God ton?
avatar

En anledning till att jag skriver på Genusdebatten är att jag uppskattar när man håller ”god ton”.  Det tycker jag vi här i allmänhet är bra på.  Men god ton innebär naturligtvis inte att man inte får kritisera eller ha avvikande åsikter (eller bli förbannad).  Men det är t ex skillnad på att säga ”du är en idiot för att du tycker fel” och att säga ”enligt mitt sätt att se det är du fel ute och lyckas inte underbygga dina åsikter”.

För närvarande så är min egen domänverksamhet, p g a inkompetensen hos min förra leverantör (Svenska domäner) nere, och jag försöker att få igång den med nytt webbhotell.  Det hämmar mitt skrivande eftersom jag behöver länka till inlägg jag har gjort, men där har jag listat några punkter som jag tycker är viktiga för ”god ton” (eller anständigt uppförande), bl a att man inte ska smutskasta andra.  Det är tyvärr ett förfarande som jag ofta tycker mig se hos radikalfeminister (som jag också kallar för falskfeminister, eftersom jag tycker de är falska feminister), liksom att de inte baserar sina påståenden på fakta, utan enbart på ideologi.

Eftersom denna sida inte är ideologisk – att vara jämställdist handlar, som jag uppfattar det, enbart om humanism – så kan vi vara sakliga, väl underbyggda och hålla en god ton.  Det utesluter inte att man får ironisera över det man tycker är dumheter, men det utesluter obefogad smutskastning av den typ som Toklandet ger så många exempel på i den radikalfeministiska twittervärlden och som Per Ström har fått känna av så mycket, och det utesluter kränkande hat.  Ett tydligt tecken på den sansade linje som Genusdebatten följer är att vi välkomnar även icke jämställdister att skriva gästinlägg här.  Även om jag inte håller med feministen Jenny som skrev här för några dagar sedan så välkomnar jag henne varmt och hoppas att fler än hon ska våga skriva här.  Olika åsikter är det som för oss framåt, inte – som vi har nu – en auktoritär falskfeminism som inte tolererar att någon ifrågasätter dess ”absoluta sanningar”.  Att vi hamnat i ett läge där diskriminering – som könskvotering, idéer om mansskatt och könsmaktsordning och nu senast den sjuka tanken att män inte ska få rösta – legitimeras är en utveckling mot totalitära strukturer i samhället och det är i stort sett uteslutande falskfeministerna som fått det därhän.  Därför ska vi i Genusdebatten fortsätta att föregå med en humanistisk inställning.  Kritik och debatt och ilska, men inte smutskastning och kränkande hat.

Jag uppmanar alla som skriver här, texter eller kommentarer, att fortsätta hålla den linjen.  Det höjer oss över ideologiska skribenter av alla slag.

Kommentarer

God ton? — 15 kommentarer

 1. Hej!

  jämställdist hit och dit, jag har ett förslag:

  Genushumanist!!

  Hälsningar Anders K

 2. Dick, jag fattar inte varför du skrev inlägget. Tycker du att GD har problem med god ton?

 3. God ton?

  Alla bör fråga sig själv; har jag förfallit i att sila mygg men svalt några könshatiska kommunistkameler, lately?

  Eftersom:

  Det är hör av goda, sakliga skäl till mycket god ton att verkligen brutalsåga, krossa och fullständigt förinta könshatisk smygkommunism. Varhelst hen visar sitt blodröda, kollektivistiska tryne. För hela mänsklighetens skull. Av alldeles uppenbara, inte minst historiska skäl.

  Glöm aldrig det.

 4. @Dick: Jag tycker ni var lite hårda mot Dolf i hans inlägg nedan. Kan hålla med om att han svävar ut lite i affekt ibland men att skriva från hjärtat måste man få göra ibland anser jag. Statistik och kalla fakta i all ära, det behövs variation.

 5. @E:

  Problemet som jag ser det är att tonen ger feminister vatten på sin kvarn, att jämställdister huvudsakligen är bittra, kränkta män.

  JAG ser ju poängen med inlägget, men alla andra gör inte det utan ser bara retoriken och missar poängen.

 6. @ God ton i vår civilisation

  Något fel är det med det här landet. Alla är kommunister och alla hatar kommunister. Detta har ofta gjort mig urförbannad och därefter har jag avskytt mig själv för hur jag själv har reagerat. Jag har lovat mig att aldrig mer avvika från det civiliserade jaget. Det är trots allt det som skiljer mig från vansinnet. Andra extremen för att rädda sig vore väl en karriär i genus. Allvarligt talat, jag har trots mitt löfte en fortsatt ilska i mig som jag inte riktigt blir kvitt.

  Hela det andliga hos samhället har förvandlats till en enda sammanhängande, obrytbar osynlig mur. Och jag kan inte BEGRIPA varför folk fortfarande efter alla dessa år inte ser lösningen, där rakt framför dem. Det här är och har varit en fråga om en tredje makt. Varken en ren höger eller en ren vänster fråga. Du måste återställa konstitutionen hos parlamentet. Det är den som har rubbats. Feminismens definition i sig är både öppen och stängd samtidigt. Det är det folk inte riktigt förstår med vad som är postmodernistiskt med feminismen. Den låter sig inte behärskas när den väl har lyckats rucka demokratin ur balans. Det finns inga smygkommunister här! Även du har blivit grundlurad. Och fortsätter lura dig själv.

 7. @E: Relevant invändning: Det är absolut alltid en avvägning var man ska lägga ”Ton-nivån”. Själv tycker jag dock att Dolf håller sig på en acceptabel ”lägsta” nivå även när han inte är på topp. Han må ofta vara i affekt men jag uppfattar honom inte som en av de bittra och kränkta.

  Visst är det viktigt att påminna om en viss konstruktiv lägsta nivå för att inte urarta i trams. Erik i all ära, men hans utläggningar om postmodernismens relevans lär knappast dra stora skaror oinvigda. En arg Dolf kanske kan väcka någon nytillkommens intresse och/eller debattlust?

 8. Min kommentar var alls inte mot Dolf, och jag skrev inlägget för att undrstryka att vi ska forsätta hålla en ”god ton”. Sedan har man rätten att då och då få bli ordentligt förbannad.

 9. Jag vill bara klargöra att Dicks inlägg här inte var skrivet på grund av mitt. Faktum är att Dick beslöt sig för att skriva detta innan han kände till mitt inlägg. När han tillkännagav internt söndag morgon att han skulle skriva om god ton hade jag skrivit mitt inlägg, men det var ännu inte pubbat. Det är, hur osannolikt det än verkar, en ren tillfällighet att hans inlägg kom så tätt inpå mitt.