Feminismens väna ansikte: Molly Sandén kontra Tim Hunt
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke har lyssnat på radio

I måndags började Hallå P3 på nytt och premiärgäst var Molly Sandén. Programmet har tydligen en stafettfråga där varje gäst ställer en fråga till nästa gäst. Molly, som är den första gästen i år, fick då frågan från förra årets sista gäst, Silvana Imam som frågade: ”Jag skulle vilja veta vad du gör för feminismen.”

Och så här svarade hon på det:

Det var en väldigt bra fråga. Jag har faktiskt nu i sommar bestämt mig för att bara jobba med tjejer på hela turnén. För jag tycker det är lite obalans i musikbranschen. Det är mest killar som är både musiker och ljudtekniker, ljus och allt möjligt. Så jag har faktiskt ett helt band med bara brudar, och ljud och ljus och allt är tjejer. Det är väl det jag gör just nu. Sen försöker man väl bara sprida de här jämställdhetsfrågorna så gott man kan och vara någon slags, levande, inte reklampelare, men att jag är feminist och står för det. Det som är bra med feminismen försöker jag lyfta.

Molly Sandén

Molly Sandén

Efteråt konstaterar programledaren att: ”Femismen handlar ju inte heller bara om brudar, utan det handlar ju faktiskt om oss alla.”

Ja, jo, jag kan väl hålla med om att feminismen handlar om oss alla. På ungefär samma sätt som domedagen handlar om alla. Ingen kommer undan, men det är bara ett fåtal som får uppleva himmelrikets fröjder.

Det talas om att ”feminism” är ”jämställdhet”, kan hyckleriet visas tydligare än genom att man medvetet väljer bort alla som har fel kön från laget just på grund av deras kön?

I slaskmedia verkar det bara ha tagits upp i 3 tidningar: metro, nyheter24 och expressen. Ingen av dem verkar dock vara särskild upprörd eller kritiskt inställd till detta. (Lite inom parentes, både metro och nyheter24 säger att hon ”sparkat” killarna, expressen säger att hon ”rensat bort”, jag gissar att artiklarna är skrivna enbart utifrån vad som sades i radioprogrammet. I sanningens namn bör påpekas att hon aldrig sade något om att hon skulle ha sparkat några killar, bara att hon har ett gäng bestående av enbart tjejer. Om man automatiskt från det drar slutsatsen att hon ”sparkat” någon så slirar man betydligt i sitt journalistiska uppdrag.)

En intressant motbild ges av vad som hände Sir Tim Hunt, 2001 års nobelpristagare i medicin. Under ett föredrag på världskonferensen för vetenskapliga journalister i Seol sade han den 9 juni:

Tim Hunt (2001)

Tim Hunt (2001)

Låt mig berätta lite om mina problem med flickor. Tre saker händer när de är i labbet: man blir kär i dem, de blir kära i en, och när man kritiserar dem gråter de.

Inte helt överraskande har den 72-årige nobelpristagaren nu avsagt sig sin hedersprofessur vid UCL (University College London). Han har också bett om ursäkt för vad han sade och menade på att det inte var hans mening att kränka någon. Först och främst var det menat som en liten lustig kommentar, men han håller dock fast vid själva uttalandet och hävdar att det verkligen varit problem för honom. Han har både själv blivit kär i flickor i labbet och råkat ut för att de kärat ner sig i honom, och att det också ibland är svårt att kritisera för att det tas emot känslomässigt och att dessa saker är störande för det vetenskapliga arbetet.

Notera specifikt att hans uttalande hela tiden har varit om ”mina problem”.

Kritiken mot honom har inte varit nådig. Dr Sylvia McLain sade till exempel:

Han vill att världen skall veta att det är smärtsamt att ha flickor i labbet (av vad det nu vad för anledning han angav) och att vi borde segregeras från pojkarna. Skall vi återvända till 1950s-talet?

Några tweets säger en hel del (de är hämtade från Huffingtonartikeln, man kan gissa sig till att det lär finnas värre som inte återges):

Med den sista tweeten här återknyter jag till Molly Sandén:

Kalla en spade för en schaktmaskin. Om vi skall kalla Tim Hunts harmlösa lustighet för ”misogyni” kanske det kan vara dags att resonera som Katie Hopkins:

Sir Tim Hunt avgår från UCL. Det var som fan. Den allmänna skampålen har växt till nya proportioner. ISIS i en ny förklädnad. ”Rätta in dig i ledet eller försvinn.”

Är Molly Sandén och den svenska feminismen IS Light?

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Feminismens väna ansikte: Molly Sandén kontra Tim Hunt — 15 kommentarer

 1. Följden av att allt är sexism blir att det är omöjligt att påtala verklig sexism.

  När man ropar varg tillräckligt många gånger…

 2. Och jävla bra jämförelse med domedagen…endast vissa kommer till himmelriket.

 3. Gång på gång bevisar radikalfeministerna att feminism inte handlar om jämställdhet mellan könen utan om att gynna kvinnor på mäns bekostnad.
  De visar också helt ogenerat upp sin dubbelmoral när dom utan att tveka väljer bort män och dessutom är stolta över det.
  Molly Sandén är bara en i en lång rad av feministiska hycklare…

 4. Vilka hysteriska, feminina reaktioner!

  Jappen berättade ju bara om sina problem, that’s life, sådana problem har riktiga människor i verkligheten. Han sa ju inte att kvinnor inte bör vara där. Det säger ju feminismen om män, när de vill ha mansfria zoner.

  När någon tolkar in så här mycket i det sagda kan man vara säker på att en stark, nästan intill religiös, ideologi är närvarande.

 5. Hon blev helt ägd av honom. Hon menade ju själv att kvinnor är känsliga. Men allt hänger på vem som säger det och om det sagda är till kvinnans fördel.

  Vem är han?

  ”because he’s a silly old man and doesn’t know the latest in gender politics”

 6. @xavier245:
  Pwn3d!

  Milo Yiannopoulos är underbar. ”It’s brilliant being a gay man because you can get away with murder. You can do anything.”

  Grossman har inga argument. Alternativt är det inte samma sak att få ett PhD och debattera i TV.

  (Skippar länken från Bittergubben på toklandet eftersom du han före!)

 7. ”It’s brilliant being a gay man”

  Underbart, bäst av allt feminismen och pc har möjliggjort det! Han använder feminismens vapen mot dom”. Man blir nästan rörd.

  Han kan helt skita i hut han framstår i kvinnors ögon, han kommer ändå att få ligga. Hahaha!

 8. @xavier245:

  Bra genomgång av Milo Yiannopoulos, man kan säkert dra mera allmänna slutsatser om att kvinnor använder kvinnohat som ett frikort att slippa likabehandling. Se nu bara på Grossmans min, hon är uppenbarligen inte van med att någon säger mot henne så kraftigt. Välkomen till jämställdhet, vill du ha det Grossman?

  Men Grossman har nog fått jämställdhet helt om bakfoten, jämställdhet handlar inte om att man behandlar kvinnor bra, utan LIKA!

  Yiannopoulos:

  That does other women a disservice, I think, because, as with racism, homophobia and all the other accusations of bigotry those of us on the right have to duck and weave around, over-used words lose their power to shock – and, ultimately, to damage. Just like all those fake rape claims on American campuses at the moment.

  Which means that the next time someone really is unacceptably rude to a woman solely because of her gender, bystanders will be less affected by it and less likely to come to her aid and censure the offending tweeters.

  Jag skulle hellre säga att det kan backfire i längden om man utnyttjar det för mycket och att man gör jämställda kvinnor en bjrörntjänst. Jag tror att en följd av feminismen blir att jämställda kvinnor kommer i framtiden råka ut för mera sexism när deras berättigade kritik uppfattas som kärringgnäll. Nå, tacka feminismen.

 9. @straightmansburden:

  Jag tror att en följd av feminismen blir att jämställda kvinnor kommer i framtiden råka ut för mera sexism när deras berättigade kritik uppfattas som kärringgnäll. Nå, tacka feminismen.

  Japp. Och vår kompetens kommer att ifrågasättas, man kommer vara tveksam om att anställa kvinna pga risken att bli anklagad för sexuella trakasseri, härskarteknik mm.

  Det är många sätt feministernas idioti kommer att slå tillbaka mot kvinnor som grupp.

 10. Milo:

  WHY DO FEMINISTS COOK UP STORIES ABOUT ‘MISOGYNY’ WHEN THEY LOSE DEBATES?

  För att de är kvinnliga och kvinnliga kvinnor gör så. I relationssamband heter det att ”nu sårade du mina känslor” eller ”jag blev sårad”, det handlar om exakt samma sak. Det funkar där, så nu överför de detta naturliga beteende till sammanhang där det inte alls hör hemma.

 11. http://www.spiked-online.com/newsite/article/time-to-ditch-this-obsession-with-the-gender-pay-gap/16759
  ”The argument goes that when girls are told that studying science leads to better-paid jobs in areas such as engineering, they’ll ditch the soft subjects and stop becoming teachers and secretaries. If girls continue to make the ‘wrong’ choices, it is because their ability to choose is illusory and they’ve been conditioned by a childhood of pink dresses, princess costumes and toy tea-sets into thinking caring is feminine and earning is not. ”

 12. Den påstådda, eller åtminstone vinklat överdrivna ”mansnormen”, har ersatts av den ofelbara (fast snurriga) feministnormen. Den säger så här: Lögner om (eller smutskastning av) män – jämställdhet osv. Sanning om kvinnor (eller sanningsrelaterade skämt) – mossig kvinnosyn osv.
  Strax efter att jag läste detta ovan, hörde jag på nyheterna. De avslutades med att den manlige uppläsaren vände sig till en kvinna i studion, med frågan vilka som var vanligast förekommande i media (TV, radio, press, minns ej) Jo en undersökning nånstans: ”Vita, medelålders, heterosexuella, ej handikappade män!” Och än sen då? Finns förklaringar, men bara en gäller: Vi (som ingår i gruppen), vi skall skämmas! Och tydligen är ens sexläggning offentlig numera.
  Dags införa nolltolerans mot offentlig mansdiskriminering! Eller?

 13. Pingback: Jämställdhet börjar med ärlighet | Genusdebatten