Ninni – FilosofenNils, Rond 2
avatar

Rond 1

Nä, just! Vilken verklighet lever du i? Alla bedöms vi efter våra kläder och männens klädkod är mycket hårdare än kvinnors! Prova titta på variationen i klädsel mellan män och kvinnor i nedanstående bild.

600px-Regeringen_Reinfeldt_2010

Män bedöms inte efter sina kläder, se själva: maktmännen har olika färg på slipsen! bild: wikimedia commons

Detta, männens snäva könsroll speglad i klädkoderna, är en av mansfrågorna jag ser. Det är inte den viktigaste, för på manssidan finns riktigt allvarliga problem såsom utslagningen av pojkar i skolan, misandri, att manliga offer osynliggörs och inte får hjälp, utslagningen av män på botten av samhället, pappa som andra klassens förälder och allt vad det innebär mm. mm. Men klädfrågan är inte oviktig:

Det är inte i någon klädprotest som Hans Månsson kört buss i shorts och sandaler.

– Nej, absolut inte. Det är för att det är bekvämt. På förarplats finns ingen air condition, den finns bara för passagerarna i bussen. Vid förarplatsen kan det bli uppemot 40 grader varmt och vi har bara en liten fläkt. Jag ansvarar för människoliv varje dag jag kör bussen och i shorts och sandaler har jag känt mig sval, trygg och bekväm som busschaufför.

Kvinnorna får ha kjol [artikel]

När feminister och genusvetare, vilka huvudsakligen består av kvinnor, kuckilerat ut vad männens problem i denna fråga är så kommer de fram till att männens problem är att de inte får ha klänning. Jag lyssnar på män och låter dem definiera sin könsrollsproblematik och därvid är mitt svar helt annorlunda. Vad gäller klänning, så har jag aldrig mött en man som upplever det som ett problem att klänning inte ingår i hans könsroll. Jag vet att det finns män som har problem med det, men på den punkten ser jag att vi behöver arbeta mer för en ökad tolerans mot avvikelse på ett generellt plan än att vi skulle arbeta mot en breddad könsroll vad gäller våra klädkoder.

Vi har diskuterat denna fråga här på Genusdebatten flera gånger tidigare, t.ex. här, och Anders Senior beskriver orsaken till att jag inte är för försök att eliminera könsseparata klädkoder här. Det jag däremot möter är män som upplever ”tjatet om klänning” som mycket stötande och jag finner det så djupt tragiskt att feminister inte lyssnar på män i deras könsrelaterade frågor. Varför upplevs det stötande?

 1. Dels upplever män det som att de inte duger som manliga män och att man vill försöka påtvinga dem en feminisering de inte är intresserade av.
 2. De vet att sådana val ger försämrade chanser hos heterosexuella kvinnor.

Låt säga att jag skulle förmedla till mina söner att klänning var 100 % accepterat, och att det inte är skillnad på det och ett par byxor. Det är ju ren lögn.. Ska dom då bli nästa Di leva typ? Visserligen skulle jag älska dom ändå, men det försämrar ju deras chanser i livet. Och _det_ vill jag ju inte heller. Själv vet jag att när jag fått frågan förut om jag skulle attraheras av män i klänning har jag svarat typ att det spelar ingen roll. I efterhand har jag ju insett att de stämmer inte. Om jag får välja så är min idealman iklädd byxor, på ett typiskt manligt sätt (klädstil typ david beckham Wink ) och är inte pyntad med rosa paljetter i håret. [Mariel]

Min lösning

Manlig klädkodBildkälla

Manlig klädkod Bildkälla

I bilden här till vänster ser ni den manliga klädkoden. I citatet ovan från artikeln så blir klädkoden ”Business – Casual”, och uppåt, inte bara ett obehag utan en ren säkerhetsfråga, både för chaufför och resenärer. Jag är uppväxt med en pappa som svor inför varje festlighet över ”det jävla strypkopplet” han skulle behöva ha på sig. Och det här ser man om man observerar män, så fort det anses vara legitimt lättar många män på ”det jävla strypkopplet” och kavajen åker av. Och den där klädseln, när det är 30 grader ute, hur skön är den?

För mig räcker ”obekvämt” som argument för att tycka att det behöver finnas fler alternativ för män. Män ska inte behöva demonstrera för att få till ett manligt alternativ hos företaget. Och när vi bjuder nära och kära till fest vid ett högtidligt tillfälle, funderar vi på det tvång vi utsätter männen för när vi begär ”klädkod: kavaj” eller däröver?


Kavaj är numera den minst strikta av vedertagna klädkoder. För män innebär det hel kostym, inte udda kavaj. Kostymen kan vara mörk eller ljus beroende på sammanhanget. Skjortan bör vara ljus. Fluga kan användas istället för slips. Kvinnor bär klänning, kjol, dräkt eller byxdress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel och omkring knälång. [Min emfas, notera ”eller” d.v.s. den större friheten för kvinnor att välja. Källa]

kldjgnj

Alternativ för manliga finkläder? Bildkälla: Home made

När jag var feminist så jag var förblindad av kvinnors skyddsvärde. Det här skyddsvärdet, det är som att ha ett filter man ser saker igenom där man agerar, tänker och bedömer olika utifrån personens kön. Min levda erfarenhet tvingade mig att lägga bort detta filter och män gick från ”human doings” till ”human beings” för mig. Det var en stundom känslomässigt smärtsam process, för då först såg jag hur vidrigt vi hanterar pojkar och män. Och när jag bearbetar saker så antingen sjunger eller ritar jag. Jag letade upp en teckning bland mina skisser och scannade in den. Det är min dröm att denna klädkod kunde införas som en motsvarighet till kvinnors ”eller” i citatet ovan.

Mannen i min teckning har en dress där krage och uppvik är färgmatchade, runt halsen bär han en cowboyslips. Visst är det fint?

Rond 3

Kommentarer

Ninni – FilosofenNils, Rond 2 — 59 kommentarer

 1. Tycker det verkar som om Filosifen utgår från ett axiom att kvinnor är förfördelade på alla punkter. Då letar man exempel som bekräftar axiomet och blundar för det som talar emot. Dessutom tar han upp exempel som talar emot honom om man skrapar lite på ytan. Klart han också bedöms efter klädsel. Han kanske bara struntar i det. Vilka dörrar det stängt vet han inte. Om han var fel klädd på en arbetsintervju och inte fick jobbet har han ingen aning om varför han ratades. Man måste leva i en snäv akademisk värld för att inte förstå kopplingen kläder – status hos män.

 2. Mitt i prick, Ninni, inte minst de där raderna om det besynnerliga tjafset om män i kvinnokläder. Du har helt rätt – män är i regel inte det minst intresserade av att klä sig på ett fundamentalt annorlunda sätt än idag. De enda invändningarna kan handla om, precis som du nämner, rent praktiska aspekter.

  I mina ögon är det ett rent löjeväckande hyckleri när den ena feministen efter den andra påstår sig tycka att det är häftigt med män i kvinnokläder. Skulle kvinnor i någon som helst utsträckning verkligen tilltalas av män i entydigt kvinnliga kläder, så skulle fler män gå klädda som kvinnor – var så säkra. Jag förstår inte varför feministerna över huvud taget håller på och ägnar sin tid åt denna sorts fetischism (hoppsan nu råkade jag kanske själv besvara funderingen med mitt ordval…).

  Män bedömer inte heller kvinnors kläder i någon större utsträckning. I mitt fall (jag är kläd-ointresserad i allmänhet) kan jag notera om någon kvinna verkligen vinnlagt sig om en fin stil, vilket inte betyder extravagant eller i synnerhet inte ”avslöjande”. Det senare noterar jag förstås, mest eftersom det ofta är smått löjligt, inte minst om bäraren ser ut att ha passerat 25.

 3. @AV/Anders:
  Inte bara en strikt akademisk värld utan en strikt SVENSK akademisk värld. Res utomlands och se hur man bedöms om man är fel klädd! Det svenska tramset att personligheten styr hur man uppfattas är rena stolligheten när sanningen är att man aldrig får tillfälle att visa sin fina personlighet om man inte har godkänd klädsel. Lika fel att ha kostym på HD-rally som att ha skinnväst på banken. Om man inte har gjort sig känd tidigare, vill säga!

 4. Jag omges dagligen av unga killar, inklusive min egen son och kan intyga att det bara är en myt att de inte bedöms efter klädsel (eller utseende för den delen). De är dessutom mycket medvetna om detta och de anpassar sig i lika hög grad som tjejer gör till omgivningens krav.

  Jag skulle t o m vilja påstå att dessa klädkrav är ännu hårdare för killar idag än vad det någonsin varit.

  För att illustrera detta kan jag berätta om en kille jag känner. Under sin högstadieperiod blev han vid ett tillfälle tvingad av läraren att ta av sig mössan under lektionen. Nu kanske någon tror att det här handlar om sociala koder som att det är oartigt att inte av sig kepsen eller mössan inomhus. Men saken var den att den här killen hade inte orkat/hunnit fixa håret på morgonen. Nu tvingades han sitta där och kände sig både naken, utelämnad, kränkt och förnedrad i en period i livet då många killar tycker att det är livsviktigt att imponera och skaffa sig status hos det motsatta könet.

  Det här fick mig att tänka till. Numera är jag försiktig med att tjafsa om mössor och kepsar med min elever. Det påverkar ju faktiskt inte deras inlärning överhuvudtaget. Däremot brukar jag upplysa dem om att det av många upplevs som oartigt att ha huvudbonad på inomhus. Men det är en helt annan fråga.

 5. FilosofenNils vet inte mycket om kvinnor märker man,kvinnor bedömer mäns kläder mer än man tror och vad många män inte vet är att skorna dom bär är för kvinnor en väldigt viktig detalj,om intrycket ska hamna på plus eller minus.

 6. @Amazon:

  Det här fick mig att tänka till. Numera är jag försiktig med att tjafsa om mössor och kepsar med min elever. Det påverkar ju faktiskt inte deras inlärning överhuvudtaget. Däremot brukar jag upplysa dem om att det av många upplevs som oartigt att ha huvudbonad på inomhus.

  Kul att höra!

  Jag har skrivit ett ett inlägg där jag tar upp ett ex. där en bekants sons skola agerade angående mössa. Jag menar att det här sättet vi utan argument (påverkar inte inlärning) regelmässigt kör över pojkars/killars känslor är en bidragande orsak till kriminalitet.

  Samtidigt tillåter vi, utan att reflektera en sekund på vad det innebär för testosteronstinna pubertetskillars förmåga att koncentrera sig på sin inlärning, att tjejerna är halvt näck ibland.
  (För att visa på våra dubbla måttstockar. Jag har ingen åsikt i frågan.)

 7. Jahaja… Exemplet ”Filosofen” Nils Karlsson är helt tydligt en sådan där floskelrapande nolla. En fundamentalt okunnig och verkligen grundlurad stackare. Som ju stenhårt _tror_ på den lilla ”feminist”-sekten: ”illa dolt vitmanshatiska kollektivister som systematisk förnekar verkligheten”. Och just därför känner sig ”god”.

  Jättegod =)

 8. @Ninni: Nu har jag själv aldrig tillhört falangen som förfasar mig över mössor, hängande brallor eller vad det än är. Jag har också förmånen att arbeta på en skola där vi har viktigare saker för oss än att diskutera elevernas klädsel Smile

  Att som du skriver ”killars känslor regelmässigt körs över” har jag massor av exempel på. De killar jag möter i några av mina svaga grupper har ofta en lång historia av att ha känt sig orättvist behandlade i skolans värld. Då är det inte helt lätt att efter flera års känsla av misslyckande vända den besvikelsen till förtroende och tillit, lust att lära. Det blir säkert ett inlägg om detta så småningom.

 9. @Amazon: Jag är också lärare och jag har också tänkt mycket på det här – det är otroligt så mycket onödiga strider vi tar med tonåringarna om att de inte ska ha mössa på inne.. den energin kunde sättas på något vettigare, som t.ex. fråga ”hur mår du?” i stället för ”kepsen bort!”

  Sen om män i klänning. Håller helt med om att det är en fråga som gäller tolerans av avvikande beteende eller utseende men det gör det inte till en mindre viktig fråga ändå. Jag är mycket starkt av åsikten att pojkar som vill gå i klänning ska få göra det (män förstås också, men eftersom män får bestämma själva hur de går klädda är det inget problem). Inte bara för att visa att pojken är lika fin i klännnig som i byxor utan också för att barnen ska få lära sig att det inte finns något som är förbjudet bara för att man är flicka, pojke, kvinna eller man. Klädnormen ändras inte bara för att en enstaka individ bryter mot normen, däremot är det bra för barn att lära sig att allas personliga val ska vara accepterade.

 10. Jag tror det är ännu mer komplicerat. Alla människor bedöms efter utseende, men samtidigt är det nog en större del av hur man bedömer kvinnor, dessutom bedöms kvinnor mycket hårdare av andra kvinnor, än män av män. Beroende på umgängeskrets och dylikt förstås.

  Vi om några kanske inte borde vara så snabba med att förkasta normer utan att reflektera. Det är lättare att se kortsiktiga konsekvenser än långsiktiga och vi själva kritiserar ju en del andra långsiktiga problem med normupplösning. Som vad du skriver om flickors klädsel. Klart de ska ha frihet att klä och uttrycka sig som de vill. Fast en bieffekt är förmodligen att det bidrar till den allmänna sexualiseringen, som många av dem inte trivs med.

 11. Diskussionen får mig att dra mig till minnes denna pärla där en feminist går i taket för att hennes pojkvän börjar gå i klänning: http://www.familjeliv.se/Forum-4-362/m66312596-1.html
  På tal om begränsningar, och möjligheter, och tolerans, och … Det är lättare i teorin än i praktiken. I det här fallet får han gärna gå i klänning, men inte av fel anledning.

 12. Män blir i mycket hög utsträckning bedömda efter sin klädsel! Om man som filosofen Nils inte tror det, beror det möjligen på att man livstidsförvisats att slafsa runt inne på nån akademisk institution, effektivt isolerad från verkligheten.

  Jag är extremt medveten om dresscodes och vad de signalerar, och det är MINST lika, om inte mer, talande för män än för kvinnor. Filosofen Nils har noll koll gummiboll på verkligheten.

  Testa att gå in i en kapitalvarubutik iklädd en tischa, jeans och sneakers, jämfört med att gå in i skjorta, kavaj och byxor (inte kostym, ingen slips).
  Testa att gå ut på krogen och kolla hur kvinnor reagerar på de två olika klädslarna. Testa en anställningsintervju. Du blir DEFINITIVT olika bemött i samtliga dessa fall. Ja, man kan ”överklä” sig också, det orsakar förvirring.
  Nästa gång du ska köpa en TV på Elgigantens rea, pröva att gå dit i manlig högtidsdräkt (frack m.a.o.)

 13. @AV/Anders:
  ”Man måste leva i en snäv akademisk värld för att inte förstå kopplingen kläder – status hos män. ”

  Haha, ja med tanke på hur folk ser ut på LiU så har du en poäng i flera dimensioner här. Smile Gäller båda könen ska tilläggas.

 14. Anna: Jag tror faktiskt att barn redan vet, intellektuellt, att det är tillåtet för pojkar att bära klänning. Däremot är barn/människor konformister, och många barn känner en trygghet i sin könsidentitet. Är inte det naturligt? Om barn inte längre får göra skillnad på normativt och avvikande, var har vi hamnat då?

 15. Nu hör jag ju till den sällsynta(?) grupp kvinnor som är ganska ointresserad av kläder och dessutom ganska likgiltig för vad andra tycker om min klädsel. Jag anpassar klädsstil efter situation, vardagligt till vardags, formellt i formella situationer och festligt vid festliga tillfällen. Hittills har jag dock aldrig känt någon önskan att gå vare sig i kostym eller snickaroverall Wink

  De gånger jag känt att min klädsel har blivit bedömd/värderad och/eller kommenterad har det uteslutande varit från andra kvinnor vad jag kan minnas. Min bild är att ganska få män lägger märke till klädsel om den inte sticker ut på det ena eller andra sättet. Många av mina kvinnliga kollegor noterar direkt om jag kommer i ett nyinköpt klädesplagg vilket jag aldrig har märkt att någon manliga kollega gjort. Kommentarer av typen: ”Vilken fin tröja! Är den ny? Färgen klär dig verkligen!” hör jag sällan från män, varken till kvinnor eller till andra män.

  Jag tror generellt sätt att klädsel, i synnerhet på detaljnivå, är något som kvinnor oftare lägger märke till. Om det är en fördom eller förutfattad mening emotser jag mothugg och förkastande av min hypotes Razz

 16. Kläderna gör mannen… Hur många kvinnor går inte igång på uniformer? Jag känner flera.

 17. @Amazon: Många av mina kvinnliga kollegor noterar direkt om jag kommer i ett nyinköpt klädesplagg vilket jag aldrig har märkt att någon manliga kollega gjort. Kommentarer av typen: ”Vilken fin tröja! Är den ny? Färgen klär dig verkligen!” hör jag sällan från män, varken till kvinnor eller till andra män.
  Jag tror generellt sätt att klädsel, i synnerhet på detaljnivå, är något som kvinnor oftare lägger märke till.

  Jag kan styrka din hypotes utifrån min egen erfarenhet. Dels har jag dålig koll på vad folk har på sig, dels är jag väldigt försiktig med att visa att jag noterat ett nytt plagg eller en ny frisyr, eftersom en kommentar om klädsel eller utseende gör personen (kvinnan) i fråga medveten om att jag lagt märke till henne och dessutom lätt kan tolkas som ett (otillbörligt) närmande. Jag jobbar ”inom akademin” som det heter, och för ett antal år sedan drog en manlig kollega på sig anmälningar om sexuella trakasserier delvis för att han gav komplimanger om klädsel och frisyr åt sina kvinnliga studenter.

 18. @Johan Grå:

  Jag tror det är ännu mer komplicerat. Alla människor bedöms efter utseende, men samtidigt är det nog en större del av hur man bedömer kvinnor, dessutom bedöms kvinnor mycket hårdare av andra kvinnor, än män av män.

  Kvinnor bedömer kvinnor på detaljnivå, män är inte alls så krävande. De kan notera (och kommentera) om man har något som speciellt faller i smak (eller om det är extremt på andra hållet), men oftast ser de inte ens vad man har på sig, typ.

  Kvinnor bedömer män långt mer än män bedömer varandra.

  Vi om några kanske inte borde vara så snabba med att förkasta normer utan att reflektera. Det är lättare att se kortsiktiga konsekvenser än långsiktiga och vi själva kritiserar ju en del andra långsiktiga problem med normupplösning. Som vad du skriver om flickors klädsel.

  Absolut, reflektera är a och o på båda håll alltså även när man tillrättavisar en annan individ efter normer. Det var därför jag skrev ”utan argument” och det är därför jag inte har någon åsikt om flickor (Vi har ju en son, så jag har tänkt mer där helt enkelt. Fast jag har tänkt efter i onödan för han är totalt ointresserad av kläder och utseende och mössan är varm. Jag kan se argumentet du pekar på med ökad sexualisering, men jag har inte tänkt noga nog för att ha en välgrundad åsikt. )

  Skolans hantering av pojkars & mössa tycker jag är ett ofog, för det finns inga argument som håller som jag ser. Isynnerhet tycker jag det var vidrigt i det fall jag skriver om där man låtit eleverna rösta om det och sen kör över deras demokratiskt framröstade beslut.

  @Magnus:

  Haha! Visst är det så. Bara för det kom jag på anekdot.

  Min man och jag skulle köpa en Beocenter9000 när den släpptes. Och vi kom direkt från garaget, så vi hade tvätta oss såklart, men du vet hur man ser ut ändå med meckarkläder och svart som inte går bort så lätt. Så var det kö så jag ställde mig lite vid sidan av o kollade runt lite. Då kommer det in en ”fin dam” och ställer sig bakom min man. Och hennes blick sa det mesta. Så kom min man fram till disken och sa : ”jag vill ha den nya B&O”
  Biträdet: Ja, den kostar.. (va det nu än va)
  Tantens haka föll
  Min man: Jag vill ha skivspelaren med, vad kostar den?
  Biträdet: Den har inte kommit än, men den kostar (va det nu än var. Tror det var 23 totalt i slutet av 80-talet)
  Tantens haka hamnade i midjehöjd och jag fick svårt att hålla mig från garv.
  Min man: Ja, men då tar jag det. Kan jag ta båda nu och ni hör av er när skivspelaren kommer?
  Biträdet svarade ja och började prata om avbetalning.
  Min man: Nej, jag betalar kontant nu.
  Tantens haka dunsade i golvet och jag tror hon nästan fick hjärtinfarkt. Det var helt oslagbart att stå vid sidan om och se hennes reaktion.

  @Amazon:

  Om det är en fördom eller förutfattad mening emotser jag mothugg och förkastande av min hypotes
  I så fall har vi samma fördom. Jag är väl på mitt sätt intresserad, eller snarare extremt kräsen. Jag struntar helt i vad som är modernt, jag klär mig som jag tycker är fint och bekvämt. Och det är inte så uppskattat bland kvinnor. Just nu är modet och jag relativt ense, så då är det lugnt. Men under perioder när modet och jag totalt separerat då reagerar kvinnor hårt på min klädstil.

 19. Min gissning är att Nils (om han nu svarar) kommer att börja tala om våldtäktsrättegångar.

 20. Klädd casual och man är osynlig nästan, framförallt kvinnor ignorerar en.
  Klädd business och hela världen står öppe. Kvinnor flirtar och alla ger en uppmärksamhet.
  En enorm skillnad för mig i alla fall.

 21. Filosofen Nils är en utpräglad provokatör som använder utilitarism som universalvapen.

  Det är därför lätt att hamna i defensiv position och därmed lika lätt att tappa initiativet i diskussion med honom.

  Låt dock inte detta avskräcka er utan fråga bara hur han skulle agera om det gällde hans eget liv – då svarar han helt plötsligt inte längre. Det är min egen personligen erfarenhet.

 22. @Ninni:

  Jag håller med om kritiken, om man röstar och sedan kör över beslutet. Men det beror på att man ska hålla vad man lovar och det gör man ju inte om man lovar att ungdomarna ska få var involverade i beslut och sen struntar i vad de tycker.

  Personligen tycker jag mössor och egentligen klänningar är icke-frågor. Jag har svårt att se att någon pojke har ett behov av att ha mössa eller klänning på sig. Hur skulle det uppstå, genetiskt? Däremot kan jag tänka mig att de har behov av att uttrycka sin grupptillhörighet, en kvinnlig könsidentitet eller dylikt. Det tycker jag de ska ha rätt att göra men det kan de göra inom ramar som vuxna sätter och eftersom mössor normalt sett inte ingår i ett vanligt yrkesliv kan man lika gärna lära barnen att uttrycka sin identitet på ett accepterat sätt på en gång. En del av det behovet av att uttrycka sig handlar förövrigt säkert om att testa vuxenvärldens ramar och det hjälper man ju inte ungdomarna göra med genom att helt ta bort dessa ramar.

  Jag tror sociala fenomen som att småflickor uttrycker sin sexualitet är alldeles för komplexa för att man ska veta men eftersom alla kulturer jag känner till tenderar att forma vissa beteenden, som hur vi uttrycker vår sexualitet, kan man ju tänka sig att det är funktionellt. Apropå artiklarna senaste tiden på Genusdebatten om sex och hur ofrivilligt sex ska förstås tänker jag att vuxenvärlden har abdikerat i för hög grad.

  Vi vill så gärna tro på det sunda förnuftet och individers förmåga att känna efter vad som är bra för dem själva. Men i själva verket är vi rätt usla på att fatta långsiktiga beslut, särskilt i affekt och under press. Normer, moral, tradition ha ett syfte även när de är begränsande för att de hjälper oss navigera alla dessa svåra situationer och även om de är begränsande för vissa är de bra för totalen.

  Vad jag som borgerlig har särskilt svårt att förstå är att normupplösning blivit vänsterfrågor för de som lider mest av normupplösningen är de som är svagast i samhället. Ungdomar från trygga familjer med gott om resurser har bättre möjlighet att fatta bra beslut för sig själva. De som är mindre lyckligt lottade löper större risk när de inte har normerna att luta sig mot. Det märks i så många frågor. Som när övre medelklassen skriver böcker om hur festligt det är att skilja sig och leva i märkliga, och ofta tillfälliga, familjekonstellationer. De har tillräckligt med marginaler för att hantera det. För ensamstående föräldrar med dåliga finansiella, psykiska eller sociala resurser är inte livet som ensamstående förälder lika glamoröst. Det är de som drabbas när vänstermedelklassen skapar nya normer genom sina mediapositioner.

 23. @Johan Grå:

  ”Vad jag som borgerlig har särskilt svårt att förstå är att normupplösning blivit vänsterfrågor för de som lider mest av normupplösningen är de som är svagast i samhället. Ungdomar från trygga familjer med gott om resurser har bättre möjlighet att fatta bra beslut för sig själva. De som är mindre lyckligt lottade löper större risk när de inte har normerna att luta sig mot. Det märks i så många frågor. Som när övre medelklassen skriver böcker om hur festligt det är att skilja sig och leva i märkliga, och ofta tillfälliga, familjekonstellationer. De har tillräckligt med marginaler för att hantera det. För ensamstående föräldrar med dåliga finansiella, psykiska eller sociala resurser är inte livet som ensamstående förälder lika glamoröst. Det är de som drabbas när vänstermedelklassen skapar nya normer genom sina mediapositioner. ”

  Bingo!!! Jag ser exempel på just detta varje dag!

 24. @JD:

  Jag vet. Till och med jag tycker män blir mycket snyggare med en skjorta och kavaj. Enklaste tricket i världen om man vill se bättre ut.
  Jaadå, kvinnor kan göra samma trick, men jag inbillar mig att de i allmänhet är mer medvetna om det.

  Sen finns det ju ett ”branschmode” där jag jobbar, med hoodie och jeans, men det är ”yrkesdresscode”. Ser för jävligt ut egentligen.

  Anekdot: jag gjorde repmöte 1988, och var bland de senaste att dyka upp på inryckningsdagen. Under två veckor såg jag bara mina lumparpolare – de flesta var nya ansikten för mig – i likadana gröna kläder. Sista timmarna på mötet skulle vi byta om till civila kläder. Herregud vilken skillnad det blev på folk, en del klädde sig på ett sätt som stod fullständigt i kontrast till hur man upplevde att de var. Så visst säger kläderna massor.

  Samma sak med en musikerpolare, han jobbar på begravningsbyrå, och är rockmusiker. Långt ljust lockigt hår, men han ser mycket seriös ut i svart kostym och hästsvans, i ”civila” kläder platsar han i vilken mc-klubb som helst.

 25. ”utslagningen av pojkar i skolan”

  Kvinnorna får la tjäna sina egna pengar då.

  ”misandri”

  Maskulinitetsnorm, eller månne feministisk kritik av män som är lika generaliserande som andras kritik av feminister.

  ”att manliga offer osynliggörs och inte får hjälp”

  Maskulinitetsnorm.

  ”utslagningen av män på botten av samhället”

  Kapitalism, miljarders miljarders i mindre skatt sedan 2006.

  ”pappa som andra klassens förälder”

  Maskulinitetsnorm.

  ”Det jag däremot möter är män som upplever ”tjatet om klänning” som mycket stötande”

  Men vad är det för fjantiga människor du pratat med? SDUare?

  Jag för min del gillar att ha kostym. Sedan att människor är så patetiska och ointelligenta att de litar mer på män i kostym och kräver det från partiledare och politiker är en sak, men det är ju så att alla mediokra måste ha en övre stående klass som har en särskild dresscode med utmärkande kläder som ger status mest för prislappens skull.

 26. @Johan Grå: ”Som när övre medelklassen skriver böcker om hur festligt det är att skilja sig och leva i märkliga, och ofta tillfälliga, familjekonstellationer”

  Hördu Kapten Stofil, jag tror du vida underskattar arbetarklassens förmåga att inte låta Storstadsvänsterns Familjeraserande Snusk och Komprometterande Pamfletter förleda dem när det gäller att fatta livsavgörande f-ing beslut.

  Det här börjar påminna mig om när högern i USA pratar om att det behövs fler kärnfamiljer i svarta områden men vänstern sabbade alltihopa när de började prata om en kvinnas rätt att skilja sig eller ifrågasatte den heliga könsbinäriteten eller heteronormativiteten.

 27. @Ninni: ”Samtidigt tillåter vi, utan att reflektera en sekund på vad det innebär för testosteronstinna pubertetskillars förmåga att koncentrera sig på sin inlärning, att tjejerna är halvt näck ibland.”

  Tack, dagens välvilliga nedvärdering av de stackars pojkarna ovanpå nedvärderingen av oortodoxa familjekonstellationer samt alla pantade fattiga människor som blir vilseledda av det dekadenta storstadsfolkets skandalösa kurtiserande.

 28. ”Samtidigt tillåter vi, utan att reflektera en sekund på vad det innebär för testosteronstinna pubertetskillars förmåga att koncentrera sig på sin inlärning, att tjejerna är halvt näck ibland.”

  Förstår vad du menar men Sverige är inte moget för den sortens tankar. Självklart är det så att pojkar blir distraherade av tjejer. Vi kan tycka det är hur fel som helst men faktum kvarstår. Pojkar/män är mer intresserade av sex och kvinnor mer intresserade av sex med rätt kille och kanske även då i kombination med ägglossning? Det finns forskning kring män som blir distraherade när en vacker kvinna kommer in i rummet. Så återigen, vi kan tycka detta är fel, men faktum kvarstår. Det har inget med dålig kvinnosyn att göra. Fast det är väl så en debatt kring saken hade förts! Ännu värre är detta bland hundar, där tiken fullkomligt äger den annars stabila hanhunden. Om människor så bara har 10% likhet med hundar i samma avseende så får det effekter på ett samhälle.

 29. @He(rr)n: Jag tror faktiskt att barn redan vet, intellektuellt, att det är tillåtet för pojkar att bära klänning.

  Jag håller helt med, jag tror ”förbudet” att bära klänning kommer från vuxna. Tror inte att barn som ser andra barn bryta mot normer förstår att barnet bryter en norm så länge en vuxen eller annat barn inte påpekar det.

  Däremot är barn/människor konformister, och många barn känner en trygghet i sin könsidentitet. Är inte det naturligt? Om barn inte längre får göra skillnad på normativt och avvikande, var har vi hamnat då?

  Jag ser ingen konflikt i detta. De barn som vill klä sig enligt normen får ju göra det. Barn får visst göra skillnad på normativt och avvikande men ingendera ska vara fel. Bara konstatera ”jaha, han klär sig inte som de flesta andra pojkar, inget konstigt med det”.

 30. Såg precis andra delen av den mycket dåliga serien fittstim. Jag litar inte alls på Belindas inställning till män. Hon är uppenbart mer lugn och kompisnöjd runt de feminister hon intervjuar än hon är runt männen hon intervjuar. Männen ska konfronteras och utmanas med kroppsspråk och mimik och kvinnorna bemöts som systrar. Det var min känsla.

  Oroväckande att det pratades om mäns våld mot kvinnor som struktur när sanningen bevisligen borde nämna det som vissa mäns våld mot kvinnor och män. Inte heller är det en struktur män ensamma är skapare av. Varför har de våldsamma männen och periodvåldsamma män så lätt att få kvinnor? Har kvinnor också ett ansvar för den mörka delen av manligheten ? Den frågan ställer inte Belinda i avsnittet, för så långt i vetenskapligheten har hon inte kommit. Programmet var en katastrof för män och kommer bara spä på fördomar om män.

  Edwards var med och sade att hon tycker mjukiskillar (genuskillar) är gulliga men inga hon vill ligga med. Sen försökte hon släta över det med nån sorts ärlighet kring att det var dumt sagt.

  Feminismen är inte ärlig, det är fortfarande en vinklad ideologi som inte alls förstått eller vill förstå att männens beteenden , bra som dåliga, hänger samman med vilka kvinnor vill gifta sig med eller ligga med. Mycket besviken över programmet.

 31. @Johan Grå:

  Det tycker jag de ska ha rätt att göra men det kan de göra inom ramar som vuxna sätter och eftersom mössor normalt sett inte ingår i ett vanligt yrkesliv kan man lika gärna lära barnen att uttrycka sin identitet på ett accepterat sätt på en gång. En del av det behovet av att uttrycka sig handlar förövrigt säkert om att testa vuxenvärldens ramar och det hjälper man ju inte ungdomarna göra med genom att helt ta bort dessa ramar.

  I stort håller jag med dig, jag tycker vuxenvärlden sviker barnen brutalt idag när man har stämplat ut som auktoritet som sätter gränser. Jag hade tyckt det var meningsfullt och givande att ta arbete som matte och NO-lärare, för att bidra till samhället där en brist finns, trots lönen. Men inte för allt guld i småland skulle jag sätta min fot där när man inte tillåts vara auktoritet när så behövs.

  Men man ska vara noga med var man sätter ut gränserna, tycker jag, så att ungdomarna har utrymme att ha sin subkultur med dess normer som en del av deras identitetskapande i en period i livet som är jobbig.

  Nu har min son aldrig varit intresserad men om jag hade hamnat i situationen att mössan var en del av hans kultur och identitet så hade jag förklarat för honom att hur det uppfattas som otrevligt/oartigt och att det på en arbetsplats i framtiden inte är okej som det ser ut idag. I skolan har vi skolplikt.

  Det är fullt möjligt för pedagogen att förklara det för unga killar, så som Amazon beskriver.
  Istället slösar vi vuxna bort vårt ”auktoriets-kapital” genom att tjata om något som saknar betydelse i den perioden av livet och gör oss till ”korkade vuxna som inget begriper”. ”Kapital” vi behöver för att få dem att förstå skolans vikt och bli sig engagerade i sitt lärande, kapital vi behöver mot droger, alkohol, ekonomiska gränsdragningar och andra viktiga saker.

  Ungdomar är kloka blivande vuxna, resonerar och diskuterar man med dem så kopplar de budskapet och förstår att välja bort det när framtiden är nutid.

  Jag har fler argument, men då skulle jag behöva ett inlägg. Och vi har viktigare frågor, så vi får enas om att vara oense i den detaljenSmile

 32. @Torstensson:

  Förstår vad du menar men Sverige är inte moget för den sortens tankar. Självklart är det så att pojkar blir distraherade av tjejer. Vi kan tycka det är hur fel som helst men faktum kvarstår.

  Om jag skriver att jag inte har någon åsikt, så betyder det just det. Min poäng var att visa på dubbelmoralen. Pojkars önskan att få uttrycka sin identitet efter sin subkulturs normer sätter vi stopp för, flickors motsvarighet gör vi det inte. Det var hela poängen, inte något ställningstagande.

 33. @Axel Edgren: Min smärtgräns är snart nådd när det gäller dina innehållslösa kommentarer som saknar substans för att diskutera viktiga frågor med vederhäftiga argument.

  Ditt syfte är säkert behjärtansvärt, att måna om de svaga. Men istället för att slåss mot väderkvarnar rekommenderar jag att du gör en ”total turn-around” och ser på saken ur dina meningsmotsåndares synvinkel.

  Då kan vi äntligen på allvar börja arbeta mot ett mer jämställt samhälle, med ALLAS lika värde Smile

 34. @Amazon:
  ”och ser på saken ur dina meningsmotsåndares synvinkel.”
  Jag tror inte att han är kapabel att se något ur någon annan synvinkel än sin egen.
  Därav hans svart-vita dogmatiska sätt att resonera.

 35. @Torstensson:

  Går? Känner du inte mig än? Wink

  Hade jag haft en åsikt hade jag uttryckt den, jag har inte mycket respekt för vad man får och inte får ta ställning mot/för.

 36. @Torstensson: Jag tycker ändå programmet är en öppning för självrannsakan och början till en förutsättningslös debatt. Man kan inte begära hur mycket som helst när man vill ifrågasätta ett synsätt som människor växt upp med genom modersmjölken. ”Rom byggdes inte på en dag”

 37. Ninna

  Jag vet inte om jag förstod dig fel eller om du missförstod mig.

  Jag menar precis som jag sa att säga att män blir distraherade av tjejer i skolan går inte att säga (alltid). Att säga att killar ”glor” på tjejer går utmärkt att säga.

  Att män bli distraherade av vackra kvinnor har ju vetenskapen visat så det var det jag menade att man inte kan ha en åsikt kring. Jo isåfall om någon annan forskning säger något annat.

 38. Amazon

  Amazon. Det är möjligt, men det kan väl också bli så att detta blir maxgränsen för vilken kritik man får komma med och så går allt tillbaka i sina ursprungspositioner. Män är skit. Män har fördelar. Kvinnor är inte alls delaktiga till hur män beter sig.

  Om det här var krtik och öppning, så blir jag verkligen skraj, för det här var ju trams rätt igenom. När Belinda sen ska hålla den där ”macho-attityden” även mot Reinfeldt..går och hälsar på honom lite slött så fick jag nog. Inte för att jag gillar Reinfeldt, men för att det har blivit så inne att liksom utmana män med samma tekniker som de sen anklagar gruppen män för. Samtidigt som man gärna ser att pojkar ska lära sig att backa undan och inta ta plats.

 39. @Torstensson:
  Hon är för farao feminist. Vad hade du väntat dig. Tänk om det hade varit Sveland som gjort programmet.
  Jag citerar tweet från min gamla gymnasiepolare Funebo:

  Belinda själv är strålande, tycker jag. Sen är själva produktionen så proffsig att det hela nästan känns skönlitterärt.

  Jag håller med honom. Visst lyser det igenom att hon är partisk till feminismen (hon har väl för övrigt inte gjort några anspråk på att vara absolut objektiv), men hon känns ärlig och ställer frågor och har en schysst attityd. Om hon hade varit representativ för medie- och radikalfeministerna hade vi inte haft ett könskrig.

 40. @Ninni:
  Efter mitt besök i skolvärlden … fy fan. Jag är inte förvånad över att det går dåligt och att man har svårt att få bra lärare. Vem fan vill vara lärare i den skiten. Inte jag i alla fall. Kan jag klara mig från att någonsin mer ta ett lärarvick blir ingen gladare än jag.

 41. Det största problemet med att det där klientelet pratar vitt och brett om hur män inte får ha klänning är inte något som har med klädsel eller klädkoder att göra utan att de vet att få män tycker att det är intressant eller viktigt att få ha klänning. De använder pratet om klänning för män dels som ett sätt att förhindra att de verkligt relevanta och intressanta/viktiga frågorna för män får utrymme och därmed försöker de även döda mäns intresse och engagemang för att driva frågorna.
  De riktigt desperata bland dem hintar dessutom om viljan att bära klänning som ett sätt att försöka könsrollsbestraffa män som visar intresse för (mäns) jämställdhetsfrågor, ett ganska intressant agerande från en grupp som hävdar sig vilja få bort könsrollerna.

 42. @Amazon:
  Jag undervisar gärna, jag gillar att undervisa. Det är liksom inte den biten jag vänder mot. Men dagens skola är mer bara ett enda stort jävla disciplinproblem.

 43. @ En annan Andreas

  Jag är inne i samma tankebanor, dvs. jag har svårt att se någon mening i en diskussion om män i klänningar av den enkla orsaken att jag inte känner något som helst behov av att gå klädd i klänning. Det hela är en kvinnogrej, men jag förstår fortfarande inte syftet. Jag skulle kunna gissa att det kan handla om att eftersom kvinnor uppfattar ofta kläder som något slags förlängning av personligheten, så tror de i all välvilja att samma gäller männen.

  En mera illvillig gissning är att kvinnor vill neutralisera män sexuellt genom att tvinga dem bära klänning. I slutändan skulle detta tänkesätt vittna om något slags sexualfobi hos dessa kvinnor, dvs. de skräms av att attraheras av manliga män.

  Så ni som diskuterar män i klänningar här. Ge er lite tid för eftertanke och fråga er varför ni ens funderar över en fråga som den absoluta merparten män finner helt ointressant och den lilla andel som är intresserad är det av helt andra skäl än vad ni anför.

 44. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Tycker skolan är ett hela stort problem. Det är fokus på att eleverna ska tänka rätt, och rätt är då postmodernt och feministiskt, skit i vad de ska kunna, ”tänkandet” är det rätt. Inte någon som helst tid går åt att anpassa lärandet till de olika personligheter och inlärningsstilarna, här är det endast den duktiga flickan som ska premieras.

  Hoppade av lärarutbildningen efter att man sett hur funtad den svenska skolan är, helt bortom räddning, flumskola är att ge den beröm. Man skulle behöva kasta ut en stor del av lärarutbildarna och gamla lärare för att rädda vår framtid.

 45. Det här med ”pojkfientlig skola”… Att man i Sverige har mixtrat med skolan är väl allom bekant. Allt från kommunaliseringen av skolan, till nya läroplaner och betygssystem. Det är möjligt att det drabbat pojkarna, men samma trend syns ju i andra länder och inom deras skolsystem. I USA har det påtalats under lång tid. I ”Fittstim” nämndes Iran, där kvinnor i högre utsträckning än män skaffar sig högre utbildningar. Just Iran känner jag inte till, men Indien har samma trend.
  Kan man tala om en global trend? Vad kommer den sig av i så fall?

 46. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): ”Om hon hade varit representativ för medie- och radikalfeministerna hade vi inte haft ett könskrig.”

  Eftersom Blinda vill ge män som tar hand om sina barn en ”medalj” och hellre visar klipp på Schyman som äter bullar än Schyman som pratar skulle jag vilja kalla henne för ett lömskt spån snarare än en feminist. Så, visst, då hade ingen konflikt mellan högern och feminismen funnits, snarare hade det rört sig om djupt samförstånd.

 47. Jag har inte läst alla kommentarer. Personligen tycker jag man har förlorat om man tar upp en sådan här sak som en av de viktigaste anledningarna till att kvinnor är förfördelade. För det första tycker jag det här är ett lyxproblem, för det andra så tror jag inte den här åsikten kommer från Nils själv utan snarare från någon kvinnlig feministvän. Det här låter ju verkligen frammanat (kläm, kläm) ur systerskapet, och det står mig upp i halsen att varenda grej ska vändas upp och ner på.

 48. @Magnus: Jag skulle med all säkerhet säga att den kommer från samma ställe, från vänsterflummet, postflum, feminism, osv, på universiteten som sedan sipprar neråt. Universiten är vänsterfolkets borgar.

 49. @Magnus:

  Kan man tala om en global trend? Vad kommer den sig av i så fall?

  Säkert samverkar flera olika saker. Jag har t.ex. läst studier där man har visat att plaster i vår miljö inverkar på barnen på hormonell nivå med resultatet att flickor kommer tidigare i pubertet och pojkar blir lite ”zombie-aktiga”. Hur mycket det ligger i det, det vet jag inte dock.

 50. @En annan Fredrik: Icke att förglömma: Hon berätta stolt om hur hon klär sin son i kjol.

  @enstillaundran: Tack för tips.

  @ Amazon: Tänker fortfarande med häpnad på en kvinna jag pratade med som tyckte det var jättekul att jobba med barn i åldern 10-15. ”Är de inte jobbiga då” sade andra. ”Nej du, de är underbara.”

  Skulle gärna läsa en rapport inifrån den ”förfallande” svenska skolan. Om du har tid att skriva ytterligare en uppsats till GDs samlade.

  Förresten, vad tycker du som lärare att ”göra skillnad” borde översättas till på svenska? Smile

 51. @Johan Grå: Förvisso. Fanns det hippies som inte var medelklass, främst vit, från förorter? Ungefär som Burning Man. (Gathering of the Juggaloos torde vara vad media kunde kalla ”white trash”-varianten.)

 52. Pingback: Bränn kvinnokorten nu! | Genusdebatten

 53. Pingback: Ninni – FilosofenNils, Rond 4 | Genusdebatten