F! fan, Gudrun Schyman har rätt: likadana män här som i Afghanistan
avatar

Inledande dumheter

Dolfs logo

Eders Ödmjuke relativiserar

Nu har väl halveringstiden gått för det genusaktiva nedfallet från Köln så man vågar närma sig ämnet utan att riskera förnuftsvidriga mutationer i de egna tankeprocesserna.

Inte helt oväntat dök det upp en hel drös genusiter för att undervisa och skänka oss upplysning i form av feministiska fakta som justerar vår världsbild så vi, likt Gudrun Schyman, inser att det ”inte är någon ny företeelse i varken Sverige eller Europa att stora grupper av män jagar och sexofredar eller våldtar kvinnor på allmän plats.” Sagda fru Schyman fruklarade också i Metro, tillsammans med sin medkonspiratör Linnéa Bruno från Feministiskt pärspektiv, att:

Sexuella trakasserier är inte ett nytt problem i Sverige, som vissa tycks tro. En majoritet av Sveriges och världens kvinnor utsätts, enligt WHO med flera. Enligt en aktuell studie med 42 000 kvinnor i EU uppger 55 procent sig utsatta för sexuella trakasserier efter sin 15-årsdag. Sverige toppar statistiken med hela 81 procent. En aktiv feministisk debatt i Sverige innebär en högre medvetenhet kring frågorna. Troligen är utsattheten i många andra länder mer tabu att tala om och därför underrapporterad. En annan tolkning som vissa forskare föreslår är att trakasserierna och våldet mot kvinnor faktiskt är högre här än i många andra länder. Vissa män provoceras av kvinnor som tar plats. Hatet och hoten mot många kvinnliga journalister, programledare, artister och politiker är reaktionen.

– Linnéa Bruno, styrelseledamot (Fi) & Gudrun Schyman, partiledare (Fi)

Feministiskt pärspektiv är för övrigt en underbar källa för dumheter av detta slag:

”Olika former av sexuella övergrepp är vardag för kvinnor oavsett om vi bor i Sverige eller Afghanistan.”

Linnéa Engström

”Jag var där under kvällen och konserten som skrivs om i DN, det enda som utmärkte de som ofredade/försökte ofreda mig och mina vänner var att de var manligt kodade.
– – –
Länk till artikeln jag hänvisat till (OBS! VARNING! HETERONORMATIV SAMT TRANSEXKLUDERANDE)”

Julia Rönngren

”Det bara hände, hela tiden. Som om det var en del av att vara tjej. På bussen, på gatan, på pizzerian, i skolan, i centrum, på tunnelbanan.
Män, alltid män.
Som tafsade, smekte, petade, stirrade, höll fast. Som om våra kroppar vore en offentlig ägodel för män att stycka sönder.
Män, alltid män.
Som blottade könsorgan, bad som sexuella tjänster, tjatade, jagade, omringade, skrek hora. Som om våra kroppar vore ett redskap utan känslor och vilja.
Män, alltid män.
Som med brinnande, trånande, slemmiga blickar fick oss rädda och osäkra med en konstant känsla av skuld.
Män, alltid män.

Som med stela, smutsiga, kalla fingrar tog sig rätten att känna.
Män, alltid män.”

Ronak Moaf

Sen kommer då vår oslagbara statsminister och utdelar nådastöten i amerikanska CNBC:

Well, first I think it’s important to clarify that sexual harassment is not automatically binded to migration and immigration. We have had sexual harassment in Sweden for many, many years, unfortunately. What it now takes is to be very clear that this is not appropriate, it is absolutely out of line, and we need to take very clear measures now to show to these young girls and women that they are of course entitled to walk in a city, to take part in a concert or whatever, to be outside without sexual harassment. We shouldn’t tie that to immigration.

– Stefan Löfven

Hur var det förr?

Som en, relativt sett, gammal man kan jag konstatera att det ligger en viss sanning i vad de säger. Tafsande killar är inte ett nytt problem. Det finns en hel del att säga om forna tiders tafsande och sexuella trakasserier, men det får vänta till ett senare inlägg. Jag drar mig dock till minnes ett samtal jag hade förra året med Mickel Räv (jag kallar honom så), en några år äldre polare född i slutet av 50-talet. Lite fritt återgivet ur minnet:

Mickel Räv: Jo, alltså, jag utvecklades sent, så jag var sist i klassen med och komma i puberteten. Och jag begrep liksom inte varför killarna höll på och bråka med tjejerna och var taskiga mot dem. Så jag gick emellan för