, de stormar in i ditt liv, varma och fuktiga. Och när de drar vidare tar de med sig halva huset, bilen och båten…

 23. @wigwag: om cissi betalar sin del av hyran så har de inte separata ekonomier. Jag förstår inte varför du menar på att det är att snacka skit om Cissi. Om ekonomierna verkligen är separata lär hon bo gratis.
  Frågan är väl snarare om hon är självförsörjande eller inte. Och det kan väl mycket väl vara så att hon är det, kanske med hjälp av besparat kapital, men då har de inte heller helt separata ekonomier.

 24. Skulle tro att separata ekonomier helt enkelt innebär att snubben (är det en kändis?) betalar hela hyran,avgifter, bil, semesterresor m.m., medan de småslantar CW drar in går till hennes egen konsumtion. Ungefär som i muslimska länder, där kvinnan har rätt till all inkomst hon drar in för egen del, medan mannen är skyldig att försörja henne. Tack vare den rika snubben är det inte alls synd om CW. Hon bör växa upp och sluta gnälla. Frilanslivet är ingen dans på rosor, men det är en lyx om hon inte själv behöver betala för tak över huvudet. I själva verket är hon privilegierad.

 25. @Maria:
  Vet vi ens om det är småslantar som hon drar in?
  Jag skulle tippa att hon drar in ganska bra eller en normal lön men tycker att hon ska ha 100 000 i månaden.

 26. @MJ: Vore intressant att veta hur mycket hon drar in, det borde inte vara en omöjlighet att ta reda på. Alla grävande journalisters inkomster redovisades ju sida upp och sida ner.

 27. Tron att det finns ett könsbundet lönegap är inte bara ekonomiskt sett omöjligt, statistiskt ofunderat, och snedvridet. Det haller ocksa kvinnor tillbaka.

  När jag märker att jag (mansperson) far lägre arvoden än andra pa samma prestationsniva, gör jag nagot at det. Jag skyller inte pa nagon annan än mig själv; till och med uppdragsgivaren har ett förstaeligt interesse att halla kostnaderna i schack.

  Men en kvinna som märker att hon underbetalas, kanske söker tillflykt i föreställningen att hon är ett offer för könsdiskriminering och det är inte sa mycket att göra at det. Andra kanske överreagerar och griper till de metoder som lett till en hel del negativa stereotyper om förvärsarbetande, överdrivet aggressiva och känsliga kvinnor. Detta ser jag varje dag pa jobbet: kvinnor överordnade mig som häver ur sig feministiska klyschor, tar allting personligt, kräver löpande beröm, och skyller pa sexism om de inte befordras. De sitter, trots sitt beteende säkra pa sin plats: pa en arbetsplats med 60% kvinnor men bara 20% i ledande ställningar, vagar ingen röra en kvinna i hög position.

  Hur i hela friden hjälper detta kvinnor?

 28. @Maria: Varför skulle det vara intressant? Vad vi vet är att dom är rika som troll båda två. Mannen hon lever ihop med är VD och ägare av ett dataspelföretag som han själv grundat tror jag. Förövrigt brorsa till Lady Dahmers man som också är höginkomsttagare men en fattiglapp i jämförelse med Cissis kap. LD:s man jobbar i Cissis mans företag och LD har nån gång beklagat sig över att han inte får den lön han förtjänar. Lägg därtill konflikten mellan LD och Cissi som ingen av dem vill ventilera öppet vad det egentligen handlar om men det är ju inte så svårt att gissa när båda pladdrar på som dom gör. Lite skvaller bara. Ville egentligen bara säga att Cissi inte på något vis behöver sakna ekonomiska resurser och att det därför är illvilligt skitsnack att påstå hon lever på sin mans pengar när hon själv påstår att så inte är fallet.

 29. @wigwag:
  Om hon har det så väl ställt så att hon inte behöver bekymra sig för hur hon ska klara sig ekonomiskt, varför gnäller hon då om kvinnofällor och dåligt betalt ideellt arbete? Det var ju liksom det inlägget handlade om från början.
  Om jag hade det så väl förspänt så jag kunde ägna mig helt åt ideellt arbete utan att bekymra mig om min egen försörjning så skulle jag gladeligen göra det utan att gnälla om hur dåligt betalt det är.
  Ponera att man skulle vinna drömvinsten på lotto, det brukar väl röra sig om cirkus 150 miljoner kronor. Hamnade jag i en sån sits skulle jag ägna mig åt det jag vill göra. Vilket inte på något vis betyder att jag skulle vara sysslolös eller festa, utan att jag skulle arbeta med sånt jag verkligen vill arbeta med. Och jag skulle skita fullständigt i om jag inte drog in några pengar att tala om på det arbetet. Det är liksom fördelen med att verkligen ha det väl förspänt. Att man inte behöver bekymra sig om att kunna betala sina räkningar.

 30. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Inte vet jag. För att hon är besviken och förbannad över att många av hennes uppdragsgivare inte vill betala det hon tycker hon är värd kanske. Sen håller ju inte jag heller med om att det här är nån särskilt stor feministgrej då köns-skillnaderna inte är så stora utan snarare en branschgrej och har med den karaktär av verksamhet hon sysslar med. Skaffa dig ett fast jobb, en tillsvidareanställning, så har du pengar på lönekontot den 25:e varje månad och slipper behöva truga och hora och ständigt bevisa hur jävla bra du är på det du gör. Skulle jag kunna säga åt henne. Men det gör jag inte. Förövrigt är det här med att klara sig själv och inte hamna i en ekonomisk beroendeställning till den man lever ihop med en välkänd feministhållning och ingen behöver väl vara förvånad att detta också är viktigt för Cissi. Hon är ju feminist på riktigt trots allt. Till skillnad mot tex Lady Dahmer som bara är en pajas som förtjänar det förakt hon drar på sig.

 31. @wigwag:

  Jag är helt säker på att det är viktigt för henne, jag får bara inte ihop det. Min uppfattning är att hon hankar sig fram som frilansare och hela tiden gnäller för att ingen vill ”ge” henne de stora mediajobben. Hennes meritlista är mig veterligen inte särskilt gedigen (någon filmroll, lite jobb på SVT och SR och sedan frilansande) och för närvarande är hennes primära sysselsättning att blogga om mat…?

  Men hon har kanske faktiskt det gott ställt och fått välbetalt osv men är bara bitter för att andra har ”fått” ännu mer, vad vet jag.

  Cissi skrev ju för några månader sedan att hon var en omvänd feminist, för att hon tyckte det var för mycket offer i feminismen, men på sistone verkar hon ju ha trillat dit igen.

  Till skillnad mot tex Lady Dahmer som bara är en pajas som förtjänar det förakt hon drar på sig.

  Ah, intressant kommentar att höra från dig, det finns alltså hopp om dig också Wink

 32. @wigwag:
  Det som är störande med hennes gnäll är att hon verkar ta normala svårigheter som de flesta egenföretagare som om det vore personligt riktat mot henne. Jag har mer än en gång råkat ut för att jag inte fått betalt för jobb som jag gjort, där betalningen skulle ha hållit mig flytande i en månad, och att jag därför har blivit tvingad att be om anstånd med hyra och andra fasta utgifter och fått förlita mig på det som funnits i frysen (som lyckligtvis varit ganska välfylld vid tillfällena i fråga). Det är en del av verkligheten och man får lära sig leva med det.
  Om hon nu till råga på allt har det så väl ställt så att det inte går någon nöd på henne. Varför gnäller hon då? Hon kan förvisso ha sina åsikter om löner osv. men gnället om hur hon personligen drabbas blir ju då bara patetiskt och rent ut sagt omoget. Hon agerar ju i så fall inte alls som en självständig och ansvarsfull människa, utan som en bortskämt prinsessa som förväntar sig att världen skall vara arrangerad enkom till hennes behag.

 33. Om det som rör hennes ekonomiska tillvaro här stämmer, så är gnället än mer omotiverat.
  Notera att det hon kallar för ”fuck off”-kapital är att hon ska kunna ha råd att separera från maken utan att det slår så hårt ekonomiskt. Är skillnaden så stor så talar vi nog om mer pengar än de som täcker ostpriserna.

  Sedan ska man ha i bakhuvudet att en arbetsgivare inte alltid värderar ens arbete lika mycket som man skälv. I realiteten hamnar värdet där ena parten kan tvinga den andra att böja sig. Kan hon inte sälja sina insattser för mer än någa biobiljetter så är det värdet. Kan hon förmå uppdragsgivaren att öppna plånboken genom att annars sälja till andra, så ligger värdet där.
  Det finns uppgifter jag inte gör mot betalning, för ingen är redo att betala vad jag tycker att det är värt. Då får man hitta en annan försörjning, det är också ett val man kan göra. Den dörren står öppen för Wallin också om hon vill.

  Teo