Kommentarer

Grattis på fars dag! — 14 kommentarer

 1. Pingback: STORA FÖRTRYCKARDAGEN | WTF?

 2. Wikkidøk på æmnet.
  Fantastiskt… denna dag firas næstan øver hela værlden.
  Vilket jag ej var medveten om.
  .
  ”Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Sonora Smart Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far Mr. William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng.”
  .
  En bra dag ængnad att gøra något speciellt med sina barn och hustru , vhis man har någon.
  Mitt tema før i år ær att samla i hop kidsen ( fyra ) kopiera / redigera gamla filmer , kæka nått kul o hygga oss tillsammans.
  Jag er altså boss før min dag.
  .
  Per Hagman
  .

 3. Tack.
  Jag har både en 77-årig far i livet, och två vuxna barn, fast jag tycker inte dagen är så speciell egentligen. Har ringt och pratat musik med min far, han hade varit i DeGeer-hallen och tittat på Norrköpingssymfonikerna.

 4. Hej! Jag har gjort en sida om fars-dag där jag tar upp allt från fäders betydelse och hur dagen kan firas på ett bra sätt. Välkommen!

  Med vänlig hälsning
  Niklas

 5. Grattis på Fars dag!

  Och må vi tillsammans bidra till att alla pappor som behöver det får hjälp och stöd att vara och bli de bästa pappor de kan, för barnens bästa!

 6. Fars dag har väl handeln hittat på, liksom mors dag, pepparkakans dag (eller var det kanelbull?) osv. Enbart ett sätt att få folk att köpa saker deras fäder inte behöver.

 7. @croissant:
  ”Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Sonora Smart Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far Mr. William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng.”

 8. Pingback: Grattis på fars dag! - UmeNytt.se - Nyheter Sverige

 9. Det här blir mitt första inlägg på GD trots att jag följt bloggen sen dag ett efter att jag under lång tid var en flitig läsare av både Per Ström och Pelle Billing.

  Vill börja med att säga att jag verkligen uppskattar det jobb ni alla gör och jag hoppas att ni blir ihågkomna den dagen mediaklimatet kommer ikapp verkligheten.

  Till dagens inlägg: Är det bara jag som slagits av hur många statusuppdateringar och tweets idag som går i stilen:

  ”Grattis till alla oss UTAN någon pappa att gratta!! Grattis till oss att vi klarar oss utan och faktiskt är alldeles underbara ändå ♥♥”

  ”Idag så tänker jag på barnen som inte har en pappa att fira eller som inte haft en pappa som betett sig som en. Mina tankar är hos er.”

  Alla de inlägg jag har sett av den typen har gått över till nån typ av orgie i kritik av frånvarande fäder, jag som är en ovanligt närvarande pappa och har ensam vårdnad om en dotter försvarar inte på något sätt att man inte är där för sitt barn.
  Men det man ska komma ihåg är att många pappor aldrig blev tillfrågade och den kvinnliga motsvarigheten till ”frånvarande pappa” är abort, något som man absolut aldrig får ifrågasätta i det nuvarande klimatet.

  Tänk om man på mors dag skrev ”Idag vill jag skänka en tanke till alla ofödda foster som blivit bortvalda av kvinnor som inte ville bli mammor just då, mina tankar går till er!” Hur tror ni det hade mottagits av bekantskapskretsen?

  Vet inte om jag har en bekantskapskrets med ovanligt många frånvarande fäder eller om det är ett utslag av samma misandri som man kan se överallt i dagens debatt.

  Vad tror ni?

 10. @Joel: Du skriver bra Joel.
  Jag tolkar dessa dina givna exempel som om dessa individer kænner sig avvisade från ett behov de har i grunden.
  .
  Att ensamma mødrar klarar sig bra utan en far i huset , vilket påstås , ær int med sanningen øverensstæmmande.
  .
  Vhis du ser på vilka som sitter i fengsel , av en eller annan associal anledning , så ær det till ca 80 % barn till ensammståeende mammor.
  ”VI klarar oss bra utan en far” , gæller tydligen int før alla.
  .
  Jag førestæller mig att det er samma kvinnor som ger uttryck før dessa misandriska påståenden vilka har sina søner i fengsel.
  Dessa kvinnor lægger sitt samlivsbrudd och skulden på sina pojkar.
  .
  Per Hagman
  .

 11. @Joel:
  Jaha, så dan som man skall hylla papporna, använder de till att hylla dem som inga pappor har och att kritisera dem som inte är pappor i verklig bemärkelse.
  Påminner om när Pär Ström fick kritik för att hans bok om synliga strukturer inte tog upp dolda strukturer. Facepalm.

 12. @Per Hagman:

  Om du har möjlighet, försök få tag i Gunilla Weitoft-Ringbäcks undersökning av 750 000 svenska barn under 25 år. Den är gjord på uppdrag av socialstyrelsen.
  Den visar att barn klarar sig sämre med en ensamstående mamma TROTS att man kompenserat för socioekonomiska faktorer. Det går alltså inte att skylla på att ”ensamstående mammor har sämre ekonomi, därför misslyckas barnen oftare”. De misslyckas oftare även om de ekonomiska förhållandena är desamma. Hur barn som växt upp i samkönade äktenskap, eller med ensamstående pappa har jag inte hittat något om, eftersom det är ganska få barn som växt upp så.

  Min dåligt underbyggda teori är att barn behöver två föräldrar, det räcker inte med en. Förmodligen behöver barn mor-/farföräldrar och andra vettiga vuxna omkring sig också. Av den anledningen är jag rätt ”dagispositiv”. Jag har haft tur med dagis till mina ungar (aktivt valt föräldrakooperativ)

 13. @Magnus: Historiskt , har alltid feministerna från den tidiga socialistiska / fascistiska rødvinsvænstern ( ex AnnBritt Grünewald f .fängelsechef ) til stødstrumporna klandrat , mænn , før att ha ”læmnat” sina æktenskap och ”læmnat” kvinnan ensamm med barn / barnen.
  Genom det misandriska feministiska ”experternas ” inflytandet har alltid kvinnan av samfundet , med automatik , tilldelats ansvaret før barn / barnen efter samlivsbruddet.
  Utgången av dessa samlivsbrudd har i høg grad drabbat barnen och i synnerhet.. pojkarna.
  Men hur drabbats flickorna?
  Med mitt exempel på det sociala komplexet , barn- pojkar – samlivsbrudd – ensamm mamma = fengelse , så kan vi konstatera att , ensamm mamma med pojke = fengelse , er extremt øverrepresenterat jmfrt med populationens førældrar- kohorter i øvrigt.
  Enligt min mening er mamman utsatt før myten #- mamma/ moderskænsla-empati/kompasion- kvinnlig insikt / ansvarskænsla- mjuka verdien = læmligaste vårdhavare-#.
  Samtidigt finns det anledning att fundera øver hur det går før kohorten , ensamm mamma – flicka komplexet/fenomenet och hær finns det ett grundfenomen.
  Att det finns en koppling mellan ensamm mamma – pojke = fengelse kan vi se.
  Men , som inledningsvist frågats , hur går det før ensamma mamma – ensamma flickan ?
  Hær borde det finnas samma anledning till …fengelse.
  Men jag kan ej påstå att denna koppling , ensammhet . fengelse finns elller er uppenbar.
  Dock , då jag i høg grad har arbetat med kvinnor så har jag , inte sællan, træffat på dessa ”ensamma flickor ” vilka ofta visar prov på samma ”kriminella” hållning i sociala sammanhang …som ”ensamma pojkar”.
  Ær det konstigt att kvinnligt øverrepresenterade organisationer sliter med , 200 % mer mobbing utanførskap sjukskrivningar konflikter , jmfrt med mannliga arbetsplatser … om nu dessa ”ensamma flickor” ær… chefer.
  Sociopatiska kvinnliga ledare?
  .
  Per Hagman.
  .

 14. Min dotter gjorde sig besvär för att ge mig en blomma.
  Det värmde ordenligtSmile

  Får ofta höra av henne att jag är bra(bäst hehe) men det är nog första gången jag fått blomma och kort av henne som vuxen person.

  Fick snacka litet med farsan som jag inte träffar ofta.
  Saknade styvfarsan som dog knall och fall för några år sen.
  Tog några öl med styvsonen. Det var toppen.

  Bra dag för min del!
  Hoppas många hade det så på nåt vis.

  Tack också!