Jag tycker att kvinnor och män är lika bra
avatar

Och även dem som inte identifierar sig som kvinna eller man. Alla är lika mycket värda anser jag, även
om en del personer betyder mer för mig än andra (tex. min familj betyder mer än random personer på gatan).

Någon som verkar tycka annorlunda är Linda Skugge, som tycker bättre om kvinnor och skriver negativt om män:

Jag anställer bara kvinnor. Jag föredrar kvinnliga artister, skådisar och författare. Jag köper alltid på mig Suzanne Brögger- och Erica Jong-böcker på antikvariat och ger till tjejer. Jag fungerar som mentor åt yngre tjejer som jag hjälper och ger råd. En av dessa tjejer är i dag hyllad författare (jag fixade förlag åt henne). Jag tycker bättre om kvinnor än om män. Jag tycker att kvinnor är bättre än män.

Vilka är det som slåss och misshandlar? Vilka är det som bråkar? Vilka är det som startar krig? Vilka begår övergrepp på barn? Vilka är det som överskattar sin förmåga att köra bil? Vilka är det som tar galna risker? Vilka är det som överskattar sin förmåga att simma på djupt vatten? Vilka är sämst på att använda reflexer (ja, Trygg Hansa har kommit med en pinfärsk undersökning)? Vilka är det som överdriver sina färdigheter på anställningsintervjuer?”
Och jag blir fundersam på varför man har ett sådant behov av att svartmåla ett kön? För visst vore det
möjligt att rabbla upp lika många negativa saker om kvinnor om man bara ville? Om det nu vore en tävling
i vilket kön som var sämst…

Kommentarer

Jag tycker att kvinnor och män är lika bra — 99 kommentarer

 1. En klockren demonstration av Women Are Wonderful-effekten! Smile

  Ett annat perspektiv på saken gavs av Warren Farrell:

  Tom: We often hear that women are nature’s civilizing balance.
  Warren: By taking care of the killing for women, it can be said that men civilized women.

  …vilket styrker din poäng – det är en balans, och det är inte meningsfullt att tala om vilket av de två könen som är bättre.

 2. Jag tycker riktigt illa om Linda Skugge!
  Jag ser ner på henne som människa därför att den cynism och självförhävelse som hon står för går helt emot det som är gott i vår värld!

 3. Ja det där fick hon ju nyligen publicerat på newsmill. Här kommer två ”wonderful women” till.
  Från min artikel ”Feministiska citat och aforismer, och med mina kommentarer.
  Ja dom är några år gamla…

  1) AnnBritt Grünewald, f.d. fängelsedirektör: ”Makt och kvinnor hör ihop. Jag blir lätt chef och ordförande. Min utgångspunkt är att män inte kan fatta beslut. Det är lätt att vara chef över män.” (”DN gratulerar” 10.11.06.)
  Vissas könsmakt är visst helt ”rätt” ändå! Även om, eller särskilt om(?) den utövas i chefskap över inlåsta män, som ”inte kan fatta beslut”! Och över lågutbildade fångvaktare!

  2) Anna Carrfors-Bråkenhielm, då VD på Strix television: ”Kvinnor är duktigare än män på mycket. Så enkelt är det. Kvinnor på lite mer ansvarsfyllda poster är nästan alltid bättre än sina manliga kolleger på samma nivå.” (Exp 26.11.02.)
  Duktighet på TV-såpakoncept, som blivit skvallerpressens främsta födkrok! Men hur var det nu det här med könsfördomar och jämställdhet? När ”det passar” bara?

  Dom här två gäller än i debatten vad jag vet.

 4. skrämmande, att Skugge & co inte ser själva vad dom gör, byt ut kvinnor mot vita och män mot svarta och publicera samma text så blir det nog annat ljud i skällan

 5. Usch… ibland är det pinsamt att tillhöra kvinnosläktet. Vad är det för fel på dessa sexistiska människor?

 6. Kvinnor är inte lika med feminister Ninni.
  Förresten. När har du börjat känna dig pinsam? Grin

 7. Jag förstår faktiskt Skugge. Jag har liknande åsikter, fast tvärtom. Jag tycker också bättre om manliga skådisar,diggar manliga sångare, och det sista jag skulle göra är att köpa en deckare av en kvinnlig romanförfattare.

  Retar mig mer och mer på fjompiga,lättkränkta,bortskämda dramadrottningar. Framförallt i Skugges kaliber. Och då har jag ändå läst både Brögger och Jong , vilka båda är excentriska damer som främst poserar och bejakar en extremindividualfeminismen. För literatur är det ju inte .

  Skugge är ett tragiskt exempel på en bitter och förkrympt världsåskådning. Henne kan man inte ha mycket till.

 8. Ninni, inte ska du skämmas för att du är samma kön som en sexist som Skugge. Jag skäms inte ett dugg för att jag har samma hudfärg som Järnrörsgänget i SD. Jag skäms inte heller som man för de män som våldtar och slåss.

  Skugges sexism är hennes egen. Vill hon placera sig i facket med andra sexister, rasister, facister och chauvinister får hon göra det och själv skämmas i framtiden.

 9. Hon är alltings orsak till misandrin genom sina spalter på aftonbladet redan på 90-talet. en veteran i industrin, en måttstock som alla nya feminister mäter sig emot, en förgångare i all sjuk sexismen, den starkast lysande stjärnan på misandrins himmel.

 10. Men då är väl bara hennes egen lilla fläktklubb som läser hennes alster i så fall? Resterande 99,62 procent av befolkningen skiter nog rätt duktigt i vad hon skriver och säger.

 11. … Om man undantar 0,38% som bor på södermalm,jobbar som journalist och är feminist ..

  Jodå. Men den tredjedelsprocenten anger tonen för hela debatten . tyvär.

 12. Ah, då är jag med. Vilken tur att det var en hen och inte en hum. Då hade ju namnet inte passat alls.

 13. Feminister i media (och även i andra sammanhang) låters om repiga skivor som har hakat upp sig. Påminner om Spinal Taps resonemang om elva och den totalt oförstående inställningen till reporterns förslag till lösning.

 14. Tack grabbarSmile

  @ Barfota
  Förresten. När har du börjat känna dig pinsam?

  Haha! Shy, inte avslöja mig så. Tänk på att det bara är du som träffat mig. Wink

  @ AV
  Jag vet det egentligen. Men känslor och tanke går inte alltid hand i hand.

 15. Ninni.
  Du och alla andra kvinnor har ett kollektivt ansvar för vad Linda Skugge och andra manshatande feminister gör och säger eftersom orsaken till deras beteende beror på könsmaktsordningen!

 16. ”Vilka är det som slåss och misshandlar?” – Vissa människor
  ”Vilka är det som bråkar?” – Vissa människor
  ”Vilka är det som startar krig?” – Vissa människor
  ”Vilka begår övergrepp på barn?” – Vissa människor
  ”Vilka är det som överskattar sin förmåga att köra bil?” – Vissa människor
  ”Vilka är det som tar galna risker?” – Vissa människor
  ”Vilka är det som överskattar sin förmåga att simma på djupt vatten?” – Vissa människor
  ”Vilka är sämst på att använda reflexer?” – Vissa människor
  ”Vilka är det som överdriver sina färdigheter på anställningsintervjuer?” – Vissa människor

  Tänk så svårt det ska vara ibland.

 17. Noterade även hur lätt det är för feminister att stänga ner folks twitterkonton. Svarade ett gäng feminister som klagade på att sverige iaf på pappret försökte behålla lite rättssäkerhet för män. Poof, plötsligt blev mitt konto stängt för att jag skrivit oönskade saker som svar till dem. Haha. Jadu, visst visste man att feminister aldrig tar en diskussion o att de gärna censurerar. Men twitter måste la förstå att själva poängen med twitter är ju just att man ska kunna kommentera på vad folk säger rakt ut i etern.

 18. Allvarligt talat så är det problematiskt att överhuvudtaget bemöta ett uppenbart mentalsjukt gammelfeminist-skabb som tant Skugge sakligt, vetenskapligt och seriöst.

  Problemet består i att vi då i någon mening eleverar skabbtanten, det hatiska trollet, till vår nivå, ur ett externt perspektiv.

  Den tanten behöver mentalvård, sedan utbildning. Kan vi inte ge tant Skugge det så förtjänar den där primitiva stackaren bara att ignoreras. Tanten förtjänar inte vår logik, medmänsklighet, tolerans och saklighet då detta ju bevisligen flyger långt, långt över hennes outvecklade intellekt.

  Att den förvirrade stackarn alls getts mediatid, överhuvudtaget, säger ju allt vi behöver veta om ett krisande gammelmedia på dekis.

 19. Jag tycker att vi kan försöka hålla oss till det som Skugge faktiskt skriver. Spekulationer kring hennes mentala hälsa och personliga egenskaper hör inte hit. Jag känner inte Skugge, och kan inte uttala mig om hur hon är privat, och vad hon kan tänkas behöva. Jag tycker inte heller att jag behöver ha någon åsikt om det.

  Däremot håller jag med om att man får fundera på vilka påståenden man skall ägna kraft åt att bemöta. Jag tycker att det dyker upp galenskaper dagligen som man skulle kunna blogga om, men tiden är ju begränsad – jag har ett jobb att sköta, och det går inte ut på att kommentera feministiska floskler.

 20. Skugge har betalt för att provocera. För mig är två saker intressanta:

  1. Hon påvisar acceptansen av misandri. Vad hon skriver hade inte kunnat skrivas om kvinnor av en man. Det är uppenbart misandriskt och jag tycker det hade varit en bra funktion för bloggen att samla på länkar till artiklar som denna för framtida referens.

  2. Hon lyckas rasera hela strukturtanken med en enda artikel. Om tillräckligt många män betedde sig som hon gör när arbetslivet var mer mansdominerat så räcker det som enskild förklaring för att kvinnor hade det svårt på arbetsmarknaden förr. Jag är övertygad om att en mildare variant av Skugges tänk var vanligt, helt enkelt för att könen var mer separerade, sysslade med olika saker. All arbetsplatsdiskriminering kan förklaras av det, och därmed kan vi lägga ner hela strukturtanken. Det handlade om individer av båda könen som inte var öppna för varandras kompetens och som var mänskliga nog att låta sina beslut styras av vad de själva är bekväma med, liksom Skugge.

  För mig är Skugges artikel ett avstamp för att studera individer istället för strukturer. Jag tror personligen aldrig vi kommer från att det finns en spänning mellan könen. Varje man och kvinna som någon gång oroat sig för hur de ska attrahera någon av det andra könet garanterar spänningens fortlevnad. Att vi som mänskliga varelser är byggda för att stereotypisera utefter påtagliga skillnader garanterar spänningens fortlevnad. Det behöver inte vara negativt, spänningen kan lika gärna vara en positiv kraft både mellan oss och i samhällsbyggnaden.

  Det är strukturtänkandet att vi tänker på varandra i termer av makt och som grupper som kämpar mot varandra som är ett gift. Människan är byggd för att gå i krig mot fientliga grupper, inte att empatisera och samverka med dem. Varför vill någon uppmuntra män och kvinnor att gå i krig mot varandra?

 21. Just det.. men du kan inte utan än att hålla med om att jag tar mitt kollektiva ansvar mot sexsismens härjningar. Wink

 22. Men något som gör mig lite förundrad är att ingen verka reagera över detta i hennes text:

  ******

  ”Min yngsta dotter älskar tjejlego. Jag hatar tjejlego. Min äldsta dotter var jättearg och undrade hur vi kunde vara så dumma i huvudet att köpa tjejlego.

  Min äldsta dotter blev till 1999, samma år som Fittstim kom ut. Hon fick en unisexuppfostran, aldrig klänning eller rosa tuttinuttkläder. Tack Fittstim för att du gav mig denna fantastiska dotter! ”

  ******

  Hon säger ju rent ut att hon är dålig mor! Det är inte bara en liten antydan till vilken skillnad hon gör på sina barn, det är med eftertryck. Hur tror hon att hennes yngsta dotter ska känna det när hon växer upp och till och med får läsa på internet att hon är misslyckad och att hennes storasyster är så fantastisk (i jämförelse med henne)? Det är barnmisshandel!

 23. @1Vis
  Jag brydde mig inte ens om att läsa hennes artikel men ja det är rätt skrämmande skrivet. Som jag ser är det två problem:
  1, Hon öppet säger att hennes yngre dotter är en sämre än hennes första dotter.
  2, Hon säger att det är fel av flickor att gilla feminina produkter, hon väljer alltså att nedvärdera en typ av lek.

 24. Linda Skugge är ett lönsamt konstprojekt. Om hon vore så manshatisk i verkligheten som i artikeln skulle hon inte ha kunnat vara gift med musikern Johan Skugge sedan 1995.

  Antagligen är manshatet tillräckligt lönsamt för konstprojektet Linda Skugge att hon återupptog det. Det var ju ett tag då hon inte ens kallade sig för feminist. Nu kan hon tänja gränserna för hur mycket manshat den svenska offentliga debatten tål, och den tål en del.

  Hade någon känd debattör skrivit

  “Jag tycker bättre om män än om kvinnor. Jag tycker att män är bättre än kvinnor”

  i den offentliga debatten så hade hen blivit lynchad i och portad från den offentliga debatten. En Twitterorkan hade utlösts.

 25. Vi kommer att höra mer av Skugge. Wikipedia berättar att hon helt nyligen återgått till feminismen i samband med engegemanget för teater. Här är ett smakprov på ett mästerverk signerad skugge. http://www.lindaskugge.se/cldoc/1678.htm . Jag ställer mig frågan : En snart 40 årig småbarnsmorsa, professionell skribent och egen företagare, skriver som en fjortis – för fjortisar (kolla kommentatorstråden). Är Skugge en helt vanligt vindflöjel med enbart ett varumärke ?

  Sedan håller jag med dig under punkt 1. – Det är en bra anledning att spara länken åt framtiden. Men nu är hon ju p.r. konsult med egen firma, så det borde gå under rubriken : Tveksamt uppsåt. Jag tror inte hon har riktigt koll , det är menat att bli en kampanj för varumärket skugge …det är vad jag tror.

  Oavsett …orkar inte ödsla en bokstav till på människan . Smile

 26. Jadåså … vill twitter ha storm , så kan de få storm :

  Ähum :

  ”Män är bättre än kvinnor, jag tycker mycket bättre om män än kvinnor ”

  Nu hoppas jag att media hör av sig och frågar mig vad jag menar.

 27. Men Reinfeldt då, räknas inte han? Här finns någon som tycker tvärtom mot ovanstående kommentatorer!

  http://www.expressen.se/kronikorer/linda-skugge-jag-en-jamstalldhetsminister/

  Reinfeldt kom alltså en gång för några år sedan på.:
  ”Henne vill jag ha! Som jämställdhetsminister!”

  Vet inte hur mycket detta säger om Linda Skugge. Ja länken ovan säger förstås en del.
  Men detta säger en hel del mer om Sveriges statsminister, och det är kanske betydligt allvarligare!? Fortsättning följer, kanske…

 28. Hon har ju redan en gång avsagt sig feminismen (Eller höjt sig över alla andra som om hon vore bättre än tex Belinda Olsson, Cissi Wallin mfl.)
  Sedan blev hon feminist igen då hon såg fördelarna med att säga hur dumma saker som helst och ändå bli hyllad av andra feminister och dem som har kuvats och därför är rädda för att protestera dvs anställda på SVT, Aftonbladet mfl.

 29. Man måste komma ihåg att Linda Skugge först och främst är provokatör. Hon får extra betalt för att vara sexist och rasist. När hon skriver som hon gör får hon hatmail från psykiskt sjuka män (och kvinnor) – sedan kan hon skryta med att hon också är förföljd av patriarkatet, som är rädda för att förlora sina privilegier.

  Personligen borde man låta bli att reagera på just denna typ av provokationer. Ofta brukar dessa provokatörer även uttala sig utslätande och förlåtande gentemot hedersvåld, nedsättande gentemot kvinnor som inte tycker som dem, nedsättande emot minderåriga pojkar och flickor, nedsättande gentemot kvinnor i andra länder osv. Det går hand i hand och visar på en ganska människohatisk världsbild som dessa män o kvinnor omfattar. Betydligt viktigare att kritisera.

 30. Folk blir påverkade, av provokationer, så fungerar propaganda.
  Och som Reinfeldt, media påverkar politiker enormt mycket.

 31. Ulf. T says: ”Jag tycker att vi kan försöka hålla oss till det som Skugge faktiskt skriver. ”

  Gulligt sagt av dig. Verkligen. Jag, och många med mig, i dessa dagar blir ju naturligtvis jätteimponerad av bajsnödigt pladder. Men alldeles bortsett från det patetiskt präktiga och apstadieförnumstiga i det du ju helt själv skrev, så återstår ett litet faktum alltjämt: En ”feministisk” medial mentalpatient. Som mångfaldigt bevisat sin mentala sjuklighet. Helt själv. Grattis?

 32. Tja, du kan tycka att det är patetiskt, men du kommer inte ifrån problemet att en massa personer närmast automatiskt kommer att strunta helt i vad du skriver, eftersom du demonstrerar en oförmåga att skilja på sak och person.

  Du hade kunnat föra fram precis samma budskap på ett sätt som helt undvikit personliga påhopp som jag antar att du saknar täckning för.

  Jag påminner om de riktlinjer som föreslogs tidigare, och som de flesta verkade tycka var bra, speciellt då:

  b. Inga personpåhopp, invektiv, ad hominem. Dvs god ton och seriös argumentation. Vi ska inte falla i deras fälla. Vetenskapliga belägg. Länkar till källor.

 33. Förutom det Ulf skriver, som jag helt håller med om, så är det så att vi får ta skit som om vi vore ett kollektiv. Jag skulle därför uppskatta att du faktiskt höll dig inom ramarna för dom riktlinjer som Ulf länkade till.

 34. Uffe boy, fundera nu.

  Då kvarstår frågan: kan även fortsättningsvis en hypotetisk manshaterska, för att ta ett konkret exempel; tant Skugge, påstå någonting sinnessjukt, och återigen, argumentera sinnssjukt. Såsom en sinnessjuk. Tack vare dig? Och argumentera sinnessjukt könshatiskt igen. Och igen. Och igen. Och igen. Och? Igen…

  Sedan levererar Liberalen uppenbara fakta: Patienten är uppenbart mentalsjuk.

  Och då rider fukkin hjälten Ulf fram på den vita hästen och levererar det förnumstigt: Do not mention the reality, ty det KÄNNS som ”personangrepp”, ”näthat”, ”kvinnohat”, osv…

  Liberalen svarar då: faktum kvarstår. Patienten har de facto bevisat sig vara sinnessjuk. Ska _jag_ be om ursäkt för det?

  Greppar du grejjen, Uffe boy? Dåre 1 levererar ånyo kollektivistiskt vanvett. Man 1 (Liberalen) berättar att dåren rent faktiskt är en flerfaldig dåre. Man 2 (fucking Ulf?) rider vit häst och rapar substanslös floskel om ”personangrepp” gällandes en faktiskt korrekt verklighetsbeskrivning om en uppenbar mentalpatient.

  Slutsats: mentalpatienten från vänster ”vann” just på grund av sitt klart sjuka resonemang? Som naturligtvis provocerar varje tänkande individ. Och fukkin Ulf på fantasihästen är en riktigt präktig hjälte.

  Jomenvisst… Grattis till ett vinnande koncept. Agera och argumentera bara tillräckligt sinnessjukt så är du ”home free”… =)

 35. Jag har inte på något sätt försvarat Skugge, men vill du diskutera hennes mentala hälsa kan du göra det någon annanstans. Det är inte ämnet för den här bloggen, och bryter tydligt mot de riktlinjer jag (och Ninni) bad dig att hålla dig till.

 36. Usch, som tjej får man ju skämmas över Linda Skugge. Hoppas verkligen hon bara är en sån där korkad bimbo som säger vad som helst för att få lite uppmärksamhet. Om inte så är hom en riktig skam för alla oss andra tjejer.

 37. Liberoalen: Eftersom vi tidigare i kommentarerna konstaterat att det råder tveksamheter angående huruvida fru Skugge verkligen hyser dessa åsikter eller om de ingår i hennes affärsmodell som ett sätt att generera inkomster. Därför faller alla eventuella spekulationer om hennes mentala hälsa eller bristande intelligens.

 38. Liberalen: Om man bryter mot regler på sajter som man själv inte driver så kan man bli censurerad, blockerad eller bannad. Du skriver ofta bra saker så det vore synd om det hände dig.

  Men här går du ad hominem mot Ulf T på ett tråkigt och överdrivet sätt. Linda Skugge har som affärsidé att provocera, gissar många här i tråden, däribland jag.

 39. Well. If it walks like a duck, and talks like a duck – it´s a duck. Ergo – den tanten är uppenbart sjuk i själva huvudet. Varken mer eller mindre. Vilket för övrigt tycks vara en påfallande vanlig åkomma just ibland så kallade feminister. Sjuklig trångsyn, sjukligt kontrollbehov, manisk verklighetsförnekelse och självömkan, parat med könskollektivistiskt paranoida vanföreställningar av konspiratorisk vilket bla. resulterat i den skygglappade feministsagan om ”det onda patriarkatet”. Vilken ju sedermera har kryddats av synnerligen ofriska hjärnor med alarmerande defekta logik-kretsar.

  Inte är ju just den stackars tanten heller världshistoriens första, sista eller enda mentalpatient som faktiskt skor sig på sin egen dårskap. Tyvärr =)

 40. Förutom att jag är skribent här och har min egen blogg så:
  * har jag lagt ca 2000 spänn på böcker bara i höst(Jag har det bra, men jag är långt från tät. Dom pengarna hade jag kunnat lägga på roligare saker)
  * har jag två pågående projekt
  * läser jag för ämnet relevant forskning(Jag hade läst forskning ändå, men jag hade valt fritt vad jag ville läsa)

  Jag är mycket väl medveten om att jag tar en risk som skaffar mig ovänner ”på andra sidan”, för jag är inte så naiv att jag tror att min anonymitet är vattentät. Jag har familj och vänner, som jag hellre lagt min tid på.

  Min poäng är att jag inte gör detta för skojs skull, jag tycker inte det är roligt. Kommentarsfält är kul, men inte resten. Varför gör jag detta då?

  Jag ser en samhällsutveckling de senaste två decennierna som gett ett samhälle som är grovt misandriskt, jag ser hot mot vår demokrati och yttrandefrihet. Och för mig är detta på allvar. I Bröderna Lejonhjärta säger Jonathan:

  ”Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”

  Jag ser det som mitt ansvar som medmänniska att göra det jag tror på, att bidra på det bästa sätt jag förmår, annars är jag bara en liten lort. Jag ställer inte krav på er andra att ni ska göra detsamma. Ni gör det som känns rätt och befogat för er. Däremot är ”god ton” ett krav om jag ska vara med i denna båten.

  Det får du tycka är patetiskt, ömfotat och konformiskt hur mycket du än vill. That’s it!

 41. Jag tycker (att även det här) Forumet blir en reklambyrå för feminismen och Marxismen för endast att hålla liv i feminismen och Marxismen med sådana som Skugge som ett yrke att ge anledning till och inte kunna ge ”kritik” för det vad feminismen står för.
  Antyds redan (även här) att försöka hålla ”ton”, mot dom som kommer med konstruktivt kritik mot , för att låta med förevändningen av somliga Alias föredräda annat än feminismen låta feminismen leva som debattämne i tid och evighet utan att kunna kritisera den på riktigt!.
  Sajt efter sajt blir nog ändå stängda pga av att dom stryper yttrandefriheten(som i Sovjet) för att kunna avslöja feminismen faror på riktig som dom kallar att ” offra lite av yttrandefrihet” för deras demokrati begrepp.
  Heder åt dom som ändå vågar stå för kritiken än så länge!
  Sedan om sajten stängs är det ett seger för alla fria krafter i stället för att hålla liv i feminismen (Mariel ett av dem?)som ett demokratisk rörelse som den alldrig varit(SCUM-manifest i minnet)

  Jämställdhet har inga definitiva gränser 50/50 (kvinna mot man)utan bestämms av många olika anledningar för att rösta i demokratisk val om i ett demokratisk samhälle där somliga försöker få den till ett statisk bestående fenomen i samhälle.
  Feminism företräder ett diktaturisk samhälle byggd på mänskliga skillnaden(könsorganmakten) i jämställdhetens namn( ca 50/50)!!!

 42. ” Könsorganmakten” om det var avsikligt så är det riktigt bra humor. Det ligger en absurd roligt Monty Phyton ton över det hela. Det är faktiskt ett riktigt bra ord för att bemöta det uttjatade ” könsmaktsordning” i diskussioner om genus. Könsorganmakten beskriver mycket bättre vad det egentligen handlar om ! Smile

 43. Liberalen,

  För mig handlar inte den här diskussionen om vems känslor som eventuellt blir sårade. Debattklimatet är asymmetrisk, och det suger, men för närvarande kan man komma undan med att ösa ovett över män i allmänhet, medan kvinnors heder skall vara okränkbar. Vi behöver absolut inte acceptera det, men det betyder att vi behöver vara noggrannare än ’den andra sidan’ med hur vi debatterar. Quod licet Jovi non licet Bovi*. Kan vi säga samma sak på ett oantastligt sätt bör vi försöka göra det – vi kommer förmodligen kallas hatiska ändå, men då kan man åtminstone peka på vad som skrivits och be om konkreta exempel.

  Det här har vi ju gått igenom massor av gånger hos Pär Ström. Trots att han bloggade nästan dagligen i flera år, har man haft väldigt svårt att lyfta fram konkreta exempel på kvinnoförakt från hans sida (och från kommentarsfältet), men de få saker man hittat har man utnyttjat fullt ut som ’bevis’ på att han inte skulle vara seriös.

  Det jag tycker är intressant är inte huruvida Skugge är mer eller mindre mentalt stabil än någon annan, utan vad det är för underliggande mönster som gör att kvinnor emellanåt tillåts agera som om de vore helt befriade från ansvar utan att någon reagerar, samtidigt som män i princip behöver certifieras som kliniskt sinnesjuka av inte bara en, utan helst flera experter på området, för att undgå sitt ansvar.

  I fallet Skugge blir på motsvarande sätt frågan om hennes mentala tillstånd ovidkommande. Är man kvinna kan man bete sig som om man vore omyndigförklarad och ändå ses som en kraftfull och framgångsrik person. Det må vara ett effektivt sätt att vinna olika privilegier, men baksidan är förstås att riktig respekt kan man aldrig uppnå så länge man vägrar ta det ansvar som är förutsättningen.

  * Lat: ”Det som är tillåtet för Jupiter är inte tillåtet för Oxen” – inget nytt under solen, m.a.o.

 44. Det där med att inte hålla stilen, och som anonym, är väldig trist. Men på newsmill och med Linda Skugge går det visst an, mot ej närvarnade personer…

  ”Robert Gustavsson, Johan Rheborg Schyffert, Lindström, Herngren och Dorsin!
  Må mina döttrar dansa afrikanskt nakna, med klimakterietorra skumgummit framför er manliga avkomma, må mina döttrars gäddhäng daska era söner på röven tills det blöder.
  Må mina döttrars avlagda trosskydd fylla era söners lägenheter och hus tills dess att de varken hittar in eller ut.
  Må mina döttrars oblekta anus stirra er manliga avkomma rakt i ansiktet och släppa en rejäl brakskit, först då kan jag dö i frid.”

 45. Dvs man behöver inte uttala sig om Linda Skugges, och andras på det hållet, mentala och moraliska tillstånd. Hon/de utrycker det så väl själv/a.
  Man bara väntar på att detta skall gå upp för menigheten också!
  Vad säger t.ex. Reinfeldt (liberal?), som ville ”ha henne som jämställdhetsminister”?

 46. Reinfeldt har laärt sig att ta till vara alla onda krafter för att till slut få alla inkvisitörer inse vad feminism är för. Han har blivit inkvisiterat av sin omgivning (trotts att det ledde till skillsmässa att ta i beräkning även sådana krafter han inte trott på.
  Och feminismen är inte en borgerlig dilemma utan mer av Vänterpatistisk och Miljöpartistisk problem (och sk ”nättroll”som bara lever sitt get liv utan att ha göra med rikspolitiken i stort.
  På politikens område har dom harft en vänsterregering som gisslan för sina egna syften under den tiden för att kunna lagstiffta om t ex ”sexsköpslagen” , möjligen även en kvoterad föräldrarledighet om dom fått fortsätta, att beskriva förtryck mot kvinnan i alla hetrogena konatkter som andemening som många kvinnor reagerar mot numer.
  Det bevisar endast att en borgerlig regering kan garantera att dom inte får samma makt som dom hade under sossarnas tid.
  Jag tror mig veta att även nästa regering är borgerlig tack vare att man inte får pli på alla dessa ”troll” som lever på sajter och väntar ivrigt på att vänster skulle ha makten åt dom.
  Reinfeldt är mycket bättre garanti för demokratin än västern är idag för dom har visat vad dom börjat gå efter med alla dessa ”feministers könsorganmakt”.
  Nej bästa garantin mot Gudrun Schyman är att ha en borgerlig regering.

 47. Personligen anser jag att inte något politisk parti borde blanda sig in i frågan om att ”ha pli över trollen som uttalar sig ” över nätet ,eller i andra sammanhang.

  Hell no. Då kan vi lika gärna införa en enda Pravda som statligt och (för tillfället) trendpolitiskt åsiktfascism.

 48. Jag börjar fundera lite grann …

  Har Pelle Billing och Pär Ströms avhopp i debatten egentligen berott på medias strålkastare på kommentatorsfälten under varsin sida. Nej, jag tror inte på det personligen. Det har berott på att det funnits en centralfigur.

  Nu, när det finns en redaktion på Genusnytt , och som faktiskt agerar som centralfigurer i denna galna tid, så får man handskas med kommentatorsfältet extra noga. Det är inte så lite som alla dessa i redaktionen egentligen riskerar.

 49. Hurtbullen, javisst, mer eller mindre. Och troligen en överygad 50%-50% nörd. Han vill, en del tyder på det, bli statsmannen som skapade det på ytan ”perfekt jämställda samhället”. Jag har detta från en politisk källa med viss insyn i alliansen
  Gav länkar om detta till Pär S en gång, strax innan han la av, det kom ej in på gensunytt.
  Detta är nog inget som folket får rösta om, skall smygas in…

 50. Kaukoo I, du talar nog mer ur en politisk egen övertygelse, och önsketänkande.
  Frågan om kvinnan-mannen har inte längre några direkta politiska vänster-höger dimensioner. Det handlar mer om makt, kvinnans makt, och om mäns acceptans.
  Dessutom så kom nyfeminismen från USA, inte från kommunistblocket.
  Resonemanget socialism-kapitalism håller på att tappa meningsfullhet, särskilt ur ett globalt analytiskt perspektiv.

 51. Tillägg :… äh, blev fel igen i texten.

  Menar att kommentatorfältet inte behöver handskas med en sådan extrem försiktighet som Pelle Billing´s t.ex..

 52. Det är ett bra tag sedan Linda Skugge skilde sig. Exmaken är nu ihop med en av tjejerna i Sahara hotnights.

 53. Riktlinjerna finns nu även under ”Om oss” – fliken överst. Klickar man på bilden så kommer man till den ursprungliga texten skriven av AV också. Dvs. nu är riktlinjerna alltid tillgängliga där, såvida ingen har några invändningar mot det.

 54. Jag är inte så bra på att chilla så jag röstar för att du blir blockad om du _fortsätter_ prata om personers mentala hälsa (även om det enligt dig är totalt uppenbart), håna oss (Ulf T) och äventyra den goda ton vi försöker hålla på bloggen (och som gör att skribenter slutar skriva om den inte finns kvar). Håller med det Ekvalist i det hen skrev ovan.

 55. Tack för länktips! För att de inte ska komma bort finns en sida överst som heter ”Länktips” där vi gärna samlar länkarna överskådligt.
  ps. personligen så bekämpar jag inte feminism… ds.

 56. Feminism är enligt låroböcker en Marxistisk fenomen och kommer inte undan den kritiken även vad beträffar F! som är en ren kommunistisk maktbegärorgan för ”könsorganmakten” och ingenting annat.Meritologin ?
  Dom tror till och med att dom har rätt att uttala sig för alla kvinnor räkning som vanligt är i totalitära åsikter.Demokratibegrepp?
  Feminismen har blivit ”troll” som matas av alla som tror att det går att förena det med männen och övrigt i samhället. Men det gör inte det. Även den här debatten visar att feminister är omöjliga att göra med.Anarkistisk med alla dessa bögar,lesbor mm. att börja med sedan ”Tyrannisk”!
  Alllså en totalitär åsikt som är varre än vad Sovjet var visar även Skugges inställning och går inte att försvara på något sätt om man är demokrat.Stalinism !
  Vi som håller på här är bara för att ”mata troll” som lever sitt liv utanför demoktatiska processen just nu. Könsorganmakten med hänsynslöshet för andra!
  Vad är ”patriarkad” tex om man börjar tänka efter?
  Pelle Billing har gett sitt svar i boken ”Jämställdhetbluffen” därför att allting med feminismen blir bara bluff och ter sig efter godtyckliga mönster. Genuspedagogiken som det värsta fortsattningen till sk Rashygieniska Institutet i Uppsala i sin tid!

 57. Man ska försöka vara mot feministers ide fastän så att det håller på och ger ännu mer mat åt ”trollen”.
  Det är så det går till att upprätthålla deras ideér vid liv till varje pris annars skulle det vara en katastrof för deras räkning. Och blir det uppenbart synligt då ska man börja tala om yttrandefriheten pris som vanligt då man kommer dit. För min del är det inte första gång jag ser det hända.

 58. Övrig svenska feminter är bortförskämda ”ungar” som stannad i puberten för att älta om ”maten” som både man och kvinna försöker knopa ihop.
  Jag är säker att en kvinna i en utveckling land INTE skulle gnälla över att laga maten bara det fanns mat att laga för sina barn för mer än en dollar om dagen. Men vad gör feminister som bara gnäller om ”patriarkad”. Att kvinnan alltid är underställd mannen som det tutas i dom utan att kunna ge en enda vettig förklaring varför. Att män skulle ha sysslat med systematisk förtryck och konspiration mot kvinnor är alltid återkommande sjuklig temata !!!!
  Hur kan kvinnor sjunka i sina tankar så lågt att börja utpressa män med dom ytterts primitiva begär som mänskligheten har i sitt könsorgan. Räckte inte och räcker inte det att man fösöker komma över hudfärgen som anledning till missandri ?(Vita rädda män?)
  Hur kan kvinnor göra en sak som arbete mot kapitalims vända till att handla mot män som könsorganmakten ger anledning till i mänsklighetens namn?

 59. Även om man inte är ren feminist så får man undra hur det kommer sig att sätta upp en så MORALISK och innehållsmässig lägt debattämne för att sedan börja bakbinda alla andra debattörer händer för att boxas mot.
  Ger mig verkligen en stark anledning att tänka på vad syftet har varit överhuvudtaget?
  Är det inte bara att kunna hålla på och mala i gamla spår i evigheter utan att inse följen av gärningar i fallet ? Känna sig viktig? Mediakåt ?
  Man ser ju ändå att feminismen försöker kamma hem allt möjligt även i skammens tecken?
  Samma gamla elände år in år ut bara mala på för det gillar dom för dom känner ingen skam utan är mer elle mindre ”exihibiotister” för njuta av sin mediakåthet.
  Hon är inte ensam om den saken utan hela feminist packet är likadana utan något samhälleligt ansvar för sina handlingar.
  Huliganer lesber, homos bi- och alla HTBQ-er och anarkister följer med i deras följetåg som bara dom för att märkas och känna sig viktiga Pride i dekadensen.
  Hur är det med MORALEN som dom så gärna vill hävda åt andra även kollektivt för att vara Stalinister.
  201 kvinnor dödade av män 4000 döda i trafik och 15000 självmord under samma tid ger anledning att bara uppmäksamma våld mot kvinnor medans våld mot män ökar mest!!! Var är relevansen i resonemanget ?

 60. Mariel skriver: ”personligen så bekämpar jag inte feminism”

  Mariel, vad har vi sagt om att vi ska försöka hålla god ton, att du följaktligen försöker hålla dig ifrån att skriva sådana där sjukt groteska saker här i kommentarsfälten som i citatet ovan.

  Det du skrev är som du säkert förstår så här i efterhand, mycket olämpligt, och kan för väldigt många uppfattas som direkt hatiskt, då det mycket lätt kan missförstås. Speciellt för nytillkommna läsare, potentiella anhängare till oss jämställdister. Dvs.majoriteten av sveriges befolkning som faktiskt mött den sjuka feminismen i praktiken.

  Om jag ändrar ett ord i det groteska du skrev till något annat lika groteskt, så kanske du förstår exakt vad jag talar om. Se nedan:

  Mariel skriver: ”personligen så bekämpar jag inte apartheid”

 61. Hur kan Joakim S internalisera bort Karl Marx för han levde före Sovjet och medverkade mestadels i Tyskland och även i England. Är man internaliserad så blir det gärna så fel som det kan bli ?
  En ide kan inte födas utaför vissa ramar tycks det som ?
  Vem som var först ägget eller hönan? osv…osv…osv för att hitta hem med ”hen” som så viktig är för dom tror sig hittat en ny värld i den gamla jorden…….

 62. Angående Pelle Billing som försökte vara en god Marxist insåg att det inte går att framföra budskap för döva öron sådana som Brygge, Sveland mm vilka har försökt rasera allt det goda vad han och Pär Ström åstadkom.
  Feminismen är ett allvarlig ”nättroll” som inga hänsyn tar utan beter sig som bara oförnuftiga individer kan.(Även den här debatten hamnar under bältet redan initialt)

  Det värsta tycks vara att dom har sina sk ”feminstmän(alla HTBQ-er anarkister medräknad)” att luta sig mot i stället för alla andra, även massor med kvinnor som tystas ned direkt av deras ”härskartekniker” som dom själva försker skyllla andra på.
  Tyvärr har vi en sådan i Joakims kläder med sina feministiska definition på allt i tron att han har rätt i det han framför.
  Definitioner ändrar sig efter tid och rum efter åsikter vad allmänheten kan uppfatta hos dom.

  Genuspedagigken är ett sådant förfärlig område som grundar sig på sexism och rasism.
  Så man göder dessa åsikter att ta upp så MORALIST och innehållsmässigt lågt debattämne för att visa sig i offenligheten och bara förstärka deras budskap!
  Säga sig inte vara feminist eller vara före detta har visat sig vara värsta feminister till syvende och sist.

  Pelle som god socialist ville erkänna genus teorier som Pär inte ens tar upp att debattera som ett ämne. Där är skillnaden mellan dom.
  Inte en enda god Marxist man kommer att falla på läppen hos radikalfeminter för han är man och måste bekämpas med alla medel.

  Könsorganmakten säger ifrån det och är totalitär på den punkten (SCUM.manifest i minnet!).
  Feminismen är en omöjlighet i samhälle och det vill inte Marxister erkänna i stället lutar sig i tron på den att ha makten som kommer dock att dröja så länge feminismen visar sig som den gör idag.

 63. Om jag ändrar ett ord i det groteska du skrev till något annat lika groteskt, så kanske du förstår exakt vad jag talar om. Se nedan:

  Mariel skriver: “personligen så bekämpar jag inte apartheid”.

  Fast det där knepet funkar bara om det är uppenbart att det ord som ersätter är ekvivalent med det som ersätts.

  ’Apartheit’ är ett mycket specifikt begrepp, medan ’feminism’ numera kan stå för i princip vad som helst, från jämställdhet ur kvinnligt perspektiv till idén om kvinnan som den nya härskarrasen.

  Därmed tolkar jag själv Mariels uttalande välvilligt som att hon inte vill definiera sin ståndpunkt som ’antifeministisk’, eftersom motbilden av något odefinierat rimligen inte kan vara så värst mycket tydligare.

  En annan möjlig tolkning skulle kunna vara ”jag vill inte bli brännmärkt som könsförrädare”, men det bästa är väl om Mariel själv får förtydliga?

 64. Nu har vi precis diskuterat debattonen här. Du får naturligtvis debattera specifika saker som Joakim, Ström, Billing m.mf. skrivit, men att sätta etiketter på dem och måla med bred pensel är inte ok.

  Att t.ex. kalla Billing för Marxist och socialist blir krystat inte minst i ljuset av att han argumenterat att feminismen kapats just av den radikala vänstern:

  Den som vill göra upp med feminismen måste även göra upp med
  den underliggande strömning i samhället som säger att marxismen i
  grund och botten är god och rättvis.

 65. Feminismen får credit på en enda punkt i sina påståenden att det rått en ”patriarkad” nämligen alla brukssamhällen där ”arbetets hjältar” gjorg sig till självutnämnda ”patroner” och härkad med godtycke i bruksamhällen.
  Inte alltför sallan har alla andra fått känna sig trampade på sina tån av alla dessa ”självutnämnda patroner” i Stalinistiska kultens påverkan .

  Nu när deras maktpositioner börjar fallera så det lätt hänt att dom gått över ifrån sina kvinnor till att vurma för Sveridemokrater i kompenserings syfte för deras makt som ”riktiga Vikingar” som tycker sig kunna härska i tid och evighet.

  Men att kvinnor gör samma misstag att sukta efter makt med att använda sitt kön som vapen, med sexism och rasism som förtecken, är inte det ”rumsrenaste” metoden för man kunde ju röstat ännu tidigare borgerligt och mer än dom gjorde i valet 2006 i valet 2010.
  Det gamla ”brukspatronmentalitet och kult” kommer att leva än så länge ett tag till med SD men kommer alldrig mer att ha lika betydelse i brukssamhällen som förr.

  Så på den punkten har feminismen gjort sitt tillsammans med MP för att röja i det träsk som rått i dessa arbetarhemmen.

  Dags ändå att vakna upp för mer demoratiska metoder innan det skevar sig riktigt illa ?

 66. Och vad skulle det vara för fel med att säga ”personligen så bekämpar jag inte apartheid”. Det beror väl på kontext (vari ingår vem det är som säger det). Jag skulle kunna säga ”personligen bekämpar jag inte apartheid (jag kämpar för individens frihet)”.
  Att ”personligen bekämpar jag inte feminism” skulle kunna uppfattas som direkt hatiskt är rent snömos i samma anda som att ”personligen bekämpar jag inte invandrare” skulle klassas som indvandrarhat. Eller ”pesonligen tycker jag om pepparkaksgubbar” skulle uppfattas som rasistiskt (de är ju bruna gubevars) eller sexistiskt. Det finns ingen gräns för vad man kan missförstå om man bara vill.
  Radikalfeminister tolkar ju för övrigt redan saker som att kvinnor och män skall ha lika rättigheter och skyldigheter som kvinnorhat. Så vad förväntar ni er?
  Om man vill gå fri från den feministiska smutskastningen har man egentligen bara två val: 1) ansluta sig till dem 2) ta ett rep och gå ut i skogen och hitta ett bra träd med en kraftig gren ett par meter upp.

 67. Ulf, du är så fantastiskt gullig när du galloperar in till undsättning in på din vita fantasihäst =)

  Problemet är ju att ”feminist” och ”feminism” med rätta numera är skällsord, bara någonting skamligt, någonting mycket sjukt och groteskt som tyvärr attraherat en liten minoritet sjuka människor, som en förkrossande majoritet av Sveriges befolkning naturligtvis tar avstånd ifrån. Precis som är fallet med kommunismen, nazismen och apartheid. Det vill säga ”feminismen” hör numera bara till de sjuka ideologier som väldigt många människor, på sakliga grunder, placerat på historiens avskrädeshög.

  Det är den stora majoriteten som redan tagit avstånd från den i realiteten sjuka feminismen som vi jämställdister behöver tilltala, inspirera, samla, upplysa, informera och organisera. För att tillsammans mera kraftfullt kunna verka för ett bättre samhälle, ett friare samhälle, ett mera demokratiskt samhälle där våra könshatiska feminister i till exempel gammelmedia ses för vad de faktiskt är: Sjukliga, samhällsdestruktiva extremister.

  I ljuset av detta är det naturligtvis extremt olämpligt att riskera att jaga iväg nytillkomna läsare, potentiella jämställdister, med stötande och olämpliga kommentarer som lätt kan missförstås, exempelvis: “personligen så bekämpar jag inte apartheid, feminism och/eller kommunism”. Vi som jämställdister bör hålla godare ton än så i debatten, och inte framstå som insnöade stofiler som inte tydligt vågar ta kraftfullt avstånd från dylika i realiteten bevisat sjuka ideologier och tankefigurer som ”feminism”.

 68. Om man vill gå fri från den feministiska smutskastningen har man egentligen bara två val: 1) ansluta sig till dem 2) ta ett rep och gå ut i skogen och hitta ett bra träd med en kraftig gren ett par meter upp.

  För mig handlar det inte om att gå fri från andra sidans smutskastning. Vi vet hur saker hanteras på den sidan. Man fulciterar genom att lägga till ord så att andemeningen blir en annan, man rycker citat ur sitt sammanhang osv. osv. Jag bryr mig inte det minsta om det som för mig är ett patetiskt sprattlande.

  För mig handlar det om huruvida jag kan ställa mig gemensamt och göra gemensam sak med denna sida. Jag har valt att delta under förutsättning att riktlinjerna följs. Följs dom inte, så är detta inte min båt, då ror jag själv. Inte mer med det. Det handlar för mig om min stolthet och integritet. Jag står inte bakom ett ”vi” som inte kan uppföra sig någotsånär som mogna vuxna människor. Inte en chans.

 69. Åsiktena går isär för somliga påstår att borgerligheten har stulit feminismens ideér. Men att hävda västers kapning av feminismen är en feltolkning för det finn feminister och feminister att skilja mellan. Vänster feminister med sin Radikala-och statsfeminism är den feminism som feminister allmänt ogillar.
  Och dessutom kommer Gudrun Schyman med sina pekpinnar åt en anna feminist som jobbar hos FP i EU att svika feminismen så där ser du vilka är vilka.
  Liknar Jehovas Vitnne med tydlig toppstyrning av vissa feminister som tycker sig representera feminismen bättre än alla andra. Därför är feminismen en totalitär rasistisk och sexistisk rörelse utan motstycke.
  Feminismen tillåter inte individualism i någon mening utan massan med könsorganmakten bestämmer riktlinjer.
  Därför anser jag ha belägg för att Pelle är en socialist i sina grundtankar om jämställdhet som inte går ihop med någon av feministers ideér för dom är inte ens riktiga Marxister utan fjollor i bästa bemärkelse.
  Svagt att hävda Marxismen vara feminism, könsorganmakt, enbart!

 70. Det ingår som I Sovjet i system att bevaka folket åsikter och är foljden av Marxismen.
  Annat är det i det fria världen att inte genast behöva tänka som Marxister att införa Pravda.

 71. Väldig dumt att försöka lyfta skiten till ytan som korrekt handling av Mariel och supporterad av ninni Ulf mm som feminister som dom är i grund och botten för dom bekämpar ju inte ens ”apartheid” och försöka se sig som självutnamda goda debattörer.

 72. liberalen: ”Problemet är ju att “feminist” och “feminism” med rätta numera är skällsord, bara någonting skamligt, någonting mycket sjukt och groteskt som tyvärr attraherat en liten minoritet sjuka människor, som en förkrossande majoritet av Sveriges befolkning naturligtvis tar avstånd ifrån.”
  Det där stämmer ju inte riktigt med verkligheten. Det är mer komplicerat än så. Och anledningen är bl.a. att ”feminism” uppfattas som delvis synonymt med femininum, ett av två kön, det kanske ”mest behjärtansvärda” dessutom.
  I alla fall uppfattas det så av dem som inte talar latin.

 73. Uppriktigt talat, vad fan pågår? Jag kan prata om mansförtyck och feminism som marxism med patos men nog kan vi bete oss som folk?

  Vi kommer alltid ha olika infallsvinklar, är inte kampen om rätten att ha andra åsikter ett av ämnena som förenar oss?

  Personligen vill jag gärna höra mer av alla här men hade vi varit hemma i mitt vardagsrum hade jag slängt ut några av er. Det gör mig sorgsen. Det finns ett helt samhälle att rädda, själv kämpar jag för mina söner, för människor jag träffar som lider, och för mig själv. Vi behöver inte slåss mot varandra. Själv lär jag mig något av mötet mellan olika åsikter och olika nivåer av känsla.

 74. Har du synpunkter på debattreglerna här får du gärna starta din egen blogg och sätta upp dina egna regler. Där får du själv vara ”självutnämnd god debattör”. Under tiden får du respektera att vi på ’vår egen’ blogg bestämmer vilka regler som skall gälla.

  Om du känner dig ”bakbunden” av kravet på att hålla debatten saklig och respektfull är det här inte bloggen för dig.

  Att du personligen tycker att ”feminism”=”apartheid” är ungefär lika relevant som att du tycker att Pelle Billing är marxist och Ninni och jag feminister. Dessa saker blir inte sanna bara för att du yttrar dem. Kan du hitta exempel som styrker din uppfattning får du gärna visa upp dem, så kan vi utgå från dem.

 75. Ulf, du är så fantastiskt gullig när du galloperar in till undsättning in på din vita fantasihäst =)

  Eftersom du sätter en smiley där antar jag att det inte är menat som en förolämpning. Om jag har fel får du rätta mig.

  Jag tänker inte förneka att jag, som de flesta män, har en ’ridderlighetsreflex’, men i det här fallet kommenterade jag därför att jag inte höll med dig. Mariel kan försvara sig själv, och om du läser mitt svar till dig lite noggrannare kan du se att jag inte precis försvarar henne, utan snarare accepterar att det är hennes hållning. Du kan också hitta ett antal kommentarer på denna blogg, och hos Genusnytt och Pelle Billing, där jag och Mariel är oense i olika frågor. Hon är nog van vid att jag inte alltid är på hennes sida. Wink

  Jag vänder mig mot idén att jag skulle ”gallopera till undsättning” varje gång den ’förorättade’ råkar vara en kvinna, men bara debatterar när det är en man som diskuteras. Jag tyckte inte att din liknelse fungerade, men ifrågasatte inte din rätt att kritisera henne.

  Som medlem i ’redaktionen’ anser jag att det tillkommer ett ansvar att delta aktivt i diskussionen, även beträffande kommentarer som inte direkt var riktade mot mig.

 76. Jag vet inte vad apartheid betyder (orkar inte googla nu). Men jag tror knappast att det uppfattas groteskt av nytillkomna läsare att jag inte bekämpar feminism. Det är inte en person jag pratar om ens så ingen kan ta Personligt illa upp heller.

 77. Dessvärre, eller lyckligtvis, så är det egntligen inte så att ”kvinnor och män är lika bra”. Och inget påvisar detta tydligare än svensk s.k. ”jämställdhet”.
  Vi är (har varit) ”olika bra”, även som kön. Och o/umbärliga på olika sätt. Män är t.ex. oumbärliga som kanonmat, och för att ”hugga i”. Men mäns liv är därför också umbärliga.
  Medan kvinnor inte varit lika oumbärliga för att hugga i fysiskt, men för att kanske mer göra det psykiskt? Och som bekant oumbärliga för släktets fortlevnad.

  Detta alltså biologiskt/historiskt sett, och som den s.k. ”jämställdheten” inte vill ta med i beräkningarna i en könsrollernas förändring. Men bagaget finns där.
  Men om man gör det, inser historiens nödvändighet, inkl könsrollssamhället. Och även inser idag att vi nu lever i ett modernt samhälle. Där detta oumbärliga att föda barn delvis håller på att bli en hämsko (överbefolkning). Eller det oumbärliga med manliga soldater, som kostar en massa resurser och miljö.

  Så kanske man kan får rätsida på allt detta, så det blir ungefär ”lika bra”. för båda könen, på flera olika områden?

 78. Vad jag egentligen menar, min åsikt, är att det verkar vara så förbannat brått, med ständig styrning uppifrån från media och politiker och från en nivå som gör att de egentligen inte alls själva påverkas i sin jetsetmiljö. Kanske folk på gräsrotsnivå kan få förändras som det passar dem själva?